Baš ga kompliciraš.
Instaliraj Windowse na SSD. Nakon instalacije odi u Disk Managamnet, odaberi drugi disk, izbriši particije i napravi jednu ili koliko već hoćeš novih.
I ne možeš Windowse obrisati iz Windowsa.
Baš ga kompliciraš.
Instaliraj Windowse na SSD. Nakon instalacije odi u Disk Managamnet, odaberi drugi disk, izbriši particije i napravi jednu ili koliko već hoćeš novih.
Baš ga kompliciraš.
opet ga 'zbunjujete'...
- preciznije, ne može aktivne win ubiti iz njih samih (može i to, ali malo teže), ali može iz windowsa..(drugi disk-drugi OS..) ili na sto drugih načina. Jedan od njih je i slučajnost, greška.. što pokušavamo izbjeći.
..
hi... sorry ukoliko je bilo slično pitanje, povelik je topic i ne mogu pronaći odgovor!
problem je da u biosima normalno prikazuje hdd (pronalazi ga) i može se kontrolirati i boot order i ostala podešavanja vezna za hdd, no kada se dolazi do setupa windowsa odnosno kada treba odabrati drive i particiju na koju će se windows instalirati jednostavno nema nikakve mogućnosti i ne mogu odabrati ništa (prazno)?
uzeo sam primjer slike od @kizo2703 (kako treba izgledati u normalu)
- http://www.bug.hr/_cache/71f4ad49733cbc0b362bf3eda444107f.jpg?rand=76791758
a meni se prikazuje ovako
- http://i1143.photobucket.com/albums/n637/SR3CKO/71f4ad49733cbc0b362bf3eda4441w07f_zps4fe82f64.jpg
neka solucija za rješenje problema?
hvala lp.
hi... sorry ukoliko je bilo slično pitanje, povelik je topic i ne mogu pronaći odgovor!
problem je da u biosima normalno prikazuje hdd (pronalazi ga) i može se kontrolirati i boot order i ostala podešavanja vezna za hdd, no kada se dolazi do setupa windowsa odnosno kada treba odabrati drive i particiju na koju će se windows instalirati jednostavno nema nikakve mogućnosti i ne mogu odabrati ništa (prazno)?
uzeo sam primjer slike od @kizo2703 (kako treba izgledati u normalu)
- http://www.bug.hr/_cache/71f4ad49733cbc0b362bf3eda444107f.jpg?rand=76791758
a meni se prikazuje ovako
- http://i1143.photobucket.com/albums/n637/SR3CKO/71f4ad49733cbc0b362bf3eda4441w07f_zps4fe82f64.jpg
neka solucija za rješenje problema?
hvala lp.
Da ,postoji.
Vjerojatno je u pitanju driver za sata kontroler.
Solucija:
Skinuti ga sa stranice proizvođača (ili ,ako imaš medij sa driverima ubaci u optički pogon) ,i na njemu nađi folder imena ''controller'' ,''Sata controller'' ... ili nešto slično i u njemu (negdje) folder imena ''Driver'' ili ''Floppy64'' (ili ''Floppy32'' ako instaliraš 32 bitni sistem).
U tom folderu je sve što ti treba ,a najbitniji su fileovi koji ti trebaju: *.inf ,*.cat ,txtsetup.oem i ostatak društva.
Uzmi drugi usb ,kopiraj sadržaj tog foldera na njega ,i kad u instalaciji dođeš do izbora diskova ,klik na load driver i ''odvedi'' sistem na taj drugi usb.
Izaberi i instaliraj driver i to bi trebalo rješiti problem i omogućiti ti nastavak instalacije.
... ili,
-promjena moda rada diska u BIOSu na IDE compatible, ali tad se gube SATA-AHCI mogućnosti (možda nepotrebne.. možda potrebne).
hvala obojci na pomoći, danas u toku dana budem pokušao i javim rezultate
samo da napomenem, jedan problem koji mislim da je povezan upravo sa time...
nije bitno, spojim li ja ata ili sata disk, svejedno mi u biosima prepoznaje hdd a dalje u setupu ne?
pokušao jesam obje varijante, stariji ata hdd (ispravan provjereno) i današnji standardni sata hdd (takođe' ispravan).
hvala obojci na pomoći, danas u toku dana budem pokušao i javim rezultate
samo da napomenem, jedan problem koji mislim da je povezan upravo sa time...
nije bitno, spojim li ja ata ili sata disk, svejedno mi u biosima prepoznaje hdd a dalje u setupu ne?
pokušao jesam obje varijante, stariji ata hdd (ispravan provjereno) i današnji standardni sata hdd (takođe' ispravan).
Popuni ''Moj PC''. Jedino kada znamo koje komponente imaš ,možemo ti pomoći.
Da bi disk bio prepoznat u setupu Windowsa ,treba podesiti parametre u BIOS-u.
Primjer ,stavio si PATA disk ,ali ,jesi li na kontroleru postavio na ,primjer: ''IDE compatible''?
Jel ,ako je kontroler postavljen na AHCI (ili RAID) ,PATA disk neće biti prepoznat u setupu.
Prvo sam imao ovaj problem pri instalaciji sistema: "Windows cannot be installed to this disk. the selected disk has an MBR partition table. On EFI system, Windows can only be installed to GPT disks."
Ovako resio sam ovj problem pomocu DISKPARTA e sad imam drugi problem posle instalacije windowsa kod restarta nece da se digne sistem sa harda samo blinka jedna crtica. Moram posle svakog restarta da stiskam f12 i onda u tom boot meniju da izaberem hard disk onda se sistem digne bez problema i sve radi bez greske . Kako da sredim da nemoram da stiskam f12 kod svakog paljenja racunara? Pokusao sam sa nekim postavkama u biosu ali mi neide.Maticna je MSI 760gm-p21(fx) a hard je Samsungov od 1.5 TB. Molim pomoc.
Ovako resio sam ovj problem pomocu DISKPARTA e sad imam drugi problem posle instalacije windowsa kod restarta nece da se digne sistem sa harda samo blinka jedna crtica. Moram posle svakog restarta da stiskam f12 i onda u tom boot meniju da izaberem hard disk onda se sistem digne bez problema i sve radi bez greske . Kako da sredim da nemoram da stiskam f12 kod svakog paljenja racunara? Pokusao sam sa nekim postavkama u biosu ali mi neide.Maticna je MSI 760gm-p21(fx) a hard je Samsungov od 1.5 TB. Molim pomoc.
Dobro došao na forum ,prvo popuni ''moj PC''.
Vjerojatno je problem sa boot sektorom. Ubaci instalacijski dvd ,bootaj PC s njim i idi na Repair.
Tu prvo probaj Startup repair. To bi trebalo rješiti problem.Ovo je racunar od jednog mog prijatelja pa sad trenutno nemogu da dodem do njega ali probacu repair,a sa prethodnim problemom sam se patio 3 dana jedva sam instalirao sistem. Nista specijalno nisam dirao u biosu pa me zato cudi da nece da se dize sistem sa harda automatski . Vec kod instaliranja sistema kod prvog restarta sam morao da stiskam F12 da bi se dizao sa harda.
Ovo je racunar od jednog mog prijatelja pa sad trenutno nemogu da dodem do njega ali probacu repair,a sa prethodnim problemom sam se patio 3 dana jedva sam instalirao sistem. Nista specijalno nisam dirao u biosu pa me zato cudi da nece da se dize sistem sa harda automatski .
Vec kod instaliranja sistema kod prvog restarta sam morao da stiskam F12 da bi se dizao sa harda.
Svejedno ,komponente možeš lako saznati (ili prijatelj) ,recimo sa Speccy-em. Evo portable verzije ,samo raspakiraj i pokreni.
A možda nešto ipak nije prošlo kako treba tokom instalacije?
..
Ovako resio sam ovj problem pomocu DISKPARTA e sad imam drugi problem posle instalacije windowsa kod restarta nece da se digne sistem sa harda ..
-nisi riješio problem (samo si ručno diskpartom zaobišao dio problema, ali te sačekao kod boota).
-podesi BIOS (ovisno što želiš BIOS/UEFI), formatiraj HDD nakon brisanja svega (particije). Ovisno o tomu što želiš UEFI-GPT ili MBR za BIOS-LEgacy. Nakon tog instaliraj OS (install mora podržavati EFI... ako si to odlučio). Install sedmice može na UEFI, ali GPT (boot), samo za 64bit.
-btw, efi-gpt nisu baš nikakva prednost, samo (nepotrebno) kompliciranje i manji izbor alata ako dođe do problema. npr GPT je jedino potreban ako boot particija mora biti veća od 2TB (kranje nevažan fičer).
npr GPT je jedino potreban ako boot particija mora biti veća od 2TB (kranje nevažan fičer).
Valjda misliš disk? Pošto se diskovi do 2TB mogu inicijalizirati po volji - MBR ili GPT. A za boot particiju je dovoljno i 100 mb (ili 350 kod Osmice).
npr GPT je jedino potreban ako boot particija mora biti veća od 2TB (kranje nevažan fičer).
Valjda misliš disk? Pošto se diskovi do 2TB mogu inicijalizirati po volji - MBR ili GPT. A za boot particiju je dovoljno i 100 mb (ili 350 kod Osmice).
-upravo kao što sam rekao... samo ako je potrebna (bootabilna je usputno, jer je gore OS, za razliku od storage.. btw i do sad se mogao koristiti npr dynamic disk.. ali samo kao storage, ne kao boot koji je morao biti basic) particija veća od 2TB. Pošto to nije potrebno nikome, ... disk i s MBRom može biti veći s ograničenjem na 2TB po particiji. Pošto je jedan od fičera uklanjanje te granice... to je recimo prednost GPTa.
..
Ovako resio sam ovj problem pomocu DISKPARTA e sad imam drugi problem posle instalacije windowsa kod restarta nece da se digne sistem sa harda ..
-nisi riješio problem (samo si ručno diskpartom zaobišao dio problema, ali te sačekao kod boota).
-podesi BIOS (ovisno što želiš BIOS/UEFI), formatiraj HDD nakon brisanja svega (particije). Ovisno o tomu što želiš UEFI-GPT ili MBR za BIOS-LEgacy. Nakon tog instaliraj OS (install mora podržavati EFI... ako si to odlučio). Install sedmice može na UEFI, ali GPT (boot), samo za 64bit.
-btw, efi-gpt nisu baš nikakva prednost, samo (nepotrebno) kompliciranje i manji izbor alata ako dođe do problema. npr GPT je jedino potreban ako boot particija mora biti veća od 2TB (kranje nevažan fičer).
Ja sam particije obrisao i convertovao sa diskpartom u GPT sto se tice biosa tu nisam nista iskljucivao jer neznam kako da ukljucim i iskljucim UEFI .Kako da iskljucim UEFI u biosu? Sistem je 64bitni.
Ja sam particije obrisao i convertovao sa diskpartom u GPT sto se tice biosa tu nisam nista iskljucivao jer neznam kako da ukljucim i iskljucim UEFI .Kako da iskljucim UEFI u biosu? Sistem je 64bitni.
Pošto ne znamo koja je matična ploča u pitanju ,ne znamo ni koji je BIOS/UEFI u pitanju.
A UEFI boot se isključuje/uključuje u BIOS/UEFI-ju.
Dakle ,koja je ploča u pitanju?
Maticna je MSI 760gm-p21(fx) a hard je Samsungov od 1.5 TB
U prvom postu sam napisao koja je maticna.
A bios je ovakav otprilike
Da ,jesi. Ali ,nismo ni gledali ,pogotovo kad si spomenuo GPT i UEFI ,a UEFI-ja NEMA na ovoj ploči ,pa ti ne treba ni GPT na disku.
Dakle ,obriši ponovno disk ,u Diskpartu ,sa clean naredbom ,i instaliraj Windowse kao što piše u tutorijalu na prvoj strani.
Ako imaš neku Super Über Ultimate verziju ,možda je i u njoj problem ,pa bi bilo bolje da skineš čiste ,original Windowse sa MS servera i napraviš ponovno instalacijski medij.
..
- ispravak, problem nisi zaobišao, nego izazvao... (jer)
Maticna je MSI 760gm-p21(fx) a hard je Samsungov od 1.5 TB
U prvom postu sam napisao koja je maticna.
A bios je ovakav otprilike
Da ,jesi. Ali ,nismo ni gledali ,pogotovo kad si spomenuo GPT i UEFI ,a UEFI-ja NEMA na ovoj ploči ,pa ti ne treba ni GPT na disku.
Dakle ,obriši ponovno disk ,u Diskpartu ,sa clean naredbom ,i instaliraj Windowse kao što piše u tutorijalu na prvoj strani.
Ako imaš neku Super Über Ultimate verziju ,možda je i u njoj problem ,pa bi bilo bolje da skineš čiste ,original Windowse sa MS servera i napraviš ponovno instalacijski medij.
-jer je besmisleno provjeravati koja MBO-BIOS podržava nešto što korisnik navede.. (računajući da ipak nešto zna), svaki put se pokaže suprotno. Klasično pravilo za ''predpostavke''.
-obriši sve (particije), instaliraj. To mora raditi bez petljanja. Ako zapne tad javi konkretan problem.
-jer je besmisleno provjeravati koja MBO-BIOS podržava nešto što korisnik navede.. (računajući da ipak nešto zna), svaki put se pokaže suprotno. Klasično pravilo za ''predpostavke''.
-obriši sve (particije), instaliraj. To mora raditi bez petljanja. Ako zapne tad javi konkretan problem.
Naravno ,svi sve znaju. Ipak je ovo forum za majstore. (Hitna PC služba?!
)
U svakom slučaju ,poželjno bi bilo prvo proučiti manual ploče. Ponekad pomaže.
- da, ali ne radi google... npr gpt-faqovi. (to je btw ono što spominjem za boot.. ograničenje OSeva (umjetno) za korištenje odnosno bootanje s GPT diska ili samo korištenje kao data disk). Tad bi se vrlo lako došlo do čarobne formule tj koji requirementsi su za nešto.. u ovom slučaju je to nepostojeći UEFI.
OK sad mi nista nije jasno sta sam trebao da uradim kad mi je izbacio ovu poruku:
Windows cannon be installed to the disk. the selected disk has an MBR partition table. On EFI system, windows can only be installed to GPT disks.
.. sta sam trebao da uradim ..
-baciti takav (ypgurtasti) install.
Objašnjenje: Umjesto ručnog prebacivanja diska u GPT, jer ne može bootati bez UEFIja (..'' Booting is only supported for 64-bit editions on UEFI-based systems. '' ..), bez tog UEFIja, može raditi samo kao dodatni (data-storage) disk ne kao sys-boot (onaj na kojem je OS). Pošto starija MBO nema UEFI, jasno ti je što nedostaje.
'pravi' install, može na oba tipa, uefi-bios..
Da bi disk bio prepoznat u setupu Windowsa ,treba podesiti parametre u BIOS-u.
Primjer ,stavio si PATA disk ,ali ,jesi li na kontroleru postavio na ,primjer: ''IDE compatible''?
Jel ,ako je kontroler postavljen na AHCI (ili RAID) ,PATA disk neće biti prepoznat u setupu.
nisam stigao odgovoriti ranije, nije me bilo online...
s obzirom da pc nije moje vlasništvo eo ovako podataka:
mobo: msi k9vgm-v
hdd: samsung hd300ld (to je onaj pata, starija tipa)
pitanje dodatno... jedan problem koji sam zamjetio!
kada se u biosima postavi na boot order 1. cd-rom i kada krene podizati sistem sa cd/dvd nebi li trebalo tražiti da pritisnem bilo koju tipku da se pokrene instalacija windowsa?
meni ne traži ništa, samo od sebe pokrene instalaciju i dođe do djela u kojem ne mogu onda odabrati drive niti particiju...
pitanje dodatno... jedan problem koji sam zamjetio!
kada se u biosima postavi na boot order 1. cd-rom i kada krene podizati sistem sa cd/dvd nebi li trebalo tražiti da pritisnem bilo koju tipku da se pokrene instalacija windowsa?
meni ne traži ništa, samo od sebe pokrene instalaciju i dođe do djela u kojem ne mogu onda odabrati drive niti particiju...
odgovor:
-install detektira stanje na disku, ako pronađe OS (tj samo boot...) tad se pojavljuje poruka ''press...'', u suprotnom te poruke nema.
quick test, ubaci u bilokoji PC na kojem posotji OS (ili disk s kreiranom boot particijom..) i ako je HW ispravan-prepoznat, vidjet ćeš tu poruku.
.. sta sam trebao da uradim ..
-baciti takav (ypgurtasti) install.
Kako da bacim takav instal kad nije hteo da dozvoli da stisnem next nije hteo dalje.
.. nisam najjasniji. Install koji imaš je loš, trebaš 'pravi' (dobar). Pravi install mora raditi, ako ne radi imaš problem s PCjem (BIOS, kontroler, kabel.. itd.).
- trebao si ga baciti u smeće. Par postova iznad (na više mjesta u temi) postoji link na origigi-untouched ISOe. ISPRAVAK-Linkovi..
objašnjenje: Ponekad se to nazove 'yogurt' .. jer je skiseljen (pokvaren), jer na forumu ne govorimo npr piratski...
Možda je upitanju optički pogon?
Možda mu se ne sviđa ''CD''? Probaj napraviti usb ,najbolje sa novim ,čistim imageom.