Raid savjet

poruka: 54
|
čitano: 15.325
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Raid savjet

Pozdrav ljudi. Imam pitanje, tj. tražim savjet za sastavljanje RAID-a.

Do sada još nisam koristio RAID i polako bih želio početi koristiti te blagodati ali ne mogu se odlučiti koji je sustav najbolji za mene.

Najprije da objasnim za što koristim komp. Uglavnom je to obrada fotografija 70% (fotografije ponekad dosežu i veličine 800-1000MB - panorame i slično - pa mi je potrebna brzina), igre, web browsing, nešto rada u officeu i povremena obrada videa. U kompu su trenutno 2 diska, HDD WD1TB Black podijeljen u dvije particije C:160 GB, D:840GB; i drugi HDD WD640 GB Black. Na većem hardu instaliran je OS, igre, muzika, i ostali software. Na manjem hardu uglavnom su fotke i backup. Za djelomični backup manjeg harda sa fotkama koristim externi USB2.0 HDD, 250GB IDE.

Nabavio sam još jedan HDD WD1TB Black koji ne znam kako najbolje iskoristiti. Želio bih dobiti na performansama ali normalno imati i backup sistem.

Razmišljam o ovom sistemu:

2xHDD WD1TB Black RAID0 (ukupno 2TB) sistemski HDD - C i D particije, u tom bi slučaju sve što koristim bilo instalirano na njih (OS, igre, programi, dokumenti, fotografije);

HDD WD640GB Black sekundarni disk na koji bih svakodnevno automatski kopirao najbitnije stvari sa sistemskog HDD-a (fotografije i dokumente) i koristio bi se samo za tu svrhu.

Postoji i druga varijanta (iziskuje dodatne troškove) da nabavim još jedan HDD WD640 GB Black i stavim ga u RAID0 sa postojećim, a sa HDD WD1TB Black x2 napravim RAID1. U tom slučaju fotografije skladištim i obrađujem na sekundarnom HDDu WD1TB RAID1. Ta varijanta mi se manje sviđa.

Ima li netko kakav savjet?

Volio bih čuti koju info iz prve ruke, što vi mislite o RAID0, jel kome riknuo koji od HDD-a ili kontroler na matičnoj (posljedice u tom slučaju su mi poznate Neodlučan ), ima li razlike u svakodnevnom radu na kompu, je li pokretanje OS-a, igara i programa brže ? Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Raid savjet

Postavljanje RAID polja:

http://www.bug.hr/bugtv/postavljanje-raid-sustava-1-dio/641.aspx

http://www.bug.hr/bugtv/postavljanje-raid-sustava-2-dio/642.aspx

U BUG-u br 209 imaš temu o postavljanju RAID polja i testovi pa si ga nabavi i prelistaj malo...

...Borba za mir je kao jebanje za nevinost...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Raid savjet

- rizik: Statistički gledano u RAIDu se rizik udvostručuje, ali i ako imaš dva diska, rizik je svejedno isti, razlika je samo u mogućnosti spašavanja podataka kad se nešto desi jer ovisiš o RAID kontroleru, te je smanjen izbor alata za spašavanje... dodatno, spajanjem dva diska dolaziš do 2TB, u slučaju da treba recovery potreban ti je toliki prostor.

Zato obavezno podijeliti na nekoliko particija, savijet bar 3: sys-temp/swap ovisno o količini RAMa i sl. 4-8GB, win/prog za sav soft koji trebaš cca 20-120GB (ne govorim o igrama) mora biti dovoljno + radni koji ostaje cca 1.7TB zato se može podijeliti na radni-video, muzika, slike.. (i igre?), - to je ogroman prostor.

Zbog standarda, kod izrade particija, trebao bi napraviti primarnu (boot-temp) i extended s ostatkom diskova, jer ako kreiraš klasične primarne, standard dozvoljava max-4. extended nije tako ograničena, tj. ABECEDA.. =26.

Po mom iskustvu razlike u riziku nema. Bez obzira na to, backup je uvijek potreban.

Tako da RAID0 za povećanje performansi ima smisla, dok RAID1 (mirror) ili unutar RAID5 spare.. ipak nisu pametniji od backupa.

Postavi planirana 2x1TB u RAID0 i radi backup po potrebi na 640GB. Dobar soft ako želiš automatizirati backup (pametni copy) je DeltaCopy (zapravo rsync s managerom za win) ili windowsov backup.

Također, backup disk bi bilo bolje odspojiti, držati ga externo. Jedan potrošać manje i rizik povezan. Ext.SATA je dovoljno dostupan ili USB adapter.

i svakako radi backup, bez obzira na to dali koristitiš RAID.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

3 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
RE: Raid savjet

Recenziju u BUG-u sam pročitao nekoliko puta ali svejedno sam u dilemi o kojoj sam pisao :-)

ihush, hvala na iscrpnom odgovoru, mislim da ću probat postaviti RAID0 sa 1T diskovima, nadam se da ću dobiti nešto na performansama. Prijedlog da disk od 640GB držim kao eksterni preko docka ili ladice mi se čini ok, tako je moguće uvijek odvojiti vanjski backup disk a i smanjuje se vjerojatnost oštećenja ako se išta dogodi cijelom kompu.

Backup sam se odavno naučio koristiti, ali naravno kao i većina na teži način. Jednom priliko mislio sam da mi rikava sistemski HDD na kojem su mi bili važni podaci, krenuo sam u spašavanje HDD-a i prebacivao sve na eksterni HDD preko USB 2.0. odnio komp na servis i ustanovilo se da je USB kontroler na matičnoj riknuo te podatke koje sam prebacio na externi HDD učinio gotovo nečitljivima. sistemski hard bio je cijelo vrijeme ispravan. backup je must :-)

15 godina
neaktivan

ihush, ne kužim samo ovaj dio za boot-temp particiju. kako se to radi. do sada sam uvijek koristio pa dvije standardne particije, jedna za OS i programe, a druga za igre, moziku, filmove i recimo fotke. čemu služi boot-temp particija i kako se kreira na win7?

thanks

16 godina

-ako si ikad instalirao linux... slična podjela grubo: sys-user-swap

Ovo je samo jedan od praktičnih načina. Prvo kreiraš nazovimo je Boot particiju. Može biti bilo koje veličine, od par MB do par GB, može bit i FAT32 itd.. apsolutno neovisna, praktično je zbog multi boota (backup) itd.

-Ja je koristim pod NTFSom, jer ga također podržavaju svi OSevi, a usput je iskoristim za windows temp/swap. Stara formula za swap je od 1.5-3 x RAM ali s prelaskom preko 2GB ta formula više ne vrijedi, tako da je swap od npr 4GB dovoljan za sve potrebe (ipak poželjno je da nije manji od RAMa -dakle jednak). Zato je npr 8GB OK.

Sam standard i redosljed kreiranja particija mi logički određuje tu podjelu, inače bi swap bio posljednja particija.

Pošto windowsi standardno drže temp, swap i sve ostalo na jednom disku... to stalno izaziva fragmentaciju, nepotrebno usporavanje.

Te fileove, prebacim na ovu boot particiju... i tog 'problema' više nema (to se podešava nakon instalacije), tako je sistem uredniji i lakši za održavati u top formi.

Win7 radi sličnu stvar, na praznom disku napravi skrivenu recovery particiju od 100MB (i to možeš naknadno dodati na boot particiju). Problem je što sedmica radi primarne particije, umjesto primarna+extended.

Zato radije pripremim disk svojim alatima, podjelim particije itd.. i jedna sitnica u sedmici je novija verzija NTFSa, pa je ovo 'kompatibilnije' s ostalima i u slučaju nekih problema je (za sad) provjerenije.

Dok 'razmišljaš' kako podijeliti npr. u ovom slučaju 2TB, to je nekako lakše iz okružja LiveCDa nego u instalaciji. Dodatno, redosljed slova koje diskovi dobiju, je nekako logičniji... sitnica ali ipak....

-dalje ide ostalo iz predhodnog posta ... (extended..)

15 godina
neaktivan

Bok, može pomoć. Instalirao sam diskove u RAID0 ali ne vidim nikakvu razliku u performansama, identične su kao i prije. Napravio sam root particiju od 4 GB (duplo više od RAM memorije, C particiju za OS i dvije dodatne particij. Mjerio sam brzinu sa HD Tune i identična je, average oko 110 MB/s. U biosu sam sve opcije namjestio na RAID0 ali nema nikakve promjene. Da ne radim nešto krivo možda? U win7, test HDD-a je kao i prije 5,9 bodova.

15 godina
neaktivan
Uspio sam rijesiti stvar, prebacio sam diskove na drugi kontroler na maticnoj i sad koristim intel kontroler. Po testovima se vidi ubrzanje, prosjek citanja prema HD Tuneu je porastao na 185mb/s sto je poprilicno povecanje, tako nesto sam i ocekivao. Vidjeti cu jos kako se ponasa u svakodnevnom radu i ima li osjetne razlike. Rezultat u win 7 za hdd i dalje 5.9. Moze li se to kako popraviti jos?
15 godina
neaktivan
Po najnovijem mjerenju hdtune daje 201mb/s. Nije lose
16 godina

-rezultat od 110MBs je normalan za RAID0, dok je za jedan disk normalno 70+.. Naravno, cash na disku, windowsov superfetch itd. daju u testovima rezultate slične RAIDu..(ako se itko pita zašto win7 'troši' RAM), ali to nisu konstantni rezultati jer keš nemože biti dovoljno velik. (Testovi nedaju uvijek 'pravi' rezultat).

Stvarna razlika se može vidjeti samo kod npr. video obrade.

Miješa se brzina i propustnost, kao na internetu ping i bandwith. Ili slikovito, jedan kamion ili dva kamiona, dva su jednako brza ali prevezu dvostruko u istom vremenu. Ali da bi od dva kamiona imao korist, moraš imati tu količinu tereta da drugi nebi išao prazan.

Dakle, u normalnom radu, krenimo boot winsa, je puno malih fileova, važan je access time, tu su recimo SSD visestruko brži (a samo top modeli imaju brži transfer od RAIDa), RAID u tom dijelu nema nikakve koristi, nasuprot, ako je stripsize velik, dolazi do overheada diska koji možda više gubi na performansama. Stara podjela je bila jedan brzi sys disk kao Raptor ili Cheetah, i dva obična u RAIDu za podatke. Danas je to (Raptor) postalo nepotrebno i veličine su takve da nije potrebno više mjesta u jednom komadu (ako gledamo da je video npr DV-AVI 13GB/h za obradu par sati materijala je bilo potrebno 50-100GB, danas je to sića.. a SCSI je neisplativ-nedobavljiv).

Win7 test bi trebao dati index 6.0 (5.8-5.9 je za jedan disk, a maksimum je 6), beskoristan test. :)

Puno realniji test je na identičnim PCima, igra kao COD kad se starta MP, na RAIDu je učitana dvostruko brže. Za obradu videa, jednostavno radi, nema dropova kod capturea, nema usporavanja zbog fragmentacije itd.

Pošto si spomenuo velike slike i video, u montaži se takvih nekoliko istovremeno koristi, dodaj tomu i npr muzilku za podlogu itd.. tek u takvom radu možeš 'vidjeti' razliku. Dok ono što se otvara u jednoj sekundi (fileovi veličine nekoliko MB) nije primjetno.

Na performanse RAIDa jako utječe i kontroler, obični na MBO su soft. neki imaju jadne performanse, ali za tvoj PC to nebi trebao biti slučaj (intel-ICH10R i quad).

Upravo vidim da si postao i novi rezultat, koji je OK.. (mada nerealan)

I kao što mi je bilo 'sumnjivo' krivi kontroer. :))

Još par sitnica, koje se mogu podesiti, npr. može se isključiti superfetch, mada mi nije baš jasno 2+2=4GB ili samo 2GB? ..

Stavljeno za swap-4GB je OK ali štedjeti par GB u odnosu na par TB je nepotrebno ako dodaš još RAMa u skoroj udućnosti..

Po testovima bi bilo usporedivo s SSDom, ali u stvarnosti SSD i RAID daju sasvim suprotne rezultate (brzina-transfer), kao formula jedan i kamion.

Zato brojeve i testove treba znati 'pročitati'..

17 godina
neaktivan
Raid savjet

Moja preporuka je hardwareski kontroler-----link------http://www.lsi.com/DistributionSystem/AssetDocument/3ware_SAS9750-4i_PB_122209.pdf

Prednosti ovakvog rijesenja:

-hardwareski kontroler koji je u potpunosti neovisan i uz njega dolazi daleko bolji software od integriranih rijesenja

-sirok nacin implementacije(interni,eksterni,prateci adapteri SAS/SATA/externi adapteri na bracketima itd)

-implementacija najnovijih standarda i protokola(SATA III,sva postojeca RAID polja podrzana)

-mogucnost ugradnje back-up baterije

-software sa kolekcijom toolsa za managment diskova,particija,raid polja,back up,kloniranja,,,,itd)

Nedostatci:

-Cijena(od 300 eura na gore)

-Za naprednije korisnike

EDT: na youtubeu ima dosta filmica fanatika koji su postavljali po 8 i vise OCZ SDD-a u RAID polja bash sa LSI kontrolerima....

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 14:04 (dasHHa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

- dobar savijet, ali neisplativ i kod nas osim po narudžbi nedobavljiv.

uz par teh. isparavka (no hard feeling).

-cijene SAS/SATA kontrolera su visoke, diskovi.. (to je noviji SCSI, tj. SA-SCSI, ali univerzalan, dozvoljava i SATA diskove)

-nema SATA6, nego SATA-3 /III s transferom 6Gb/s (naravno, za par godina nakon SATA4-5-i 6.) :)

-bracketi nisu nikakav razlog, jer su univerzalni.

-hw. kontroler nije neovisan, ovisan je o driveru kao i svaki hw. nikakve bitne razlike nama.

Jedina prednost je što ima svoj procesor i RAM te stvarno neovisno o ostatku sistema radi svoj posao (rasterećuje CPU) što je za današnje dual/quad.. i novije CPU zanemarivo.

Uz to za max iskoristivost trebali bi biti SAS diskovi.

-bacup baterija = UPS

-software za backup? Kao, nema ništa bez SASa? To je samo software... i ništa nije dobiveno, nego plaćeno.

-za naprednije korisnike? kao što je Ferrari za Keruma? Stvar je novca, potreba, želja... ipak primarno novca.

-perverzije su uvijek moguće, oni nisu kupili (privatno) te diskove, kao što se u crash testu ne razbija svoj vlastiti auto.

.. i što je taj filmić pokazao?

Kontra pitanje, dali bi isti ili sličan rezultat dobili na običnoj MBO s ICH10R, kao iz ovog primjera i samo 2xSDD u RAID0?

Jer za višestruko višu cijenu (i rizik, porebe kućišta, napajanja...) je zanemariva razlika u performansama.

Nemoj ovo uzeti kao kritiku, nego vraćanje u realne vode... jer je ovo sasvim konkretan korisnik koji vjerojatno neće kupiti takav sistem.

Kao što netko drugi tko traži rješenje na forumu, neće od ovog posta imati koristi (upravo zato ovo tipkanje služi). Oni kojima to treba, već znaju sve što im je potrebno.

Kao ultimativni PC, u koji bi bez ikakvog kriterija cijene mogli natrpati sve što poželimo, recimo da bi 8xSSD i sponenuti kontroler bio na dnu liste želja.

btw. daleko jača marka je Adaptec. LSI je 'jeftikaner' ;-)

.. i daleko korisniji/praktičniji su NASovi ali nisu dio teme recimo i cijenom.

-sorry, bez ljutnje? Jer u osnovi imaš pravo... -dobar je SAS.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 13:20 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- dobar savijet, ali neisplativ i kod nas osim po narudžbi nedobavljiv.

uz par teh. isparavka (no hard feeling).

-cijene SAS/SATA kontrolera su visoke, diskovi.. (to je noviji SCSI, tj. SA-SCSI, ali univerzalan, dozvoljava i SATA diskove)

-nema SATA6, nego SATA-3 /III s transferom 6Gb/s (naravno, za par godina nakon SATA4-5-i 6.) :)

-bracketi nisu nikakav razlog, jer su univerzalni.

-hw. kontroler nije neovisan, ovisan je o driveru kao i svaki hw. nikakve bitne razlike nama.

Jedina prednost je što ima svoj procesor i RAM te stvarno neovisno o ostatku sistema radi svoj posao (rasterećuje CPU) što je za današnje dual/quad.. i novije CPU zanemarivo.

Uz to za max iskoristivost trebali bi biti SAS diskovi.

-bacup baterija = UPS

-software za backup? Kao, nema ništa bez SASa? To je samo software... i ništa nije dobiveno, nego plaćeno.

-za naprednije korisnike? kao što je Ferrari za Keruma? Stvar je novca, potreba, želja... ipak primarno novca.

-perverzije su uvijek moguće, oni nisu kupili (privatno) te diskove, kao što se u crash testu ne razbija svoj vlastiti auto.

.. i što je taj filmić pokazao?

Kontra pitanje, dali bi isti ili sličan rezultat dobili na običnoj MBO s ICH10R, kao iz ovog primjera i samo 2xSDD u RAID0?

Jer za višestruko višu cijenu (i rizik, porebe kućišta, napajanja...) je zanemariva razlika u performansama.

Nemoj ovo uzeti kao kritiku, nego vraćanje u realne vode... jer je ovo sasvim konkretan korisnik koji vjerojatno neće kupiti takav sistem.

Kao što netko drugi tko traži rješenje na forumu, neće od ovog posta imati koristi (upravo zato ovo tipkanje služi). Oni kojima to treba, već znaju sve što im je potrebno.

Kao ultimativni PC, u koji bi bez ikakvog kriterija cijene mogli natrpati sve što poželimo, recimo da bi 8xSSD i sponenuti kontroler bio na dnu liste želja.

btw. daleko jača marka je Adaptec. LSI je 'jeftikaner' ;-)

.. i daleko korisniji/praktičniji su NASovi ali nisu dio teme recimo i cijenom.

-sorry, bez ljutnje? Jer u osnovi imaš pravo... -dobar je SAS.

Ma nema problema,ja se neljutim.To je samo moj predlog.Ja sa tobom mogu ulaziti u detallnije razgovore vezano za ovu temu.Otvoricemo novu temu ako treba i nikakav problem.Deal?

p.s.-sa ovim sto si napisao slazem se 50/50 :)

dasHHa
17 godina
neaktivan

Zasto stvarno ne otovorite temu da nesto naucimo i mi koji nismo na ti sa takvim stvarima. Da ne bude samo uslikajte hardware i vas desktop uz more iphone threadova. Ova prva dva primjera su mi kao razmjena slicica ;)

:)
17 godina
neaktivan
logic kaže...

Zasto stvarno ne otovorite temu da nesto naucimo i mi koji nismo na ti sa takvim stvarima. Da ne bude samo uslikajte hardware i vas desktop uz more iphone threadova. Ova prva dva primjera su mi kao razmjena slicica ;)

Logic i ja bi to htjeo!Otvaram ja teme ali me niko neprati?!?!Why???

Moje teme:

http://www.bug.hr/forum/topic/audio-video-alati/baza-icc-kalibracijskih-profila/57418.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-bugtv-bug-videa/modern-warfare-film-iza-kamere/57794.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/48-jezgri-akciji/55900.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/uhd-3d-222-sound/47629.aspx

http://www.bug.hr/forum/topic/mrezni-hardver/chuck-norris-botnet/47776.aspx

dasHHa
17 godina
neaktivan

ZAto sto ljudi koji se kuze u te teme nemaju vremena za pisanje tutorijala. Ja o dosta tema mogu napisati kvalitetan tutorijal al nemam vremena.

16 godina

-i problem - smisao pisanja tuta ili teme kao sticky je što opet ljudi otvore novu temu, bez traženja po postojećima.

Drugi problem, je da neka dobra tema može imati desetke stranica, što opet nije rješenje za onog tko traži (tad je google brži).

I oni kojim treba nešto specifično, ugl. već imaju dovoljno iskustva, postave samo konkretno pitanje-odgovor.

Zato nisam ta takve teme, jer obično nema koristi, ali ako netko nešto pokrene, tu sam za postove i kritiziranje... Namigiva

15 godina
neaktivan

Ljudi hvala vam puno na odgovorima, nadam e da će ovaj thread pomoći i drugima sa sličnim nedoumicama i problemima.

ihush, rezultat samo sa jednim diskom u HD Tuneu mi je bio oko 110 MB/s, zašto misliš da je trenutni rezultat od 201 MB/s nerealan? Misliš li da s prethodnim RAIDom0 i rezultatom gotovo istim kao i sa jednim diskom svejedno dobivam na performansama?

Je li intel preko kojeg mi je sada spojen RAID bolje od kontrolera matične?

U kompu imam 4GB rama, stavio sam i 64bit win te sam rook particiju napravio na 8GB, smatram da nisam baš štedio na tome s obzirom da je default win7 100MB.

Evo da podijelim još jedno iskustvo sa RAID0. Danas mi se dva puta komp zaustavio kod bootanja i napisao da ne može pokrenuti RAID, pored diskova piše OFFLINE MEMBER.

Nakon nekoliko restarta komp se normalno pokrenuo. Probao sam malo googlati ali nema previše objašnjenja zašto se to pojavljuje. Sve mi se manje sviđa taj RAID kad ne možeš biti siguran hoće li ti se OS pokrenuti.

ihush kaže...

-rezultat od 110MBs je normalan za RAID0, dok je za jedan disk normalno 70+.. Naravno, cash na disku, windowsov superfetch itd. daju u testovima rezultate slične RAIDu..(ako se itko pita zašto win7 'troši' RAM), ali to nisu konstantni rezultati jer keš nemože biti dovoljno velik. (Testovi nedaju uvijek 'pravi' rezultat).

Stvarna razlika se može vidjeti samo kod npr. video obrade.

Miješa se brzina i propustnost, kao na internetu ping i bandwith. Ili slikovito, jedan kamion ili dva kamiona, dva su jednako brza ali prevezu dvostruko u istom vremenu. Ali da bi od dva kamiona imao korist, moraš imati tu količinu tereta da drugi nebi išao prazan.

Dakle, u normalnom radu, krenimo boot winsa, je puno malih fileova, važan je access time, tu su recimo SSD visestruko brži (a samo top modeli imaju brži transfer od RAIDa), RAID u tom dijelu nema nikakve koristi, nasuprot, ako je stripsize velik, dolazi do overheada diska koji možda više gubi na performansama. Stara podjela je bila jedan brzi sys disk kao Raptor ili Cheetah, i dva obična u RAIDu za podatke. Danas je to (Raptor) postalo nepotrebno i veličine su takve da nije potrebno više mjesta u jednom komadu (ako gledamo da je video npr DV-AVI 13GB/h za obradu par sati materijala je bilo potrebno 50-100GB, danas je to sića.. a SCSI je neisplativ-nedobavljiv).

Win7 test bi trebao dati index 6.0 (5.8-5.9 je za jedan disk, a maksimum je 6), beskoristan test. :)

Puno realniji test je na identičnim PCima, igra kao COD kad se starta MP, na RAIDu je učitana dvostruko brže. Za obradu videa, jednostavno radi, nema dropova kod capturea, nema usporavanja zbog fragmentacije itd.

Pošto si spomenuo velike slike i video, u montaži se takvih nekoliko istovremeno koristi, dodaj tomu i npr muzilku za podlogu itd.. tek u takvom radu možeš 'vidjeti' razliku. Dok ono što se otvara u jednoj sekundi (fileovi veličine nekoliko MB) nije primjetno.

Na performanse RAIDa jako utječe i kontroler, obični na MBO su soft. neki imaju jadne performanse, ali za tvoj PC to nebi trebao biti slučaj (intel-ICH10R i quad).

Upravo vidim da si postao i novi rezultat, koji je OK.. (mada nerealan)

I kao što mi je bilo 'sumnjivo' krivi kontroer. :))

Još par sitnica, koje se mogu podesiti, npr. može se isključiti superfetch, mada mi nije baš jasno 2+2=4GB ili samo 2GB? ..

Stavljeno za swap-4GB je OK ali štedjeti par GB u odnosu na par TB je nepotrebno ako dodaš još RAMa u skoroj udućnosti..

Po testovima bi bilo usporedivo s SSDom, ali u stvarnosti SSD i RAID daju sasvim suprotne rezultate (brzina-transfer), kao formula jedan i kamion.

Zato brojeve i testove treba znati 'pročitati'..

17 godina
neaktivan

U principu ti je bolej imati jedan disk na kojem je OS. Nabolej SSD a sve ostalo na RADI0 staviti. Rekao je da je nerealno jer kod RAID0 dobije se oko 50 do 60 % na performansama a ti si dobio skoro 100%.

15 godina
neaktivan
logic kaže...

U principu ti je bolej imati jedan disk na kojem je OS. Nabolej SSD a sve ostalo na RADI0 staviti. Rekao je da je nerealno jer kod RAID0 dobije se oko 50 do 60 % na performansama a ti si dobio skoro 100%.

Dobio sam 85% bolje performanse i to bi prema usporedbi testova na netu i prema usporedbi testa u BUG-u bio realan rezultat. To što taj rezultat govori je druga stvar.

17 godina
neaktivan

To je fenomenalan rezltat za onboard kontroler ;)

15 godina
neaktivan

Testiram malo rad na kompu i osjeti se povećanej brzine, Photoshop se otvara u pola kraćem vremenu, spremanje i otvaranje fotki veličine 500-600 MB je također puno brže. Očito sve to skupa ima smisla ali ne znam što ću s tim problemom koji mi se zna javiti kod bootanja.

15 godina
neaktivan
toncro kaže...
Uspio sam rijesiti stvar, prebacio sam diskove na drugi kontroler na maticnoj i sad koristim intel kontroler. Po testovima se vidi ubrzanje, prosjek citanja prema HD Tuneu je porastao na 185mb/s sto je poprilicno povecanje, tako nesto sam i ocekivao. Vidjeti cu jos kako se ponasa u svakodnevnom radu i ima li osjetne razlike. Rezultat u win 7 za hdd i dalje 5.9. Moze li se to kako popraviti jos?

evo procitaj malo ovdje gdje sam napisao kako jos malo izvuci performanse iz raid 0 polja sa short stroke raid 0 click

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 21:34 (Jurky).
15 godina
neaktivan

RAID sam morao maknuti sa Intelovog kontrolera na matičnoj jer mi je starao problem, proguglao sam da WD Caviar Black novije generacije imaju problem sa RAIDom i nisu 100% kompatibilni. Sad koristim drugi chipset na matičnoj i dobivam puno lošije rezultate. Nisam još siguran je li u korištenju komp brži na ovaj način u odnosu na samo jedan disk, ali čini mi se da jest. Na temelju HD Tunea može se reći da je jednako brz i to mi se ne sviđa. Ne želim koristiti RAID0 ako ne dobivam na performansama. Totalno čudno situacija a nigdje nema nekog logičnog objašnejnja.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 21:51 (toncro).
17 godina
neaktivan
toncro kaže...

RAID sam morao maknuti sa Intelovog kontrolera na matičnoj jer mi je starao problem, proguglao sam da WD Caviar Black novije generacije imaju problem sa RAIDom i nisu 100% kompatibilni. Sad koristim drugi chipset na matičnoj i dobivam puno lošije rezultate. Nisam još siguran je li u korištenju komp brži na ovaj način u odnosu na samo jedan disk, ali čini mi se da jest. Na temelju HD Tunea može se reći da je jednako brz i to mi se ne sviđa. Ne želim koristiti RAID0 ako ne dobivam na performansama. Totalno čudno situacija a nigdje nema nekog logičnog objašnejnja.

WD ima liniju diskova za raid-to su oznake modela.''RE2'',''RE3'' i ''RE4''------link------http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=503

Caviar Black nisu podobni za RAID zbog internog procesora i cacha od 18,32 ili 64 MB ovisi opet o tocnom modelu HDD koji imas.Ovi diskovi imaju managment na svojim kontrolerima koji nije kompatibilan sa RAID kontrolerima.  ----link-----http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=733

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 21:56 (dasHHa).
15 godina
neaktivan
Jurky kaže...
toncro kaže...

evo procitaj malo ovdje gdje sam napisao kako jos malo izvuci performanse iz raid 0 polja sa short stroke raid 0 click

CITAT SA LINKA:

Dakle pri konfiguriranju RAID polja za bolje performanse bolje je napraviti dva raid polja od grupe diskova,

jedno malo za sistem, a drugo vece za spremanje podataka.

Ovim dosta dobivamo na brzini citanja i pisanja te što je još bitnije brzini pristupa kod sistemskog RAID polja,

dok kod RAID polja za pohranu podataka malo gubimo ali to se toliko i ne osjeti.

Kod ovog konfiguriranja ne mislim na stavranje particija na jednom RAID polju nego je cilj da dobijemo

dva odvojena RAID polja. (Vidi slike)

Moja konfiguracija:

grupa diskova

3 x 750 GB WD Black

Prvo RAID polje (SISTEM)  214 GB Slika 1. (prosječna brzina 306,6 MB/s, brzina pristupa   7.8 ms)

Drugo RAID polje (DATA) 2035 GB Slika 2. (prosječna brzina 257,3 MB/s, brzina pristupa 10.2 ms)

Za usporedbu slika RAID polja od gornje grupe diskova sa samo jednim RAID poljem.

RAID polje (SISTEM I DATA) 2132GB Slika 3. (prosječna brzina 271,7 MB/s, brzina pristupa 9.7 ms)

Kao što rezultati govore ovakvom konfiguracijom smo smanjili brzinu pristupa sa 9.7 / 7.8

i povećali prosjećnu brzinu sa 271,7 / 306,6 MB/s na sistemsko RAID polju dok na data polju

nismo puno izgubili.

Dakle na sistemski RAID idu Windowsi, programi, igre itd., a na data RAID idu filmovi, mp3, itd.

U praksi ovo znaci brze ucitavanje Win, brze pokretanje programa, brze ucitavanje igara itd.

Evo u mom slucaju WEI porastao sa 6.2 na 6.6

Napomena:što manje Sistemsko RAID polje to će biti bolje performanse što mozete provjeriti

sa programom HD TUNE PRO 4.01 tako da stavite kvacicu na short stroke i upišete koliko mislite

da bi trebalo biti veliko sistemsko raid polje u GB.

Evo primjer sto bih ja dobio sa 40 GB sistemskim RAID poljem Slika 4.

(prosječna brzina 315,0 MB/s, brzina pristupa 6.8 ms)

znaci dobio bih jos vecu brzinu i jos manji access time.

...

Jurky hvala na ovom linku. Vidim izvukao si stvarno impresivne performanse iz svog RAIDa. Možeš samo objasniti kako si konfigurirao dva RAID polja? Vidim da si koristio intelov kontroler ali ne znam koje diskove s imao.

Znači po tvome kreiraš dva raid polja, jedan dovoljan za particiju s OS-om, a drugo polje za recimo još dvije particije s podacima. Je li samo u veličini raid polja tajna kako si dobio povećanje na sistemskom raidu? Kako si podesio dijeljenje fileova na diskove, 64kb, 128kb ili??? Aha tek sad vidim da imaš 3 diska pa je i u tome stvar. Ali molim te objasni mi ovo oko konfiguriranja višestrukog raida.

15 godina
neaktivan
Raid savjet

znaci koristen je kontroler na ploci, i proces konfiguriranja je jednostavan, izabres diskove, stavis ime recimo SISTEM, stavis raid 0, 128 cluster size, i upises  koliko zelis GB za sistemski raid 0, tu ides sa sto manje GB recimo oko 100-200GB jer ce tada koristiti samo najbrze (vanjske) dijelove diska, a samim time ces dobiti na brzini. kad si to zavrsio sa sistem raidom u istom izborniku radis i drugo raid 0 polje sa ostatkom prostora, i stavis raid 0, stavis ime recimo DATA i on ti odma ponudi sav preostali dio diskova koji je preostao, jer mozes napraviti samo dva ovakva raida 0 stavis cluster 128 i gotovo.

sad imas dva raid0 u jednoj grupi diskova koje win prepoznaju kao dva fizicka diska, dalje radis particije kako hoces.

inace probao sam sve moguce kombinacije cluster size i nema kod mene nikakve razlike, pa koristim 128. inace performanse se osijete u svakodnevnom radu, pogotovo u mp igrama, gdje sam uvijek prvi na mapi i nema nikog jos bar 3-4 sec, instaliranju aplikacija u iso formatu, baratanju vecim fileovima, osjeti se i taj manji access time. sve u svemu

probaj nemas sta izgubit, a dobit ces nesto na brzini 100%.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 22:28 (Jurky).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dasHHa kaže...
toncro kaže...

WD ima liniju diskova za raid-to su oznake modela.''RE2'',''RE3'' i ''RE4''------link------http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=503

Caviar Black nisu podobni za RAID zbog internog procesora i cacha od 18,32 ili 64 MB ovisi opet o tocnom modelu HDD koji imas.Ovi diskovi imaju managment na svojim kontrolerima koji nije kompatibilan sa RAID kontrolerima.  ----link-----http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=733

Da, sukžio sam ali opet s druge strane vidim da mnogi nemaju taj problem, ili se javlja samo sa određenim RAID kontrolerima.

15 godina
neaktivan

Ali ne kužim kako je BUG napravio recenziju upravo diska WD Caviar Black, 2TB u RAIDu 0 i nisu dali nikakvu primjedbu vezanu za to. Pitanje je jesu li to uopće testirali Belji se

15 godina
neaktivan
toncro kaže...
dasHHa kaže...
toncro kaže...

Da, sukžio sam ali opet s druge strane vidim da mnogi nemaju taj problem, ili se javlja samo sa određenim RAID kontrolerima.

ja imam 3x750 wd black i nikakvih problema nemam s njima, a imam ih vec skoro god. dana. i insatliraj ovaj RST-driver ako imas intel kontroler koji je novija verzija za stari storage manager koji se vise nece updatati.

Google is your friend
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice