Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.049
|
čitano: 4.460.069
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Došlo je vrijeme da nakon procesora, nadogradim grafičku.Gaming pretežito.

koja bi bila najbolja na ovu konfiguraciju do 250 eura?

CPU: AMD Ryzen 5 5600

PSU: SilentiumPC Vero L2 600W, 80+ Bronze

KUČIŠTE: MS CYCLOPS V

MBO: GIGABYTE GA-AB350M-DS3H

RAM: G.SKILL Ripjaws Vseries 2x8GB DDR4 3200Mhz

POHRANA: SSD: kingstone KC3000

GPU: SAPPHIRE AMD Radeon PULSE RX 570 8GB GDDR5

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 21:04 (mikiFrajer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
mikiFrajer kaže...

Došlo je vrijeme da nakon procesora, nadogradim grafičku.Gaming pretežito.

koja bi bila najbolja na ovu konfiguraciju do 250 eura?

CPU: AMD Ryzen 5 5600

PSU: SilentiumPC Vero L2 600W, 80+ Bronze

KUČIŠTE: MS CYCLOPS V

MBO: GIGABYTE GA-AB350M-DS3H

RAM: G.SKILL Ripjaws Vseries 2x8GB DDR4 3200Mhz

POHRANA: SSD: kingstone KC3000

GPU: SAPPHIRE AMD Radeon PULSE RX 570 8GB GDDR5

Bez ikakve dileme, polovna RX 6700 XT. 

itomic009
13 godina

Pozdrav, imam sljedeći laptop 16-e0038nm (4L9Z5EA). Uglavnom RAM sam naručio 2x16GB 3200mhz kako bi zamijeniio postojećih 2x8GB. Ono što me zanima ako netko zna, jel ima 2x M2 slota ili samo jedan?
I u svakom slučaju ako može preporuka nekog odgovarajućeg 1 TB SSD-a? Vidim da imaju neki razni gen, pa NVME itd. Ispao sam iz toga i sada ne znam koji mi je SSD odgovarajuć za moj laptop, jer ovih 500gb mi je premalo pa bi upgrade na 1TB

0 0 hvala 0
13 godina

Da, ima dva slota.

Bilo koji ssd, M.2 PCIe NVMe

npr Crucial P3 Plus, Kingston NV3....

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2025 10:49 (FakeDeath).
Moj PC  
1 0 hvala 2
2 mjeseca

Pozdrav svima,

zelio bih da poboljsam PC, igram POE2 i nije bas dobra situacija. Nisam imao problema sa svime ostalim sto sam igrao ili sa bilo cimo sta sam radio na njemu,

da li vrijedi ulagati u postojacu konfiguraciju? promjeniti GPU ili RAM ili i5-14k npr. ili jednostavno da pocnem ispocetka sa AMD procesorom i ddr5 itd?
Hvala

16 godina
Jilted1 kaže...

Pozdrav svima,

zelio bih da poboljsam PC, igram POE2 i nije bas dobra situacija. Nisam imao problema sa svime ostalim sto sam igrao ili sa bilo cimo sta sam radio na njemu,

da li vrijedi ulagati u postojacu konfiguraciju? promjeniti GPU ili RAM ili i5-14k npr. ili jednostavno da pocnem ispocetka sa AMD procesorom i ddr5 itd?
Hvala

Dakako, mi ćemo pročitati iz kristalne kugle koja ti je trenutna konfiguracija 

Šalu na stranu, daj napiši koja ti je konfa pa će se već netko naći i odgovoriti na pitanja.

Tigar Krezumica
2 mjeseca

Moze da se vidi u Moj PC* ali evo i ovdje

CPU - Intel Core i5-13600K

CPU Cooler - Deepcool GAMMAXX AG620 ARGB 67.88 CFM

MB - MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 ATX LGA1700

RAM - G.Skill Aegis 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3200 CL16

SSD - Crucial P5 Plus W/Heatsink 2 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME + Kingston NV2 1 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME

GPU - PowerColor Fighter Radeon RX 6700 XT 12 GB

CASE - Phanteks Eclipse G360A ATX Mid Tower Case

PS - Thermaltake Toughpower GF1 PE 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 13:31 (Jilted1).
16 godina

I procesor i grafička kartica koju imaš su prilično jake komponente još uvijek. Što se događa u igri? Nizak fps? Na kojoj rezoluciji igraš?

14 godina

Ma da, komp ti je sasvim dobar i eventualno možeš po želji nadograditi danas sutra GPU, ostalo je ok. Ali što se tiče PoE 2, vidim po netu da se ljudi dosta žale i s jačim kompovima, odnosno loše je igra optimizirana. Pa vidi to jel ažurirana igra full i malo pogledaj neke savjete za optimizaciju. 

itomic009
16 godina
Jilted1 kaže...

Moze da se vidi u Moj PC* ali evo i ovdje

CPU - Intel Core i5-13600K

CPU Cooler - Deepcool GAMMAXX AG620 ARGB 67.88 CFM

MB - MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 ATX LGA1700

RAM - G.Skill Aegis 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3200 CL16

SSD - Crucial P5 Plus W/Heatsink 2 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME + Kingston NV2 1 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME

GPU - PowerColor Fighter Radeon RX 6700 XT 12 GB

CASE - Phanteks Eclipse G360A ATX Mid Tower Case

PS - Thermaltake Toughpower GF1 PE 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX

Je, može...kako da ne

Nek si ti meni stisnuo TD 

Tigar Krezumica
2 mjeseca

Haha a morao sam, sad sam provjerio, i meni stoji tako, a kad kliknem da promjenim stoji mi full spisak.. ne znam sta se desava

12 godina
Jilted1 kaže...

Haha a morao sam, sad sam provjerio, i meni stoji tako, a kad kliknem da promjenim stoji mi full spisak.. ne znam sta se desava

Kopiraj sve, obriši i spremi, opet otvori, zalijepi i spremi

2 mjeseca

Igram na 1080. U loading screen mi dize temperaturu bas i nakon toga stoji jos par sekundi. 90°C+.. FPS pada stalno kad se svašta desava, ali to mi je jesano i ne smeta. Samo me temperature brinu

2 mjeseca

Sada sam to uradio. Opet nece. Ali link bi trebao da radi

16 godina
Jilted1 kaže...

Sada sam to uradio. Opet nece. Ali link bi trebao da radi

Kopiraj text u Notepad i onda ponovo označi u Notepadu, kopiraj i zalijepi tu na forum. Dakako, na kraju moraš stisnuti snimi

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2025 9:59 (fromcelltohell).
15 godina

Konfiguracija pod moj PC, totalno sam ispao iz ovog svijeta, već par godina nisam ništa konkretno zaigrao i sad me malo uhvatila želja.

Isplati se li upgrade i što ili je bolje ići na novo?

Ništa ne ostavljam nezavrš
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ovisi koji je budzet.

Od ovog sto sad imas mogao bi staviti r5 5600/r7 5700x ili r7 5700x3d, jače napajanje, neku jaču grafu i eventualno pojačati RAM na 32GB.

E sad koji tocno CPU od ona tri, koje napajanje i grafa ovisi o tome koliko si spreman potrositi.

Ako imas neku vecu cifru na umu mozes mozda ubost i novu pilu na živoj platformi.

Takoder navedi na kojoj rezoluciji i refresh rateu se planiraš igrati i dali plaćaš jednokratno ili na rate.

14 godina
dv14 kaže...

Konfiguracija pod moj PC, totalno sam ispao iz ovog svijeta, već par godina nisam ništa konkretno zaigrao i sad me malo uhvatila želja.

Isplati se li upgrade i što ili je bolje ići na novo?

Kolega gore ti je sve fino objasnio . Imaš potencijala i za upgrade i naravno opcije za komplet promjenu platforme. Ti sad samo prvo trebaš se smislit koliki budget imaš, pa onda da se vidi. S tog što sad imaš je minimum CPU i GPU upgrade, onda ovisno o budgetu i RAM a zadnje je napajanje jer izravno ovisi o grafu koju bi uzeo (manje o procesoru). 

itomic009
2 mjeseca

Mislim i ja, ali bih rado ubacio 9070xt, dodao hlađenje na CPU i msm da bih bio miran. Koliko vidim ne bih trebao da mijenjam napajanje, mozda i ram da upgrdujem nekada. Samo sam želio provjeriti da li bi to leglo na postojeći build

12 godina

Imaš već 32GB tako da to ne moraš dirati.

Napajanje je isto okej.

2 mjeseca
itomic009 kaže...

Ma da, komp ti je sasvim dobar i eventualno možeš po želji nadograditi danas sutra GPU, ostalo je ok. Ali što se tiče PoE 2, vidim po netu da se ljudi dosta žale i s jačim kompovima, odnosno loše je igra optimizirana. Pa vidi to jel ažurirana igra full i malo pogledaj neke savjete za optimizaciju. 

Mislim i ja, ali bih rado ubacio 9070xt, dodao hlađenje na CPU i msm da bih bio miran. Koliko vidim ne bih trebao da mijenjam napajanje, mozda i ram da upgrdujem nekada. Samo sam želio provjeriti da li bi to leglo na postojeći build

17 godina
Jilted1 kaže...

Igram na 1080. U loading screen mi dize temperaturu bas i nakon toga stoji jos par sekundi. 90°C+.. FPS pada stalno kad se svašta desava, ali to mi je jesano i ne smeta. Samo me temperature brinu

90°C grafička ili CPU?

Također, hrpa igara, a PoE 2 je još uvijek u beti, zna imati problema u izborniku/loading screenu da ne "upravlja" temperaturama/ventilatorima kako treba.

Ako je CPU, onda najvjerojatnije dolazi do Thermal Throttlinga i pada performansi.

Ako je GPU, ista stvar, ali dodatno se može limitirat FPS u driver-u kako se ne bi tjeralo grafu da radi više nego što treba u scenariju loading-a/izbornika.

17 godina

Ništa nam nisi opisao kako treba, pretpostavljam da ti je 90c cpu, malo ga posloži u biosu i stavi mu novu pastu i nanesi je kako treba, taj bi hladnjak trebao biti adekvatan, no možeš staviti i vodeno AIO od tipa Arctica ili sl., nije skupo..... za 1080p je ta grafička skroz ok, rama imaš dovoljno, napajanje je Ok

Ne znam jedino sa tim cpu i Z690 mbo što nisi išao na ddr5 z690 mbo ako si novo kupovao, bilo bi to pametniji izbor???

15 godina

Pozdrav,

planiram prelazak na AM5 (7800X3D ili 9800X3D) jer trenutno imam nesto love za potrosit, zelim da mi PC bude future proof kojih par godina i da rijesim upgrade sada kad imam jos nesto sitno slobodnog vremena.

graficka je 5070Ti. Kuciste je Lian Li Lancool Meshify. Proc ce biti jedan od ova 2 X3D-a. Monitori su 2x 27'' Della 165Hz-a na 1440p za gaming + 1x 25'' LG za chatanje.

Trebaju mi maticna, ram i hladenje za proc (mozda neki AIO da prvi put u zivotu uzmem?). Mozda jos koji ventilator uz ove stock fanove koje sam dobio uz kuciste?

Zahvaljujem unaprijed 

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 16:41 (DariX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Okvirni budžet?
Način plaćanja?

15 godina

Svejedno je za placanje, moze gotovinsko ako je jeftinije. Sigurno ne bi uzimao na rate.

Budzet nisam striktno lockan na neki iznos. Uz prijedlog upgradea me takoder zanima koliko bi me ispalo sve to zajedno. Zato sam spomenuo 2 procesora sa razlicitom cijenom da znam otprilike rasporedit novce. Ako me mbo, ram i cooler ispadne "previse", onda cu uzeti jeftiniji procesor.

Ako bas trebam neki konkretan iznos, onda ajmo rec 500€ +/- 100 za te 3 komponente bi trebalo

biti dosta?

Komp prvenstveno sluzi za gamimg. Nisam nikad overclockao nista u zivotu pa ne planiram ni u buducnosti (ako je bitna informacija za maticnu i hladenje). Ne znam pomaze li jos kakva dodatna informacija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
DariX kaže...

Svejedno je za placanje, moze gotovinsko ako je jeftinije. Sigurno ne bi uzimao na rate.

Budzet nisam striktno lockan na neki iznos. Uz prijedlog upgradea me takoder zanima koliko bi me ispalo sve to zajedno. Zato sam spomenuo 2 procesora sa razlicitom cijenom da znam otprilike rasporedit novce. Ako me mbo, ram i cooler ispadne "previse", onda cu uzeti jeftiniji procesor.

Ako bas trebam neki konkretan iznos, onda ajmo rec 500€ +/- 100 za te 3 komponente bi trebalo

biti dosta?

Komp prvenstveno sluzi za gamimg. Nisam nikad overclockao nista u zivotu pa ne planiram ni u buducnosti (ako je bitna informacija za maticnu i hladenje). Ne znam pomaze li jos kakva dodatna informacija?

Super mbo, preporuka uzet je u Futuri radi full 3 godine jamstva!
https://www.nabava.net/maticne-ploce/asrock-b650m-hdv-m2-maticna-ploca-cijena-socket-am5-amd-b650-atx-matx-500042531
Ili ovu ako zelis topčinu od mbo
https://www.nabava.net/maticne-ploce/msi-mag-b650-tomahawk-wifi-maticna-ploca-cijena-socket-1700-socket-am5-amd-b650-max-128-gb-502424531
Top Aio, teski high end po pitanju tisine i perfomansi:
https://www.nabava.net/vodeno-hladenje/arctic-liquid-freezer-iii-240-cijena-679103831
Ako ne zelis vodeno svakako preporuka jednog od najboljih zracnih coolera danasnjice koji ujedno slovi i za teski best buy:
https://www.futura-it.hr/thermalright-peerless-assassin-120-mini-cpu-cooler-120-mm-crni/239920/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Cpu biraj po zelji 7800x3d ili 9800x3d ovisno o budetu!
Ram takoder bilo kaj od 6000+mhz po želji, preporuka nemoj uzimati nista iznad cl32 max cl34 module!

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 12:14 (Boris grozni).
12 godina
DariX kaže...

Pozdrav,

planiram prelazak na AM5 (7800X3D ili 9800X3D) jer trenutno imam nesto love za potrosit, zelim da mi PC bude future proof kojih par godina i da rijesim upgrade sada kad imam jos nesto sitno slobodnog vremena.

graficka je 5070Ti. Kuciste je Lian Li Lancool Meshify. Proc ce biti jedan od ova 2 X3D-a. Monitori su 2x 27'' Della 165Hz-a na 1440p za gaming + 1x 25'' LG za chatanje.

Trebaju mi maticna, ram i hladenje za proc (mozda neki AIO da prvi put u zivotu uzmem?). Mozda jos koji ventilator uz ove stock fanove koje sam dobio uz kuciste?

Zahvaljujem unaprijed 

Imao sam ti i ja slicnu situaciju ne tak davno pa ti mogu dat neke preporuke. 

9800X3D gledaj ako ces igrat u 1080p ili na manjim rezama jer tad je razlika nekih 10ak% naspram 7800x3d, tak da bi tebi 7800x3d super sjeo, trenutno njega mozes uzet za ispod 350€ u DE.

Za maticnu imas dosta opcija, moje opcije kad sam gledao su bile Asus Tuf B650 Plus pa B650 Tomahawk, i posto rijetko mjenjam komponente uzel sam malo vise future proof (pcie 5.0 za grafu itd..) od Gige B850 Elite wifi7 sa amazona, sad ima i B850 tomahawk max (245€).

Za ram ne moras nista bolje od 6000 CL30 gledat, X3D je cip i on ne profitira na nikakvim ludo visokim frekvencijama ili ludo niskim latencijama, ovo je sweet spot pogotovo sto se tice cijene. Ja sam uzeo Corsair Vengeance 2x16 6000CL30 (36-36-76), 110€ tad na amazonu, kod nas oko 135€.

AIO sam isto prvi put uzel za sebe i s obzirom na cijenu i performanse ne isplati se vise uzimat zracne coolere... liquid freezer 360 pro, cca 105€ kod nas. Jedina mana je sta trebas manualno podesit fan curve jer je stock jako glasno (zbog novih pro ventilatora, + je sto su ti ventilatori dosta poboljsani pa i ne trebaju radit na velikim okretajima), ja sam ventove fiksirao na 20% i pumpu na 80% i sistem mi je necujan (osim grafe koja i dalje brunda ), na ambijent temp od 26-28c temperatura proca u gamingu je ispod 55c, u stress testu 80c. 

Za dodatne ventove si pogledaj Arctic P12, jeftini a ultra efikasni, bundle od 5 komada ti je onak 30ak €. Ja konkretno mislim sve ventove u kucistu zamijenit sa P14 Pro kad slete na trziste (jucer su tek stigli u USA, vjerovatno treba pricekat koji tjedan da dodju kod nas).

I sad tek vidim da tvoje kuciste cak podrzava 420mm vodeno, gle, iako ti je i 360mm overkill, 420mm pro ti kosta 15€ vise od 360mm pro konkretno u ADMu 

12 godina
DariX kaže...

Pozdrav,

Zahvaljujem unaprijed 

malo ti je tanak budžet s obzirom da su 7800X3D/9800X3D skupi ali za cca 700€ se već može nešto složiti

1 * AMD AM5 Ryzen 7 7800X3D TRAY (bez kutije i hladnjaka)
Šifra: 129426

1 * DeepCool CPU Cooler - AK400 Digital
Šifra: AK400 DIGITAL

1 * GIGABYTE MB B650 EAGLE (AM5, 4xDDR5 128, 1x PCI-E 4.0 x16x16, 3x PCI-E 3.0 x16x1, 4x SATA, 3x M.2 PCIe 4.0, 1xHDMI, 1xDP, 2.5GbE LAN, ATX, Retail)
Šifra: B650 EAGLE

1 * KINGSTON 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM Kit of 2 FURY Beast Black EXPO
Šifra: 47236865

Sveukupno s popustom: 736,20 €

EDIT: sada vidim da za istu lovu imaš dostupne ENDORFY Fortis 5 ARGB ili BE QUIET PURE ROCK PRO 3 pa rađe uzmi njih iako ti je svaki od njih dovoljan za 7800X3D.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 12:47 (ibme74).
4 godine
suspendiran

hahhaajaads 
Cemu preporucivati AC pro verziju s ventovima od 3000rpm koji uopce nisu za desktop vec iskljucivo za neke entuzijaste i testere ili pitaj boga kakve razne buildove? Covjek je napisao da nebude oc, preporuceni Aio od 240mm mu je u teski overkill!

https://valid.x86.fr/bench/ed0119/1
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 12:22 (Boris grozni).
Moj PC  
0 1 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice