Upgrade nakon 2008. (osim periferije) zaključana tema

poruka: 15
|
čitano: 1.502
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Upgrade nakon 2008. (osim periferije)

Pozdrav momci,

Vidim da ima dosta znalaca tu, pa bih volio čuti i vaša mišljenja, koja cijenim kakva god da jesu.

Situacija je sljedeća. Komp mi je star više-manje 7 godina. Konfiguracija je:

MBO          - Asus P5NT WS
CPU          - Core2Duo E8600 (stock clock 3.33 GHz)
RAM          - 6 GB DDR2 800
GPU          - Zotac GeForce 9800 GTX+ AMP! Edition
Zvučna     - Asus Xonar 5.1 DG

HDD         - Seagate ST2000DM001 2 TB @ 7400 rpm
Čitač       - Asus DVD/RW
Zvučnici    - Logitech X530 (5.1)

Miš-evi    - Logitech G400 i Cooler Master Sentinel Advance II

Tipkovn.   - Logitech crna klasična

Podloga   - Steelseries QCK
Kućište    - Cooler Master K830
PSU       - Cooler Master 450 W

Monitor     - Samsung SyncMaster 765MB (17'' CRT, flat!!) :D

Ovako, mislio sam uzeti novi komp, sve osim periferije, dakle, zvučnika, tipkovnice, miša, CD-RW uređaja, kućišta...

Problem/pitanje: Isplati li se uzimati Skylake platformu sa DDR4 memorijom? Pošto komp vjerojatno neću nadograđivati kroz sljedećih 4-5 godina, osim možda RAM-a i grafičke. Ili pak da ostanem na skali ispod, na kakvom Haswellu?

Osobno bih radije Skylake i DDR4 memoriju, jer mislim da je to bolji temelj za daljnje nadogradnje. Jesam li u pravu?

Da ne duljim previše, uzeo bih sljedeće:
Z170 ploča sa DDR4 - neznam koju još, neku da nije preskupa, a da ima barem 2 PCI-E za grafu, i solidnu opremu.
Intel i7 6700K, cooler za njega, neznam koji je najbolji, da se može kloknut?
8 ili 16 GB najbržeg DDR4?
Gigabyte G1 Gaming GTX 960 4GB, to je apsolutno, ne dajite druge savjete, dovoljna je za 1080, doduše pošto mi rođak ima tu karticu, kad bude radio upgrade, dat će mi je za SLI, dotad ću s jednom gurat :D
Neki SSD?
Asus VG248QE 144 Hz monitor.

Računalo bi koristio za sve moguće namjene, i poneko igranje.

Vaša mišljenja bi dobro došla :)

Ugodan dan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 16:13 (LogicusMPS).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Upgrade nakon 2008. (osim periferije)

U svojih 5 godina na forumu trebao bi znati gdje postaviti pitanje HINT: Savjeti o nadogradnji računala, ali prije da je to Sklapanje PC konfiguracija 

...My life, My game, My rules...
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 17:07 (SoynTech).
16 godina

Razmisli o i7-5820K jer je sada čak nešto jeftiniji od i7-6700K. Iako će valjda uskoro pasti cijena i7-6700K. Jedino su matične ploče skuplje za taj 2011-3 socket (za i7-5820k). 5820K ima 2 jezgre više (samim time se gleda u OS-u kao 12 jezgreni dok je ovaj 8 jezgreni) i više cache memorije, ali niži radni takt. Oba procesora se mogu OC-ati i podržavaju DDR4 RAM, a 6700K i DDR3. 144 Hz monitor ima smisla ako se ima grafička koja može isporučiti u manje-više svim trenutnim igrama više od 60 fps-a. Što za sobom povlači i rezoluciju... 1080p je jasno, manje zahtjevna od 1440p i očekivano je da će grafička dulje gurati igre na toj rezoluciji.

Trenutno je nekakav tzv. best buy GTX 970, a tu spada ako se ne varam i R9 390. Što se tiče GTX 960, ta od Gigabyte-a je odlična (kvalitetna). Jedino možeš uzeti verziju sa 2 GB jer nema velike koristi od 4 GB na takvoj kartici. Jedino eventualno da staviš 2 takve jer se memorija na grafičkama ne zbraja i tu bi bilo koristi od 4 GB. 8 GB RAM-a je trenutno dovoljno, ali više nije na odmet za buduće igre. Što se tiče SSD-a, trenutno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji za SATA 3 sučelje Samsung 850. Koliki kapacitet - ti biraj.

15 godina
SoynTech kaže...

U svojih 5 godina na forumu trebao bi znati gdje postaviti pitanje HINT: Savjeti o nadogradnji računala

Previdio sam to, a i mojih 5 godina se može zbrojit u mjesec dana :D

Izzy kaže...

Razmisli o i7-5820K jer je sada čak nešto jeftiniji od i7-6700K. Iako će valjda uskoro pasti cijena i7-6700K. Jedino su matične ploče skuplje za taj 2011-3 socket (za i7-5820k). 5820K ima 2 jezgre više (samim time se gleda u OS-u kao 12 jezgreni dok je ovaj 8 jezgreni) i više cache memorije, ali niži radni takt. Oba procesora se mogu OC-ati i podržavaju DDR4 RAM, a 6700K i DDR3. 144 Hz monitor ima smisla ako se ima grafička koja može isporučiti u manje-više svim trenutnim igrama više od 60 fps-a. Što za sobom povlači i rezoluciju... 1080p je jasno, manje zahtjevna od 1440p i očekivano je da će grafička dulje gurati igre na toj rezoluciji.

Trenutno je nekakav tzv. best buy GTX 970, a tu spada ako se ne varam i R9 390. Što se tiče GTX 960, ta od Gigabyte-a je odlična (kvalitetna). Jedino možeš uzeti verziju sa 2 GB jer nema velike koristi od 4 GB na takvoj kartici. Jedino eventualno da staviš 2 takve jer se memorija na grafičkama ne zbraja i tu bi bilo koristi od 4 GB. 8 GB RAM-a je trenutno dovoljno, ali više nije na odmet za buduće igre. Što se tiče SSD-a, trenutno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji za SATA 3 sučelje Samsung 850. Koliki kapacitet - ti biraj.

Pogledat ću baš oba, da usporedim malo.

1080p mi je dovoljno, 1440p nisam ni uzimao u obzir. Monitor idem 100% uzeti kroz koji dan.

Isplativije mi je mislim SLI 960. Pošto već jednu praktički imam mukte. Ova grafa je u pitanju.
To znam da se ne zbraja VRAM :)

Vidit ću za RAM, ako uspijem nategnut uzet ću odmah 16!

SSD koji si ti rekao.

Hvala na iscrpnom odgovoru Izzy :)

16 godina

Nema na čemu. i7-5820K je sigurno bolji zalog za budućnost. U biti gledaj da uzmeš dobru podlogu u vidu matične ploče i napajanja (posebno ako ciljaš na 2 grafičke). A ako još imaš i dobar procesor, tada samo kupiš novu grafičku karticu kada trenutna postane slaba za igre i to je to. Što se tiče hlađenja, koliko vidim ljudi većinom kada je u pitanju moćni procesor (posebno kao taj 5820K) idu na vodeno hlađenje. No, ovisi koliko si zagrijan za OC. Ako nemaš namjeru ići na neki visoki OC, onda nema potrebe za skupim hlađenjem kao niti skupom matičnom pločom. Inače su dobri i ovi zračni hladnjaci za 300-350 kn.

15 godina
Izzy kaže...

Nema na čemu. i7-5820K je sigurno bolji zalog za budućnost. U biti gledaj da uzmeš dobru podlogu u vidu matične ploče i napajanja (posebno ako ciljaš na 2 grafičke). A ako još imaš i dobar procesor, tada samo kupiš novu grafičku karticu kada trenutna postane slaba za igre i to je to. Što se tiče hlađenja, koliko vidim ljudi većinom kada je u pitanju moćni procesor (posebno kao taj 5820K) idu na vodeno hlađenje. No, ovisi koliko si zagrijan za OC. Ako nemaš namjeru ići na neki visoki OC, onda nema potrebe za skupim hlađenjem kao niti skupom matičnom pločom. Inače su dobri i ovi zračni hladnjaci za 300-350 kn.

Pogledat ću, mislio sam radi 1151 socketa uzeti Skylakea, radi lakšeg upgradea u budućnosti :) Za početak bolji zračni hladnjak, poslije ako zatreba stavim vodeno.

Napajanje imam, mislim da će ove dvije GTX-ice 960 u SLI-u dosta vremena držati zajedno :)

16 godina
neaktivan
LogicusMPS kaže...

a) Z170 ploča sa DDR4 - neznam koju još, neku da nije preskupa, a da ima barem 2 PCI-E za grafu, i solidnu opremu.
Gigabyte G1 Gaming GTX 960 4GB, to je apsolutno, ne dajite druge savjete, dovoljna je za 1080, doduše pošto mi rođak ima tu karticu, kad bude radio upgrade, dat će mi je za SLI, dotad ću s jednom gurat :D
Neki SSD?

Ugodan dan.

a) dakle trazis "jeftinu" plocu koja podrava SLI, DDR4, Z170 chipset, tako nesto samo po sebi dode 1200+ kn (prvo sto vidim je asus Z170-A, dobra ali relativno skupa ploca)

b) bar 8GB najbrzeg RAM-a? Brzina RAM-a je bitna samo naj naj profesionalcima u vrlo specisificnim uvijetima (nikakav bloody gaming) uostalom da bi ga upogonio na toj brzini opet trebas dosta bolju plocu, say 2500kn. Dakle tu se spusti na zemlju i uzmi ko i svaki smrtnik jer ne uzimas workingstation platformu nego si kucni pc enthusiast. Za pocetak 450kn za keks od 8GB

c) GTX 960 neiplativa u odnosu na GTX970 i R9 390, uostalom kako i trazis prakticki si utapas cijenu jos jedne grafe koju mozes upiknut u buducnosti koja bi bila dupo brza od ove samo da bi mogo jos jednu 960 upiknut. To je glupost, a i DX12 dozvoljava kombiniranje svih zivih grafa, sto ti govori da, opet, zamisljas nebuloze, uzmi gaming konfiguraciju za danas a ne se ravnat prema rodaku i zato proc skuplje i losije nego si mogo... Dakle ustedi na maticnoj i "predobrom" RAM-u, uzmi grafu koja ce bolje podrzat DX12 i koja je sama po sebi puno bolji odabir i ne pouzda se u tvog rodaka.

d) Uzmi EVO 250GB za do 900kn, ako ti ne treba toliki 120GB za 500tinjak imas

e) grafa ti je preslaba za 3D vision i to su gluposti, uzmi kvalitetan IPS monitor, 960 ti ionako to nebu mogla, a dvije ionako ne budu skalirale preko 85%. 3D vision ces upalit 4 puta i zaboravit ces na to... Da ne pricam o tom kako je IPS monitor vidljivo bolji, TN matrice ko ovaj imaju katastrofalne boje za danasnje standarde. Ustedi do 1000kn tu za kvalitetan monitor, ne za feature koji ces koristit skoro nikad.

napajanje do 600W kvalitetno i ur good to go. Ponovo, kad kupujes komp, pamet u glavu i uzimaj ono najbolje sto se nudi za novce, ne obzirom da ce ti jednom taj tvoj rodak dat tu grafu, uzmi bolju koja vec jest duplo jaca, za iste novce (sveukupno)... Ima tu jos mnogo zamjerki ali napiso sam najbitnije cini mi se

mojpismonosa
16 godina
neaktivan
LogicusMPS kaže...

Pogledat ću, mislio sam radi 1151 socketa uzeti Skylakea, radi lakšeg upgradea u budućnosti :) Za početak bolji zračni hladnjak, poslije ako zatreba stavim vodeno.

Napajanje imam, mislim da će ove dvije GTX-ice 960 u SLI-u dosta vremena držati zajedno :)

Iako se opcenito slazem da je skylake bolji izbor, cemu gledati upgrade kad za i7 6700K nece prakticki postojat (je li itko upgradeao 4770k ili 4790k na 5770C? Nije, jer su performanse do 5% bolje  za ogromnu cijenu...). Isto tako i s hladnjakom, uzmi odma kvalitetan zracni do 400kn i neces imat potrebe za vodenim, dugo dugo vremena ako ikad, a kad ces radit upgrade ove konfe, ionako ces kupovat novo ko u odnosu na ovu sto sad imas. Koje napajanje tocno?

mojpismonosa
15 godina
Mojpismonosa kaže...
LogicusMPS kaže...

a) Z170 ploča sa DDR4 - neznam koju još, neku da nije preskupa, a da ima barem 2 PCI-E za grafu, i solidnu opremu.
Neki SSD?

Ugodan dan.

a) dakle trazis "jeftinu" plocu koja podrava SLI, DDR4, Z170 chipset, tako nesto samo po sebi dode 1200+ kn (prvo sto vidim je asus Z170-A, dobra ali relativno skupa ploca)

b) bar 8GB najbrzeg RAM-a? Brzina RAM-a je bitna samo naj naj profesionalcima u vrlo specisificnim uvijetima (nikakav bloody gaming) uostalom da bi ga upogonio na toj brzini opet trebas dosta bolju plocu, say 2500kn. Dakle tu se spusti na zemlju i uzmi ko i svaki smrtnik jer ne uzimas workingstation platformu nego si kucni pc enthusiast. Za pocetak 450kn za keks od 8GB

c) GTX 960 neiplativa u odnosu na GTX970 i R9 390, uostalom kako i trazis prakticki si utapas cijenu jos jedne grafe koju mozes upiknut u buducnosti koja bi bila dupo brza od ove samo da bi mogo jos jednu 960 upiknut. To je glupost, a i DX12 dozvoljava kombiniranje svih zivih grafa, sto ti govori da, opet, zamisljas nebuloze, uzmi gaming konfiguraciju za danas a ne se ravnat prema rodaku i zato proc skuplje i losije nego si mogo... Dakle ustedi na maticnoj i "predobrom" RAM-u, uzmi grafu koja ce bolje podrzat DX12 i koja je sama po sebi puno bolji odabir i ne pouzda se u tvog rodaka.

d) Uzmi EVO 250GB za do 900kn, ako ti ne treba toliki 120GB za 500tinjak imas

e) grafa ti je preslaba za 3D vision i to su gluposti, uzmi kvalitetan IPS monitor, 960 ti ionako to nebu mogla, a dvije ionako ne budu skalirale preko 85%. 3D vision ces upalit 4 puta i zaboravit ces na to... Da ne pricam o tom kako je IPS monitor vidljivo bolji, TN matrice ko ovaj imaju katastrofalne boje za danasnje standarde. Ustedi do 1000kn tu za kvalitetan monitor, ne za feature koji ces koristit skoro nikad.

napajanje do 600W kvalitetno i ur good to go. Ponovo, kad kupujes komp, pamet u glavu i uzimaj ono najbolje sto se nudi za novce, ne obzirom da ce ti jednom taj tvoj rodak dat tu grafu, uzmi bolju koja vec jest duplo jaca, za iste novce (sveukupno)... Ima tu jos mnogo zamjerki ali napiso sam najbitnije cini mi se

Hvala stari na izdvojenom vremenu!! :)

Poslušat ću te to za ploču i DDR. Na to nisam mislio. Što misliš kolika bi bila ušteda na matičnoj i RAM-u. Na koju bi grafu moga nategnit sa tom uštedom?

A što se tiče monitora. Trentno imam (od 2003. vjerova ili ne) Samsung SyncMaster 765MB, 17'' CRT koji držim na 1024x768 na 100Hz. 60 Hz mi je na laptopu, i umara mi vid nekako, ko da mi oči nisu naštimane za tu frekvenciju. I najkvalitetniji monitori na kojima sam radio, IPS-ovi, umore mi oči, glava me zaboli nakon pola sata gledanja na svakom.

To je jedan od razloga, u biti glavni, zbog kojeg gađam na 144Hz. Ne radi igara :)

Mojpismonosa kaže...
LogicusMPS kaže...

Iako se opcenito slazem da je skylake bolji izbor, cemu gledati upgrade kad za i7 6700K nece prakticki postojat (je li itko upgradeao 4770k ili 4790k na 5770C? Nije, jer su performanse do 5% bolje  za ogromnu cijenu...). Isto tako i s hladnjakom, uzmi odma kvalitetan zracni do 400kn i neces imat potrebe za vodenim, dugo dugo vremena ako ikad, a kad ces radit upgrade ove konfe, ionako ces kupovat novo ko u odnosu na ovu sto sad imas. Koje napajanje tocno?

Misliš li da će u skorije vrijeme pasti cijene za 6700K. Imam nekakvu bolest u glavi da volim imat najnovije kad uzimam :D

Znači voda neće trebat, odlično, i tu ću ušparat štagod! :)

Napajanje je ovo.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2015 13:06 (LogicusMPS).
16 godina
neaktivan

Napajanje je u redu, a za monitor si u krivu, nema to nikakve veze s frekvencijom vec kvalitetom prikaza, na 60Hz kvalitetnom IPS monitoru do 2000kn ces vidjet vecu razliku nego to sto si htio kupit, laptopi pogotovo malo jeftiniji (ispod 7000kn) ili stariji od 3 godine imaju sve redom najlosije TN matrice, govanca samo takva.

Na monitoru ustedis 500kn, na maticnoj 500kn i eto te na R9 390 grafickoj. Jednom kad kupis i7 miran si oko 5 godina, zar ne vidis da ovi s i7 2600K jos uvijek gejmaju s najnovijim grafickama? Mislis da im se upgrade na i7 3770K isplati? Mos mislit! Pa tako ne racunaj ni da ces sam to radit vec ces to kupit i zaboravit.

Cijene 6700K u slijedecih 3 mjeseca ce pasti do 400kn, ako smo optimisticni, ako imas para kupuj sad. Ako nemas bez veze tu trolas i zavlacis o mokrim snovima nekog luksuznog kompa a jos uvijek si na CRT monitoru i 15 inca TN 1366x768 rezoluciji. Pa kako te i nebi boljela glava

Maticna 600kn

ram 400kn

i7 3400kn

grafa 2900kn

monitor 1500-2000kn

hladnjak 400kn

---------------------------

upgrade oko 7500 kuna tezak, za takve novce ne racunas na "rodakovu" graficku...

Ne kuzim gore si napiso da imas napajanje od 450W sad mi pises da imas 750W. Smrdi mi to znas...

mojpismonosa
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2015 16:11 (Mojpismonosa).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Mojpismonosa kaže...

Napajanje je u redu, a za monitor si u krivu, nema to nikakve veze s frekvencijom vec kvalitetom prikaza, na 60Hz kvalitetnom IPS monitoru do 2000kn ces vidjet vecu razliku nego to sto si htio kupit, laptopi pogotovo malo jeftiniji (ispod 7000kn) ili stariji od 3 godine imaju sve redom najlosije TN matrice, govanca samo takva.

Na monitoru ustedis 500kn, na maticnoj 500kn i eto te na R9 390 grafickoj. Jednom kad kupis i7 miran si oko 5 godina, zar ne vidis da ovi s i7 2600K jos uvijek gejmaju s najnovijim grafickama? Mislis da im se upgrade na i7 3770K isplati? Mos mislit! Pa tako ne racunaj ni da ces sam to radit vec ces to kupit i zaboravit.

Cijene 6700K u slijedecih 3 mjeseca ce pasti do 400kn, ako smo optimisticni, ako imas para kupuj sad. Ako nemas bez veze tu trolas i zavlacis o mokrim snovima nekog luksuznog kompa a jos uvijek si na CRT monitoru i 15 inca TN 1366x768 rezoluciji. Pa kako te i nebi boljela glava

Maticna 600kn

ram 400kn

i7 3400kn

grafa 2900kn

monitor 1500-2000kn

hladnjak 400kn

---------------------------

upgrade oko 7500 kuna tezak, za takve novce ne racunas na "rodakovu" graficku...

Ne kuzim gore si napiso da imas napajanje od 450W sad mi pises da imas 750W. Smrdi mi to znas...

Ne govorim o monitoru na laptopu. Laptop koji imam trenutno je iz 2009. HP 4710s NX628EA, monitor na njemu je 17.3'' 1600x900 (HD+). O njemu da i ne govorim, i na ostalim 60 Hz sam ima problema s tim da me glava boli, oči, neznam, čudno skroz.

Što se tiče ovog CRT monitora. Igrao sam CS 1.6 profesionalno, monitor mi je najbolje odgovarao za igre (100 Hz na 1024x768 i više na nižim razlučivostima) u tom periodu (2009-2013) i nisam ga htio mjenjati jer me nije vuklo za tim.

Mislim da ću ipak pričekat neko vrime da još malo padnu cijene. Jer stvarno mislim uzet Skylake, oću novo. Ko što je nov bio i 3770K npr.
Za komp mislim dat maks 11000 kuna s monitorom. Preko toga neću ić.

Preko 1080p mi ne treba niti razmišljam o tome, monitor sam već naručio u Linksa, taj VG248QE, nemaju ga na stanju, čekam ga koji dna, a i mislim da će bit brže dvi 960 4GB nego jedna 970 ili 390 npr. Ako se varam ispravi me.

A napajanje, to napajanje imam sa strane, novo zapakirano, dobio ga i zaboravio da ga imam. Jučer kad sam sređivao špajizu, vadio dijelove stare što mislim prodavat naša ga zabijenog. Nikad ga nisam ni stavljao u komp jer mi ovo CoolerMaster od 450W u trenutnom
kompu radilo bez ikakvih problema :)

16 godina
neaktivan

Dakle ovo sto radis je samo trolanje... Nisi ni sam siguran sto zelis nit slusas uopce ljude sto ti govore, ni u ovoj ni u susjednoj temi.

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Mojpismonosa kaže...

Dakle ovo sto radis je samo trolanje... Nisi ni sam siguran sto zelis nit slusas uopce ljude sto ti govore, ni u ovoj ni u susjednoj temi.

Slušam, želia bi najnoviju platformu, sad, zašto je bolje da uzimam procesor par generacija stariji a ne novi, a cijene nisu toliko različite. Nek me neko uvjeri. To me samo zanima. Ako postoji neki dobar razlog, uzet ću.

Komp koji složim neću mijenjat sigurno dobrih 4-5 godina.

Misliš li da će mi daljnja nadogradnja bit lakša sa Socketom 1150 ili 1151 i ostalim šta uz takve ploče ide?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2015 23:31 (LogicusMPS).
13 godina
protjeran

Uzmes neku Z97 plocu za cca 100+€ i i7 4790K, miran si sljedecih 5godina! ostalo je sve bezvezno trolanje o "novim" preskupim i7-icama za 3500kn... ili nedaj boze spominjanje nekakvog standarda ddr4! dok se ddr4 ploce ne spuste na razinu ddr3 ploca od 350kn imat ces 5 djece, a do tada se pozabavi ovim temama

http://www.bug.hr/forum/board/slaganje-pc-konfiguracija/75.aspx?sort=act

LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2015 23:48 (Stjepanj).
Moj PC  
4 0 hvala 3
11 godina

ma ja splićo ak buš na toj konfi 5 leta nema veze jer socket  haswell-skylake 4 ili 6 core kaj god da uzmeš ne gine ti novi socket za 5 god tak da bi ja osobno isel na jeftiniji cpu i jaču grafiku...za cjenu te dve 960 pikneš 980/ti uz malu nadoplatu za ti i mirna bosna!obje su jaca kombinacija neg taj sli

The Time is always righT
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice