Djeca prisiljena koristiti Microsoftove proizvode?

poruka: 138
|
čitano: 23.436
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Djeca prisiljena koristiti Microsoftove proizv
rustweaver kaže...

Ono što ti "vidiš" od linuxa kao operacijskog sustava je desktop environment. A samo su dva koja su bitna: KDE i GNOME. Sve ostale razlike su finese. Linux distribucije su međusobno sličnije nego što su različite.

Ne mogu se složiti-ne vidim neku preveliku sličnost između najnovijeg Ubuntua i najnovijeg Pepperminta.

captain_soap_McTawish kaže...

Ovdje uopće nije riječ o edukaciji. Stvar je da se učeniku nije dozvolilo da za izradu prezentacije(iz engleskog jezika) koristi bilo što drugo osim MS Officea.

Nije uopće stvar niti u učeniku,niti u školi već roditelju. Da profesorica iz likovnog traži da se radovi rade sa ugljenom, dotični bi se opet pobunio jer njegov sin radi bolje radove sa tušem. Tako i ovo-imaš zadatak,znaš što moraš koristiti za taj zadatak-napravi ga.

sirka666 kaže...

Zar škole ne dobivaju besplatne Windowse? Ili po nekoj stvarno niskoj cijeni? Microsoft dobiva svoj udio a škole besplatni OS.

Postoji MSDNAA program,no za njega se plaća godišnja članarina. No iznos je opet bitno manji od onoga za kupovinu MS Win-a.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
13 godina
odjavljen

Nije uopće stvar niti u učeniku,niti u školi već roditelju. Da profesorica iz likovnog traži da se radovi rade sa ugljenom, dotični bi se opet pobunio jer njegov sin radi bolje radove sa tušem. Tako i ovo-imaš zadatak,znaš što moraš koristiti za taj zadatak-napravi ga.

zakaj radis usporedbe koje nemaju veze s vezom ?

Libre office bi mogo bit tuš od jednog proizvođaca ,a MS office od drugog proizvođaca

Ovdje se sili da ucenik koristi skup tuš ,a ima onaj potpuno besplatan i skroz funkcionalan

http://revohd.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 10:59 (Arnold Layne).
13 godina
odjavljen
Arnold Layne kaže...

zakaj radis usporedbe koje nemaju veze s vezom ?

Libre office bi mogo bit tuš od jednog proizvođaca ,a MS office od drugog proizvođaca

Ovdje se sili da ucenik koristi skup tuš ,a ima onaj potpuno besplatan i skroz funkcionalan

Jesi ti pročitao i jedan post koji sam napisao?  Očito nisi.

Usporedba ima veze-riječ je o slučaju retardiranog roditelja, a ne o MS-Linux problemu.

I ako je taj tvoj tuš toliko funkcionalan,kako to da nije kompatibilan sa mainstream proizvodom? Oh da,pa on i jest kompatibilan-ali je retardus (ćaća od malog) zaključio da mu se bolje napraviti blesav pa ja malog poslao u školu sa nepodržanim formatom.

End of story.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
13 godina
odjavljen

cito sam i postovi su ti katastrofa
sam sebi skaces u usta i radis glupe usporedbe

Moj PC  
8 2 hvala 0
13 godina
odjavljen
Arnold Layne kaže...

cito sam i postovi su ti katastrofa
sam sebi skaces u usta i radis glupe usporedbe

Također isto mogu reći i za tvoje postove,kao i postove ostalih sudionika.

A ako ti je to jedini argument-očito je da ni sam ne znaš što bi više izmislio pa prelaziš na vrijeđanje.

15 godina
Pranja kaže...

Također isto mogu reći i za tvoje postove,kao i postove ostalih sudionika.

A ako ti je to jedini argument-očito je da ni sam ne znaš  što bi više izmislio pa prelaziš na vrijeđanje.

A tebi je glavni i jedini argument to sto je uceniku profesorica rekla da tako mora biti.

MS Office jest kvalitetan alat, ali je za vecinu ucenika u drzavi preskup. LO je besplatan i dostupan svakome uceniku u drzavi i svakoj skoli u drzavi. I zato ne vidim razloga zasto je toliki problem pored MS Officea staviti i instalaciju LO-a?

16 godina
odjavljen

Vidim da se dosta povlači kao argument da poslodavci traže poznavanje Windowsa i MS Office-a. To je bullshit! Osoba koja zna u MSO napraviti zadatke samo da prođe informatiku (treći izbornik, peta stavka, pa označiš sve, pa drugi izbornik, prva stavka i sl.) ne zna raditi ni u jednom Office alatu, već zna isključivo rješenje za jedan konkretni problem. Osoba koja zna RADITI u nekom office alatu, ona zna raditi i može biti dva dana manje produktivna dok se ne upozna s drugim alatom.

To je argument kao da netko govori da bi se u školama trebao koristiti MSO 2003 jer ne treba djecu učiti na ribbon kad poslodavci većinom koriste stariti office bez ribbona. Ako je ta promjena dovoljna da zbuni osobu koja je obučena koristiti neki office alat, onda sustav obrazovanja ima daleko veći problem od toga koji će se office koristiti.

U krajnjem slučaju, kada bi sve državne i obrazovne institucije forsirale otvorene formate, Microsoft bi bio prisiljen poboljšati podršku za otvorene formate u svom office-u ako žele ostati u konkurenciji.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

11 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

A tebi je glavni i jedini argument to sto je uceniku profesorica rekla da tako mora biti.

MS Office jest kvalitetan alat, ali je za vecinu ucenika u drzavi preskup. LO je besplatan i dostupan svakome uceniku u drzavi i svakoj skoli u drzavi. I zato ne vidim razloga zasto je toliki problem pored MS Officea staviti i instalaciju LO-a?

Glavni jest,ali nije jedini.

Roditelj je napravio glupost,i sada dijete trpi. LO podržava MSO formate,ali je roditelj odlučio da želi biti posebna kobasica i spremio prezentaciju u nepodržanom formatu. Ja ne vidim zašto je toliki problem spremiti prezentaciju u podržanom formatu-to je svega par klikova?

Ali bolje je biti neki tobožnji mučenik.

15 godina
Pranja kaže...

Roditelj je napravio glupost,i sada dijete trpi. LO podržava MSO formate,ali je roditelj odlučio da želi biti posebna kobasica i spremio prezentaciju u nepodržanom formatu. Ja ne vidim zašto je toliki problem spremiti prezentaciju u podržanom formatu-to je svega par klikova?

Roditelj je bio spremio u .ppt formatu, no prezentacija nije mogla raditi sve sto je ucenik napravio pa je zato morao koristiti .odp. Uz to je na sticku bila i instalacija LO-a.

16 godina

Stvarno vas ne razumijem, a ni tog tatu. Da imate dijete, bi li ga poslali da uci bugarski ili engleski? Sto ce mu vise trebat u zivotu, i sto se vise isplati?

Ja cu svoju djecu prvo naucit da rade u Winsima i svemu sto ide uz njih, a ako netko bude bio nadobudan, neka se zeza sa Linuxom, svaka mu cast. 

Lack of money is the root of all evil. George Bernard Shaw

1 11 hvala 0
13 godina
odjavljen
CalvinRi kaže...

Stvarno vas ne razumijem, a ni tog tatu. Da imate dijete, bi li ga poslali da uci bugarski ili engleski? Sto ce mu vise trebat u zivotu, i sto se vise isplati?

Ja cu svoju djecu prvo naucit da rade u Winsima i svemu sto ide uz njih, a ako netko bude bio nadobudan, neka se zeza sa Linuxom, svaka mu cast. 

jos jedna glupa usporedba

Kakav pak engleski i bugraski ? koji je vama

16 godina

Kada se razgovara o školskim programima, u Hrvatskoj je često problem da je gradivo preopširno, da se uče stvari koje su kasnije nepotrebne itd.

Ja nisam izričito protiv Linuxa u školama, ali nek djeca uče prvo ono što će im više trebati, što je definitivno Windows. 

1 5 hvala 0
14 godina
protjeran

Došao sam samo reći da me glava boli, i da me još više boli kad čitam ovakve teme i dječja natezanja čiji pimpač je veći i bolji. Prožvakano 100010101 puta.

Ja radim u linuxu sve i koristim alate kakve windows ni ne poznaje, a koje poznaje radi ekstremno loše. Mirko radi u win 100% i sve što mu treba može tamo instalirati. Slavko radi u OSX-u i sve što treba ima tamo. Bla bla bla.

Ali da bi škole trebale spomenuti alternativu i raditi zadatke i za nju, to je istina, pa koliko mala licenca bila za windowse ili office. U pitanju je obrazovanje, a ne razlog da može igrati sve igre na windowsu i zato jer su 20 godina starijem biku windowsi zakon i on ima sve za njih.

I ne(!) ne smije se djecu forsirati na nešto zato jer je tržišno dominantno. Malo razmislite o tome.

Ad astra peronospora

10 1 hvala 3
13 godina
odjavljen

Roditelj je bio spremio u .ppt formatu, no prezentacija nije mogla raditi sve sto je ucenik napravio pa je zato morao koristiti .odp. Uz to je na sticku bila i instalacija LO-a.

Da,i to je trebalo prilagoditi da bude kompatibilno-no ljenost i zatupljenost je presudila.

16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

U krajnjem slučaju, kada bi sve državne i obrazovne institucije forsirale otvorene formate, Microsoft bi bio prisiljen poboljšati podršku za otvorene formate u svom office-u ako žele ostati u konkurenciji.

Od svega ovoga, ja samo tu vidim problem.

Dakle nije bitno šta će biti u školi LO ili MSO sve dok taj proizvod ima redovnu podršku za otvorene formate.

Boli mene uvo ako će neko kupiti MSO jer su to njegove pare. Ali nemoj me terati i uskraćivati mi korišćenje nekog programa samo zato što određeni program nema redovnu podršku za otvorene formate.

16 godina
odjavljen

CalvinRi kaže...

Kada se razgovara o školskim programima, u Hrvatskoj je često problem da je gradivo preopširno, da se uče stvari koje su kasnije nepotrebne itd.

Ja nisam izričito protiv Linuxa u školama, ali nek djeca uče prvo ono što će im više trebati, što je definitivno Windows. 

U Hrvatskoj je često problem da je gradivo preopširno, ali tvoj način razmišljanja nije rješenje tog problema, već uzrok. Djecu se uči koristiti XP, Office verziju tu i tu i sl. umjesto da ih se nauči koristiti RAČUNALO i UPOZNATI se sa software-om na računalu, a tu bi Linux bio puno prikladniji (jednim dijelom i zato što su se Windowsima već susreli). Tu tvoja usporedba ne stoji, to nije isključivo kao dva jezika koja nemaju isti korjen i istu gramatiku.

Tvoja logika je recimo primjenjena u SAD-u: bolje vozače učiti na automatiku jer je ionako 90 % auto automatik, ali vozač koji je naučio na brzinama zna voziti automatika i zna bolje voziti automatika nego onaj tko je učio na automatiku jer zna što se događa u pozadini. 

P.S. Zaboravio sam napisati u prošlom postu - u zadnje vrijeme ipak raste broj firmi koje koriste Linux i LibreOffice, tako da učenje Linuxa i LibreOffice-a priprema za budućnost.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 12:49 (MrBlc).
15 godina
Pranja kaže...

Da,i to je trebalo prilagoditi da bude kompatibilno-no ljenost i zatupljenost je presudila.

Da bi prezentaciju napravio kompatibilnom, morao bi se odreći određenih stvari koje koristi u prezentaciji i samim time smanjiti kvalitetu prezentacije.

Meni je ovaj tvoj stav gdje se sve mora prilagoditi MS Officeu čista zatupljenost. Zašto bi jedan učenik koji pravi prezentaciju uopće morao misliti na njezinu kompatibilnost sa MS alatima? Vrlo jednostavno i bezbolno rješenje je staviti LO instalaciju pored MS Office instalacije. I nije mi još jasno zašto neki ovdje izričito protiv toga?

15 godina
neaktivan
CalvinRi kaže...

http://www.theregister.co.uk/2012/12/13/windows_market_share_just_20percent/

Reći da je windows tržišno dominantan je jako nategnuto,jer danas drži svega 20% tržišta(i pada).

Drugi problem je što škola nema office 2007 sp1 ili office 2010 koji mogu čitati .odt .odp .ods

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan

ovo dovodi onda u pitanje i knjiga??

zasto koristi knjigu od jednog autora kad je naizgled od drugoga bolja?

zasto bi mali tribao imat tu knjigu koju je profesor preporucio a ne drugu?

Pa ako se sitim svojih skolskih danas uvjek se od mene trazilo da izaberem nesto iako sam mogao nesto drugo za manje para?
na likovnom sam morao imati odredjenu olovku iako je druga bila jeftinija i sa istim efektom, na hrvatskom sam morao pisati kemijskom iako je olovka jeftinija i ima isti ucinak, na tjelesnom sam morao nositi trenerku za igrat baluna iako sam i u rabatinkama igrao isto, u matematici sam morao imati teku sa debelim koricama iako je ona sa tanjim ista al jeftinija...

pa ima primjera dosta...a na koje bi se tribalo zapitati isto kao i sa ovim slucajem

MS Office se vise koristi,iz cistog razloga sta se sami Windowsi cesce koriste, iz samog razloga sta su vise user-friendly...

Mogao je slobodno konveritarti u .ppt/.pps no kao sto je rekao to nije bilo moguce za maksimalnu ucinkovitost. Mogao je naci drugaciji nacin prikazivanj tog sadrzaja koji bi se moga konvertirati u MS format ili nac nekakav konverter koji bi mogao to napraviti(nevirujem da nema nesto)

Skola trazi taj format kao sta traze odredjene knjigu. Moras se prilagodit.

na drugu stranu mislim da bi bilo fer da je to uputio nastavniku/ravnatelju ili kome vec te da skola omoguci koristenje Linux aplikacija. Poboljsalo bi i dodalo malo raznolikosti u skolskoj informatici.

Nastavnici i skole su tu da uce djecu. To im je primarni zadatak, i sve sta spada u novo znanje( u ovom slucaju Linux i njene aplikacije) bi se tribale omoguciti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 13:08 (Abomb).
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina

Šta sam ja jedini koji koristi portable aplikacije? 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
g12356 kaže...
CalvinRi kaže...

Reći da je windows tržišno dominantan je jako nategnuto,jer danas drži svega 20% tržišta(i pada).

Drugi problem je što škola nema office 2007 sp1 ili office 2010 koji mogu čitati .odt .odp .ods

20% je ako se osim PC-a uzimaju u izracun mobiteli i tableti, sto je bezveze.

15 godina
neaktivan
CalvinRi kaže...
g12356 kaže...
CalvinRi kaže...

20% je ako se osim PC-a uzimaju u izracun mobiteli i tableti, sto je bezveze.

Osim input-a po čemu se točno desktopi,tableti i mobiteli razlikuju?NIčemu.

A tu su još uračunati i serveri.

Da si odmah rekao "desktop tržište".Inače ovako se može cjepidlačit.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 14:11 (g12356).
15 godina

Koliko zadrtosti i nesnošljivosti. Ja sam jedan od onih koji koristi Libre Office u poslu (projektiranje strojarskih postrojenja i instalacija) i nisam naišao niti na jedan problem koji nisam mogao napraviti u istom (bilo prezentacije, bilo proračunske tablice, bilo tekstovi) a vjerujte da puno toga napišem (bilo ja bilo kolege).

Cijela poanta je da se djecu uopće ne obrazuje informatički. Ne uči ih se bitne stvari već ih se uči biti ovisnima o MS-u a i to što ih nauče je za k.... A još k tome na državnoj razini imamo sklopljen ugovor s MS-om kojem plaćamo masnu lovu za licence, slobodno mogu državi pokloniti sve licence i platiti inspektore da utjeruju harač na građanstvu, više bi love pobrali. Razina informatičke nepismenosti u RH je strašna. Danas na poslu manje više svi koriste računala ali razina znanja je katastrofalna. O školskom sustavu da ne pričam. Klinci više nauče od roditelja, koristeći net, nego u školi. I onda se nađe netko s ograničenim pogledom na svijet i ne dozvoli klincu da održi prezentaciju koristeći alternativni alat (jer je softver, vidi čuda samo alat). Umjesto da iskoristi cijelu priču kako bi klinca pohvalili da koristi nešto drugo, da se odvažio i sam nešto naučio, te da ostalima objasni što i kako je koristio, lakše je bilo zabraniti. Vrlo odgojno i počno, toliko o toleranciji i podržavanju raznolikosti.

Kad sagledaš cijelu priču shvatiš da je bitnija forma (MS Office) nego sadržaj (prezentacija). Ali tako je u ovoj državi sa svime.

Stručnjak za odmaganje...

15 0 hvala 4
16 godina
mario.L_hr kaže...

I onda se nađe netko s ograničenim pogledom na svijet i ne dozvoli klincu da održi prezentaciju koristeći alternativni alat (jer je softver, vidi čuda samo alat). Umjesto da iskoristi cijelu priču kako bi klinca pohvalili da koristi nešto drugo, da se odvažio i sam nešto naučio, te da ostalima objasni što i kako je koristio, lakše je bilo zabraniti. Vrlo odgojno i počno, toliko o toleranciji i podržavanju raznolikosti.

Kad sagledaš cijelu priču shvatiš da je bitnija forma (MS Office) nego sadržaj (prezentacija). Ali tako je u ovoj državi sa svime.

Govorimo o profesorici engleskog jezika koja je, ako ćemo već cjepidlačiti, postupila u potpunosti po pravilima naše struke (nitko nema nikakvo pravo instaliravati nikakav softver na školsko računalo, čak štoviše, ako je računalo tip-top sređeno, niti profesorica, niti učenik nisu imali niti ovlaštenje instaliravanja "alternativnog" programskog paketa).

Profesorica engleskog jezika jezika nema šta objašnjavati klincima o Linuxu i open softveru, već samo može uputiti na profesora/profesoricu tehničke kulture / informatike.

Ako ćemo sagledati cijelu priču, kapa dole profesorici, jer je postupila 100% onako kako se od korisnika sustava očekuje. Drugi par rukava je što na tom računalo (što nije domena niti profesora, niti učenika) nije bio instaliran softver koji omogućuje čitanje šire palete kompresija određenog dokumenta. S druge pak strane, da otac je stvarno imao plemenite namjere, a ne zafrkavati, mogao je, pored već spomenute portable aplikacije, uputiti dijete na neko od online rješenja za prezentacije koje za rendering koristi browser. Da ne kažem da je i kompletna prezentacija mogla biti snimljena u .MP4 ili nekom sličnom formatu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

U cijeloj temi cirkulira nekoliko informacija koje ne stoje, pa da to dovedem prvo u red.

MZOS ima ugovor s Microsoftom kojim se pokrivaju odredjeni proizvodi iz njihove game, a to ukljucuje Win XP-8, Office 2003-2013, Visual Studio, neke serverske verzije OS-a itd. Stoga da odma rijesimo onu dilemu o tome koristi li se u skoli legalni ili piratski softver - koristi se legalni Microsoft softver! Ako su pored njega instalirani AutoCAD, Photoshop i slicne stvari, tada su iste 99,9% piratske. Ukoliko profesorica informatike ne zna da smije koristit legalni MS softver, onda se treba obratit administratoru resursa svoje skole da joj pribavi isti, posto svaka skola mora imat takvu osobu (makar ona bila i ravnatelj). Ostali programi koji se koriste trebali bi biti ili kupljeni ili freeware.

Profesorica engleskog nije osoba koja je odgovorna i kojoj je dopusteno odrzavanje racunala, pa ni mijenjanje sigurnosne politike skole u kojoj se nalazi. Vrlo je lako moguce da administrator onemogucava koristenje USB stickova upravo u svrhu onemogucavanja instalacije neodobrenih programa, jer gdje se moze instalirat LO, mogu se instalirat i igre i ostali nedopusteni ili maliciozni sadrzaji. Administrator bi teoretski moga instalirat LO, ali kako su u skolama racunala ne bas posljednje generacije, tako je suludo instalirat po nekoliko vrsta programa iste svrhe zbog 1% ucenika, ili vjerojatno 1-2 u citavoj sk.godini. Ukoliko se to omoguci, onda se otvaraju vrata za instalaciju MS Office, LO, OO, pa u istom stilu VS, CodeBlocks, DevC++, Eclipse, pa recimo IE, FF, Chrome, znaci barem po 3 programa iste namjene jer se nekome prnilo da bi koristia taj program.

Moduli koji se koriste u skolama cesto onemogucavaju koristenje alternativnih OS-ova, a isto tako cak ni alternativnih varijanti OS-a, npr. Lucas Nulle moduli rade samo na Win XP, koriste RS232 portove ili u boljem slucaju USB, i kao takvih zahtjevaju starije masine, a na kojima i ostatak softvera mora bit prilagodjen.

Skole i profesori u njima nemaju utjecaja na to sto se smije predavat, vec konacnu odluku o tome donosi MZOS donosenjem programa za odredjene smjerove. Informacije radi, postojeci program tehnicara za racunalstvo je datira jos iz 90tih, dakle, oko 15 godina je star i prema istom bi ucenici dan-danas ucili o Win95-98. Novi program je kreiran unatrag 2 godine, ukljucuje Win7, Server2008, te Client i Server varijante Linuxa, skupa s programima koji se koriste na sva 4 OS-a, ali do dana danasnjeg MZOS nije potpisa odnosno odobria primjenu tog novog programa. Zasto? I sam bi volia znat...

Za kraj, s osobne strane. Svaki alat koji ce sebe isplatit je ulaganje u buducnost. Ka sta je vec receno, 99% koristi WIN platformu i programe pisane za nju, stoga je u 99% slucajeva skola "pogodila" kada usmjerava ucenike u tom smjeru. Istina, WIN kosta, ali nekome tko zaradjuje posredno ili neposredno od koristenja te platforme, to je alat koji sam sebe isplacuje. Cisto da karikiram, jedan parketar moze parkete brusit pomocu strojcine koja je za to namjenjena, ili moze otic u u LIDL-a, kupit malu vibracionu i izgubit tri dana dok pobrusi sobu sto bi mu inace tribalo sat vrimena. Razlika u cijeni je bar 100x, ali isto tako je efikasnost i ozbiljnost posla veca za podjednaki faktor.

10 0 hvala 6
15 godina
wifi kaže...

Administrator bi teoretski moga instalirat LO, ali kako su u skolama racunala ne bas posljednje generacije, tako je suludo instalirat po nekoliko vrsta programa iste svrhe zbog 1% ucenika, ili vjerojatno 1-2 u citavoj sk.godini. Ukoliko se to omoguci, onda se otvaraju vrata za instalaciju MS Office, LO, OO, pa u istom stilu VS, CodeBlocks, DevC++, Eclipse, pa recimo IE, FF, Chrome, znaci barem po 3 programa iste namjene jer se nekome prnilo da bi koristia taj program.

Ne slažem se. Prije svega, u cijeloj ovoj situaciji nije problem ono sto koristi u skoli, problem je ono sto se trazi od ucenika da napravi kod kuce. Codeblocks, DevC++, Eclipse, IE, Chrome su alati koji su svi besplatni, a VS ima Express verziju koja je besplatna i ako uceniku treba neki od tih alata za skolu, on moze vrlo lako i besplatno doci do njih.

MS Office je skup alat i samim time on vecini ucenika nije dostupan. Zato ako skola od ucenika trazi da neke prezentacije rade kuci, onda smatram da bi ucenicima trebala dati mogucnost da koriste neku besplatnu alternativu MS Officeu kao sto LO.

Istina, ucenika koji koriste LO je zanemarivo malo u odnosu na ucenike koji koriste MSO. No realno gledano, velika vecina ucenika ,koji koriste MSO, koristi njegovu piratsku verziju. I zato mislim da nije uredu da se ono malo ucenika ,sto biraju alternativu umjesto piratske verzije, sputava na ovakav nacin. Umjesto da se u skolama budi svijest o tome kako piratstvo losa stvar, na ovakav nacin se cini upravo suprotno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 17:00 (captain_soap_McTawish).
15 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Ne mogu se složiti-ne vidim neku preveliku sličnost između najnovijeg Ubuntua i najnovijeg Pepperminta.

Točno, ne vidiš jer gledaš u desktop environment.

Odnosno uspoređuješ LXDE sa Unityjem.

0xBADC0DE
15 godina
Bukva kaže...

Govorimo o profesorici engleskog jezika koja je, ako ćemo već cjepidlačiti, postupila u potpunosti po pravilima naše struke (nitko nema nikakvo pravo instaliravati nikakav softver na školsko računalo, čak štoviše, ako je računalo tip-top sređeno, niti profesorica, niti učenik nisu imali niti ovlaštenje instaliravanja "alternativnog" programskog paketa).

Profesorica engleskog jezika jezika nema šta objašnjavati klincima o Linuxu i open softveru, već samo može uputiti na profesora/profesoricu tehničke kulture / informatike.

Ako ćemo sagledati cijelu priču, kapa dole profesorici, jer je postupila 100% onako kako se od korisnika sustava očekuje. Drugi par rukava je što na tom računalo (što nije domena niti profesora, niti učenika) nije bio instaliran softver koji omogućuje čitanje šire palete kompresija određenog dokumenta. S druge pak strane, da otac je stvarno imao plemenite namjere, a ne zafrkavati, mogao je, pored već spomenute portable aplikacije, uputiti dijete na neko od online rješenja za prezentacije koje za rendering koristi browser. Da ne kažem da je i kompletna prezentacija mogla biti snimljena u .MP4 ili nekom sličnom formatu.

Upravo tako, govorimo o profesorici engleskog. Mogla je odgoditi prezentaciju za idući put i zatražiti da se na računalo instalira odgovarajući softver ili koristiti portable apps kao što sii sam spomenuo. Pa zaboga zar nebi trebali biti i pedagozi?

wifi kaže...

Za kraj, s osobne strane. Svaki alat koji ce sebe isplatit je ulaganje u buducnost. Ka sta je vec receno, 99% koristi WIN platformu i programe pisane za nju, stoga je u 99% slucajeva skola "pogodila" kada usmjerava ucenike u tom smjeru. Istina, WIN kosta, ali nekome tko zaradjuje posredno ili neposredno od koristenja te platforme, to je alat koji sam sebe isplacuje. Cisto da karikiram, jedan parketar moze parkete brusit pomocu strojcine koja je za to namjenjena, ili moze otic u u LIDL-a, kupit malu vibracionu i izgubit tri dana dok pobrusi sobu sto bi mu inace tribalo sat vrimena. Razlika u cijeni je bar 100x, ali isto tako je efikasnost i ozbiljnost posla veca za podjednaki faktor.

Lijepo si ti sve objasnio i hvala za dio koji sam obrisao.

Za citirani dio mogu reći zašto učiti bilo koji drugi jezik osim kineskog, njih ima najviše na svijetu. Da ne nabrajam dalje sve analogije koje se mogu povući. U školi bi djeca trebala učiti, otvarati obzore i stjecati nova znanja. Za zaglupljivanje imamo TV i žuti tisak. Ako i škola ide istim putem onda je legitimno pitanje zašto je obavezna?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan

Realno gledajuci svi su naviknuti na windowse jer su na njima od kad koriste računalo. Svaka nova verzija widnowsa nije zahtjevala neko drastično učenje i prijelaz je bio relativno blag i bezbolan. Za razliku od linuxa koji nije  user friendly i moras se pomuciti da nađeš odgovarajuće programe. Kada bi recimo na linux mint naljepili npr. windows 7  GUI sigurno bi masa korisnika prešla na linux.

0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne slažem se. Prije svega, u cijeloj ovoj situaciji nije problem ono sto koristi u skoli, problem je ono sto se trazi od ucenika da napravi kod kuce. Codeblocks, DevC++, Eclipse, IE, Chrome su alati koji su svi besplatni, a VS ima Express verziju koja je besplatna i ako uceniku treba neki od tih alata za skolu, on moze vrlo lako i besplatno doci do njih.

MS Office je skup alat i samim time on vecini ucenika nije dostupan. Zato ako skola od ucenika trazi da neke prezentacije rade kuci, onda smatram da bi ucenicima trebala dati mogucnost da koriste neku besplatnu alternativu MS Officeu kao sto LO.

Istina, ucenika koji koriste LO je zanemarivo malo u odnosu na ucenike koji koriste MSO. No realno gledano, velika vecina ucenika ,koji koriste MSO, koristi njegovu piratsku verziju. I zato mislim da nije uredu da se ono malo ucenika ,sto biraju alternativu umjesto piratske verzije, sputava na ovakav nacin. Umjesto da se u skolama budi svijest o tome kako piratstvo losa stvar, na ovakav nacin se cini upravo suprotno.

trazi se od ucenika da napravi. TOCKA. ako kod kuce nema mogucnosti, onda neka napravi u skoli, ili kod preostalih 99% prijatelja, ili neka koristi mogucnosti LO koje su podrzane prilikom konverzije, npr. neka odmah snimi dokument (prezentaciju) u doc format, pa bi ga valjda LO triba upozorit ukoliko je nemoguce pravilno izvrsit konverziju vec prilikom samog kreiranja.

netko je vec napisa, nekoc se moglo uzet Office Home & Student, 3 licence za 444kn, odnosno malo vise od 100tinjak kn/licenci. Ako je to puno, onda neka ode u krajnjoj liniji u internet caffe, nakon par sati ce ga podjednako kostat, vjerojatno kava skuplje nego licenca. istina je takodjer da velika vecina ucenika kod kuce koristi piratsku verziju, ali isto tako imaju i piratske verzije winsa, photoshopa, autocada, i ostalih komercijalnih alata, i povrh svega imaju piratske verzije igara koje igraju. Zapravo bi bilo jos tragicnije ukoliko igre (one online) doista i plate, a onda ovdje kukanje kako nemaju za "preskupi" office.

mislim da se ovdje vise radi o "opravdanju" zasto prezentacija nije napravljena na vrime i kako triba, nego o moraliziranju na racun open sourcea. mislim, kakva to triba prezentacija bit da je LO neispravno konvertira? onda je to valjda neka freak prezentacija, psihodelicna ili sta vec. mislim da je u skolama puno pametnije utrosit vrime na ispravljanje krivih vrijednosti u drustvu jer danasnje generacije su ajme muko po svom ponasanju i vrijednostima...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice