Što ovo znači?! Is my hard disc dead?!

poruka: 18
|
čitano: 2.242
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Pozdrav!
Dakle danas se dogodila jedna mala slučajnost. A to je da mi je šaka slučajno poletila prema laptopu ;)
Nakon toga mi se laptop istog trena ugasio. Upalio sam ga par minuta kasnije i pokazalo mi se ovo što vidite na slici. Sada mene zanima što to znači? Nisam neki stručnjak za laptope i tehniku, ali sumnjam na hard disc. Laptop mi sam po sebi nije uopce važan nego podaci na njemu. Bavim se glazbenom produkcijom te su mi na njemu svi projekti. Drugim riječima budučnost mi nekim dijelom ovisi o podacima na top hardu. Dali da počnem pripremat maramice ili postoji neki način da se ti podaci vrate?

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Što ovo znači?! Is my hard disc dead?!

Po svemu sudeći nokautirao si hdd i on je jadan pao na potiljak i sad je mrtav kao i tvoji podatci na njemu ma koliko ti važni bili.

Nauči kontrolirati te

mperament pa će te ubuduće manje koštat.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
14 godina
neaktivan

Ova poruka se može pojaviti u više slučajeva pa tako par primjera

0. Morao bi moći ući u BIOS 

1. Provjeri kako radi CMOS baterija, kad si to fino provjerio

2. Provjeri koji je BIOS gore, i ima li i kakve su mogućnosti za update BIOS-a, moguće da možda pomogne taj korak

3. Kako god se glupo činilo, provjeri još jednom jel u BIOS-u naštimano da ti započne boot s optike ili harda kao first boot uređaja. Možda si nehotice nešto zmjenjao u postavkama, a da toga nisi svjestan i ako je tako, vrati poredak da bude hard prvi boot device te spremi promjene

4. I možda čak najvjerojatnije da mehanički te fizički hard nije gotov, već se samo otpojio SATA kabel od sile trenja i vibracije izazvane udarcem i tak to pa više ili uopće nije spojen na hard ili ploču ili nije spojen ispravno te kak treba hard ili ploču (izmaknuo se manje ili više pa sad više ne sjeda kak treba) i onda je logično također da se pojavila ovakve poruke

Hvala Bogu koji je ovom forumu podario Arendelle koja nasmijava i uveseljava sve vlastitim postovima; Bože, vrati nam Vladu da nastavi gdje je stao i sreći te zadovoljstvu neće biti kraja :).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Caesar et Brutus kaže...

Ova poruka se može pojaviti u više slučajeva pa tako par primjera

0. Morao bi moći ući u BIOS 

1. Provjeri kako radi CMOS baterija, kad si to fino provjerio

2. Provjeri koji je BIOS gore, i ima li i kakve su mogućnosti za update BIOS-a, moguće da možda pomogne taj korak

3. Kako god se glupo činilo, provjeri još jednom jel u BIOS-u naštimano da ti započne boot s optike ili harda kao first boot uređaja. Možda si nehotice nešto zmjenjao u postavkama, a da toga nisi svjestan i ako je tako, vrati poredak da bude hard prvi boot device te spremi promjene

4. I možda čak najvjerojatnije da mehanički te fizički hard nije gotov, već se samo otpojio SATA kabel od sile trenja i vibracije izazvane udarcem i tak to pa više ili uopće nije spojen na hard ili ploču ili nije spojen ispravno te kak treba hard ili ploču (izmaknuo se manje ili više pa sad više ne sjeda kak treba) i onda je logično također da se pojavila ovakve poruke

1-Kako se to provjerava "rad CMOS baterije"?

3-Svejedno bi mu se OS trebao dici,bez obzira na to sta mu je first boot device.

4-U tome slucaju bi mu trebao pištati bios-mada ne nuzno,to je vjerovatno problem.

Autor teme napominje da nije bas vican kompjuterima,tako da sumnjam da ce bas sve to napraviti"kao iz rukava".

Ja mu preporucam da prvo sto moram napraviti to je-

1-Prilikom paljenja stiskaj tipku F11 i odaberi da se diže sa Hdd-a,ako ne pomaze...

2-Prilikom paljenja stiskaj tipku F8 i probaj daljnjim postupkom uci u safe mode...Vec sa ta dva postupka ustanoviti ce jel sta hardvarski sjebano/istekano.

Nakon ovih postupaka,moramo znati sta se desava,da bi kolegu uputili dalje!

Ako želiš pobjediti,ne smiješ izgubiti!
16 godina
neaktivan
1. Napraviti hard reset svog temperamenta

2. Probati otvorit laptop i vidjet le li se hard isključio, ako jest, spojiti nazad

3. Još koji put udariti šakom po laptopu
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Dap moram pripazit na temperament hahaha
I zaboravio sam nadovezat da kada upalim laptop na mjestu harda mi se cuje zvuk kao da stari sat kuca i onda stane kad mi se pojavi ono sto sam sliko. A i procjenit ce strucne ruke sta se unutra dogodilo kada ce to otvarat. Svejedno hvala ljudi!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Možda ti se samo hdd odpojil ... ili probaj instalirat nove windowse ....
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Lijepe Tičice i Pesove imaš na posteljini...

enivej,vjerovatno ser kontakt razlabavio,nije bas HDD toliko njezan..sad,zavisi,koliko si ga puknuo jako..

0 0 hvala 0
12 godina
duhonja kaže...

Lijepe Tičice i Pesove imaš na posteljini...

enivej,vjerovatno ser kontakt razlabavio,nije bas HDD toliko njezan..sad,zavisi,koliko si ga puknuo jako..

O da, nježan je hdd i nježniji nego šta misliš a pogotovo je osjetljiv na boks. Nema se tu šta razlabavit il je puklo il nije, hdd je s barem 3 vijka zašarafljen za kućište stoga ne vidim kako se moga razlabavit. Moga je jedino puknut spoj hdd-a s matičnom (malo vjerojatno al moguće).

Sami sebi smo najveci neprijatelji
17 godina
moderator
FilipCro kaže...
Dap moram pripazit na temperament hahaha
I zaboravio sam nadovezat da kada upalim laptop na mjestu harda mi se cuje zvuk kao da stari sat kuca i onda stane kad mi se pojavi ono sto sam sliko. A i procjenit ce strucne ruke sta se unutra dogodilo kada ce to otvarat. Svejedno hvala ljudi!

Škljocanje u pravilu znači fizički, odnosno mehanički kvar. Drugim riječima - jako loša stvar i za dolazak do podataka vjerojatno će trebati koristiti usluge servisa specijaliziranih za spašavanje podataka.

14 godina
mbaksa kaže...

Škljocanje u pravilu znači fizički, odnosno mehanički kvar. Drugim riječima - jako loša stvar i za dolazak do podataka vjerojatno će trebati koristiti usluge servisa specijaliziranih za spašavanje podataka.

Khm...ustvari škljocanje harda uglavnom znaci greska u napajanju.

Svaki puta u 12 godina rada,kada bi nam došao "pacijent" koji škljoca,promjenimo/popravimo napajanje i to je to!

17 godina
moderator
Milka30 kaže...
mbaksa kaže...

Khm...ustvari škljocanje harda uglavnom znaci greska u napajanju.

Svaki puta u 12 godina rada,kada bi nam došao "pacijent" koji škljoca,promjenimo/popravimo napajanje i to je to!

Kakva li su samo to napajanja... Možda živiš u kraju u kojem ljudi kupuju samo smeća od napajanja? Ili je struja toliko loša da ih oštećuje ili što?

Da, i napajanje može biti jedan od razloga škljocanja. Meni osobno nikad nije ni bilo, a ni ne vidim da itko drugi to navodi kao značajan faktor. Kad se netko na forumu žali da mu je disk počeo škljocati, to obično rezultira bacanjem ili reklamacijom diska, uslijed fizičkog/mehaničkog problema sa samim diskom.

14 godina
mbaksa kaže...

Kakva li su samo to napajanja... Možda živiš u kraju u kojem ljudi kupuju samo smeća od napajanja? Ili je struja toliko loša da ih oštećuje ili što?

Da, i napajanje može biti jedan od razloga škljocanja. Meni osobno nikad nije ni bilo, a ni ne vidim da itko drugi to navodi kao značajan faktor. Kad se netko na forumu žali da mu je disk počeo škljocati, to obično rezultira bacanjem ili reklamacijom diska, uslijed fizičkog/mehaničkog problema sa samim diskom.

Ne kazem da cesto skljocaju hardovi,ali kada skljocaju,onda je razlog napajanje-posebno WD diskovi koji valjda "šibaju" napjanje na max(valjda).

Grebanje,struganje HDD-a je nesta drugo,ali karakteristicno skljocanje se rjesava samo promjenom napajanja i do sada nikada nije se pokazalo nesta drugo.

Uglavnom se vlasnici odlucuju na stavljanje novoga napajanja,tada im gazda prvo ponudi no-name napajanje od 120KN (2 god garancije),koje zacudo jos niti jedno nije zakazalo,ili se vlasnik odlucuje za skuplje napajanje.U pravilu sami popravak napajanja ne radimo mi,nego prosljeđujemo dalje i time izađe skuplje nego da se kupi novo!

Eh sada,autor teme ima laptop koji skljoca,iako ne radimo laptope,ne vidim zasto bi bilo skljocanje laptop HDD-a bilo drugacije nego u stolnoga racunala.

U biti,naravno da je drugacije,ali sam samo htio reci da problem vjerovatno nije u HDD-u,ali autor teme odavno nije nista odgovorio,tako da sam se lagano "odjavio" od ove teme.

17 godina
odjavljen

Zgodno - buducnost mu ovisi o tome a nema backup...

Freak Show Inc.

3 0 hvala 0
17 godina
moderator
Milka30 kaže...
Ne kazem da cesto skljocaju hardovi,ali kada skljocaju,onda je razlog napajanje-posebno WD diskovi koji valjda "šibaju" napjanje na max(valjda).

Grebanje,struganje HDD-a je nesta drugo,ali karakteristicno skljocanje se rjesava samo promjenom napajanja i do sada nikada nije se pokazalo nesta drugo.

Tu bi se sad dalo diskutirati o tome što netko smatra škljocanjem, a što ne.

Ne zaboravimo i onaj davni IBM-om "click of death".

Milka30 kaže...
Eh sada,autor teme ima laptop koji skljoca,iako ne radimo laptope,ne vidim zasto bi bilo skljocanje laptop HDD-a bilo drugacije nego u stolnoga racunala.

U biti,naravno da je drugacije,ali sam samo htio reci da problem vjerovatno nije u HDD-u,ali autor teme odavno nije nista odgovorio,tako da sam se lagano "odjavio" od ove teme.

S obzirom da je šakom opalio laptop, mislim da je poprilično sigurno da u njegovom slučaju uzrok "škljocanja" nije napajanje, nego napad šakom na disk. Isto sam inače i sam jednom prilikom napravio i posljedica je bila ista - disk škljoca i to je to - nastalo fizičko oštećenje.

17 godina
neaktivan

dragi dišče,

umro si pred sam kraj svog života. još pamtim tvoje posljednje škljocaje prije nego što si dušu prepustio univerzumu. bijela je golubica poletjela s našeg prozora a moje se srce steglo kao sibirski cvijet okovan cičim mrazom. teško je pomiriti se s činjenicom da nema ne samo više tebe, nego ni svih podataka koje si tako brižno pamtio veselo se okrećući pod nedostatnim naponom. znam, nabavit ću nov disk i ovaj put sigurno još jedan za backup, jer pametan uči na tuđim pogreškama a hadezeovac ... no nikad više neće biti takvoga kao što si bio ti. neka ti je laka reciklaža. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
mbaksa kaže...

Tu bi se sad dalo diskutirati o tome što netko smatra škljocanjem, a što ne.

Ne zaboravimo i onaj davni IBM-om "click of death".

S obzirom da je šakom opalio laptop, mislim da je poprilično sigurno da u njegovom slučaju uzrok "škljocanja" nije napajanje, nego napad šakom na disk. Isto sam inače i sam jednom prilikom napravio i posljedica je bila ista - disk škljoca i to je to - nastalo fizičko oštećenje.

Upravo to sto navodiš,dalo bi se diskutirati sto netko smatra skljocanjem,a sto ne...ja naprimjer nikada ne bih mogao zamjeniti upravo to skljocanje usljed napona i "click of death"(koji je više bipanje,ali ok)...Ovo klikanje ti je jako kratko i jednostavno cujes kako klikne/zavrti disk/stane/klik i tako dalje-bas je ono karakteristicno!

Opet napominjem,naravno da je autor teme naveo da je lupio po lapu i to je uzrok svih problema,ja sam mu rekao sta prvo da proba(ono sto je najednostavnije),on se oglusio i jbg-ja odoh,ima pametnijih!

Cika mod-ja se samo nadovezujem na tvoju tvrdnju,jer govorim iz iskustva.

A autora boli kita sto se mi ovdje patimo!

17 godina
Milka30 kaže...
bas je ono karakteristicno!

Da, karaktristično za kvar diska.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice