LCD vs PLAZMA

poruka: 232
|
čitano: 73.791
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: LCD vs PLAZMA
Hyperion kaže...

Jel ima tko kakvu preporuku zaaa 42"  full HD  televizor koji bi služio bi  služio za  :  gledanje HD filmova, igranje (preko hdmi-a/dvi-a spojen na comp no nije mi to tako prioritet jer već imam samsunga T220 koji mi je dobar za igranje i sigurno bolji od bilokojeg televizora) i  gledanje  TV-a (digitalni signal ofc).

To su mi 3 primarne stvari,a u biti to i je all in one takorečeno, cijena do 6500kn.

Plazma ili LCD tak svejedno sam da ima odziv manji od 20ms i bar 100-200Hz te usb ulaz za npr. usb stick na kojemu su fotografije, neki film itd.

Ja sam mislio LG 42LH5000 - 200Hz, dobar odziv, 42", LCD, Full HD, usb ulaz, review-ovi vele da spada među best buy i košta 6000kn.

Pošto neuzimam odmah dali se isplati čekat da ovome G20 panasonicu padne cijena, valjda će tamo oko 10-12. mj. past (božićne akcije, prelazak na digitalni signal itd.)?

AU optronics nema šrot matrice nego su prosječne nisu dobro kao origigi samsung ili tako nešto. To znam jer  samsung T220 ima 3-4 vrste matrica na tržištu, samsungova (super slika i ja ju imam), AU optronics (vele malo vuče na plavu,ali dobra je slika), i neke kineske koje su ispodrprosječne.

Ja bi ceko tj. i sam cekam jer za tu lovu nemozes dobit nista kvalitetno s fullhd prikazom a pogotovo ne ako je rijec o lcd-uNamigiva

AU optronics, ako govorimo o TN i nije tako losh - ima i gorih ali daleko od toga da je dobar, zamrzio sam ga bas zbog tih igrarija s Zmazungovim panelima: platim 3k kn za jedno a dobijem drugo a onda se jos bune kad im vratim takav monitor - BALKAN INCORPORATION

Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo sto za svemir jos nisam siguran - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.3.2010 20:40 (dado8).
16 godina
neaktivan
LCD vs PLAZMA

Dali ovi noviji modeli imaju razlicite panele?

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.3.2010 22:32 (Cvjetko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Cvjetko kaže...
makopos kaže...
Cvjetko kaže...

Lcd brzo napreduje i mislio sam da ce bit bolji od plazme jer se plazma prestala proizvodit no eto proizvodjaci su opet krenuli u proizvodnju novih 3d plazmi koji imaju puno bolju kvalitetu od lcda.

Gdje si ti čuo da se plazma ekrani više ne proizvode ? Panasonic je prije koji mjesec otvorio do sada najveću tvornicu plazma ekrana na svijetu, ako su je tek sada otvorili onda sigurno je ne misle zatvoriti sutra ili prekosutra.

Ako se kupuje od Panasonica onda je izbor obavezno plazma ekran, burnin efekte zaboravite imam prvu plazmu od Panasonica i nikad se nista nije dogodilo s njom. Ako se kupuje od neke druge kompanije onda moze ici na LCD.

Ali ako se ima novaca nekih 10-12 tisuca kuna onda neka Panasonic 42'' plazma nema bolje od toga u tom rangu danas.

Pa dobro nisu se prestali proizvodit ali proizvodnja se dosta smanjila jer je lcd postajao standard  zbog male potrošnje i jer imaju puno prostora za napredak no eto sad ove nove plazme koje su izašle nude dosta  bolje performanse od lcd-a i manje troše od starijih modela tako da će borba još dugo trajat.

Cvjetic, mislim da bas nisi u toku s trendovima.

Kakav je to lcd postao standard ?

Plazme zadnje generacije ne trose nista vise nego lcd. Cak niti starije plazme prosjecno ne trose nesto bitno vise. Ako si tolika sirotinja da ti je mjesecno 10-20 Kn za struju problem i radi toga zrtvujes dobru sliku, onda najbolje niti ne kupovati tv.

I kakav to prostor lcd-i imaju za napedak, pa vec su neko vrijem na samom rubu i trazi se neka bojla tehnologija i stalno smisljaju neke trikove za poboljsanej slike , a u konacnici to nije to. Nije da imaju losu sliku, ali ta tehnologija ima svoja ogranicenja (dosta njih) i sigurno ce biti napustena kroz neko vrijeme.

Na kraju krajeva ostat ce sigurno ona tehnologija koja je najjeftinija, a ne ona koja je najbolja.

15 godina
protjeran
Cvjetko kaže...

Dali ovi noviji modeli imaju razlicite panele?

Ako misilis na Zmazung onda je odgovor ne, barem tako tvrde. Btw cak su se ispricali zbog tih muljaza s panelima - ipak ti azijati koliko toliko drze do nekakvih moralnih nacela.

Jos kad bi to isto dozivljeli od MSAN-a koji je namjerno na testiranja u Bug, Pchip, Vidi... slao jedne panele a u trgovinama su zavrsavali drugi - naravno po istoj cijeni, mozda bi ponovno razmislio o kupovinu Zmazunga

Takodjer volio bi da sam vidio jedan kriticki osvrt u Bug-u(koji se toliko busa u prsa sa svojim objektivnim novinarstvom) ili ne daj boze ispriku na cijelu tu prljavu rabotu - science fiction.

Glavno da su im u to vrijeme podjelili tisucu jednu Bug preporuku i time ostetili tko zna koliko kupaca.

Najdalje je otiso Vrdelja koji je svojevremeno u jednoj svojoj kolumni spomenuo taj apsurd iz vlastitog iskustva.

Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo sto za svemir jos nisam siguran - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.3.2010 8:40 (dado8).
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Tražio sam po netu i našao sam i ovaj LG:

http://www.bug.hr/digitalije/televizori/lg-42lh5000/527.aspx

Tu su mu dali malu ocjenu,a nisu ga ni imali ni vidjeli, na review-ovima je pobro super ocjene. Isto tako ima sve.

Sada ću vidjet ili taj LG 42lh5000 ili Panasonic TX-P42G20E, mislim da neću ni s jednim pogriješit.

Ako ćeš gledati HD sadržaje taj Panasonic je zakon, uz lanjski V10E i KURU G9 nešto najbolje za FullD, a šta je još najvažnije mnogima je to šta je bijela boja napokon kao na LCD-ovima.

Ako ćeš ići na LCD onda definitvno Samssung LE40B650 il ovogodišnji koji stiže za misec dana LE40C650, samo pazi da je Samsung panel unutra il AUO. Taj TV je poželjan zbog svoje elktronike di je blur algoritam odvohen od juder algoritma i koji ima pravila kadens za 3:2(476i NTSC signal) i 2:2(576i 2:2 signal) jel LCD-ovi slabije zaglađuju rubove od plazmi pa bez pravilnih video kadensa to sve skupa izgleda jako loše.

Jel možeš reći sa koje udaljenosti bi gleda TV?

dado8 kaže...

koliko sam ja upoznat za sve te 37" televizor lcd-e (sony, philipsa, lg...) panele na nasem trzistu proizvodi AU Optronics - znaci smece na kvadrat kojeg bi ja izbjegavao u sirokom luku

Da, 37'' panele za Sony i Samsung u najbolju ruku radi AUO jel u toj dimenziji njihov joint-ventur S-LCD niti Samsung ne rade panele. Što se tiče LG-a tu su paneli IPS tipa od LG.Displaya dok u Philipsa u većinu modela onih skupljih serija što su 7, 8 i 9 isto idu LG.Display paneli. Inače AOU nisu toliko loši, zapravo baš i nisu loši, loše je kada naiđeš na CMO il CPT.

dado8 kaže...

nabroji mi dvije stvari(osim ms) koje su kod lcd bolje nego kod dobre plazme

I odziv je  manji na plazmama kao i ulazno kašnjenje te su stoga i bolje za gaming. Jedina stvar gdje se ineče plazme ne preporučuju je ako se koriste kao permanentni monitori.

Inače puno imaš krivih teza.

Cvjetko kaže...

Lcd brzo napreduje i mislio sam da ce bit bolji od plazme jer se plazma prestala proizvodit no eto proizvodjaci su opet krenuli u proizvodnju novih 3d plazmi koji imaju puno bolju kvalitetu od lcda.

LCd u zadnje 3-4 godine je napredovao čak manje od plazme. Ne, plazma se nije prestala proizvodit, evo Samsung, LG i Panasonic ih i dalje proizvode na veliko, sa tim da ove LG nisu nešto i imaju masu problema sa image retentionom iako prve neke recenzije modela za 2010. kažu da su se jako popravili. Pa za 3D je plazma poželjnija jel je puno brža od trome LCD tehnologije.

Cvjetko kaže...

Pa dobro nisu se prestali proizvodit ali proizvodnja se dosta smanjila jer je lcd postajao standard  zbog male potrošnje i jer imaju puno prostora za napredak no eto sad ove nove plazme koje su izašle nude dosta  bolje performanse od lcd-a i manje troše od starijih modela tako da će borba još dugo trajat.

LCD je u prvom redu postajao standard jel je plazme u 32'' gotovo nemoguće napravit i LG-ov pokušaj je rezultira sa jako puno problema sa image retentionom, a u 37'' imaš samo Panasonic i to HDready što je za tu dijagonalu skroz OK rezolucija, dok npr. FullHD Panasonic readi u 42'' a LG i Samsung tek od 50''.

Što se tiče potrošnje tu su danas plazme negdje na razini CCFL LCD-ova.

Ako vas što više zanima o televizijama obavezno povriit sajt HD Televizija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 11:06 (Bara).
17 godina
Bara kaže...
Hyperion kaže...

Tražio sam po netu i našao sam i ovaj LG:

http://www.bug.hr/digitalije/televizori/lg-42lh5000/527.aspx

Tu su mu dali malu ocjenu,a nisu ga ni imali ni vidjeli, na review-ovima je pobro super ocjene. Isto tako ima sve.

Sada ću vidjet ili taj LG 42lh5000 ili Panasonic TX-P42G20E, mislim da neću ni s jednim pogriješit.

Ako ćeš gledati HD sadržaje taj Panasonic je zakon, uz lanjski V10E i KURU G9 nešto najbolje za FullD, a šta je još najvažnije mnogima je to šta je bijela boja napokon kao na LCD-ovima.

Ako ćeš ići na LCD onda definitvno Samssung LE40B650 il ovogodišnji koji stiže za misec dana LE40C650, samo pazi da je Samsung panel unutra il AUO. Taj TV je poželjan zbog svoje elktronike di je blur algoritam odvohen od juder algoritma i koji ima pravila kadens za 3:2(476i NTSC signal) i 2:2(576i 2:2 signal) jel LCD-ovi slabije zaglađuju rubove od plazmi pa bez pravilnih video kadensa to sve skupa izgleda jako loše.

Jel možeš reći sa koje udaljenosti bi gleda TV?

dado8 kaže...

nabroji mi dvije stvari(osim ms) koje su kod lcd bolje nego kod dobre plazme

I odziv je  manji na plazmama kao i ulazno kašnjenje te su stoga i bolje za gaming. Jedina stvar gdje se ineče plazme ne preporučuju je ako se koriste kao permanentni monitori.

Inače puno imaš krivih teza.

S nekih 2.5-3m udaljenosti i imam nešto slabiji vid, kratkovidan sam (leće -0.50).

Zbog burn-in -a? Gledao sam još prije na toj stranici HD televizija da burn in može nastat u samo prvih 200 sati ili tako nešto i da se u to vrijeme nekoriste statične slike i da logo-i od televizija nebudu statični itd. I da se može "snijeg" slobodno ostavit preko noći i takve stvari su pisale.

Veliš zamzung. Dosada sam imao s njim samo pozitivna iskustva neki katodni, LCD-i 710n i T220 odlični monitori, znam da mi T220 ima samsungov panel, a vjerovatno je i onaj prvi LCD imao zbog odlične slike.

Može samo razlog zašto ne LG? Samsung je lutrija, nemogu ja liku u trgovini doći i kazati mu daj mi taj i taj model televizora,ali sa samsungovim panelom.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 11:30 (Hyperion).
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
S nekih 2.5-3m udaljenosti i imam nešto slabiji vid, kratkovidan sam (leće -0.50)

E za SD signal je sa neka 2,5m udaljen 42'' TV al kada bi se išlo na dosta gledanjaHD signala onda bi svakako valjalo razmilit o 46'' i čak o 50'' TV-u. Iato tako se strpi malo za dolazak ovogodišnjih Samsungovih C modela, kako plazmi tako i LCD-ova.

Što se tiče cijene G20E imamo najveću u cijelo Europi, čak je i u BiH nekih 7700kn dok se u Sloveniji nađe i za 6500kn. U EU je 50'' model po cijeni našega 42'', stvarno sramota pogotovo kada se uzme u obzir da nema carine na tu vrstu robe.

Ima shema kako se točno vidi koji ja panel unutra, sada oće li ti dopustit da to vidiš to ne znam.

Zašto ne LG? Pa zbog loše crne što je posljedica IPS matrice, a aopet nije najbolje od IPS-a jel to su Panasonic LCD-ovi.

Pogledaj od Panasonica plazmu TX-P42S20E koja dođe 7000kn, u Slovenija 700 eura, opet nas naši **** sa cijenama.

Što se tiče burn-ina to je danas jako teško dobit, jedino je praktički moguć image retention. Evo npr. na novim NeoPDP panelima ti slučajno ostane 24 sata ista slika i ti sutra opališ normalan TV progmra i ostanu ti trgovi koji se za 4-5min skroz maknu.
Ono za prvih 200-300 sati je razrađivanje kao, znači trbe se držati Cinema mod i kontrast i svjetlina na manje od 50% maximalne vrijendosti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 11:43 (Bara).
17 godina
Bara kaže...

Ok znači samsung-ova nova serija ili panasonic.

Ja bi rađe išao na sigurno pa to znači pričekat da padne cijena panasonicu.

Plazma S20E ili G20E?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 12:14 (Hyperion).
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ok znači samsung-ova nova serija ili panasonic.

Ja bi rađe išao na sigurno pa to znači pričekat da padne cijena panasonicu.

Plazma S20E ili LCD G20E? Mislim da je LCD oko 8000-9000kn,a ti veliš plazma 7000kn,mislim ak nije neka razlika bolje plazmu uzet?

Oba dvije su plazme jedna TX-P42G20E, a druga TX-P42S20E. Da je LCD onda bi umjesto P stajalo L. Nažalost  kakva je S20E ne može se ništa reć jel nema recenzije al jedno je sigurno, bar je potrošnja manja nego kod lanjske S10. Ako su ti možda draži srebreni televizori od crnih onda gledaj da na kraju umjesto E piše ES.

16 godina
neaktivan

Hmm,jel se isplati onda ići u Sloveniju po tv,koliko bi to došlo još plus ako se mora platiti carina i kako to ide?

17 godina
neaktivan
kiksy kaže...

Hmm,jel se isplati onda ići u Sloveniju po tv,koliko bi to došlo još plus ako se mora platiti carina i kako to ide?

Ne bi tija napamet pričat, ali mislim da samo se triba uzet nazad njihov DDV i platiti u nas PDV i to je to jel ako se ne varam u nas nema carine na tehničku robu.

17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

ko voli ekrane 32 inča i manje preporuka za lcd a posebno za diagonalu 26 sa full hd rezolucijom ako je moguće jer se tada dobiva dobar tv i perfektan monitor (izuzetak je naravno ako se radi o tn matrici koja nije za nikakvu preporuku)

Za sve veće od 32 inča preporuka za plasmu

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
dado8 kaže...

Otvorili ste temu koja je potencijalno vece ratiste Trolova od one epske ATI Vs NvidiaSmijeh

BTW za telku tj. za gledanje filmova i televizije - svakako PLAZMA dok za kompjutorski i konzolaski ekran LCD.

Ne da mi se objasnjavat zasto ali je takoNamigiva

Dakako da jedni i drugi se mogu posluzit i za drugo ali tamo nisu najbolje rjesenje.

zashto neka nova plazma nije dobro rjeshenje za igru?

zelim,hocu,mogu al neam koga
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

ovako,shto se tice onoga shto ja sebi gledam,to je plazma

bash zbog kvalitete slike koja je superiornija josh uvijek LCD-u

isto gledam da nije preskupo,pa sam do sada gledao ulazni fullHD panasonic model TX-P42U10E,kao i prvi sljedeci TX-P42S10ES

kad bi imao novaca,ovaj bi bio sigurna kupnja TX-P42G15E

TX-P42U10E - optimum racunala - 5116,04

TX-P42S10ES - optimum racunala - 5451,34

naravno,to je cijena ako se placa uplatnicom,pa ne znam u kojoj su oni banci i da li im onda mosh u toj banci bez provizije uplatit taj iznos

ili je skuplje za recimo internet bankarsku tarifu (kako koja banka ima)

drugo mjesto je onda protis za kupnju gotovinom :)

dodushe,danas sam malo prelistao i samsungove plazme

i sve je super i sve je za 5,osim shto navodno imaju neakav 50Hz problem

inace,da nemaju taj problem,bili bi mi mozda i prva opcija za kupnju jer ima neshto bolje ocjene od panasonica

a i navodno su imali/imaju neakvu suradnju sa pioneer-ovim plazma tehnologijom KURO,shto samo po sebi puno znaci

a i jeftiniji su od panasonica,axe ne varam

ciljo sam 530 seriju,ali velim,zbog onog 50Hz problema (ne znam da li je umedjuvremenu rijeshen) sam u nedoumici

http://www.avforums.com/reviews/Samsung-PS50B560-Plasma-HDTV-Review.html

http://www.avforums.com/forums/plasma-tvs/1075590-difference-samsung-plasma-models-ps50b550.html

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 15:27 (lepi).

0 0 hvala 1
16 godina
LCD vs PLAZMA

Hmm, vidim opet se zahuktava ta plasma vs LCD spika.... do nedavno sam pricao po onoj staroj LCD rulz, plasma - shit, medjutim ponukan time što ljudi opet dosta kupuju plazme i ponovo se priča o prednostima plazmi, a i činjenicom da kupujem unutar mjesec dana nešto od 46" zanima me znači neka preporuka. Predpostavljam da bi to bila plazma, makar volio bih onda argumentirano zašto plazma odnosto zašto LCD kome se da. Bara vidim da si nekako upućen u ovu tematiku pa bih volio čuti i tvoje mišljenje.

Imam oko 10000 kn, +/- ali nemrem tipa 15 ili 18k

Telka ko telka - znači gledanje iptv-a, full hd blue-ray sadržaja, surfanje netom, možda neki gaming (bit će spojen sigurno na HTPC, možda i na moj komp da se zavrti koja igra / eventualno neka konzola u bliskoj/daljnjoj budućnosti) - ne mislim ga mijenjat slijedećih 3-5 godina sigurno, po mogućnosti i dulje.

Hvala na svim savjetima

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

preporuka plazme su ti :

vjernije boje (bolja crna boja)

bolji gradijenti

poput nekad crt-ova,podrzava i one nize rezolucije bez nekog gubitka na kvaliteti (dakle,moci cesh na fullHD-u gledat sasvim lijepo i HDready)

iskreno,ne znam kako tocno plazma radi,al sjecam se da je kod crt ekrana (starih televizora) stvar bila u 3 tockice koje su predstavljale 1 tockicu(zbog rgb boje),pa se lakshe moglo maniputlirati sa 3 tockice prilikom prilagodjavanja slike nizim rezolucijama

mane lcd-a su ti:

dokle god lcd ne bude imao pozadinsko osvjetljenje za svaku tocku posebno,dotle se nikad nece primaknuti plazmi,do danas su to bile vodoravne "cijevi",pa ti ne mosh imat crnu na tom dijelu,ako je ishta u toj ravnini svijetlo

danashnji pak imaju podrucja,ko shahovska tabla,tako da poboljshavaju stvari,al opet to josh uvijek nije to

druga stvar kod lcd-a jest to da on ima jednu jedinu rezoluciju i jedino da su rezolucije cjelobrojnih faktora razlike (2x manja,3xmanja,4xmanja...) imao bi i dalje oshtru sliku

svi drugi faktori ti stvaraju razmucenu sliku poshto pixel mora glumiti vishe boja,pa radi neku aproximaciju koja stvara zamucenost (imat cesh zamucenu HDready sliku)

uglavnom,plazma su opet zakon,ovisno o cijeni i velicini,birash svoj tv

trenutno shto ja osobno gledam su panasonic 42" u10e ili s10e,ulazni full hd svijet panasonic plazmi

neki dan sam malo zastao kod samsungove plazme,i vec bi razmishljao kupiti nju,jer su povoljniji sa izvrsnom kvalitetom panela (suradnja sa pioneer-om) ali imaju neakav 50Hz bug,pa dok to ne rijeshe firmware-om,bojim se da za evropljane nish od tog

dodushe,mozda sam negdje pogrijeshio jer sam ipak amater u tome,al mislim da je to to

e,da,i ono shto trebash paziti jest gdje cesh gledati,odnosno kolka ce ti biti udaljenost od ekrana

nema smisla kupovati neshto preveliko ako cesh biti preblizu

http://myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

http://carltonbale.com/home-theater/home-theater-calculator

http://hdinstallers.com/calculator.htm

panasonic g20e 42"

http://www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda.fed8cf1636d14a1b98f3fd4ebccf3d14.televizor_panasonic_tx-p42g20e_plazma.aspx

http://www.emmezeta.hr/multimedija/televizori/lcd-i-plazma-tv/

e,ako mi je ovo jasno,42u10e je jeftiniji u optimuma,a 42g20e je jeftiniji u emmezeti

:)

idem josh potrazit

u biti,da ti budem najiskreniji,ovisi i shto zelish od teveja

recimo,ako zelish da ima reproduktor videja,onda cesh uzet i neshto skuplji koji ti to omogucuje

ako zelish da samo ima kvalitetnu sliku,onda cesh uzet neshto jeftiniji bez toga

onda imash i mogucnost da ti ima podrshku za bezicno primanje videa,pa ce te i to josh skuplje koshtat

reci tocno shto zelish da ti se moze dati preporuka

dakle,udaljenost,reproduktor videa,bezicno primanje videa

velim,mosh kupit jeftiniji televizor koji nema te funkcije

slicno poput kvalitetnih hi-fi sustava,kada se za vecu kvalitetu kupuju odovojene komponente,ili kupish "sve u jednom" rjeshenje

http://www.plasmatvbuyingguide.com/plasmatvreviews/plasma-vs-lcd.html

recimo,ako mislish gledati tv na 6500 stopa ili vishe,onda svakako kupi lcd :)

http://www.lcdtvbuyingguide.com/lcd-vs-plasma-scorecard.html

a ovdje imash ocjene vishe plazma ekrana

http://www.cnet.com.au/tvs/plasma/best-plasma.htm?sf=240036500

uglavnom,zadnjih par mjeseci gdje god sam nesh citao,svi su uglavnom hvalili panasonic,tako da sa njim ne mosh pogrijeshit

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 15:26 (lepi).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

ono isto shto znam,kod panasonica,da ploce trebaju biti G12,zadnje

Panel:G12 Progresivni Full-HD NeoPDP (Plasma Display Panel - plazma zaslon)

mislim da su sve one 600Hz

gradijent 6144 (meni je osobno to najbitnije)

0 0 hvala 0
16 godina
LCD vs PLAZMA

Ovako, mislim gledati TV sa nekih 3 metra (možda malo više).

Nisam baš najbolje shvatio onaj calculator budući nema 1 preporuku nego daje 10 različitih preporuka, ali koliko vidim 46" ili oko 117cm nije loše na ovu udaljenost, meni se čini da neće biti prevelik, sumnjam da bi bio premali. Razmišljo sam i o 125cm, ali to mi se ipak čini malo prevelikim

Moja originalna ideja je bila neki tako tv spojen na HTPC i 2.1 zvuk (nemam mjesta kvalitetno stavit stražnje zvučnike budući je trosjed naslonjen na zid pa ne stanu iza njega, sastrane ili da vise sa zida ima frend i nije mi se baš svidjelo njegovo rješenje, ako netko ima ideju kako to izvest slobodno preporuči).

Sad za solo TV imam oko 10k kunića, to sam već reko. Budući bi bio spojen na HTPC mislim da ne treba imat previše dodatnih opcija, HTPC - dakle divx, blueray player, neka ok zvučna (može preporuke), spoj na internet, spoj na antenu (tv-capture kartica sa 2 tunera za istovremeno snimanje i gledanje) - HTPC sam već imao temu za frenda, sad ću nešto slično slagat sebi, iako je on na žalost odusto od svega radi recesije za sada, pa nemam već isprobano rješenje, ali o tome u drugoj temi.

HTPC će sližit za sve/svašta od gledanja filmova u raznoraznim formatima od divx-a upitne kvalitete do fullHD blueray sadržaja, surfanja internetom, nekih igara (velim, spojit ću i svoj PC na njega povremeno, a moguće da uleti i neka konzola za koju godinu)

Evo, napravio sam ti ćak i slikicu kakav mi je raspored u dnevnom boravku, od zida do diza (trosjed nasuprot TV-a i zid na kojem bu tv) ima 3.65m dakle kad se zbroji da ne sjedim u zidu i da je tv na zidu udaljenost gledanja je nešto veća od 3m - sasvim ok za 117 cm po meni

Ako imaš dobru ideju kako sredit zvuk/zvučnike otvoren sam za sve preporuke, za početak sam siguran da će HTPC bit bez diskretne zvučne spojen samo na Tv preko HDMI-a i grafa će bit neka HD 5670 ili slabija, sa pasivnim hlađenjem (radi glasnoće), ali iz low HD 5xxx serije tako da što se tiče zvuka mislim da bu ok i zvučnici od TV-a - za kasnije kad opet skupim neke pare bum se dalje raspitival za pojačalo/zvučnike, iako iskreno mislim da gledano na prostor upitna je isplativost nečeg takvog (opet, ako imaš tu neki prijedlog slobodno iznesi)

EDIT: za grafu za htpc ne mislim pretjerivat naravno, nisam bio siguran u brojke ispod hd5670, sad sam provjerio, mislim da bi jedna hd5450 bila sasvim dovoljna sa pasivnim hlađenjem, čisto da sad ne bi krenula navala postova sa "hd5670 ti je puno prejaka, ne isplati se za HTPC" - i da se time odmaknemo od teme. dakle preporuka plazma TV od 46" za oko 10k kunića + eventualno kako prije ili kasnije riješiti ozvučenje prostora po postoru i rasporedu sa slike - prostor 3,65*4,00 m

dnevni dnevni
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 16:02 (Rhodin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Hmm, vidim opet se zahuktava ta plasma vs LCD spika.... do nedavno sam pricao po onoj staroj LCD rulz, plasma - shit, medjutim ponukan time što ljudi opet dosta kupuju plazme i ponovo se priča o prednostima plazmi, a i činjenicom da kupujem unutar mjesec dana nešto od 46" zanima me znači neka preporuka. Predpostavljam da bi to bila plazma, makar volio bih onda argumentirano zašto plazma odnosto zašto LCD kome se da. Bara vidim da si nekako upućen u ovu tematiku pa bih volio čuti i tvoje mišljenje.

Imam oko 10000 kn, +/- ali nemrem tipa 15 ili 18k

Telka ko telka - znači gledanje iptv-a, full hd blue-ray sadržaja, surfanje netom, možda neki gaming (bit će spojen sigurno na HTPC, možda i na moj komp da se zavrti koja igra / eventualno neka konzola u bliskoj/daljnjoj budućnosti) - ne mislim ga mijenjat slijedećih 3-5 godina sigurno, po mogućnosti i dulje.

Hvala na svim savjetima

Plazma je bolja i to ne toliko zbog bolje crne kolko su bolji detalji u sjenama, onda bolje pokretna rezolucija(plazma 900-1080 linija dok je LCD na 600-injak), isto tako plazma je bolja za gaming zbog manjeg input laga no ipak se mora paziti ako se dože igra neka igra sa statičnim logom il neko trakom, onda npr. lica kod ljudi nisu crvena kao kod LCD-ova koji sa tim čak i nakon kalibracije imaju problema, danas se čak plazmi ne može zamjerit ni velika potrošnja. Ipak ako se TV misli koristit kao monitor onda je pametniji izbor LCD.

Moja preporuka ide od 46'' modela Panasonicu TX-P46G20ES(ovo S na kraju je za srebreni model koji je više kao titan i puno lipši od običnog crnog modela), u toj diagonali bolje televizije nije bilo nikada i čak može prikazati i bijelu boju kao LCD i nebi trebala biti skupa vjerojatno cca 11000kn. Inače se za gledanje 1080p materijala podržava 50'' na najviše 3m udaljenosti.

Sada bih se malo osvrnio na LCD-ove. Kod njih se jako trebe paziti na tehnologiju pozadinskog osvjetljenja.

Imaju 3 osnovne tehnologije, CCFL, Edge LED(ima sada da i sa nekim tipom local dimminga) i još Direct ili Full LED koji je najčešće sa local dimmingom(najskuplji LCD-ovi tipa lanjskih Samsunga B9000 ili Philipsa 9704)  iako nije uvijek i to prije svega kod jeftinijih malo modela.

Prva tehnologija CCFL je kao i šta ime kaže obična CCFL rasvjeta sa kojom je već postignut zadovoljavajuća uniformnost ekrana, možda najveća mana je nešto veća potrošnja nego kod LED LCD-ova. Ovakvih TV-a je najviše od svih LCD-ova iako ih Philips gotovo skroz napušta dok je npr zanimljivo da je lanjski Philips 21:9 Cinema bio CCFL tipa.

Druga šema je taj zloglasni Edge LED kojeg proizvođači sve češće žele progurati kao LED TV. Ova tehnologija ima smještene LE diode u gornjem i donjem rubu iza panele i karakterizira je tanak TV sa najmanjom potrošnjom al sa puno problema sa probijanjem pozadinskog osvjetljenja, sve ostalo je kao i kod CCFL LCD-ova. Često će trgovac reći da je npr Samsung B6000 koji je Edge LED bolji od B650 CCFL modela dok je istina suprotna, nravno trgovcu je u interesu da je B6000 bolji jel je i skuplji. Primjeri ovih TV su Sonyeva bivša X serija, lanjski Samsunzi B6000, B8000 i B9000 kao i ovogodišnji Philipsi serije 7 i 8 i prošlogodišnja Aurea. Ove godine će doći i neka kombinacija ovog tipa sa local dimmingom i to kod nekoh Sony modela kao i kod Samsunga C8000 no kakvom će se pokazat tek trebamo vidit. Moj savjet je da se ovi Edge LED LCD televizori zaobilaze.

Treća je ujedno i najbolja varijanta pogotovo ako se radi o Local Dimming modelima. Ovo pozadinsko u kombinaciji sa lokalnim zatamnjivanjem daje bolju crnu boju i bolje detalje u sjenama od prve 2 tehnologije no mane su mogućnost halo efekta kao i veći input lag. Sada se pojavio ovaj tip pozadinskog koji nema lokalno zatamnjivanje i on ima sve manje-više isto kao gornja 2 tipa samo šta je uniformniji ekran i samim tim poželjniji od oba 2 gore, Philips ga je ugradio u ovogodišnji 5605 model i apsurdni al istinito da bi TV trebao biti bolji od skupljih modela serije 7 i 8.

Odvoji malo vremena i pogledaj test na HD Televiziji.

EDIT: Nadopune!

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 17:08 (Bara).
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

http://www.emmezeta.hr/multimedija/televizori/lcd-i-plazma-tv/6168/plazma-panasonic-tx-p42g20e/

najnoviji iz serije panasonic televizora kod nas (ovo 20 u broju,g20e)

e axe ne varam znaci da je crn,a es je siv(srebrn)

tu je najpovoljniji,za 9000kn dobijesh savrshen televizor,koji moze i snimati program na usb (HTCP)

fora mi je da je manji,ulazni panasonic u fullHD u10e jeftniji u optimumu nego u emmezeti,a obrnuto je sa ovim modelom

500kn je fina razlika :)

mozda josh daju za gotovinu popust

a shto se tice HTPC,oni koje znam mi preporucuju WDTV

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=WDTV+Media+Player+Live&x=22&y=12

donedavno je svugdje bio 999,99 al vidim da ga ima i za 940 :)

1 0 hvala 1
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

dal ima razlike u kvaliteti slike izmedju 42 i 46?

mislim,isti su paneli,ili se i tu moze naci razlika?

i ja ne vidim da ima kod nas za kupit taj 46",vec samo 42"

e,rhodin,a jesi li razmishljao i o projektoru? (axe vec ima para) :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 16:47 (lepi).

0 0 hvala 0
16 godina
LCD vs PLAZMA

To je ovo, je li tako? Čini se odličnim, iako je skuplji od tražene cijene, predpostavljam da se isplati.

Ipak uzimam i dalje prijedloge kao alternativa ovome, ako uleti neki cost/benefit prijedlog bio bih isto tako sretan i uzimam u obzir sve što napišete, nije da mi pare rastu na drvu ( Plač ) pa da mi je svejedno ako sam mogo uzet i nešto jeftinije, ili da bi uzeo jeftino pa onda kasnije mijenjao jer nije dobro

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
LCD vs PLAZMA

Da, razmišljo sam i o projektoru, međutim odusto sam od toga - prvo su jako skupi (barem full HD iole kvalitetniji), drugo u sobi bi trebo biti skoro mrak da se vidi projicirana slika što mi uglavnom nije opcija, a i plazma je tu po svemu dosta bolja od LCD-a i reće uz projektor pod obavezno moram imat neke(dobre) zvučnike i pojačalo, neku miniliniju ili nešto spojeno na komp.

Ona firma što sam dao link, osim što prvi put čujem za njih i ne znam kakvi su, mislim da su jedini koji imaju 46" rješenje za ovu plazmu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

To je ovo, je li tako? Čini se odličnim, iako je skuplji od tražene cijene, predpostavljam da se isplati.

Ipak uzimam i dalje prijedloge kao alternativa ovome, ako uleti neki cost/benefit prijedlog bio bih isto tako sretan i uzimam u obzir sve što napišete, nije da mi pare rastu na drvu ( Plač ) pa da mi je svejedno ako sam mogo uzet i nešto jeftinije, ili da bi uzeo jeftino pa onda kasnije mijenjao jer nije dobro

Rekao si da ti imaš budžet od +-10k kuna pa sam ja pretpostavio da to dolazi u obzir. Inače u Exportdrva je tih 11000kn na kartice dok na keš dobiješ skonto 5%, Ronis je skup ove godine.

16 godina
LCD vs PLAZMA

Ma dolazi u obzir, naravno, ali se moram malo rastegnut za to (imao sam u planu stalak za zid pa makar u startu bez stalka sa boljim tv-om - snaći ću se nekako)

Može linka na tu jeftiniju varijantu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
LCD vs PLAZMA

za jeftiniji bi mogao jedino ovaj manji,42" (107cm)

a mislim da ti je on sasvim dovoljan,a 2000kn jeftiniji,shto nije malo

ja bi ti preporucio samsunga,isto izvrstan,ali ne znam kakav je sa 50Hz problemom koji navodno ima

http://www.plasmatvbuyingguide.com/

citao sam na nekoliko stranica,i opcenito je samsung ocijenjen neshto malo bolje od panasonica

a jeftiniji je

samsung ima suradnju sa pioneer-om,i otud izmedjuostalog ta kvaliteta plazmi

ono shto za samsung znam,kad sam bio na IBM-ovoj konferenciji,i kada su se hvalili svojim izumima,odnosno brojem patenata,htjedeci se prikazati kao inovativna firma koja jako puno ulaze u novitete,u napredak,onda su spomenuli ponosno kako su drugi po broju patenata u svijetu

prvi je,rekli su,samsung :D

e,ali kao shto sam vec spomenuo,imali su neki 50Hz problem (problem sa evropom)

ne znam kakav ce ovaj novi digitalni signal biti,50Hz ili 60Hz

http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/plasmatvreviews/samsung-pn50b550-review.html

http://www.plasmatvbuyingguide.com/plasmatvreviews/panasonic-th50pz85u-vs-samsung-pn50a650.html

http://www.europatrade.hr/content/hr/proizvodi/catalog_detail.aspx?GID=103&PID=504

ovo je kod nas

vidim da ronis ima i novije modele

kod samsunga ti je kod modela sljedeca stvar

PS50B530

podebljano predstavlja opremljenost

imash na njihovim stranicama sve o tome,pa si pogledaj malo

prouci bash koje tehnologije nudi panasonic,i koje nudi samsung

velim,jedino ne znam za taj 50Hz problem i da li su ga rijeshili umedjuvremenu

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

Ma dolazi u obzir, naravno, ali se moram malo rastegnut za to (imao sam u planu stalak za zid pa makar u startu bez stalka sa boljim tv-om - snaći ću se nekako)

Ako želiš jeftinije i da je FullHD nešto onda poviri S20E(opet poželjno da je S tu još zbog dizajna) od Panasonica, a ako oćeš najboljeg SD performenra onda X20 od 42'' i kakvih 4500kn.

EDIT: Lepi, molim te da ne bacaš linkove na US modele jel ih se ne može baš uspoređivat sa našima!

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 17:22 (Bara).
17 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Da, razmišljo sam i o projektoru, međutim odusto sam od toga - prvo su jako skupi (barem full HD iole kvalitetniji), drugo u sobi bi trebo biti skoro mrak da se vidi projicirana slika što mi uglavnom nije opcija, a i plazma je tu po svemu dosta bolja od LCD-a i reće uz projektor pod obavezno moram imat neke(dobre) zvučnike i pojačalo, neku miniliniju ili nešto spojeno na komp.

Ona firma što sam dao link, osim što prvi put čujem za njih i ne znam kakvi su, mislim da su jedini koji imaju 46" rješenje za ovu plazmu

kod projektora ti je druga stvar

1. 720p (HDready) su ti sasvim i vishe nego dobri za gledanje filmova  (optoma)

2. nikako uzimti LCD projektore,samo DLP i amen (zbog radi kvalitete,LCD opada ravnomjerno boje na slici,dok DLP-ovima oni naglo opadnu pred kraj radnog vijeka)

3. fullHD ti je optoma hd20,jako dobar projektor

4. benq w6000 je fenomenalan projektor jednakih mogucnosti ko hometheatre projektori od 25k i vishe kuna,a vishestruko jeftiniji (za mene josh malo preskupi)

5. nazalost,kod nas su preskupi,pa ako mosh uzet iz vana, ebay ili amazon ili cnet,mosh stvarno povoljno nac,pa ako imash koga da ti ne oporezuje,ili da ti trgovac stavi da koshta duplo jeftinije

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 17:27 (lepi).
17 godina
protjeran
Bara kaže...
Rhodin kaže...

Ako želiš jeftinije i da je FullHD nešto onda poviri S20E(opet poželjno da je S tu još zbog dizajna) od Panasonica, a ako oćeš najboljeg SD performenra onda X20 od 42'' i kakvih 4500kn.

EDIT: Lepi, molim te da ne bacaš linkove na US modele jel ih se ne može baš uspoređivat sa našima!

zashto?

usput,citao sam recenzije i sa otoka (brita)

@rhodin,tu su ti neke stvari oko samsungovih modela

http://www.bug.hr/forum/topic/lcd-plazma-televizori/lcd-vs-plazma/49451.aspx?page=1&jumpto=866449&sort=asc&view=flat

volio bi kad bi neko znao neshto vishe o samsungovim modelima poshto mi se fakat cine zanimljivim

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 17:29 (lepi).
17 godina
neaktivan
lepi kaže...

zashto?

usput,citao sam recenzije i sa otoka (brita)

volio bi kad bi neko znao neshto vishe o samsungovim modelima poshto mi se fakat cine zanimljivim

I Britanski modeli nisu isti kao naši, uvjerili se lani, a bome se uvjerili ove godine kada je riječ o G20B i G20E, B model ima bolje fiksiran THX mod. Inače ni specifikacije modela naših i američkih nisu iste.

Samasung nije loš, jedino od plazmi uz Panasonic što bi trebalo uzimat u obzir. Ipak Panasonic je nešto bolji zbog dublje crne i zbog svih 1080 linija pokretne rezolucije naspram 900 Samsungovih, isto tako Panasonic ima nešto manje problema sa image retentionom.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice