Hdd 1tb ili možda ne?

poruka: 26
|
čitano: 5.015
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Hdd 1tb ili možda ne?
pitanje

kupio sam samsungov hdd od 1000gb.32 mb cacha,7200. prilikom instalacije u win xp (znači poslije formatiranja) prikazao mi je total size 931 gb umjesto 1024 gb.

zanima me dali je to normalno,dali win xp nemogu podržat više ili nešto treće..

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Hdd 1tb ili možda ne?
normalno je, i meni tako pise.
16 godina
protjeran
Hdd 1tb ili možda ne?

pa ja imam od 320 gb pa mi pise 298

amd-ati http://demigodmp.blogspot.com/ http://www.njuskalo.hr/oglas486234
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Hdd 1tb ili možda ne?

to ti je zbog toga što proizvođači 1 mb računaju kao 1000 kb, a ne 1024 kb. Pa se onda dođe preko toga do gubitka kapaciteta. Ali to je kod svega, i memorijskih kartica, i hard diskova, usb stickova, uglavnom kod svega za pohranu podataka.

iskoristi današnji dan, što manje se uzdaj u sutražnji

4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
treba ih tuziti :D
16 godina
neaktivan
Hdd 1tb ili možda ne?

Stvar ti je sljedeća:

1000 x 1000 x 1000 = 1 000 000 000 bajta

dalje djele to 1 000 000 000 / 1024/1024/1024 = cca. 931GB

Ti imaš 1 000 000 000 bajta, odnosno 931GB

Pogledaj na disk pod properties koliko točno imaš bajta,sigurno ovoliko koliko sam napisao

fotoforum.forumotion.net
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.6.2009 21:16 (Oly_E3).
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
Oly_E3 kaže...

Stvar ti je sljedeća:

1000 x 1000 x 1000 = 1 000 000 000

dalje djele to 1 000 000 000 / 1024/1024/1024 = cca. 931GB

Ti imaš 1 000 000 000 bajta, odnosno 931GB

Pogledaj na disk pod properties koliko točno imaš bajta,sigurno ovoliko koliko sam napisao

Slažem se, ja imam od 640 GB, a zapravo je 600(GB gore dolje)
I don't care...
16 godina
neaktivan

Tako je to oduvjek i na svim memorijama (osim na RAM-u i cacheu)

fotoforum.forumotion.net
16 godina
neaktivan
autorov komentar

hvala.a pazi ovo.

isti sam instaliro i u windows 7 i pokazalo mi je 956gb.

???

16 godina
neaktivan
rf-hreljin kaže...

hvala.a pazi ovo.

isti sam instaliro i u windows 7 i pokazalo mi je 956gb.

???

Još bolje da je više nego manje :D
Istina je što su rekli gore,jedan od mojih HDD ima 80 gb,a piše 76 gb
16 godina
neaktivan
Hdd 1tb ili možda ne?

Da se ispravim

Točnije bi ovako trebalo biti:

1TB je 1024GB i tu sam ja prije pogriješio

1024 x 1000 x 1000 x 1000 = 1 024 000 000 000 bajta

Sada se to dijeli

1 024 000 000 000 / 1024 / 1024 / 1024 = 953GB

Evo još jedan primjer sa 320GB

320 x 1000 x 1000 x 1000 = 320 000 000 000 bajta

320 000 000 000 / 1024 / 1024 / 1024 = 298GB

Tvoj fenomen može biti zbog ovog što sam ja prgriješio. Možda tvoj prijašnji od uzima za 1TB = 1000GB, a 7-ica uzima 1024GB što je točnije. Kod  meme svi diskovi su prikazani kako treba (primjer mog 500GB, je pokazan kao 465GB)

fotoforum.forumotion.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nema tu filozofiranja toliko, nisu oni pogrijesili pa da 1 MB racunaju kao 1024 kb, znaju oni to mnogo bolje od svih nas, vec je stvar u sljedecem, da prilikom proizvodnje memorije nemoze se tacno odrediti i unaprijed koliko ce ploca ili SSD imati memorije, vec je to priblizna vrijednost pravilnoj vrijednosti i koja se upotrebljava, jer znamo da se memorija dupla 2 , 4 , 8 , 16 itd, znaci ak su napravili neki SSD sa 482 MB stavarne memorije (jer software tacno ocitava memoriju na raspolaganju), nece napisati u specifikacijama 482 MB, vec 512 MB jer je to mjera koja u teoriji se koristi kad se udupla 256 i tako dalje.

16 godina
neaktivan

Pa da zbog lakšeg zaračunavanja koriste 1000 (da budu sigurni da će to biti 100% pouzdano za korištenje). Zato kada klikneš desnim klikom na svojstva diska dobiti ćeš točan broj bajta koji su registrirani na disku. Zato sam i objasnio ovo računanje stvarne količine i dobiješ točan broj gigabajta (s time da ima manjih odstupanja zbog broja bajta koji nije okrugal nego ima različite znamenke u svom zapisu)

fotoforum.forumotion.net
16 godina
neaktivan

nije radi lakšeg računanjaa, nego radi marketinga.

dakle prodam ti manje za istu cijenu

16 godina
neaktivan

Donekle je, ali ipak ne mogu sa 100% sigurnošću odrediti disk od 1TB da ima onoliko bajta koliko mu treba, nego uzmu broj 1000, a ne 1024 da to zaračunaju. Mene to ne dira toliko, važnije mi je da je disk pouzdan, ali i da ima kapaciteta dovoljno (zbog velikih fotografija prvenstveno) za moje potreba. Ako kupiš disk od 500GB imati ćeš 465GB. Ovih 35GB imaš, ali se ne koristi. Kada mi recimo obrišemo neku datoteku iz Recycle  bina ona će ostati na disku, pa ju možeš i vratiti poslje. Tako mislim da disk od 500GB ima još više GB-a, samo što je on tvornički predodređen na na neki kapacitet (recimo 953GB)

fotoforum.forumotion.net
17 godina
Hdd 1tb ili možda ne?

Tema stara desetljece, uvijek isti problemi:

da, proizvodjaci prikazuju ispravno, neki OS-avi (tipa windoze) prikazuju neispravno.

Malo za opis:

http://www.iec.ch/zone/si/si_bytes.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix

Interesantno kako nesto sto je staro kao standard vec godinama nikako ne zazivi u zivotnoj praksi.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Donekle je, ali ipak ne mogu sa 100% sigurnošću odrediti disk od 1TB da ima onoliko bajta koliko mu treba, nego uzmu broj 1000, a ne 1024 da to zaračunaju. Mene to ne dira toliko, važnije mi je da je disk pouzdan, ali i da ima kapaciteta dovoljno (zbog velikih fotografija prvenstveno) za moje potreba. Ako kupiš disk od 500GB imati ćeš 465GB. Ovih 35GB imaš, ali se ne koristi. Kada mi recimo obrišemo neku datoteku iz Recycle  bina ona će ostati na disku, pa ju možeš i vratiti poslje. Tako mislim da disk od 500GB ima još više GB-a, samo što je on tvornički predodređen na na neki kapacitet (recimo 953GB)

Ne kvari doživljaj Oly :)
Ono što si prije napisao oko računanja je ok (link na stvarne vrijednosti kapaciteta nekih popularnih veličina diskova)
Ovo drugo što tvrdiš sa Recycle binom nema smisla. Windozi predodrede određeni kapacitet diska (10%) za recycle bin i tamo pospremaju obrisane fajle (pod uvjetom da ne brišeš držeći tipku SHIFT). Ako odeš na properties od Recycle bina, to možeš i promijeniti. Ako barataš sa velikim fajlama onda ima smisla ostaviti veću vrijednost za Recycle bin, ako radiš sa malim fajlama onda mirno možeš smanjiti tu vrijednost na max 5%. Ako ne znaš što radiš ili nemaš problema sa prostorom onda je najbolje ostaviti sve po defaultu.
U konačnici i dalje imaš točno onoliko prostora na disku na koliko si ga formatirao.
Ne mogu trvrditi da sam probao, ali čitao sam negdje da sa alatima za editiranje disk-a (poput HDAT2 ili valjda postoji nešto modernije) možeš petljati po adresnom prostoru diskova i "otključati" više prostora (u slučajevima da je disk proizveden kao veći pa mu je u firmware-u smanjen kapacitet). Naravno, ovo radite na vlastitu odgovornost i velika je vjerojatnost je da ćete dobiti neupotrebljiv disk.
Odn. ako se isprva i čini da sve radi, pitanje je da li si otključao prostor na disku koji ima određene greške i da li će ostale komponente ispravno koristiti navedeni prostor. U konačnici postavlja se pitanje:
Kupiš svoj novi 250GB disk za 290kn i da li ti vrijedi riskirati tu lovu ako si u dućanu mogao kupiti 320GB za 20kn više?
16 godina
neaktivan

Možeš ti podatke vratiti i iz foramtiranog diska. Ona veličina je koliko Recycle bin može primiti gigabyta u sebe (ako ima recimo 250GB onda direktno briše da ne ode u recycle bin

fotoforum.forumotion.net
16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Tema stara desetljece, uvijek isti problemi:

da, proizvodjaci prikazuju ispravno, neki OS-avi (tipa windoze) prikazuju neispravno.

Malo za opis:

http://www.iec.ch/zone/si/si_bytes.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix

Interesantno kako nesto sto je staro kao standard vec godinama nikako ne zazivi u zivotnoj praksi.

Ako pročitaš sadržaj svojeg linka (iec...) vidjet ćeš da IEC 60027-2 standard nije dio SI metričnog sustava, a i ne sviđa mi se da imam novog Seagate od 1 tebibajta.. radije bi da imam sebi a ne tebi .. hehehe
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Možeš ti podatke vratiti i iz foramtiranog diska. ..

Naravno da možeš.. pod uvjetom da su dovoljno "kvalitetni" da ih se može vratiti inače dobiješ žbrlj fajle.
Sjećam se DOS-a i lijepih alata tipa "unformat", "undelete" itd. u novije vrijeme nešto je rješeno preko Nortonovih utilitija i sličnih. U svakom slučaju ovo je sad offtopic.
17 godina
Zura kaže...
Ako procitas sadrzaj svojeg linka (iec...) vidjet ces da IEC 60027-2 standard nije dio SI metricnog sustava, a i ne svidja mi se da imam novog Seagate od 1 tebibajta.. radije bi da imam sebi a ne tebi .. hehehe
Iz istog razloga proizvodjaci i prikazuju u SI elementima, a ima naznaka da ce poceti prikazivati i u "novom" kibidabi obliku.Cool
"Faced with this reality, the IEEE Standards Board decided that IEEE standards will use the conventional, internationally adopted, definitions of the SI prefixes. Mega will mean 1 000 000, except that the base-two definition may be used (if such usage is explicitly pointed out on a case-by-case basis) until such time that prefixes for binary multiples are adopted by an appropriate standards body."
Inace, prije par godina je pocelo i globalno priznavanje po nacionalnim standardizacijskim kucama, mislim cak da je definirano i kod nas.
S druge strane, neki OS-avi prostor prikazuju ne putem cjelovitog prikaza u byteovima vec prema broju slobodnih - zauzetih sektora (najcesce 512), sto je realno i najtocniji prikaz.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

properties hdd 1.000.202.039.296 bytes capacity.

al to nije onda 1tb.

treba se žalit u zaštitu potrošača

16 godina
neaktivan
rf-hreljin kaže...

kupio sam samsungov hdd od 1000gb.32 mb cacha,7200. prilikom instalacije u win xp (znači poslije formatiranja) prikazao mi je total size 931 gb umjesto 1024 gb.

bravo tesla
16 godina
neaktivan

Zašto! Od kada postoje memorije (bile flash ili magnetske) takva je stvar. Možda si ti platio 953GB, a kupio disk na kojemu piše 1TB

fotoforum.forumotion.net
17 godina
rf-hreljin kaže...

Kao što su već neki rekli. to je zbog toga što se uzima da je 1GB=1000MB a ne 1024MB.
Jednostavno je za izračunat. Od 1000GB oduzmeš 6.88% i dobiješ stvarni prostor.
Kužiš? Ta formula je bila u jednom BUG-u...
Stigli su nam naši vanzemljaci...a meni je srce veće i od Kine jer moj Zemo vozi leteće tanjire...
17 godina
Oly_E3 kaže...

Zašto! Od kada postoje memorije (bile flash ili magnetske) takva je stvar. Možda si ti platio 953GB, a kupio disk na kojemu piše 1TB

Takva je stvar bila definirana običajem (i to isključivo vezano uz memorije, ne i sve sustave pohrane), ali ne i standardima, bar tamo gdje se do standarda drzi.
Iz istog razloga su obicno i navodili da se pod kilo smatra 1000, a ne 1024.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice