Ovaj post mi sve objašnjava. Još dva pitanja:
1. Da li je dobro win7 i linux instalirati na različite particije da se ne "sudaraju"?
2. Da li je moguće špijunurati računalo nekakvim spywareom bez da UAC control ili firewall to detektiraju? Točnije, da li spyware može ući u naše računalo i špijunirati bez da se instalira?
1. Ne možeš ih instalirati na istu particiju. Linux za rad treba minimalno dvije particije, root i swap. No on će to sam kreirati tijekom instalacije iz slobodnog prostora na disku.
2. Vektori napada na računalo su raznoliki. Ne znam što točno smatraš špijuniranjem, jer tih spyware programa ima raznih vrsta. No da, ako su računalo i softver nepatchirani, moguć je napad preko buffer overflowa, te startanja zločestog programa. Detalji su stvarno opširni, i neću ih ovdje iznositi.
Da odmah odgovorim na treće pitanje, da, pobornik sam legalnog softvera iz jednog jednostavnog razloga: sigurnost sustava. Bez brige se prepustiš blagodatima windows update sustava, bez razmišljanja "smiješ" li ili ne pustiti neki patch. Ljudi izmišljaju svakakve razloge za nepatchiranje sustava kad nemaju legalne windowse, i površnom promatraču se svi oni mogu činiti vjerodostojnim. No jedno je sigurno - 99% njih kad-tad nadrapa i pobere nekakvu gadariju zbog toga jer im sustav nije zakrpan. Što dulje puštaju, to je veća vjerojatnost da će nešto pobrati, jer niti AV programi nisu svemoćni.
Obzirom na cijene koju ljudi plaćaju za grafičke kartice, investicija u Windows sustav mi se čini vrlo jeftina :)