Eto, samo da napišem par kratkih inicijalnih dojmova o dotičnom TV uređaju za kojim nas se nekoliko pomamilo na nedavnoj akciji :)
u mom slučaju je 55" verzija
Prethodni TV kojeg sam imao je bio neki lower-midrange LCD 43LH590V, imao je solidnu sliku i boje (nakon male kalibracije naravno), ali nakon 6-7 godina je već bilo vrijeme da se zamjeni nečim novijim, malo boljim i većim, a pogotovo jer su mu zadnjih godinu dana lagano počele odlaziti backlight ledice pa je sve više bacao plavu/ljubičastu sliku (poznati problem)
Odluka je, nakon par dana istraživanja, gledanja recenzija po Youtube-u i preporuka s ovog foruma, pala na TCL 55C835 (prošlogodišnji njihov model mini led TV-a), a pogotovo jer je u Elipsu bila ponuda koja se jednostavno nije mogla odbiti (iako je i ta mrvu premašivala početni budžet od 500€).
Prije ove ponude sam već gotovo bio odabrao neki od QLED modela iz palete Hisense-a i/ili TCL-a, ali kad je već mini led bio po ovakvoj cijeni - zašto ne ići na malo bolji panel i na Google TV sistem za sitno love više...
Pozitivno:
- solidno zapakirano, pogotovo one dodatne zaštite na samom rubu ekrana tamo gdje ga se najčešće prima prilikom vađenja iz kutije (veliki plus), dodatni stiropor za zaštitu samog panela sprijeda
- robusni centralni stalak sa mogućnošću monitiranja na dvije visine (što je ok ako recimo imate soundbar ispod TV-a), isti stalak može zbog svoje "integrirane kutije" poslužiti i kao spremnik/vodilica za uredniji cable management
- izgled, skroz tanki rubovi, tanki ekran, fakat izgleda dosta dobro uživo
- 2 daljinska upravljača (jedan "običan" IR ako ne planirate koristiti smart Google funkcije i jedan bluetooth za Google TV sa mikrofonom za glasovne naredbe - dovoljan za sve kad se malo naviknete na njega)
- Google TV sučelje, nakon inicijalnog podešavanja koje traje malo dulje - fluidno, nisam još primjetio da je negdje trznulo (istinabog i nemam nekih dodatnih aplikacija još gore), ispod svega je Android 11 sa 32gb pohrane (nešto sitno oduzima sistem) i 3gb rama koje pogone 4 arm jezgre - ugl. nakon ultra sporog WebOS-a - ovo je kao prelazak sa 20 godina starog PC-a na današnji (al fakat, na WebOS-u mi je trebalo jedno 10 sekundi da mi otvori samo postavke, a za svaki prijelaz s postavke na postavku još par sekundi)
- out of the box slika je avion (pogotovo ako ste prešli s magarca na konja kao ja), nisam imao prilike vidjeti oled televizor uživo (oled panel imam samo na mobu), ali ovo je već i bez dodatnih podešavanja izgledalo vrlo obećavajuće (nakon dodatnih podešavanja po savjetima Darka s youtube-a - još i bolje, pogotovo oni 4K demo-i napravljeni za oled televizore - crne su gotovo pa crne, boje žive, bijela je bijela, detalji odlični - naravno, sve to ovisi u kojim uvjetima gledate TV i kako ste si podesili svjetlinu i kontrast - meni je podešeno na polutamnu prostoriju jer se TV 90% vremena gleda navečer)
- slika sa A1 Kaon STB-a je također solidna, upscale sa 1080 rezolucije je dovoljno dobar da se sa 2.5 metra udaljenosti ne primjeti kako ipak malo fali oštrine (pogotovo ne ako se ista dodatno pojača u postavkama), nogomet je izgledao super, košarka isto, serije i informativni program vrlo vrlo gledljivo. Taj dio me vjerojatno i najviše brinuo prije kupovine, pošto je poznato da se kod nas ne nudi 4k sadržaj i da je gotovo pa cijeli TV program naših kanala u 1080 rezoluciji. Uzmite ovaj info sa zrnom soli jer nisam neka pretjerana picajzla po tom pitanju i ovo je samo moj subjektivni dojam prosječnog korisnika/konzumenta TV sadržaja.
- zvuk s TV-a bolji nego što sam čuo inače na raznim TV uređajima, ali iskreno - nisam ni previše slušao integrirani jer imam vanjske Edifier zvučnike spojene na TV preko optičkog kabla i apsolutno mi je integrirani zvuk nebitna stavka na TV-u
- dosta opcija podešavanja slike i zvuka (mislim da je LG imao još neke dodatne stvari za kalibraciju iako je bio dosta slabiji model, ali i ovo je ok na TCL-u - više nego dovoljno za svačiji ukus i uvjete)
- 2 godine garancije + 3 dodatne uz registraciju uređaja na https://tcl-promotion.com/hr/ (vrijedi do 31.12.2023.)
Negativno(ili bolje - ono što mi se manje sviđa):
- svi konektori su na lijevoj ili desnoj bočnoj strani TV-a, a ne na stražnjoj strani prema natrag (i mrvu previše blizu rubova TV-a za moj ukus, pogotovo onaj strujni kabl kojeg su bar mogli napraviti u L formatu s te TV strane), HDMI/USB/LAN i ostali konektori su na desnoj strani - što je u mom slučaju nespretno zbog pozicije TV-a u dnevnoj (gotovo sve ostalo mi je na lijevoj strani - router, STB... pa sam izgubio neko vrijeme na repoziciji kablovinja, ali ok - tu mi je dosta pomogla i ona gore spomenuta "kutija" od stalka TV-a, no ionako je u planu totalni rehaul dnevne sobe nakon krečenja koje slijedi pa će se i to bolje srediti)
- Google TV ima nekih svojih mana i nebuloza, ali to je već stvar pojedinca i njegovih potreba (i.e. full Play Store nije odmah vidljiv već se do njega mora zaobilazno kroz "all apps > show system apps" ili dodatnim shortcutom instaliranjem apk-a > vidi pod Extras)
- integrirani media player (za gledanje sadržaja sa vanjskog USB-a nije neka sreća i nema gotovo nikakve opcije podešavanja osim sortiranja naziva fajlova, a pogotovo ne za podešavanje titlova) (riješio privremeno instaliranjem VLC-a sa Store-a, no ni on mi nije bogzna kakva sreća) - LG je imao vrlo solidan media player, opskuran, ali i dalje sa većinom osnovnih opcija na dohvat ruke (pogotovo su mu odlične opcije podešavanja titlova - boja, veličina, pozicija, kodna stranica - i to mi najviše fali na TCL-u po defaultu)
Napomene:
- ne gejmam, nisam probao game mod i viši odziv panela
- ne koristim Netflix i slične platforme
- ne koristim običan zemaljski TV program preko antene (iako imam u zgradi neku osnovnu kabelsku i tu je TV bez problema našao sve kanale - analogne i digitalne)
- nisam prezahtjevan korisnik ili "pixel peeper" :)
EXTRAS
ulazak u servisni menu (potreban je običan daljinac sa numeričkim tipkama)
- settings > diplay & sound > picture > advanced settings > brightness settings > (označite) contrast > na numeričkoj od daljinskog ukucate 9735
XDA tema za TCL 2022 modele (p635, p735, c735, c835, c935)
https://xdaforums.com/t/tcl-2022-google-tvs-p635-p735-c635-c735-c835-c935.4432635/
- ovdje se zna naći novijih firwarea iako vam ih TV trenutno ne nudi u OTA update-u (pažljivo pročitati bar nekoliko stranica threada za slučaj da neki od tih updatea ima neku grešku)
Mega repository sa hrpom raznih verzija firmware-a
- https://mega.nz/folder/xJ8SGSIY#wpXV5mkbNXANY1qSZGQDyw
Play store shortcut fix
- Play_Store_ATV_Shortcut.apk (ima na linku iznad - Mega repository)
za ispod 600€ (točnije 569+ dostava - 585€) - ovo mi se fakat čini kao jako dobra kupovina za TV koji je ipak mini led, ima 55" ekran i model je iz 2022. godine (nisam od onih koji moraju imati najnovije gadgete/uređaje)
eto... dopišem ako još nešto primjetim da me osobno smeta ili bi moglo biti bolje (ovo su samo inicijalne primjedbe :) )
ovo može poslužiti i kao općenita tema za sve vlasnike istog (ili C839) TCL modela, pa se slobodno nadovežite... cheers