Pozdrav ljudi. Imam pitanje, tj. tražim savjet za sastavljanje RAID-a.
Do sada još nisam koristio RAID i polako bih želio početi koristiti te blagodati ali ne mogu se odlučiti koji je sustav najbolji za mene.
Najprije da objasnim za što koristim komp. Uglavnom je to obrada fotografija 70% (fotografije ponekad dosežu i veličine 800-1000MB - panorame i slično - pa mi je potrebna brzina), igre, web browsing, nešto rada u officeu i povremena obrada videa. U kompu su trenutno 2 diska, HDD WD1TB Black podijeljen u dvije particije C:160 GB, D:840GB; i drugi HDD WD640 GB Black. Na većem hardu instaliran je OS, igre, muzika, i ostali software. Na manjem hardu uglavnom su fotke i backup. Za djelomični backup manjeg harda sa fotkama koristim externi USB2.0 HDD, 250GB IDE.
Nabavio sam još jedan HDD WD1TB Black koji ne znam kako najbolje iskoristiti. Želio bih dobiti na performansama ali normalno imati i backup sistem.
Razmišljam o ovom sistemu:
2xHDD WD1TB Black RAID0 (ukupno 2TB) sistemski HDD - C i D particije, u tom bi slučaju sve što koristim bilo instalirano na njih (OS, igre, programi, dokumenti, fotografije);
HDD WD640GB Black sekundarni disk na koji bih svakodnevno automatski kopirao najbitnije stvari sa sistemskog HDD-a (fotografije i dokumente) i koristio bi se samo za tu svrhu.
Postoji i druga varijanta (iziskuje dodatne troškove) da nabavim još jedan HDD WD640 GB Black i stavim ga u RAID0 sa postojećim, a sa HDD WD1TB Black x2 napravim RAID1. U tom slučaju fotografije skladištim i obrađujem na sekundarnom HDDu WD1TB RAID1. Ta varijanta mi se manje sviđa.
Ima li netko kakav savjet?
Volio bih čuti koju info iz prve ruke, što vi mislite o RAID0, jel kome riknuo koji od HDD-a ili kontroler na matičnoj (posljedice u tom slučaju su mi poznate ), ima li razlike u svakodnevnom radu na kompu, je li pokretanje OS-a, igara i programa brže ? Hvala