Jumper-i su bitni ukoliko su u pitanju ATA diskovi jer se njima određuje mod (master, slave ili cable select) rada.
Ako su u pitanju SATA diskovi jumperi mogu služiti eventualno samo za određivanje SATA-1/SATA-2 brzine prenosa jer su neke starije ploče pravile probleme sa SATA-2 diskovima.
Takođe na novijim matičnim pločama nema potrebe da se diraju jumper-i na matičnoj ploči. Davno su prošla vremena kada se FSB ili množitelj procesora podešavao jumper-ima.
Dakle, sastavite, uključite i ako je sve OK dobićete sliku.
Ja se profesionalno bavim servisiranjem i dosad sam sastavio ne znam ni sam koliko kompjutera. Počeo sam sa 486-ticama koje većina vas vjerovatno nije nikad ni vidjela.
Sastavljanje kompa je sada dječija igra u odnosu na ono što je nekada bilo. I procenat neuspješnih prvih startovanja stalno pada. Prije 3-4 godine mogao sam očekivati da mi svaka 10-ta mašina neće upaliti nakon sastavljanja. Uzrok su u većini bile memorije i matične ploče. Danas je to palo na negdje skoro 1:100. Komponente su kvalitetnije i nema više šrot firmi tipa Matsonic, ECS, Elixir, Chaintech, Foxconn(njihove matične) etc. Komponente su sve kvalitetnije i pouzdanije, a garantni rokovi sve duži.
Da li ćete sami sastaviti komp ili to prepustiti nekom drugom to je vaš izbor. Ako ste pažljivi i ne silite ništa komp bi trebao da proradi. Ali ako niste sigurni u sebe bolje prepustite to nekom ko ima više iskustva. Niko vam neće priznati garanciju ako recimo polomite nožice na procesoru ili fizički oštetite neku komponentu.
U firmi u kojoj radim (u BiH) mi naplaćujemo samo komponente, a ako kupac izrazi želju da on sastavlja mi mu samo te komponente i isporučimo. Ali to je vrlo rijetko, možda se jednom godišnje takav pojavi. Za sve ostale mi sastavljamo (i instaliramo OS) i ne naplaćujemo to dodatno.
Što se brend name kompova tiče ja baš nisam previše oduševljen istima. Manje-više isti procenat kvarova kao i kod "slaganaca". Da ne pominjem recimo neke serije HP i Siemens brand-ova koji su dolazili sa neispravnim diskovima i optikama. Pa onda moram čitav komp vraćati dobavljaču itd.