Imao sam instaliran xp, i odlucio sam instalirati win 7 x32 Ultimate, instalirao bez problema, i sve mi radi super, odlucio sam neki dan instalirati i xp tako da imam dual boot jer neke igre slabo rade pod win 7,, medutim kad bottam sa cd-a, ucitavaju se one postavke i odjenom mi izbaci onaj plavi ekran greska kao, provjeravao sam i hard i sve ostalo, sve je u redu, onda sam isao pogledat da li se cd uopce moze pokrenut ovako u windowsima, moze ali kad se pojavi autoran, izbornik gdje trebam kliknuti na install windows xp mi je zatamljen(nedostupan). Jel mozda tko zna u cemu je problem? windowsi 7 nedaju instalaciju xp-a?
Instalacija XP poslije Win 7 Error?
- poruka: 13
- |
- čitano: 6.997
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa jesil formatirao C disc¨?
Nego... mozda ti je problem u hardveru iliti je problem u tome sto je cd izgreban... ili su neki fajlovi osteceni pa radi BSOD...
EnlightenedPhoenix--Moguce..
Nisam formatirao jer ne mogu, moram botati sa cd-a, a nemogu jer izbaci gresku, negdje sam citao da win 7 neda da se instalira xp, mozda je to problem..
A saznao sam da se prvo mora instalirati xp, al eto, odlucio sam se bio samo za 7 i sad kad bi htio i xp, ne mogu, a cd nije ostecen, onda sam probao sa USB-a bottat i opet greska..:/
Nisam formatirao jer ne mogu, moram botati sa cd-a, a nemogu jer izbaci gresku, negdje sam citao da win 7 neda da se instalira xp, mozda je to problem..
A saznao sam da se prvo mora instalirati xp, al eto, odlucio sam se bio samo za 7 i sad kad bi htio i xp, ne mogu, a cd nije ostecen, onda sam probao sa USB-a bottat i opet greska..:/
Ovo ti se dogadja samo kad iz win7 pokusas instalirati winxp...
BSOD ti se javlja ili zbog koruptiranih fajlova ili zbog greske u hardveru... treceg nema...
hmm, a ne moguce, cd je ispravan to sam siguran, mene je bas iznenadilo bilo, jer prij bootanju morao bi se moci instalirati bilo koji OS, bez obzira na to koji windows vec na njemu imamo...probat cu naci neko rijesenje...
Pa koju grešku izbaci?!
Taj XP koji si imao, jesi li ga sam instalirao sa tog istog CD-a? Moguće je da XP neće da se instalira jer nema SATA drivere. Ako je to greška, stavi SATA driver na floppy (možda si taj floppy čak i dobio uz matičnu?) i prati kad kreće instalacija, piše u jednom momentu da pritisneš neko dugme ako treba da proslediš instalaciji dodatne drivere, pa će ti ih u nekom trenutku kasnije tražiti. Ako nemaš floppy, ne znam da li može da se zameni USB-om.
Greska:
A prije sam instalirati mogao, nikakve drivere ne spominje a i na laptopu nemam floppy, al vjerujem da nije to....
Ako si pre instalirao sa istog CD-a onda je verovatno 7 napravio nešto zbog čega ti hard, ovako kako je sada uređen, više nije kompatibilan sa XP-om. Našao sam ovaj članak koji kao moguće uzroke navodi:
- virus u boot sectoru, ali mislim da se ovo odnosi samo na situacije kada ovu grešku dobiješ podižući se direktno sa harda, dakle ne bi trebalo da je to slučaj;
- drajverski problem, ono što sam malopre pomenuo; možda bi mogao u BIOS-u da proveriš šta ti piše za SATA mode; ako je ovo uzrok, prebacivanje na legacy IDE bi verovatno omogućilo setup XP-a, ali bi ti s*ebalo Sedmicu; takođe, drivere možeš ubaciti u instalacioni disk XP-a Bliteom, ili skinuti XP sa ubačenim drajverima - ako već imaš CD XP-a, onda je ovo legalna primena;
- hardverski problem, ali to valjda nije ako sve radi
- drugi problemi, pre svega "neispravne" particije - moguće rešenje: poveži hard na drugi komp sa XP-om i uradi chkdsk, mada ne znam koliko ti je ovo izvodljivo s obzirom da je hard na laptopu.
Ma siguran sam da je sedmica nest uradila, jer sam uvijek bez problema mogao staviti xp i odjednom kad sam stavio sedmicu, xp vise ne mogu
a ovo ostalo nezz kako izvesti, hard ne mogu vadit, driveri nisu, cd je ok, hard je ok...
ugl, hvala na pomoci..
probaj ovako instaliraj Win2000 pa tek WinXP kuzis mislim da ce radit javi ako je uspjelo i koji imas win xp home ili proffesional