Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.363
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Siky1234 kaže...

Nema bad sektora, ali sve jaaako radi usporeno. Čim upalim nekakav extract najobičniji cijeli komp je u kaosu, ne mogu ama baš ništa otvorit da radi kako spada...
Čime se još može provjerit?

Ajde odvrti i Benchmark test u HD-tune-u

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
11 godina
neaktivan
Flying Dutchman kaže...
Siky1234 kaže...

Nema bad sektora, ali sve jaaako radi usporeno. Čim upalim nekakav extract najobičniji cijeli komp je u kaosu, ne mogu ama baš ništa otvorit da radi kako spada...
Čime se još može provjerit?

Ajde odvrti i Benchmark test u HD-tune-u

Siky1234
15 godina
Siky1234 kaže...

Ovaj minimum previše oscilira od maximum rate-a. Prepostavljam da je riječ od 3.5'' disku SATA2. Ajde probaj zamjenit SATA kabel, jel po ovim simptomima djeluje kao da bi mogao bit u tom problem, novi(noviji) pogotovo sa kvačicom su dosta ne pouzdani.

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2016 20:00 (Flying Dutchman).
11 godina
neaktivan
Flying Dutchman kaže...
Siky1234 kaže...

Ovaj minimum previše oscilira od maximum rate-a. Prepostavljam da je riječ od 3.5'' disku SATA2. Ajde probaj zamjenit SATA kabel, jel po ovim simptomima djeluje kao da bi mogao bit u tom problem, novi(noviji) pogotovo sa kvačicom su dosta ne pouzdani.

SATA je disk, a utori na matičnoj su SATA 3 ako se ne varam... Baš nedavno i jesam uzeo novi kabal jer mi se komp gasio i palio zbog nečega (kabal je bio neki stariji pokidani) pa sam zamjenio i proradilo je... međutim sad ovo :D
Ništa probat ću pa javim rezultate

Siky1234
17 godina
moderator

Na prvu loptu disk ti izgleda OK. Samo jedan disk imaš?

Što ti se događa sa zauzećem procesorskog vremena kad probaš nešto dekomprimirati? Znači otvoriš Task Manager, prebaciš se u Performance i gledaš CPU.

Ako na matičnoj ploči imaš dva različita SATA kontrolera, probaj disk spojiti na drugi pa onda vidjeti što se događa.

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Na prvu loptu disk ti izgleda OK. Samo jedan disk imaš?

Što ti se događa sa zauzećem procesorskog vremena kad probaš nešto dekomprimirati? Znači otvoriš Task Manager, prebaciš se u Performance i gledaš CPU.

Ako na matičnoj ploči imaš dva različita SATA kontrolera, probaj disk spojiti na drugi pa onda vidjeti što se događa.

Samo 1, imam i SDD u drugom kompu jer jednostavno zbog nekog razloga ne rade jedan s drugim... Namještao sam danima i nisam uspio srediti da oba rade kako treba...
Kako misliš dekomprimirati? 

Siky1234
17 godina
moderator
Siky1234 kaže...
Samo 1, imam i SDD u drugom kompu jer jednostavno zbog nekog razloga ne rade jedan s drugim... Namještao sam danima i nisam uspio srediti da oba rade kako treba...

Nema se tu što previše namještati. Disk bi trebao probati u drugom računalu. Ako u drugom računalu radi kako treba, onda ti nešto ne štima sa SATA kontrolerom na tvojoj matičnoj ploči.

Siky1234 kaže...

"extract"

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Siky1234 kaže...

Nema se tu što previše namještati. Disk bi trebao probati u drugom računalu. Ako u drugom računalu radi kako treba, onda ti nešto ne štima sa SATA kontrolerom na tvojoj matičnoj ploči.

Siky1234 kaže...

"extract"

Probat ću tokom dana promjeniti kabal pa vidjet hoće li se šta promjeniti.
Što se extractiranja tiče, 

Dok sam napravio sliku i ubacio je ovdje mi je doslovno trebalo skoro 2,3 pune minute, nenormalno šteka

Siky1234
11 godina
neaktivan

Ovakvo je stanje kad spojim HDD na drugi komp

Uzeo sam kabal iz tog drugog kompa, vratio u svoj, međutim kad probam napravit benchmark rezultati su opet katastrofalni, skače gore dolje, od 3 pa do 120...

Jel to znači da je HDD lagano pri kraju? Ili možda ima veze s drugim komponentama u računalu?

Siky1234
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.11.2016 22:44 (Siky1234).
14 godina

Piše ti gore dijagnoza.

Ak na drugom radi bolje, onda ti nedto ne stima s kontrolerom na ploci.

Ja bi se na tvom mjestu pripremao na kupnju nove ploče.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
17 godina
moderator
Siky1234 kaže...

Nemoj se toliko opterećivati s tim benchmarkom. Brzina slučajnog pristupa je odgovarajuća, prosječna brzina ti je visoka, a privremeni padovi performansi su kod mehaničkih diskova normalni (može tijekom benchmarka neki program nešto iščitati s diska i eto ti u benchmarku nagli pad i onda opet nagli skok).

Ti padovi bi nosili veliku težinu kad bi imao nestabilne ili realocirane sektore na disku jer bi se padovi događali upravo na tim mjestima, no nemaš ni nestabilne ni realocirane sektore.

Utvrdio si da ti se na tvom računalu problem javlja kad dekomprimiraš. Javlja li ti se identični problem i na tom drugom računalu? To je ono što nas zanima, što nam treba da bismo utvrdili gdje je problem. Znači, zanima nas radi li ti taj disk u tom drugom računalu kako treba. Također, dolazi li do usporenja i kod drugih radnji? Kod kojih?

Siky1234 kaže...

Jel to znači da je HDD lagano pri kraju? Ili možda ima veze s drugim komponentama u računalu?

Prema dosad viđenom, disk se mehanički čini OK i ono što dosad znamo više upućuje ili na problem sa SATA kontrolerom, kabelom ili eventualno elektronikom diska. Možda čak ne bi trebalo ni neki driver ili softver isključiti iz igre.

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Siky1234 kaže...

Nemoj se toliko opterećivati s tim benchmarkom. Brzina slučajnog pristupa je odgovarajuća, prosječna brzina ti je visoka, a privremeni padovi performansi su kod mehaničkih diskova normalni (može tijekom benchmarka neki program nešto iščitati s diska i eto ti u benchmarku nagli pad i onda opet nagli skok).

Ti padovi bi nosili veliku težinu kad bi imao nestabilne ili realocirane sektore na disku jer bi se padovi događali upravo na tim mjestima, no nemaš ni nestabilne ni realocirane sektore.

Utvrdio si da ti se na tvom računalu problem javlja kad dekomprimiraš. Javlja li ti se identični problem i na tom drugom računalu? To je ono što nas zanima, što nam treba da bismo utvrdili gdje je problem. Znači, zanima nas radi li ti taj disk u tom drugom računalu kako treba. Također, dolazi li do usporenja i kod drugih radnji? Kod kojih?

Siky1234 kaže...

Prema dosad viđenom, disk se mehanički čini OK i ono što dosad znamo više upućuje ili na problem sa SATA kontrolerom, kabelom ili eventualno elektronikom diska. Možda čak ne bi trebalo ni neki driver ili softver isključiti iz igre.

Kod svih radnji vezanih za disk dolazi do usporenja. Bilo to ekstraktiranje, torrent, instalacija neke igre, općenito svaka radnja koja je vezana za disk... Kad pretražujem nekad disk također to dosta traje i sam file explorer zna često dosta bit usporen.

Ništa onda idem probat tamo nešto ekstraktirat pa javim rezultate

Što se softvera tiče, mislim da tu ne bi trebalo biti ništa jer mi se isto dešavalo i mjesec prije i danas, a u međuvremenu sam rušio sistem i stavljao W 10. Iako ako se dobro sjećam prije 10 sam imao 8.1 i sve je uredno radilo, međutim kad sam uzeo novu graficku (gtx 950), postavio SSD (kojeg sam morao naknadno izvadit), instalirao svježi W10 i nakon nekog vremena preselio u ZG, nešto ne štima...

Siky1234
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2016 9:52 (Siky1234).
11 godina
neaktivan

Znam da si rekao da se ne opterećujem s benchmarkom međutim srušio sam sistem i stavio svježi čisti windows 8.1, niti jedan driver niti bilo šta nisam instalirao osim HD Tune-a i rezultati su ovakvi

Također isprobao sam sljedeće:
Svoj disk sam stavio u stari komp koji ima ssd kao primarni i jos jedan hdd kao pohrana, probao sam tamo ekstraktirati međutim ne opažam nikakvo štekanje jer je windows na ssdu tako da performanse windowsa ne bi trebale imati neke veze s radom mog diska (možda sam u krivu)
Stavio sam taj pričuvni disk koji stoji u tom drugom računalu kod sebe te testirao ga na svom kompu (ploči) i rezultati su identični na oba računala
Stvarno ja ne znam šta drugo više isprobati.
Uz to, disk je star više od 6 godina, dosta puta na njemu mjenjani sistemi i svega ostalog, baš sam ga ono brijao :D Tako da je moguće da jednostavno ne može više odradit posao kako treba.
Ali opet, ako netko bolje zna, nek napiše, nemam baš novaca za drugi

Siky1234
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2016 13:43 (Siky1234).
16 godina
protjeran

Ako može netko da mi objasni kako je ovo moguče,radi se o Externom Disku Samsung D3 station 2GB.

Prva slika Hd Sentinel 08.11.2016- 2384 bad sectors

Druga slika Hd Sentinel 16.11.2016 -1968 bad sectors

Treća slika Hd Tune 16.11.2016,s tim da se "seek error rate" vrijednost povečava iz sekunde u sekundu za 1-2.

Rađen Error scan (ne quick scan )sa Hd Tune-om,svi kvadratići su zeleni.

1 1
2 2
3 3

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Uran 11 kaže...

Ako može netko da mi objasni kako je ovo moguče

...

Rađen Error scan (ne quick scan )sa Hd Tune-om,svi kvadratići su zeleni.

Prošvrljaj malo po starijim stranicama teme - mislim dam sam u više navrata objašnjavao što su realocirani sektori. Disk ima rezervne sektore koje koristi umjesto nečitljivih. Kad potroši sve rezervne sektore, onda više nećeš imati sve zelene kvadratiće.  A neke datoteke su ti možda već i sad oštećene.

14 godina

Pozdrav društvo. Prije otprilike mjesec dana sam imao problem sa Seagate diskom od 1 TB pa sam ga ovaj put zamijenio sa Toshibinim diskom, no već neko vrijeme imam osjećaj da je disk spor. Naime, prilikom bilo koje radnje na računalu, imam osjećaj da disk non-stop radi na 100%. Prvo sam mislio da je disk fragmentiran, pa sam pokrenuo Defraggler, ali i nakon njega imam identičan problem. Nekako kao da je odaziv diska, ako se to može tako reći, jako dug i onda mu treba dugo da se učita. To sam prvo primjetio kod bootanja računala i korištenja nekih osnovnih aplikacija (Office, Firefox) i slično. Hard Disk Sentiel i HD Tune ne javljaju nikakve greške, a tu su i slike performansi, odnosno nekakvih testova. Da li je moguće da je zapravo sâm disk zapravo "spor"? Unaprijed hvala, svaki savjet je dobro došao :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Siky1234 kaže...

Svoj disk sam stavio u stari komp koji ima ssd kao primarni i jos jedan hdd kao pohrana, probao sam tamo ekstraktirati međutim ne opažam nikakvo štekanje jer je windows na ssdu tako da performanse windowsa ne bi trebale imati neke veze s radom mog diska (možda sam u krivu)
Stavio sam taj pričuvni disk koji stoji u tom drugom računalu kod sebe te testirao ga na svom kompu (ploči) i rezultati su identični na oba računala

Nemrem više pratiti što sve jesi ili nisi isprobao... Jesi isprobao neki drugi disk u svom računalu?

Imaš inače dovoljno slobodnog prostora na problematičnom disku (po mogućnosti bar 20%)? Jesi ga defragmentirao?

17 godina
moderator
alen4430 kaže...

Pozdrav društvo. Prije otprilike mjesec dana sam imao problem sa Seagate diskom od 1 TB pa sam ga ovaj put zamijenio sa Toshibinim diskom, no već neko vrijeme imam osjećaj da je disk spor. Naime, prilikom bilo koje radnje na računalu, imam osjećaj da disk non-stop radi na 100%. Prvo sam mislio da je disk fragmentiran, pa sam pokrenuo Defraggler, ali i nakon njega imam identičan problem. Nekako kao da je odaziv diska, ako se to može tako reći, jako dug i onda mu treba dugo da se učita.

To je 3,5" disk? Pogledaj si vrijeme slučajnog pristupa - 20 ms. Što je sporo, pa nije ni čudno da nije baš odveć živ. Na kolko okretaja ti se uopće vrti taj disk? Kolko keša ima?

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Siky1234 kaže...

Nemrem više pratiti što sve jesi ili nisi isprobao... Jesi isprobao neki drugi disk u svom računalu?

Imaš inače dovoljno slobodnog prostora na problematičnom disku (po mogućnosti bar 20%)? Jesi ga defragmentirao?

Svašta sam isprobao, ali evo problem je (nadam se) riješen. Vratio sam SSD, na njega stavio W8.1 i sad hdd radi dobro (benchmark je u redu, ništa ne šteka)
Izgleda da više od starosti ne može windows podnjet :D Inače na W10 ponovno nisam nikako mogao skombinirat hdd + ssd, ali na sreću na 8.1 sve uredno radi :)
Hvala na pomoći

Siky1234
14 godina
mbaksa kaže...
alen4430 kaže...

Pozdrav društvo. Prije otprilike mjesec dana sam imao problem sa Seagate diskom od 1 TB pa sam ga ovaj put zamijenio sa Toshibinim diskom, no već neko vrijeme imam osjećaj da je disk spor. Naime, prilikom bilo koje radnje na računalu, imam osjećaj da disk non-stop radi na 100%. Prvo sam mislio da je disk fragmentiran, pa sam pokrenuo Defraggler, ali i nakon njega imam identičan problem. Nekako kao da je odaziv diska, ako se to može tako reći, jako dug i onda mu treba dugo da se učita.

To je 3,5" disk? Pogledaj si vrijeme slučajnog pristupa - 20 ms. Što je sporo, pa nije ni čudno da nije baš odveć živ. Na kolko okretaja ti se uopće vrti taj disk? Kolko keša ima?

Da, nažalost je to 3.5'' disk. Taj disk bi se trebao vrtiti na 7200 okretaja, a što se cache memorije tiče, ona iznosi 32 MB. Jednostavno ne razumijem zašto je toliko spor..

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
17 godina

Pa i nije ti spor; 140MB/s u prosjeku i skoro 200MB/s kao MAX - pa to ti je super za mehanički disk.

Dobro, access time je malo veći, ali to je vjerojatno zbog toga što su ti Windowsi na njemu.

Da nisi samo navikao na SSD pa ti sada s mehanike sporo?

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Pa to mi je i bilo čudno, da imam tako velike brzine, a da je disk spor. Ma nije, nikad nisam imao SSD tako da zapravo ne znam što znači prava brzina :) Ovo sam uspoređivao da je dosta spor u usporedbi sa Seagate-ovim diskom kojeg sam mijenjao, pa mi je to bilo nelogično..

17 godina
moderator
191x7 kaže...

Pa i nije ti spor; 140MB/s u prosjeku i skoro 200MB/s kao MAX - pa to ti je super za mehanički disk.

Sekvencijalna brzina čitanja mu je dobra, ali vrijeme pristupa nije baš najbolje. Tako da će biti brz ako će čitati jednu ogromnu nefragmentiranu datoteku, ali neće biti toliko brz ako će čitati puno malih datoteka ili fragmentirane datoteke.

191x7 kaže...

Dobro, access time je malo veći, ali to je vjerojatno zbog toga što su ti Windowsi na njemu.

To ne bi smjelo imati veze. Barem ne tolike.

alen4430 kaže...
Da, nažalost je to 3.5'' disk. Taj disk bi se trebao vrtiti na 7200 okretaja, a što se cache memorije tiče, ona iznosi 32 MB. Jednostavno ne razumijem zašto je toliko spor..

Relativno spor pristup i 32 MB keša.

Ne znam, s Toshibama imam iskustva samo s 2,5" diskovima - Toshibin disk u mom starijem Toshibinom laptopu je bio toliko kilav kad je bio dobrano popunjen da sam mislio da s njim nešto ne štima - da ima hrpu bad sektora ili štoveć. Kad sam ga zamijenio SSD-om - totalno drugi kompjuter! Razlika je nebo i zemlja - jako je živnuo. Badava je u njemu i5 procesor - Toshibin mehanički disk ga je totalno zagušio. Ako su im i desktop diskovi takvi, onda me tvoja situacija ne čudi.

A za ubuduće ćeš znati što moraš (ili što ne smiješ) kupiti ako želiš dobre performanse.

17 godina

Evo, čisto za usporedbu, moj Samsung F3 1000GB, Toshiba DT01ACA100 1000GB i Toshiba DT01ACA200 2000GB:

Čini se da je Toshiba jednostavno takva. Ja nisam primjetio probleme, no nikada ju nisam rabio kao sistemski disk.

Edit: Toshiba od 1TB mi je skoro puna. Mislim da mi je na njoj čak i Steam s igrama, no nije sporo ništa. 

Zapravo, danas više netko ne treba koristiti mehanički disk kao sistemski disk. Pored SSD-a od 300 Kn (na više), mehanika za sistemski disk nema smisla.

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.11.2016 23:48 (191x7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
mbaksa kaže...
...

Relativno spor pristup i 32 MB keša.

Ne znam, s Toshibama imam iskustva samo s 2,5" diskovima - Toshibin disk u mom starijem Toshibinom laptopu je bio toliko kilav kad je bio dobrano popunjen da sam mislio da s njim nešto ne štima - da ima hrpu bad sektora ili štoveć. Kad sam ga zamijenio SSD-om - totalno drugi kompjuter! Razlika je nebo i zemlja - jako je živnuo. Badava je u njemu i5 procesor - Toshibin mehanički disk ga je totalno zagušio. Ako su im i desktop diskovi takvi, onda me tvoja situacija ne čudi.

A za ubuduće ćeš znati što moraš (ili što ne smiješ) kupiti ako želiš dobre performanse.

Da, kužim. Nisam uopće razmišljao o tome, samo sam gledao da zamijenim disk, ali očito je da je takav sam po sebi, tako da mu tu nema pomoći.

191x7 kaže...

Evo, čisto za usporedbu, moj Samsung F3 1000GB, Toshiba DT01ACA100 1000GB i Toshiba DT01ACA200 2000GB:

Čini se da je Toshiba jednostavno takva. Ja nisam primjetio probleme, no nikada ju nisam rabio kao sistemski disk.

Edit: Toshiba od 1TB mi je skoro puna. Mislim da mi je na njoj čak i Steam s igrama, no nije sporo ništa. 

Zapravo, danas više netko ne treba koristiti mehanički disk kao sistemski disk. Pored SSD-a od 300 Kn (na više), mehanika za sistemski disk nema smisla.

Ma meni je zapravo čudno jer imam od cca 900 GB prostora, popunjenih cca 250-300 GB, što sa podacima, što sa Windowsima. A znam da je SSD puno bolja varijanta, ali kad sam već prisiljen koristiti HDD, baš su me iznenadile, nažalost negativno, ovakve brzine. Dođe mi da ih tražim da mi vrate Seagate

11 godina
neaktivan

Jeli ovo neki opasan problem ?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jimmy Lenard kaže...

Jeli ovo neki opasan problem ?

To je Seagate zeznuo s Thresholdom tog parametra pa stara verzija HD Tunea (pogrešno) misli da bi posrijedi mogao biti problem. Znači, sve je OK. AFAIK u novijoj verziji HD Tunea to polje kod Seagateovih diskova nije žuto.

11 godina
neaktivan

Disk mi očitava u biosu,ali kada se upali ne,crko ?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
HD Tune ga ne vidi? Disk Management?
11 godina
neaktivan
Ništa ga ne vidi
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: