Preporuka za opciju brzog i velikog diska

poruka: 30
|
čitano: 3.692
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Pozdrav

Trebam mi 4tb ili veći disk, koji bi bio vanjski disk, ali bi uglavnom bio spojen non-stop sa računalom putem usb-a, što mi je bolje, brže ili samo isplativije, a da je brzina ok.

Da kupim tipa neki Kingston 4tb ssd gen2 koji je preko 300 eura ili da uzmem neki unutarnji ssd 4tb pa kućište neko ?

Brzina ne mora biti ogromna, ali je bitno da je brzo, a opet da je isplativa opcija ili bolja u pogledu da će bit uštekano u usb cijelo vrijeme dok računalo radi što je 8h dnevno

Što se kapaciteta tiče 4tb je minimalno, išao bi do 8tb čak, u tom slučaju koja bi bila bolja opcija, nas?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Preporuka za opciju brzog i velikog diska
crocro23 kaže...

Pozdrav

Trebam mi 4tb ili veći disk, koji bi bio vanjski disk, ali bi uglavnom bio spojen non-stop sa računalom putem usb-a, što mi je bolje, brže ili samo isplativije, a da je brzina ok.

Da kupim tipa neki Kingston 4tb ssd gen2 koji je preko 300 eura ili da uzmem neki unutarnji ssd 4tb pa kućište neko ?

Brzina ne mora biti ogromna, ali je bitno da je brzo, a opet da je isplativa opcija ili bolja u pogledu da će bit uštekano u usb cijelo vrijeme dok računalo radi što je 8h dnevno

Što se kapaciteta tiče 4tb je minimalno, išao bi do 8tb čak, u tom slučaju koja bi bila bolja opcija, nas?

ne kužim štosi mislio reći s ovim što sam požutio, misliš valjda na neki eksterni ssd vs unutarnji s kućištem?

ako je tako moja preporuka je unutarnji ssd + solidno kućište, jer ovi eksterni ssd-ovi su uglavnom s lošijim kontrolerima i bez rama, pa im je brzina dobra samo dok traje pseudo keš, a kasnije je užas

recimo 

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD - High Performance Storage for Desktop and Laptop PCs -SKC3000S/2048G, SKC3000D2048G, Black, 2048GB, Solid State Drive: Amazon.de: Computer & Accessories

SABRENT NVMe Enclosure and m2 SATA SSD Adapter USB C 3.2X2 10Gbps Heatsink Design: Amazon.de: Computer & Accessories

s to dvoje ćeš imat dobru i stabilnu brzinu i 4tb za malo manje od 300 eura

ako ipak ideš na vanjski ssd, preporuka je ovaj samsung, jer s njim imaš konstantnu brzinu zapisa cca 800-900mbps (isprobao osobno na 1tb modelu)

Samsung Portable SSD T7 Shield , 4 TB, USB 3.2 Gen.2, 1050 MB/s Read, 1000 MB/s Write, Robust External Hard Drive for Mac, PC, Smartphone and Game Console, Black: Amazon.de: Computer & Accessories

15 godina
picajzla0707 kaže...
crocro23 kaže...

Pozdrav

ne kužim štosi mislio reći s ovim što sam požutio, misliš valjda na neki eksterni ssd vs unutarnji s kućištem?

ako je tako moja preporuka je unutarnji ssd + solidno kućište, jer ovi eksterni ssd-ovi su uglavnom s lošijim kontrolerima i bez rama, pa im je brzina dobra samo dok traje pseudo keš, a kasnije je užas

recimo 

Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD - High Performance Storage for Desktop and Laptop PCs -SKC3000S/2048G, SKC3000D2048G, Black, 2048GB, Solid State Drive: Amazon.de: Computer & Accessories

SABRENT NVMe Enclosure and m2 SATA SSD Adapter USB C 3.2X2 10Gbps Heatsink Design: Amazon.de: Computer & Accessories

ako ipak ideš na vanjski ssd, preporuka je ovaj samsung, jer s njim imaš konstantnu brzinu zapisa cca 800-900mbps (isprobao osobno na 1tb modelu)

Samsung Portable SSD T7 Shield , 4 TB, USB 3.2 Gen.2, 1050 MB/s Read, 1000 MB/s Write, Robust External Hard Drive for Mac, PC, Smartphone and Game Console, Black: Amazon.de: Computer & Accessories

Samo dal taj Samsung može i usb-c i običan usb, jer mi na tvu nema usb-c konektor

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.5.2025 13:54 (crocro23).
12 godina
crocro23 kaže...

Samo dal taj Samsung može i usb-c i običan usb, jer mi na tvu nema usb-c konektor

dobiješ dva kratka i debela kabela uz njega, jedan je usb-c na usb-c i drugi usb-c na usb-a

utor na samom ssd-u je usb-c

evo ti usporedba dolje samsung externi i sabrent vanjsko kućište, oba s original kablovima

15 godina
picajzla0707 kaže...
crocro23 kaže...

dobiješ dva kratka i debela kabela uz njega, jedan je usb-c na usb-c i drugi usb-c na usb-a

utor na samom ssd-u je usb-c

evo ti usporedba dolje samsung externi i sabrent vanjsko kućište, oba s original kablovima

Onda uzimam Samsung

Valjda smije bit uštekan svaki dan par sati na komp, nisam prije eksterne ssd koristio, jesam obicne i nije bilo problema

12 godina
crocro23 kaže...

Onda uzimam Samsung

Valjda smije bit uštekan svaki dan par sati na komp, nisam prije eksterne ssd koristio, jesam obicne i nije bilo problema

meni je nekad uštekan danima, tjednima i pali se skupa s kompom, a komp radi od jutra do navečer, često ga uopće ne gasim po par dana

nekad danima i tjednima nije uštekan i stoji u jakni ako mi zatreba 

mislim da to nema nikakve veze

4 godine
picajzla0707 kaže...
crocro23 kaže...

Pozdrav

recimo 

Zanimljivo kako skrivaju TBW podatak o trajnosti, samo 3 godine garancije daju naslutiti da je poprilicno loše pogotovo kod Samsunga!

12 godina
Boris grozni kaže...

Zanimljivo kako skrivaju TBW podatak o trajnosti, samo 3 godine garancije daju naslutiti da je poprilicno loše pogotovo kod Samsunga!

nisam baš vidio da taj podatak daje iti jedan od proizvođača za eksterne ssd-ove

baš gledam tom hw recenzije ssd-ova, niti corsair, niti sk hynix, niti team group, niti seagate, niti wd, niti lexar itd. nemaju taj podatak, a najčešća garancija je upravo tri godine kod svih

tako da mislim da picajzlaš, a nisi picajzla 

4 godine
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

nisam baš vidio da taj podatak daje iti jedan od proizvođača za eksterne ssd-ove

baš gledam tom hw recenzije ssd-ova, niti corsair, niti sk hynix, niti team group, niti seagate, niti wd, niti lexar itd. nemaju taj podatak, a najčešća garancija je upravo tri godine kod svih

tako da mislim da picajzlaš, a nisi picajzla 

Kao sto rekoh skrivaju tbw podatak, za druge nisam gledao..

12 godina
Boris grozni kaže...

ako nitko drugi ne stavlja taj podatak za eksterne ssd-ove, kako je onda ovaj išta drukčiji po tom pitanju?

za eksterne ssd-ove se zna da nisu namijenjeni za operativni sustav i konstatni piši-briši način rada kakvom su izloženi unutarnji ssd-ovi, pa je takav podatak za njih izlišan

imaju iste kontrolere i iste memorije kao i unutarnji ssd-ovi, ako na unutarnjim ssd-ovima za 99% mainstream korisnika tbw podatak nije problem, jer ga neće ispuniti niti za 10 ili 20 godina i prije će pokrepati sva elektronika u odnosu na memoriju, čemu onda uopće drkanje po ovoj temi?

htio si se napravit pametan pa reći kako samsung za taj ssd krije podatak i garancija je 'samo' tri godine - pa je eto zakurac, iako nitko drugi ne stavlja taj podatak i velika većina ima istih tri godine garancije

jel se možeš ikad poklopit ušima i reći - ok, pogriješio sam, jebat ga, ili ćeš opet do besvjesti tupiti po istim glupostima samo kako ne bi priznao da nisi u pravu

15 godina
nije prvi put da ima ispade :D
T7 Shield odlican kao vanjski SSD, rugged, otporan, koristim ga vec par godina. Ako ipak hoces nesto malo brze/novije onda preporuka za T9.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja isključivo uzimam samsung.

3 unutarnja 990Pro 2 i 4TB

4 vanjska T5 i T7.

Vanjski spojeni na pc 24/7.

Dapače, ne čuvajte vanjski ssd u kredencama.

Svaka ćelija je pod mikro naponom. Tako čuva zapis.

Ležanjem dolazi do pražnjenja tog naboja.

Bolje da je uređaj pod napajanjem.

Ako ih već držite spremljene, svako par mjeseci ih spojite.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:26 (torrente).
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

ako nitko drugi ne stavlja taj podatak za eksterne ssd-ove, kako je onda ovaj išta drukčiji po tom pitanju?

za eksterne ssd-ove se zna da nisu namijenjeni za operativni sustav i konstatni piši-briši način rada kakvom su izloženi unutarnji ssd-ovi, pa je takav podatak za njih izlišan

imaju iste kontrolere i iste memorije kao i unutarnji ssd-ovi, ako na unutarnjim ssd-ovima za 99% mainstream korisnika tbw podatak nije problem, jer ga neće ispuniti niti za 10 ili 20 godina i prije će pokrepati sva elektronika u odnosu na memoriju, čemu onda uopće drkanje po ovoj temi?

htio si se napravit pametan pa reći kako samsung za taj ssd krije podatak i garancija je 'samo' tri godine - pa je eto zakurac, iako nitko drugi ne stavlja taj podatak i velika većina ima istih tri godine garancije

jel se možeš ikad poklopit ušima i reći - ok, pogriješio sam, jebat ga, ili ćeš opet do besvjesti tupiti po istim glupostima samo kako ne bi priznao da nisi u pravu

Neznam o kakvim pravima pricas sve kaj je prijenosno je od pamtivijeka bilo losije kvalitete i trajnosti i ne nemaju isti kontroler niti su isto napravljeni, sve kaj od ssd ima 3 godine je teski škart

16 godina
torrente kaže...

--

Svaka ćelija je pod mikro naponom. Tako čuva zapis.

Ležanjem dolazi do pražnjenja tog naboja.

..

-ne, miješaš ram i trajne memorije, dok se njihovo pražnjenje-zaborav mjeri u godinama, no ostatak posta je ok, diskove i sve uređaje-komponente, treba koristiti i moraju raditi, godinama, .. škart će crknuti neovisno o čuvanju, ostalo je stvar sreće ili jamstva, + backup ako je nešto važno...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Prije par godina sam onako, skeptično sam sebi postavio pitanje trajnosti..zatim pošao istraživati.

Otvorila se vrata beskraja.. čak se pitam, jeli ovaj časopis koji se bavi više medicinom i marsom, ikada prostudirao analize koliko traje ssd zapis.

Zašto sam bio ponukan..jer mi je bilo bitno.

Premda paralelno dragocjenih cjeloživotnih 600gb čuvam enkriptirano na Proton i Filen cloudu + 3 externa diska.. proučio sam dugovječnost.

Ukratko, DOBAR usb stick, 10 godina krajnji domet prije mogućeg rizika..dakle nakon 10g kreće odbrojavanje.

Ssd je još pored svih analiza u nepoznatom. Dapače, magnetni zapis na klasičnim hdd pločama je još najsigurniji što se tiče ležanja u prašini.

Zaboravio sam podatke..no napon u ćelijama visi o koncu. Uskladišteni napon. Jako jako jako je bitno da vanjski ssd ne izlazi van "sobnih" temperatura. U stvari, zamislite ga da je tijelo kao i vaše.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...

...i ne nemaju isti kontroler niti su isto napravljeni, sve kaj od ssd ima 3 godine je teski škart

da, uglavnom imaju isti kontroler i memoriju, jer bi bilo suludo razvijati i proizvoditi zasebno još jednu seriju čipova samo da bi napravili 'škart'

samsung t7 koristi isti kontroler i memoriju koje koriste u svoji unutarnjim ssd-ovima + bridge čip za usb, isto rade i ostali

ono u čemu štede je dram keš i okrljašte firmware kako bi kontroler u eksternom ssdu cugao manje struje i manje se grijao

nemaš pojma o temi, al i dalje trumbetaš po svom

EDIT

evo nabrzaka... na anandtech imaš rastavljeni t7 shield s podacima o memoriji i kontroleru link

The SSD controller is the S4LR033, and the ASMedia ASM2362 bridge chip is right next to it. The SSD subsysem in the PSSD T7 Shield is a DRAM-less one, and is pretty much the same as that of the T7 Touch - except for the flash packages. The two flash chips on board have the K9DVGB8J1B tag (against the K9DVGY8J5A in our sample of the PSSD T7 Touch). This part number decodes as: TLC, 6th gen V-NAND (128L / 136T), 512Gbit per die, 16 dies, 1TB for the whole package. This is the same NAND package used in Samsung 870 EVO SATA SSD.

za kontroler iz druge recenzije... link

The Samsung 980 non-Pro was announced end of March 2021 and made waves because it is a DRAM-less SSD, a design choice usually reserved for value drives without maximum performance, yet Samsung picked the "980" name, which is used on their flagship "980 Pro." Under the hood, the Samsung 980 in today's review uses a relatively new controller called "Pablo," or S4LR033—a 4-channel PCIe Gen 3 controller design we've seen on some external Samsung SSDs before.

dakle, koriste memoriju i kontroler koji inače koriste u drugim ssd-ovima, onim 'internima'

isto ovo rade i drugi proizvođači, nitko nije glup trošiti lovu na razvoj zasebnih kontrolera i memorija samo da bi napravili 'škart' proizvod kako si ti sebi umislio

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:06 (picajzla0707).
4 godine

Usporedivo je samo s losijim "internim" takoder s 3g gare bez keša i krljavim kontrolerom koji nepomaze u nicemu kao ni trajnosti niti pouzdanosti!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
torrente kaže...

..

Ukratko, DOBAR usb stick, 10 godina krajnji domet prije mogućeg rizika..dakle nakon 10g kreće odbrojavanje.

..

-nastavak (ne ispravak, prigovor i sl.., više edukacija) :)

... svaki elektromagnetski impuls, zapis, .. ima neki vijek trajanja, memoriranja, gubitak rezolucije očitanja-degradaciju, kao što se tinta na papiru ljušti ili slova izbljede, čak uklesana u kamen erozijom.. nema vječnog-trajnog-nepoderivog .. no zato postoji backup!

-jedini način, znati, ne nagađati, je rutisnki-redovito u odgovarajućim intervalima kopirati, copy-paste ili novi backup.. tj bio disk priključen na struju ili isključen isto mu je.. tj da bi se sam zapis obnovio moramo ga snimiti, tad je svjež, ne kad uključimo disk na struju..

-ostalo je statistika, sreća, preventiva-znanje i backup! :)

-bilo koje skladištenje, bez redovite provjere (konkretno verifikacije koja čita-uspoređuje, izračunava crc i provjerava toc..) jednostavno čip zbog nesavršenosti može crknuti, oksidirati, popusti lem, pukne nit koja spaja, kao šrodingova mačkica u kutiji, kojoj znamo stanje tek kad zavirimo u kutiju.. do tad je mačka u svim mogućim stanjima jednako-moguća.. pri čemu za podatke imamo samo jedno upotrebljivo stanje, ispravni-čitki, odnosno laicima lakše razumljivo, kao što posoji beskonačno moguć broj kombinacija broja lota-jackpota, samo jedna kombinacija je točna-dobitna, ostale su promašaj i mada ih ima više, beskorisne su tj statistika-slučaj-sreća..

-backup eliminira slučajnost-sreću osim u slučaju extremnog peha pa oba zapisa istovremeno odu, .. ili lakše, ode jedan u periodu kad ne provjeravamo i u tom periodu ode drugi, jer smo npr predug period preskočili provjeru-stanje do izrade nove kopije-backupa.. onako, sekundu ili dan-godinu prekasno.. tj bilo bi zgodno kad bi znali kad će se nešto pokvariti pa da tad minutu prije pripremimo fix-zamjenu, npr meni trenutno prazna boca plina, dok u autu za to imamo pokazivač količine goriva.. a pošto je plinska boca bez tog fičera, sad čekam i kuham kavu na struju 'satima..' :) 

-taj problem 'sekundu prekasno' je intrinistički usađen u sve juzere računala tj one koji imaju neke važne podatke koje ne žele i ne smiju izgubiti.. tj tek kad ih izgube prvi put, tad razumiju važnost, do tad ili je preskupo ili ima vremena.. svi se nadaju da neće baš njih-sad.. hoće, čak smiješan niz slučajnosti koji u filmovima ne prolazi kao nevjerovatan, npr prisjetite se zg-a prije koje godine, poplave, potres, pandemija.. još samo skakavci i biblijske godine su kompletne.

-kvar, izvan onih rutinski-potrošnih-očekivanih-trošenjem.. se može dogoditi bilo kad bilo kojem dijelu bilo kojeg sustava, pri čemu može postojati veća-manja redundancija, zalihnost-dupliranje.. i gubitak koji se može nadoknaditi ili ne može. kvar ovisi o sreći, o odgovarajućim preduvijetima kao dobre utičnice-električne instalacije, kvalitetno napajanje, hlađenje.. pa i upotreba, do juzerskih rutina ejectanja priključenog stikića ili čupanja bez protokola.. oba mogu crknuti i karikirano može biti suprotni extrem da onaj koji čuva-pazi prije crkne .. kao i u životu-smrti ljudi npr nepušač oboli od raka pluća dok deda dimi i zdrav je ko manolić stoljeće.. pa pametnog odgovora nema, osim imati malo sreće, ne biti pehista.. za ostalo, backup!

edit: .. eh, ali nije sve tako crno, pozitiva.. tj crc, koji je intrinistički u svakom podatku-memoriji nužan dio, tj bez njega praktički ne bi bilo točne-ispravne memorije-podatka, uvjek bi postojala neka greška-glič.. kao što npr gorivo za auto ima i filter, mada je gorivo čisto, .. crc, čak kad je dio podatka oštećen pročita-iskalkulira točno, tj ovisi o zalihnosti samog FileSysa kao fat-ntfs-ext (kao što na disketu može stati manje-više ovisno kako je formatiramo, no time gubimo dio iskoristivosti-prostora.. kompromis, rizik-dobitak..), kao pretrčavanje ceste izvan zebre, dovoljno sigurno i ne ginu ljudi ni podatci tako lako.. :) ..

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:29 (ihush).
12 godina
Boris grozni kaže...

Usporedivo je samo s losijim "internim" takoder s 3g gare bez keša i krljavim kontrolerom koji nepomaze u nicemu kao ni trajnosti niti pouzdanosti!

stvarno si u šturcu...

najprije kenjaš kako 'skrivanje' tbw podatka i tri godine gare pokazuju da je proizvod šrot, kad ti se pokaže da je isto kod 99% drugih, prebacuješ se na - eksterni su od pamtivijeka bili šrot, ugrađuju se lošije komponente tadadada...

kad ti se dokaže da su komponente iste kao u internim ssd-ovima, onda laprdaš kako je sve to šrot...

po čemu su 870 evo i 980 u kojima su iste komponente kao u t7 šrot proizvodi?

jesu li jeftiniji, ofkors, zato i postoje low end, mid range i high end proizvodi, ne mogu svi ssd-ovi imat vrhunske komponente i onda ih samo po cijeni rangirat 

što je to drukčije od bilo koje druge stvari u piceku, hoćeš li dobiti top komponente u low end ili mid range napajanju kao u onome high end koje košta 400 eura i jel to znači da su onda svi ispod toga šrot, nepouzdani i upitne trajnosti?

lupetaš gluposti i nastavljaš, jel toliko teško priznati kad nisi u pravu nego se i dalje valjaš u vlastitom dreku

15 godina
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

...i ne nemaju isti kontroler niti su isto napravljeni, sve kaj od ssd ima 3 godine je teski škart

da, uglavnom imaju isti kontroler i memoriju, jer bi bilo suludo razvijati i proizvoditi zasebno još jednu seriju čipova samo da bi napravili 'škart'

samsung t7 koristi isti kontroler i memoriju koje koriste u svoji unutarnjim ssd-ovima + bridge čip za usb, isto rade i ostali

ono u čemu štede je dram keš i okrljašte firmware kako bi kontroler u eksternom ssdu cugao manje struje i manje se grijao

nemaš pojma o temi, al i dalje trumbetaš po svom

EDIT

evo nabrzaka... na anandtech imaš rastavljeni t7 shield s podacima o memoriji i kontroleru link

The SSD controller is the S4LR033, and the ASMedia ASM2362 bridge chip is right next to it. The SSD subsysem in the PSSD T7 Shield is a DRAM-less one, and is pretty much the same as that of the T7 Touch - except for the flash packages. The two flash chips on board have the K9DVGB8J1B tag (against the K9DVGY8J5A in our sample of the PSSD T7 Touch). This part number decodes as: TLC, 6th gen V-NAND (128L / 136T), 512Gbit per die, 16 dies, 1TB for the whole package. This is the same NAND package used in Samsung 870 EVO SATA SSD.

za kontroler iz druge recenzije... link

The Samsung 980 non-Pro was announced end of March 2021 and made waves because it is a DRAM-less SSD, a design choice usually reserved for value drives without maximum performance, yet Samsung picked the "980" name, which is used on their flagship "980 Pro." Under the hood, the Samsung 980 in today's review uses a relatively new controller called "Pablo," or S4LR033—a 4-channel PCIe Gen 3 controller design we've seen on some external Samsung SSDs before.

dakle, koriste memoriju i kontroler koji inače koriste u drugim ssd-ovima, onim 'internima'

isto ovo rade i drugi proizvođači, nitko nije glup trošiti lovu na razvoj zasebnih kontrolera i memorija samo da bi napravili 'škart' proizvod kako si ti sebi umislio

Evo kupio sam T7 2tb, uštekao usb 3 na usb c u njega i prebacujem 50gb i ide samo 20 mb/s, umjesto 900 kao što si rekao, nešto tu ne štima, brijem da ću morat vratit :D

4 godine

Nije uopce usporedivo, krepavaju 10x vise od klasicnih ssd/m2/nmwe, bez tbw podatka nemozemo znati koliko je nesto "pouzdano i trajno". 
t7 ima specke kao klasicni sata ssd od prije 5+ godina toliko o tome! Ne velim ja da to ne valja kao prijenosni samo kazem i zacudio sam se da taj podatak skrivaju ko zmija noge, sad mi je jasno zasto tebi mozda ne i to je uredu!

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:05 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
crocro23 kaže...

Evo kupio sam T7 2tb, uštekao usb 3 na usb c u njega i prebacujem 50gb i ide samo 20 mb/s, umjesto 900 kao što si rekao, nešto tu ne štima, brijem da ću morat vratit :D

na kojoj matičnoj i kojem usb priključku to radiš?

ako je neka starija matična ili usb priključak koji nije 3.2 gen2×2 normalno da nećeš imati punu brzinu

čak i da prebacuješ sa hdd, opet mi je to nekako premala brzina čak  za starije usb portove

jedino ako nisi priključio na neki usb 2.0 koji inače služe samo za miš i tipkovnicu

evo dolje kod mene brzina, izvor je kingston renegade nvme, spojeno na usb 3.2 gen2, da je gen2×2 bila bi puna brzina

fajl je cca 25gb, drži do kraja oko 650mbps, isto tako se ponaša kad pišem odjednom i 600-700gb velikih fajlova, to sam ranije testirao

12 godina
Boris grozni kaže...

...zacudio sam se da taj podatak skrivaju ko zmija noge, sad mi je jasno zasto tebi mozda ne i to je uredu!

naporan si, taj podatak ne stavljaju jer se ne radi o ssd-u koji je namijenjen za operativni sustav u kompu

isto kao što ti neće na običnom 1.6tdi i sličnim motorima za osobne automobile navoditi podatke o broju sati rada u maksimalnom opterećenju, kao što stavljaju za bagere

problem twb na 2tb i 4tb ssd-ovima više nije problem čak niti za qlc memoriju, kamo li tlc za mainstream korisnike jer da pišeš na njega stotine giga dnevno, nećeš doći do toga da uništiš memoriju niti za 10 godina

i molim te daj mi izvor da eksterni ssd-ovi krepavaju deset puta više od običnih ssd-ova ili je to još jedna od tvojih bedastoća koje izvlačiš iz dupeta

da, osjetljivi su samim time jer su eksterni, mogu pasti i oštetit se, hlađenje im je obično lošije nego običnom nvme u provjetrenom pc kućištu, nekad ih voziš u autu koji je na minus 20 vani ili na plus 40, normalno da vjerojatno imaju veći potencijal da se pokvare, ali da će se kvariti 10× više nisam čuo nigdje

osim toga, staviš obični nvme u vanjsko kućište i imaš isti rizik

naravno da t7 shield ima starije specke kad se radi o starijem ssd-u, ali za razliku od mase novijih ssd-ova on drži konstatnu brzinu od cca 800mbps pisao na njega 10, 20 ili 220 giga fajlove, dok masa novijih drži full brzinu prvih 80-100gb i onda pada na 20-30mbps dok ne odstoji sat-dva da se oporavi keš

Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina

-brzine ext.usb storagea ovise o kontroleru-chipsetu pa i ostatku računala kao cpu-ram + taskovi-smeće..

-usb 3.0-1-2, ide 300-900MBps, konstantno, brže od sata diska na sata kontroleru koji je ograničen sata standardom na 600 .. tj primarno ovisi o samom storage-drive-mediju kao flash-disk-ssd-nvme i kontroleru-adapteru+mbo.

-ako netko na usb3 ima brzine usb2, tad ima neki problem, tj ili je sam kontroler 2.0 ili kabel-napon-žica-kontakti.. tj ako nema npr dovoljno napona, automatikom tad pada na 2.0.. a tad ne prebacuje na višu brzinu-protokol, ovisno o uzroku-starosti npr probati drugi port, ne front nego iza, probati s y-kablom itd.. jer nominalni napon od 5v lako padne 10%.. na 4,5 i tad je granično, dok nvme traži struju jer je to konkretan čip kao cpu-gpu + osjetite grijanje koje vam laički prikazuje i potrošnju struje u usporedbi s npr flash stikićem i zato na istom portu flash možda radi ok na 3.0, dok nvme ne mora.. + prednosti ima tvornički s manje gubitaka-spojeva, dok adapter-kućište s kablovima koji se spajaju već ima veću šansu za pad signala-napona i time niže brzine .. i većinom je uzrok u usb portu, starosti, padu napona.. + primjeri kad juzer ima tisuću i jedan uređaj spojen na računalo kao punjače što usb kontroler ne može pumpati strujom jer nije trafostanica. itd...

edit.. ide i brže, ne benčam + to može potrajati, pa po sjećanju ide +2300 na novim-jakim mbo-chipsetu-usb3.2-c-usb4.. dok na thunderu ide x2 praktički do granice pciex porta 20-40gbps..

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:28 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina
crocro23 kaže...
 nešto tu ne štima, brijem da ću morat vratit :D

ne trebaš vraćat ispravan uređaj.

prvo instaliraj čipset drajvere kako treba.

izvrtiš benč sa nekim alatom.. a možeš i Samsung Magician alatom.

on će ti pokazat sve podatke o disku.

15 godina
torrente kaže...
crocro23 kaže...
 nešto tu ne štima, brijem da ću morat vratit :D

ne trebaš vraćat ispravan uređaj.

prvo instaliraj čipset drajvere kako treba.

izvrtiš benč sa nekim alatom.. a možeš i Samsung Magician alatom.

on će ti pokazat sve podatke o disku.

Probao sam i na laptopu koji ima m2 i između je prebacivanje max 200, a na kompu koji ima stariji ssd ide samo 20, iako program kaže 160-170, nije tako i kad prebacujem, fotka ispod.

Probao sam uštekad Samsung T7 u Oled tv, šetaka kad se vrti 4k film, a ne šteka na usb i na 3.1 hdd-u, možda je zaista hard

Probao sam exfat i ntfs, formatirao zapravo 2x, probao i preko ps5, isto šteka čitanje

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:22 (crocro23).
15 godina

Fotka u privitku

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
crocro23 kaže...

Probao sam i na laptopu koji ima m2 i između je prebacivanje max 200, a na kompu koji ima stariji ssd ide samo 20, iako program kaže 160-170, nije tako i kad prebacujem, fotka ispod.

Probao sam uštekad Samsung T7 u Oled tv, šetaka kad se vrti 4k film, a ne šteka na usb i na 3.1 hdd-u, možda je zaista hard

Probao sam exfat i ntfs, formatirao zapravo 2x, probao i preko ps5, isto šteka čitanje

meni je na starijem laptopu u firmi isto išlo oko 200mbps, sad na novijem ide oko 300-400mbps, iako navodno ima isti 3.2 gen2 kao i ovaj na kompu, ali razlika je max 400mbps vs 650mbps

na kompu pogledaj koja je matična, pa na internetu provjeri koji ti je najbrži usb konektor odozada i probaj turit u taj

ovi usb konektori u televizorima su šaka jada najčešće, iako očito da nešto nije u redu ako ti drugi diskovi rade dobro, a taj ne

na koncu ako ništa ne upali, reklamiraj, jbga, dogodi se

preporučio sam ti ono s čim imam iskustva, a i ja kad sam kupovao gledao sam desetke testova da budem siguran da uzimam ssd a najkonzistentnijom brzinom (ima i bržih, ali su bili odvratno preskupi)

EDIT

prije ovog ssd-a sam kupio neki mali eksterni pny, mislio sam nemere biti gori od usb stika

prevario sam se, bio je katastrofa, nakon 40gb brzina pisanja bi mu pala sa 400mbps na 15-20 i jedva se vuklo, povremeno bi kao bljesnuo opet na 400mbps, ali samo na sekundu, pa opet na 20

kreneš prebacivat fajl od 100gb, piše estimated time par minuta, a kad počne trokirat, treba mu po ure da prebaci... za popizdit, a to radi 90% današnjih ssd-ova koji su nominalno brži duplo od ovog samsunga 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:46 (picajzla0707).
17 godina

Ja bih volio da iscrpimo jednu soluciju pa da zatvorim temu za sebe kao pojedinca koji želi pomoći.

- zaboravi tv, ps5 i slične uređaje, nisu mjerodavni

- jeli ti imaš obične generičke drivere od windowsa ili si instalirao decidiran driver čipseta od matične

- daj točne modele matične i točan model laptopa.. tada skidaš driver i instaliraš

Evo sada sam ja izvrtio dva T7

- jedan uštekan u monitor Dell.. hub 3.1 (cca 410 MB/S)

- dugi T7 uštekan u trenutno najbrže sučelje danšnjice.. Thunderbolt 4  (cca 900MB)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
torrente kaže...

Ja bih volio da iscrpimo jednu soluciju pa da zatvorim temu za sebe kao pojedinca koji želi pomoći.

- zaboravi tv, ps5 i slične uređaje, nisu mjerodavni

- jeli ti imaš obične generičke drivere od windowsa ili si instalirao decidiran driver čipseta od matične

- daj točne modele matične i točan model laptopa.. tada skidaš driver i instaliraš

Evo sada sam ja izvrtio dva T7

- jedan uštekan u monitor Dell.. hub 3.1 (cca 410 MB/S)

- dugi T7 uštekan u trenutno najbrže sučelje danšnjice.. Thunderbolt 4  (cca 900MB)

Budem sutra vidio pa javim

Inače sam probao i na novom AIO kompu, ssd od externog uštekao u AIO pc u njegov usb-c koji ima tvornički ugrađene sve drivere predinstalirano, pa jedva vrti 350 MB/S na novim svježim windows 11

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice