Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.192
|
čitano: 3.279.580
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Mislim da cu morat zamjenit hdd u kompu sa ssd, mislio sam da cu moc izgurat s mehanickim jer mi treba veliki kapacitet al presporo je to jer sam navikao na brzi disk na laptopu. isao sam bas izmjeriti da vidim razliku (prvi screenshot je laptop a drugi desktop) i cini se da ne haluciniram :D

e sad jel moze neka preporuka za ssd od 1TB ? nemora biti neki ultra brz, vise nesto cjenovno prihvatljivije..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Koji SSD?
brada09 kaže...

Mislim da cu morat zamjenit hdd u kompu sa ssd, mislio sam da cu moc izgurat s mehanickim jer mi treba veliki kapacitet al presporo je to jer sam navikao na brzi disk na laptopu. isao sam bas izmjeriti da vidim razliku (prvi screenshot je laptop a drugi desktop) i cini se da ne haluciniram :D

Možda bi i izgurao s mehanički diskom da ti se ponaša kako spada. Ili ti je previše zapunjen, previše fragmentiran, ili je počeo propadati, jer brzina čitanja je vjerojatno u rangu današnjih sporijih 2,5" diskova, a ne 3,5". Vidi recimo benchmark za godinu dana staru Seagateovu Barracudu od 2 TB.

Što se tiče preporuke SSD-a, što je tebi cjenovno prihvatljivo? Ako ti je cjenovno prihvatljiv 850 EVO, uzmi njega (jako dobre performanse, 5 godina garancije). Ako nije, i nije nešto previše bitno kojeg ćeš uzeti.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
brada09 kaže...

Možda bi i izgurao s mehanički diskom da ti se ponaša kako spada. Ili ti je previše zapunjen, previše fragmentiran, ili je počeo propadati, jer brzina čitanja je vjerojatno u rangu današnjih sporijih 2,5" diskova, a ne 3,5". Vidi recimo benchmark za godinu dana staru Seagateovu Barracudu od 2 TB.

Što se tiče preporuke SSD-a, što je tebi cjenovno prihvatljivo? Ako ti je cjenovno prihvatljiv 850 EVO, uzmi njega (jako dobre performanse, 5 godina garancije). Ako nije, i nije nešto previše bitno kojeg ćeš uzeti.

vjerojatno zato jer i je 2,5" (5400rpm)..

eventualno neznam kolko bi se popravilo s necim ovakvim http://www.adm.hr/product.asp?product=hdd-1-tb-wd-black-mobile-25-7200rpm-32mb-cache-sata3-wd10jplx&code=09999ADM ?

17 godina
moderator
brada09 kaže...

eventualno neznam kolko bi se popravilo s necim ovakvim http://www.adm.hr/product.asp?product=hdd-1-tb-wd-black-mobile-25-7200rpm-32mb-cache-sata3-wd10jplx&code=09999ADM

Mislio sam da govoriš za desktop. Ako je u pitanju laptop, onda s mehaničkim diskom nećeš dobiti OK performanse jer performanse mehaničkog diska direktno ovise o njegovoj fizičkoj veličini (plus ostalim faktorima, naravno), a 2.5" je jednostavno premalo.

14 godina
neaktivan
x18x05x kaže...

Ovaj SanDisk z410 od 240gb je toliko lagan da sam pomislio da nešto nije uredu sa njim.

i od 120 je je prelagan i od "lagane" plastike, pomislis stvarno da nema nist unutra i da ce se pokidat samo tako

15 godina
golatificon kaže...
x18x05x kaže...

Ovaj SanDisk z410 od 240gb je toliko lagan da sam pomislio da nešto nije uredu sa njim.

i od 120 je je prelagan i od "lagane" plastike, pomislis stvarno da nema nist unutra i da ce se pokidat samo tako

Kad se pokvari baš ću ga otvorit, zanima me kako je sve to napravljeno.

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
17 godina
moderator
x18x05x kaže...
golatificon kaže...
x18x05x kaže...

Kad se pokvari baš ću ga otvorit, zanima me kako je sve to napravljeno.

Ovdje imaš fotke.

15 godina

Nije ni čudno što je tako lagan. Hvala na linku.

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
brada09 kaže...

eventualno neznam kolko bi se popravilo s necim ovakvim http://www.adm.hr/product.asp?product=hdd-1-tb-wd-black-mobile-25-7200rpm-32mb-cache-sata3-wd10jplx&code=09999ADM

Mislio sam da govoriš za desktop. Ako je u pitanju laptop, onda s mehaničkim diskom nećeš dobiti OK performanse jer performanse mehaničkog diska direktno ovise o njegovoj fizičkoj veličini (plus ostalim faktorima, naravno), a 2.5" je jednostavno premalo.

govorim za desktop ali je mini varijanta sa 2,5"diskom (mac mini). inace bi ostavio mehanicki i samo jos ubacio ssd, ali posto stane samo jedan mora biti veceg kapaciteta.

znaci ovaj WD iz adm-a nema smisla stavljat? 

nista, morat cu se isprsit 2500kn za ssd onda..

17 godina
Koji SSD?

Imas ispod 2000kn sandisk x400 isto 1tb i 5 god garancije

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

nasao taj za 1982kn, znaci razlika izmedju njega i samsung evo 850 je nekih petstotinjak kuna.

u cemu je tocno razlika izmedju ta dva diska posto read and write brzine su im pratkicki iste kolko vidim na specifikacijama ?

17 godina
brada09 kaže...
Patrick_cro kaže...

nasao taj za 1982kn, znaci razlika izmedju njega i samsung evo 850 je nekih petstotinjak kuna.

u cemu je tocno razlika izmedju ta dva diska posto read and write brzine su im pratkicki iste kolko vidim na specifikacijama ?

Samsung je malo brzi ali tesko da ces to osjetiti u normalnom radu, po meni se ne isplati davati 500kn vise za to. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
brada09 kaže...
Patrick_cro kaže...

Samsung je malo brzi ali tesko da ces to osjetiti u normalnom radu, po meni se ne isplati davati 500kn vise za to. 

ako je samo razlika u malo vecoj brzini onda se definitivno slazem, hvala 

17 godina
moderator
brada09 kaže...
Patrick_cro kaže...

Nije razlika samo u tome. SanDiskov SSD koristi obični TLC, dok Samsungov koristi 3D TLC (V-NAND) koji bi po izdržljivosti trebao parirati MLC NAND-u. Također, Samsungov SSD je konzistentan u brzini zapisivanja, dok SanDiskovome brzina drastično padne nakon što se zapuni SLC keš (većina ljudi ipak u svakodnevnom radu neće doći u tu poziciju). Tako da, ako si zahtjevniji korisnik po pitanju zapisivanja (koliko ćeš podataka odjednom zapisivati na SSD) i/ili prioritet ti je trajnost uređaja, onda se tih 500 kn vjerojatno isplati.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
brada09 kaže...
Patrick_cro kaže...

Nije razlika samo u tome. SanDiskov SSD koristi obični TLC, dok Samsungov koristi 3D TLC (V-NAND) koji bi po izdržljivosti trebao parirati MLC NAND-u. Također, Samsungov SSD je konzistentan u brzini zapisivanja, dok SanDiskovome brzina drastično padne nakon što se zapuni SLC keš (većina ljudi ipak u svakodnevnom radu neće doći u tu poziciju). Tako da, ako si zahtjevniji korisnik po pitanju zapisivanja (koliko ćeš podataka odjednom zapisivati na SSD) i/ili prioritet ti je trajnost uređaja, onda se tih 500 kn vjerojatno isplati.

ako je trajnost uredaja u pitanju onda da, ali sama brzina nije tolko presudna..

17 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
brada09 kaže...
Patrick_cro kaže...

a kad je riječ recimo o gamingu tj. multiplayer gamingu(battlefield,cod itd.) koji je onda ssd u tom slučaju bolji? MLC ili TLC? ili je ipak samo glavni faktor da ima čim veći read?

17 godina
moderator
M4X kaže...
a kad je riječ recimo o gamingu tj. multiplayer gamingu(battlefield,cod itd.) koji je onda ssd u tom slučaju bolji? MLC ili TLC? ili je ipak samo glavni faktor da ima čim veći read?

Učitavanje igara, nivoa igara? Nisam to proučavao. Tu je onda po srijedi samo čitanje - kombinacija sekvencijalnog i random čitanja. Koliko je razlika između pojedinih modela, morat ćeš konzultirati konkretne benchmarkove.

12 godina
Za kolegu je idealan 850 pro 1tb s 10g garancije koji na forumu prodaje ceasar el brutus za 2600 kuna
ja ga planiram uzeti, ali meni veca financijska injekcija stize tek negdje u veljaci, pa mislim da je to ok prilika da kolega dobije super ssd po super cjeni, a drugi da proda ranije

Dao bi link na oglas, ali sam na mobu trenutno
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Koji SSD?

Pozdrav!

Koliko se zapravo isplati uzimati SSD na moju maticnu - Asrock 980DE3/U3S3? Ne podrzava sata III, a imam jedan hdd od 500gb, wd caviar blue, ali je star, jos mu je buffer 16mb, on bi mi bio samo za podatke onda.

SSD koji razmatram jeste jedan od best buy u instaru da ga uzmem na 12 rata - Kingston SSD UV400, R550/W350,120GB, 7mm, 2.5".

Hvala na pomoci tko god da pomogne! :)

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koji SSD?

Nek je SATA2, isplati se imati SSD barem za OS. Nabavi.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Koji SSD?

U redu, nabavit cu ga. Onda na njega stavljam OS i drivere + adobeovi programi i java? Kako bi bilo najbolje kombinirati te stavke/aplikacije kad se instalira sve na novo da se nepotrebno ne usporava sistem?

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
acmilan2 kaže...

U redu, nabavit cu ga. Onda na njega stavljam OS i drivere + adobeovi programi i java? Kako bi bilo najbolje kombinirati te stavke/aplikacije kad se instalira sve na novo da se nepotrebno ne usporava sistem?

Nek ti kolege preporuče naajbolji disk, mada mi se i ovaj Kingston čini dobar. Kad staviš novi OS, sve aplikacije na SSD. Igre na HDD jer SSD od 120GB je premali za bilo koju novu igru.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.10.2016 8:17 (Prince-Artas).
12 godina

U redu, hvala najljepsa na informaciji! Nadam se da necu ostat razocaran za tih 30-ak kuna mjesecno :)

Kovačić
12 godina
Prince-Artas kaže...

Nek ti kolege preporuče naajbolji disk, mada mi se i ovaj Kingston čini dobar. Kad staviš novi OS, sve aplikacije na SSD. Igre na HDD jer SSD od 120GB je premali za bilo koju novu igru.

Koliko dugo bi mu otprilie bio rok trajanja ako instaliravam sve kako ste mi rekli?

Kovačić
17 godina
protjeran
acmilan2 kaže...
Prince-Artas kaže...

Koliko dugo bi mu otprilie bio rok trajanja ako instaliravam sve kako ste mi rekli?

50TB do 400TB ili milijun radnih sati. Dovoljno da ne vodiš brigu o tom.

13 godina
neaktivan

Neka uzme SATA III SSD, ostace mu za drugi komp. Nebitno sto sada nece postici brzine prave, ipak ce osetiti poboljsanje.

Ima da se nadju Samsung 850 EVO jeftino. SSD je sada nebitno koji uzmes jer su manje vise veoma slicni, od kada se pojavio M.2 ne treba vise davati velike pare za bolje modele,

nego uzimati jeftinije a vece modele za igrice.

https://youtu.be/Hm-WIZEzwyc
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2016 10:29 (eVGA-011).
15 godina
Koji SSD?

WD je počeo izdavati SSD-ove. To su ustvari SanDisk SSD-ovi s 15nm TLC NAND.

Bench

Moj PC  
0 0 hvala 2
13 godina
neaktivan
softwaremaniac kaže...

WD je počeo izdavati SSD-ove. To su ustvari SanDisk SSD-ovi s 15nm TLC NAND.

Bench

Da video sam WD Blue i WD Green.

Uvek sam voleo taj Western Digital vise nego druge. I kroz ceo zivot sam imao Maxtor ili posle WD.

Mada Saki sada dominira svetom M.2 I SATA III SSD, Video Memory, RAM, Chipovi, Processori I moze se naci za manje od 300 eura 1TB 850 EVO.

Provereni i dokazani model poboljsan skoro.

https://youtu.be/Hm-WIZEzwyc
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2016 12:20 (eVGA-011).
12 godina

WD Blue je ustvari prepakirani sandisk x400 sa nesto tuniranim firmwareom.

16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Evo još jednom isto pitanje, znači preporuka SSD-a za radno računalo (radi se o developmentu, dosta sitnih fajlova) do 1500 kn, može i malo više ako ima nešto bolje za cirka do 2000 kn?!

Pitao sam isto pitanje prije par stranica i nisam dobio baš konkretan odgovor, znači nikakva raid polja itd, sve što je bitno se kopira u cloud i backup-ira manualno tako da o tom nemam brige, a i čitao sam da raid polja za ubrzanje ssd-ova zna nekad napraviti probleme zbog brzine odaziva, uglavnom, zanima me neki all-round ssd možda čak i neki Pro (može i PCI, M2 ne jer ga nemam na matičnoj), prije sam imao Samsung 840 Pro i bio sam dosta zadovoljan pa nebi baš na nešto gore od njega zbog sitne uštede, hvala unaprijed!?  

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju kikso, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice