Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.230
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
boxer kaže...
Solidsnake kaže...

Instalirao hdd guardian i ne prepoznaje ga uopce. U medjuvremenu sam ga formatirao i health je narastao na 100%.

Nakon formatiranja da li sada radi sve OK?

Mislim da ne, skinija san hd tune pro 5.60 i pokrenuo error scan i sad ne blokira program nego radi ali vidit cemo dokle. Health se opet smanjio na 70%

15 godina
Solidsnake kaže...

Mislim da ne, skinija san hd tune pro 5.60 i pokrenuo error scan i sad ne blokira program nego radi ali vidit cemo dokle. Health se opet smanjio na 70%

Offical support ti je najrelevantniji u ovom slučaju WD DLD zbog tvorničkih error kodova ako će ih bit, koji služe tebi možda ne tolko, kolko ekipi u servisu zbog garancije

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2017 14:04 (Flying Dutchman).
15 godina
neaktivan
Flying Dutchman kaže...
Solidsnake kaže...

Offical support ti je najrelevantniji u ovom slučaju WD DLD zbog tvorničkih error kodova ako će ih bit, koji služe tebi možda ne tolko, kolko ekipi u servisu zbog garancije

Zasad ima nekih errora a skenira oko 3h, pustit cu hd tune da odradi do kraja pa probati sa ovim WD DLD

16 godina

Pokrenuo sam HD tune i pod HEALTH mi pkaziva žuto odnosno warning CURRENT PENDING SECTOR...jeli opasno i može li se popravit ili da očekivam da će crknuti?

Frka85
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nije toliko opasno, ali trebas biti spreman. Takodjer postoji mogucnost da je do kablova kojim je HDD povezan sa ostatkom racunara. 

12 godina
neaktivan

Laptop mi se zamrzavao kad god sam vrtio neku igricu, npr nakon 10 min Lola zamrzne se i pocne buzzing sound.. Pa sam skuzio da je naizglednije da je HDD, ovo su djelomicni rezultati checkupa, neda mi se vrtit cijelu noc.. Jel ovo pokazuje da je hdd faulty? 

sad u zadnjih 5 minuta su poceli samo ovi bijeli sektori, na pocetku sve zeleno

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Daj screenshot Health/SMART podataka, recimo iz HD Tunea.

12 godina
neaktivan

Evo smart i update ovog: 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Prema SMART podacima disk ti mehanički izgleda OK.

Zamijeni SATA kabel pa onda vidi jesu li problemi nestali.

9 godina
neaktivan

Pozdrav,

Prilikom scana cijelog diska bitdefenderom disk počinje biti jako glasan i scan pri 90 i nešto % zašteka.

Data lifeguard prilikom quick testa pokazuje da je sve u redu a rezultati extended testa su ovi:

Zanima da li je to dovoljno za servis ili da ispravljam pomoču programa (disk je debelo pod garancijom)?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
BeerFTW kaže...

Zanima da li je to dovoljno za servis ili da ispravljam pomoču programa (disk je debelo pod garancijom)?

Trebalo bi biti dovoljno. Daj još screenshot kartice Health u HD Tuneu da vidimo što točno se događa.

9 godina
neaktivan

17 godina
moderator

Znači, u ovom trenutku nemaš još ni jedan bad sektor, ali imaš jedan problematični (current pending) koji bi mogao postati bad sektor. Ne znam bi li ti to priznali pod garanciju. Mislim da bi morali jer je i sam WD-ov alat rekao da je test FAIL pa bi se trebao pozvati upravo na to prilikom reklamacije.

Ako ti podaci na tom disku nisu bitni, napravi puni format (kod formatiranja isključiš Quick Format) - ako Windowsi ne bi mogli završiti formatiranje, onda je to-to - onda znači da ti moraju priznati reklamaciju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 1:53 (mbaksa).
10 godina
odjavljen

Ne znam jel ovo problem ali pretpostavljam da bi mogao biti. Hard Disk Sentinel mi pokazuje da mi Performance harda opada, prije 2 tj bilo na 100%, prošli tjedan palo na 91% pa na 81%. Maloprije pogledam a kad ono 78%.  A bome se to i osjeti kod prebacivanja podataka ili kod otvaranja foldera, zna se na neki način smrznut na par sekundi
Već sam pisao o tom hardu kad mi se prije nekih godinu dana bad sector pojavio ali i iz diskont24 trgovine i baš iz Toshiba Europe su mi rekli da je to normalno i da mi ne mogu na to priznat garanciju. Imam još 8 mjeseci garancije pa me zanima jel postoji šansa da krepa s obzirom da performance počeo gadno padat.

edit: evo upravo je na 75%

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.3.2017 11:01 (kbenzema).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zamijeni SATA kabel.
10 godina
odjavljen

Jesam, 3-4 komada. Probao sam i samo zamijenit kablove od ssd-a i hdd-a i nema pomaka. Probao i druge sata portove. Otkad to radim samo se sranja dešavaju. Par puta mi javi da uopće nema windowsa, par puta digne i kad se makne onaj windows znak komp se ugasi. Ne znam koji vrag. Možda sve rikava pomalo

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.3.2017 18:55 (kbenzema).
17 godina
moderator

Kažeš da ti je sad zdravlje na 75% - što se promijenilo? Daj ponovno screenshot kartice Health. Moguće je da ti je konačno taj nestabilni sektor proglašen lošim. Napravi i benchmark.

Ako ti se računalo smrzava zbog toga, to bi ti svakako morali priznati pod garanciju - samo što bi im to morao na neki način dokazati. Trebao bi napraviti backup svega bitnog s njega i maksimalno ga opteretiti - već bi i puni format to mogao učiniti (ili možeš probati s DBAN-om) - to bi trebalo prouzročiti reakciju firmwarea diska da označi sve problematične sektore. Ja sam jednom prilikom reklamirao vanjski 2 TB WD-ov disk - ne sjećam se više koliko je imao bad sektora, znam da je imao barem jedan, ali je fora bila u tome da sam pokrenuo puni format diska i on jednostavno nije prolazio - došlo do 76% i tu stalo. Nisu radili nikakav problem s reklamacijom. Drugo bi doduše bilo da je puno formatiranje prošlo bez problema.

10 godina
odjavljen

Ma health je isti, jedino se ultra dma crc error povećao 1454. Očito nešt s kablima i portovima ne valja, a velim isprobao par komada i isti vrag. Jel moguće da kabel od napajanja zeza, mislim jel bi on utjecao na performance? Nije sad to ne znam kakvo smrzavanje, npr probam prebacit iz jednog foldera u drugi i onda kad se pojavi onaj prozor s brzinom i postotkom slanja zna neko vrijeme stat na nuli, nikak da krene, a to se desilo možda 2-3 puta. Tak da za to mislim da će mi teško priznat garanciju a i ne znam kak da im to dokažem jer se ne dešava često.

17 godina
moderator

Jesi probao zamijeniti mjesta SSD-u i HDD-u? Ako jesi, a i dalje se događa isti problem (SSD ti nema problema s CRC errorom?) onda je vjerojatno defektan kontroler na samom disku. Trebao bi ga još probati u vanjskom kućištu ili na drugom računalu - ako ni tamo ne radi kako treba, problem je u samom disku i mijenjanje kabela ti neće pomoći.

10 godina
odjavljen
A jesam, velim prebacio sam kablove sa ssd-a na hdd i isti vrag, na 75% i dalje. To je i meni palo na pamet da bi mogao bit taj sata utor na njemu defektan, a mogao bi baš probat na drugom kompu da vidim kakvo je tam stanje, ili možda malo počistit utor, ne znam više ni sam. Il nek radi kak radi, kaj sad..
14 godina

Danas mi windows javio da postoje neki problemi sa c:\ diskom tj ssdom, u ovom programcicu mi govori da je ssd u losem stanju.. Mozete i sami vidjeti da ssd tek korisim 7mj.. 

Dali je taj problem uzorkovan sa manjkom slobodnog prostora na njemu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Da. Oslobodi bar četvrtinu prostora na njemu pa vidi što se događa.
14 godina
mbaksa kaže...
Da. Oslobodi bar četvrtinu prostora na njemu pa vidi što se događa.

Ovo je problem, evo upravo radim da oslobodim sto vise prostora na disku

17 godina
moderator

Problem je to što si imao premalo prostora na njemu, a on nije valjda onda propisno obavljao wear-leveling (ne znam po kojim algoritmima radi konkretni SSD), znači stalno ti je trošio iste blokove za zapisivanje sadržaja, a blokovi na TLC SSD-ovima imaju prilično malen broj brisanja/zapisivanja (mislim oko 1000).

Tako da si ga punjenjem do kraja u osnovi uništio, a životni vijek mu možeš produljiti samo tako da na njemu ostaviš što je više moguće slobodnog prostora i nadati se da će što manje koristiti ove blokove koji su skoro pa potrošeni.

SSD-ovi nisu mehanički diskovi! Ne smiju se zapunjavati do kraja ako imaju TLC flash čipove.

14 godina

Pa na njemu je uvijek bilo slobodno tak 10-20giga, i to mu je pre malo?

17 godina
moderator

Da, to je premalo. Pogotovo ovih 10 giga - to je užasno premalo - to je tek nekih 8% ukupnog kapaciteta! To je zapravo premalo i za normalno funkcioniranje NTFS-a i tako malo prostora ne bi smjelo biti ni na mehaničkom disku, a kamoli na TLC SSD-u.

14 godina
mbaksa kaže...

Da, to je premalo. Pogotovo ovih 10 giga - to je užasno premalo - to je tek nekih 8% ukupnog kapaciteta! To je zapravo premalo i za normalno funkcioniranje NTFS-a i tako malo prostora ne bi smjelo biti ni na mehaničkom disku, a kamoli na TLC SSD-u.

Stabilizirao sam situaciju koliko mogu, izgleda da mi ne gine uzeti jos jedan ssd i hdd... 

17 godina

Koji firmware imas na njemu? Ako je neki stari, obavezno flashaj na novi!

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Izvadio iz jednog laptopa HDD. HGST 320 gb 2.5".. Prosao sam sa Hitachi toolom extended smart test i prosao je. Onda sam Lifeguard od WD-a upalio ( isto tool ) te je prosao test isto za smart testiranje ( uglavnom testiranje ispravnosti ). Cak ga u HD-Tuneu vidim, ali ga nema u my computer. Te ga uopce nemogu formatirati, izbaci neku suludu gresku da ga nemogu "initilize " u disk managementu... Ne znam vise sto da radim. Probao sam ga formatirati u Life guard WD toolu ( full erase ) i nemoze... " Delete partitions error "...

Ima li tko kakvu ideju? 

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ako ga se ne može "inicijalizirati" onda naravno da ga ni ne možeš koristiti ni na koji drugi način. Kako si ga spojio na računalo? Na SATA kontroler ili ti je u USB kućištu? Probaj ga formatirati iz Linuxa da isključiš Windowse kao faktor (pogledaj pod Linuxom stanje s particijama programom GParted). Ili ga probaj formatirati na drugom računalu.

###

I nakon što sam sve ovo napisao palo mi je na pamet da postoji mogućnost da je disk u tom laptopu bio kriptiran i da je to razlog zašto ga ovo računalo ne može inicijalizirati. Ako je tako tu ti ne mogu ništa savjetovati jer nemam nikakvog iskustva s kriptiranim diskovima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice