Instalacija Windows 7 operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 2.252
|
čitano: 683.406
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
16 godina
Re: Instalacija Windows 7 operativnog sustava

-kraći način, install do reboota i gašenje... nastavak na drugom PCju.

Ali to ima smisla samo npr ako nema DVDa i sl. Inače se može i ručni install s gašenjem i dobije se identično predinstaliranom OS koji čeka userske podatke i aktivaciju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

jesu li ovo originalni os-vi sa ključevima?

There is one thing play hard.
16 godina
CPU kaže...

jesu li ovo originalni os-vi sa ključevima?

Originali jesu ,ali bez ključeva. {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
17 godina
neaktivan
Instalacija Windows 7 operativnog sustava

Naime hoću se vratiti natrag na Windows 7 Ultimate sa Windows 8.1 x64

Idem bootat dvd i traži me load driver, mislim si kaj je sad.. i niš probam ubacit od matične dvd da učita taj SATA driver, učitava i izbaci opet No new devices found.  

Koji driver onda bi trebal učitati ne kužim?

Prvi put se susrećem s ovim nejasnoćama

Live to win!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
BuhaBT kaže...

Idem bootat dvd i traži me load driver, mislim si kaj je sad.. i niš probam ubacit od matične dvd da učita taj SATA driver, učitava i izbaci opet No new devices found.  

Koji driver onda bi trebal učitati ne kužim?

Prvi put se susrećem s ovim nejasnoćama

Dvd je loš ,loše snimljen ili oštećen. Probaj ga spržiti ponovno ,na brzini ne većoj od 4X ,ili još bolje ,napravi bootabilni usb i instaliraj s njim.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
16 godina

jedini driver koji je bitan za install je za disk kontroler. Ako install ne vidi disk, ili nema driver, pogrešan driver (ovisno o postavkama u BIOSu npr AHCI-RAID..) ili je nešto neispravno. Dal je to medij, kabel, ... nešto. Vidi stanje u BIOSu, provjeri/podesi, ponovi install APP.

17 godina
neaktivan

Nije loš ni jedno ni drugo, dvd je ok. Sedmicu sam već instaliraval prek tog dvda, kao i prek dvda od windows 8.1 isto mi javlja i kad ubacim windows 8.1 dvd. traži me taj driver, hardiska nema nigdje nemrem niš birat, normalno jer traži taj driver.

Probal sam i windows xp 32 bitni i 64bitni.. ali plavi ekran izbaci kad sve učita, kad treba namjestiti particije.

Live to win!!!
17 godina
neaktivan

Ne znam fakat kaj je, u bios je na AHCI stalno ,oduvijek, nikad problema, zaboravih napomenuti da se to dogodilo i neki dan kod mojeg bratića kad smo pokušali vratiti na Windows 7 sa Windows 8.1 .

Sad sam napokon danas krenul sebi vratiti na Win 7 ali ništa isto mi javlja.

Live to win!!!
11 godina
neaktivan

Disk ti je GPT i kao takav nije prepoznat za instalaciju sedmice. Sedmica koristi MBR (master boot record).

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_install/cant-install-windows-7-on-gpt-hard-drive/88a126e2-610b-48aa-9f05-2acd642837bc

0 0 hvala 0
16 godina
3slova&3simbola kaže...

Disk ti je GPT i kao takav nije prepoznat za instalaciju sedmice. Sedmica koristi MBR (master boot record).

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_install/cant-install-windows-7-on-gpt-hard-drive/88a126e2-610b-48aa-9f05-2acd642837bc

Nebitno ako je u pitanju ploča s UEFI-jem (kao ona u njegovom ''Moj PC'').

Vidi ovo:

A to je Windows 7 instalacija na GPT disk na UEFI (slot 1150) ploči!

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2014 23:31 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

I kaj sad na kraju da probam? :D

Live to win!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
BuhaBT kaže...

Prvo ,skini ''svježu'' instalaciju - košta te samo par GB prometa i sat vremena.

Napravi dvd/usb ,uđi u BIOS/UEFI ,uključi (ili isključi) postavke - ako ne znaš koje ,pogledaj u manualu za ploču.

Dodatno ,skini driver za taj kontroler i probaj instalaciju s njim. To je ovaj ''SATA Floppy Image ver:12.8.0.1016'' - dovoljno je da ga raspakiraš u folder ,staviš na usb i ako te traži driver ,navedi setup do njega.

Tebi treba onaj u f6flpy-x64 folderu za 64 bitnu instalaciju.

To možeš probati odmah ,sa sadašnjom instalacijom ,da vidimo dali je problem u driveru ili je ipak u pitanju dvd (ili optički pogon).

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2014 14:06 (kizo2703).
11 godina
neaktivan

Može probat i prebacit na Legacy umjesto UEFI pa probat započet instalaciju.

0 0 hvala 0
16 godina
3slova&3simbola kaže...

Može probat i prebacit na Legacy umjesto UEFI pa probat započet instalaciju.

To je napisano pod onim ''pogledaj manual ,podesi opcije BIOS-a''. Obavezno isključiti Secure Boot i uključiti usb boot.

Iako ,na njegovoj ploči je to nebitno - može birati UEFI ili legacy i obadva bi trebala raditi sasvim normalno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.5.2014 16:12 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
BuhaBT kaže...

Prvo ,skini ''svježu'' instalaciju - košta te samo par GB prometa i sat vremena.

Napravi dvd/usb ,uđi u BIOS/UEFI ,uključi (ili isključi) postavke - ako ne znaš koje ,pogledaj u manualu za ploču.

Dodatno ,skini driver za taj kontroler i probaj instalaciju s njim. To je ovaj ''SATA Floppy Image ver:12.8.0.1016'' - dovoljno je da ga raspakiraš u folder ,staviš na usb i ako te traži driver ,navedi setup do njega.

Tebi treba onaj u f6flpy-x64 folderu za 64 bitnu instalaciju.

To možeš probati odmah ,sa sadašnjom instalacijom ,da vidimo dali je problem u driveru ili je ipak u pitanju dvd (ili optički pogon).

Driver sam stavil na učitavanje prek externog hdd usba kad me zatražilo, međutim učitava nekih par sekundi i opet izbaci no new devices found. sad ne vjerujem da je optički dvd rw rom neispravan kad tak izbacuje i kod bratića, jedino da dvd neispravan ali nemoguće nije ogreban ni ništa, već se instaliraval windows 7 prek njega i prije, probal sam i od windows 8.1 dvd ubacit reinstalirat možda windows na 8.1 Pro verziju, ali ništa i tam me traži taj prokleti driver... jedino mi preostaje da skinem ponovo win 7 iso datoteku i stavim na usb stick...probam tam bootat ak ni to neće onda neznam više hah...

Live to win!!!
16 godina
BuhaBT kaže...

Driver sam stavil na učitavanje prek externog hdd usba kad me zatražilo, međutim učitava nekih par sekundi i opet izbaci no new devices found. sad ne vjerujem da je optički dvd rw rom neispravan kad tak izbacuje i kod bratića, jedino da dvd neispravan ali nemoguće nije ogreban ni ništa, već se instaliraval windows 7 prek njega i prije, probal sam i od windows 8.1 dvd ubacit reinstalirat možda windows na 8.1 Pro verziju, ali ništa i tam me traži taj prokleti driver...

Skini novi .iso ,napravi usb i probaj ponovno. Ako se ista stvar ponavlja i na drugom PC-u ,dvd je otišo u vječna lovišta ,bez obzira kak izgledal.

11 godina
neaktivan

Pozdrav svima planiram kupiti ASUS X550CC. Problem je u tome što laptop dolazi sa Free DOS operacijskim sustavom. Cijeli život koristim Windowse a još k tome, prvi put čujem za Free DOS i nznm koliko je to dobar operacijski sustav. Moje pitanje je da li je moguće izbrisati Free DOS i instalirati Win 7, a ako je moguće, koliko bi to bilo komplicirano i što bi moglo poći po krivu u smislu da li je 100% sigurno da će se moći iskoristiti maksimalni potencijal računala. Iako se ne razumijem nešto previše u računala, prijatelj mi je rekao kako je on kupio Dell-ov laptop te kako nije bilo moguće instalirati Win 7 valjda zbog nekih potrebnih drivera koji se nisu mogli naći za taj laptop ako sam se dobro izrazio. Zanima me i koliko je dobra opcija ostati na FreeDOS, odnosno da li će i Free DOS biti dovoljno jednostavan za korištenje, ponajviše za internet, filmove, glazbu i pogotovo igre.

0 0 hvala 0
16 godina
paolo311 kaže...

Pozdrav svima planiram kupiti ASUS X550CC. Problem je u tome što laptop dolazi sa Free DOS operacijskim sustavom. Cijeli život koristim Windowse a još k tome, prvi put čujem za Free DOS i nznm koliko je to dobar operacijski sustav. Moje pitanje je da li je moguće izbrisati Free DOS i instalirati Win 7, a ako je moguće, koliko bi to bilo komplicirano i što bi moglo poći po krivu u smislu da li je 100% sigurno da će se moći iskoristiti maksimalni potencijal računala. Iako se ne razumijem nešto previše u računala, prijatelj mi je rekao kako je on kupio Dell-ov laptop te kako nije bilo moguće instalirati Win 7 valjda zbog nekih potrebnih drivera koji se nisu mogli naći za taj laptop ako sam se dobro izrazio. Zanima me i koliko je dobra opcija ostati na FreeDOS, odnosno da li će i Free DOS biti dovoljno jednostavan za korištenje, ponajviše za internet, filmove, glazbu i pogotovo igre.

Instalacija je na prvom postu. Ako ne znaš ,daj to nekome tko zna.

Svi driveri (i sve ostalo o tvom laptopu) su ovdje.

OS (Windows 7):

Windows 7 Home Premium x64 SP1
Windows 7 Professional x64 SP1
Windows 7 Ultimate x64 SP1

FreeDOS je samo smokvin list proizvođača (i prodavača) ,jel se PC ne može prodavati bez OS-a.

16 godina
kizo2703 kaže...
..

FreeDOS je samo smokvin list proizvođača (i prodavača) ,jel se PC ne može prodavati bez OS-a.

-može, al trgovačko kemijanje dali prodaju 'kompletno-funkcionalno' računalo ili samo hardware/komponente. hint, EU, sklapanje i zemlja 'proizvodnje'... pa tako NN postane TheBrand with OS. Jedina prednost je što se PC može upaliti i vidjeti da (barem) radi (nije neispravan outofbox).

-juezer koji pak postavlja pitanja.. nekako imam feeling da nije na 'ti' s PCjem. Ovo bi mogla biti duža prića.. pa lurkam dok ne dođe do bootanja, drivera itd..

16 godina
ihush kaže...

Jedina prednost je što se PC može upaliti i vidjeti da (barem) radi (nije neispravan outofbox).

-juezer koji pak postavlja pitanja.. nekako imam feeling da nije na 'ti' s PCjem. Ovo bi mogla biti duža prića.. pa lurkam dok ne dođe do bootanja, drivera itd..

To se može provjeriti i sa bilo kojeg Linux usb-a ,ili bilo koje mrežne instalacije (hint: sistem terminala).

Upravo zbog toga i nisam ulazil u dubinske analize i objašnjavanja ''što ,zašto i kako''.

Ako prati prvi post ,ne ,ali problemi će (možda) doći ako PC ima UEFI ili neki drugi BIOS - već sama ta podešavanja su dovoljna nekome ''tko nije na ti'' ,da ga zbune.

A još ako je disk i GPT formatiran ... {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.6.2014 13:31 (kizo2703).
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Znaci ugradio sam si dodatni hard disk u ovom slucajo to je ssd i sad bih reinstallo windowse pa me zanima oce mi tamo na setupu windowsa dati kao da imam 2 moguce lokacije ssd ili hdd (recimo bit ce mi jedna od 120GB i jedna od 750 GB?) za instal ili ce bit sve smjesteno u jednu (od 870GB?) pa moram nekako dijeliti na particije?
Hvala! 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 18:53 (puhiii).

0 0 hvala 0
16 godina
puhiii kaže...

Pozdrav,

Znaci ugradio sam si dodatni hard disk u ovom slucajo to je ssd i sad bih reinstallo windowse pa me zanima oce mi tamo na setupu windowsa dati kao da imam 2 moguce lokacije ssd ili hdd (recimo bit ce mi jedna od 120GB i jedna od 750 GB?) za instal ili ce bit sve smjesteno u jednu (od 870GB?) pa moram nekako dijeliti na particije?

Za svaki slučaj ,isključi taj 750 GB hdd prije instalacije. Kad završiš s instalacijom ,uključi ga ,podesi u BIOS-u red bootanja i postavi SSD na prvo mjesto.

Zašto? da ti se ne dogodi da ti se bootlader instalira na jedan ,a sistem na drugi disk.

A i zato da ti sve što je na hdd-u ostane tamo gdje je.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 19:41 (kizo2703).
12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
puhiii kaže...

Pozdrav,

Za svaki slučaj ,isključi taj 750 GB hdd prije instalacije. Kad završiš s instalacijom ,uključi ga ,podesi u BIOS-u red bootanja i postavi SSD na prvo mjesto.

Zašto? da ti se ne dogodi da ti se bootlader instalira na jedan ,a sistem na drugi disk.

A i zato da ti sve što je na hdd-u ostane tamo gdje je.

ali ja nezelim da ostane sve na hddu sve sto mi je potrebno sam prebacio na vanjsi i stavit cu nazad sto mi treba.
A i sta nebi to znacilo da ce mi windowsi koje imam sad na tom od 750 ostat i onda cu imat 2 sustava instalirana ali ce se samo jedan bootat

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 20:00 (puhiii).
16 godina
puhiii kaže...

ali ja nezelim da ostane sve na hddu sve sto mi je potrebno sam prebacio na vanjsi i stavit cu nazad sto mi treba.
A i sta nebi to znacilo da ce mi windowsi koje imam sad na tom od 750 ostat i onda cu imat 2 sustava instalirana ali ce se samo jedan bootat

Stare Windowse jednostavno obrišeš nakon instalacije.

Ako znaš kako ,možeš i iz instalacije ,ali pitanje je: znaš li to napraviti ,a da ti se ne dogodi ,kao i mnogima (primjera je dosta i ovdje na forumu) ,da su instalirali bootloader u staru particiju na starom disku ,a sistem na novi disk.

12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
puhiii kaže...

Stare Windowse jednostavno obrišeš nakon instalacije.

Ako znaš kako ,možeš i iz instalacije ,ali pitanje je: znaš li to napraviti ,a da ti se ne dogodi ,kao i mnogima (primjera je dosta i ovdje na forumu) ,da su instalirali bootloader u staru particiju na starom disku ,a sistem na novi disk.

sve ja to razumijem ali se zelim rijesit ostalog nepotrebnog smeca na postojecoj particiji (svega) a usput i windowsa

16 godina
puhiii kaže...

sve ja to razumijem ali se zelim rijesit ostalog nepotrebnog smeca na postojecoj particiji (svega) a usput i windowsa

Ko što rekoh ,to se lako napravi nakon završetka instalacije na ssd.

A gle ,ako baš moraš to napraviti prije same instalacije ,obriši sve particije sa tog diska

Klik na ''Delete'' za svaku particiju i onda ''Next''. Klik na ''Delete'' za svaku particiju i onda ''Next''.
i onda kreni dalje s instalacijom. I moli boga da se sistem instalira ispravno na pravi disk.

12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
puhiii kaže...

Ko što rekoh ,to se lako napravi nakon završetka instalacije na ssd.

A gle ,ako baš moraš to napraviti prije same instalacije ,obriši sve particije sa tog diska i onda kreni dalje s instalacijom. I moli boga da se sistem instalira ispravno na pravi disk.

je mi mozes objasnit tvoj postupak? i posto sad imam 2 particije samo na tom hddu nastat ce i treca koja ce bit sami ssd. ali ne smeta 3 particije je ok! i kako sve onda izbrisati? 

16 godina
puhiii kaže...

je mi mozes objasnit tvoj postupak? i posto sad imam 2 particije samo na tom hddu nastat ce i treca koja ce bit sami ssd. ali ne smeta 3 particije je ok! i kako sve onda izbrisati? 

Neće ''nastati'' treća particija na starom disku. Očito je da ne znaš kako pravilno instalirati sistem.

Nije bitno želiš li ti sačuvati nešto na starom disku ili ne ,bitno je da pravilno napraviš instalaciju ,bez problema ,da te naknadno ne dočekaju problemi.

To ti pokušavam objasniti. Zato je najbolje da napraviš kako sam ti napisao - ugasi PC ,otvori ga ,isključi sata kabel sa hdd-a ,ostavi priključen SAMO ssd ,upali PC ,započni instalaciju i samo klikaj Next.

Kad završiš s instalacijom ,priključi hdd i sada je najmanji je problem preformati ga i time obrisati sve sa njega ,uključujući i stare Windowse.

I daj molim te ,pročitaj tutorijal na prvoj strani ove teme ,ako treba i nekoliko puta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2014 18:39 (kizo2703).
12 godina
neaktivan

a dali bi bilo moguce da instaliram to na ssd kako si i rekao i onda iskljucim ssd i ukljucim stari oi onda na starom korisitim softwer da ga totalno ispraznim

i onda samo ukljucim oba i sve radi?

14 godina
suspendiran
puhiii kaže...

a dali bi bilo moguce da instaliram to na ssd kako si i rekao i onda iskljucim ssd i ukljucim stari oi onda na starom korisitim softwer da ga totalno ispraznim

i onda samo ukljucim oba i sve radi?

wat? kompliciras, ubaci instalacijski dvd, kad dodjes do prozora di vidiš hard i ssd, klikni na ssd (skužit češ po veličini) i stisni next i dalje samo next, i kad udješ u win radi sa hard diskom što ti volja, ako ti loadira starije windowse, odi u bios i stavi da je ssd primarni hard, odnosno da je first boot ssd, i to je to. Ako hočeš maknut te dvije particije sa harda odnosno da bude jedna, onda u control panel/administrative tools/computer managment/ i onda sa lijeve strane disk managment, onda desni klik na particiju hard diska i klikni na delete volume, to ponovi i sa drugomparticijom hard diska (delete volume) i kad se particije zbrišu ostane jedna, e sad na tu jednu opet desni klik i create simple volume, i samo next i to je to

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2014 1:33 (Cryogenic).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice