Kako spojiti particije

poruka: 5
|
čitano: 3.180
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Kako spojiti particije

Povoljno (gratis) sam doša do polovnog diska od 500 Gb.

Podjeljen je na 2 particije , jedna od 37 GB, a druga od 428 GB. Particije su formatirane i očišćene.

Sam zbroj ne daje 500 GB, pa je očito jedan dio sakriven.

Kako to sve otvoriti i pospojiti da mi ostane jedna particija??

P.S. Properties mi kaže "Capacity 476939 MB"

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.10.2017 21:45 (Grancigula).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Kako spojiti particije

Ako imaš Windows; desnom tipkom miša na Start , odabrati Upravljanje diskovima. I tada se vidi koje imaš na particije na tom disku. Na jednu particiju klikneš desnom tipkom miša, odabereš nešto poput izbriši jedinicu, za zatim na onu ostalu particiju desnom tipkom miša odabereš proširi jedinicu. I to je to.

Bit će ti prikazana puna količina diska od 465.76 GB. Ne pitaj zašto jer je to tak…

11 godina
Kako spojiti particije

Rješeno.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Grancigula kaže...

..

Sam zbroj ne daje 500 GB, pa je očito jedan dio sakriven.

..

- nije ništa skriveno, nego je razlika u SI sustavu, k-kilo=1000 i PC-bin-baza-2.. približno 1024.

tako da disk ima 500 GB .. 500.000.000.000 bytova (malo više, uvijek je malo više, nikad manje jer bi bilo kažnjivo) ali kad se to pretvori u PC-brojke (nije službeni standard, nego PC-defacto standard) tad je to 465GiBi .. ako zagooglaš dobit ćeš odgovr što su gibi/kibi bayti i zašto je prijedlog (prihvaćeno) da ih se tako označava. (eliminiralo bi ove nesporazume). Službeni SI, je 1.000, tako da je po SI točno, 500GB, što je = 465GiBi na PCju. Trgovci-proizvođači vole veći broj, tako da označuju 500 i ne može im se prigovarati jer je to SI, može se prigovarati MSu-win jer to označava u 'pc' sustavu, ali on ne prodaje diskove pa nije odgovoran za deklaraciju :)

edit: suprotna situacija je za monitore-TVje.. ugl se označavaju u inchima " mada je kod nas službeni EU, SI, cm-metar. To nikog ne zbunjuje, svejedno 40" ili 101,5cm.. službeno bi trebalo biti cm/m. To je USA dominacija na tržištu koje diktira i nazive-oznake.. sleng, pa se imperijalne mjere koriste.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.10.2017 23:28 (ihush).
11 godina

Znam da je jedno oznaka, a stvarnost drugo, samo nisam odavno cacka po Hardu pa mi se učinila prevelika razlika.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice