Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.762
|
čitano: 4.222.758
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Savjeti o nadogradnji računala

jel dobra 1660 super za igrat cod mw remaster u 2k rezoluciji i koliko vredi para dat za polovnu?

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Ne bi uzimao 1660 za 2k, polovna 90e vrijedi to ti je na razini gtx 1070 samo novija pa vjv. nije toliko gažena.

Do 150e uzmi 5700XT ako mozes dati 200+ uzmi 3060 , do 300 najbolje 6700xt 12gb.

16 godina

Da ima nebi te pitao za 1660 super....dobra je, sve na low i drmaj  

10 godina

jesi mislio 3060Ti... jer 3060 ne vrijedi 200+... imho

13 godina

Pa da 3060 do 200, 3060ti 220e.Ima i 2070s ili 2080 do 200 isto manje vise isti drek.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Da se nadovežem na ove priče o 3060...

Trenutno imam i7-8700k, Gigabyte Z370 Aorus Gaming K3, 16 GB RAM, GTX1650 i beQuiet Straight Power 11 550w. Razmišljam o nadogradnji GPU-a, a budući da ne igram prečesto, ne bi baš izdvojio previše love. Imam LG 4K monitor koji mi uglavnom služi za USB-C spajanje na Macbook, ali na njemu i igram (trenutno Diablo 4 i CIV6, dok ne dođe CIV7).

Razmišljao sam o novoj 4060, ali čini mi se da je ta kartica prilično slaba za to što nudi, osim niske energetske potrošnje. Isplatili mi se više uzeti rabljeni 3060ti? Ili ići nekom drugom rutom?

Komp je sklepan od moje stare konfe s i5 5th gen i GTX1650, te koleginog i7 (bez GPU-a), a preostalo mi je i njegovo jače napajanje, Gigabyte GP-G750H, koje bi svakako morao ubaciti u konfu jer sam od bequieta izgubio kablove potrebne za GPU

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Rabljena 3060ti je izvrsna kupovina za cca 200e

15 godina
Wiz3m4n kaže...

Da ima nebi te pitao za 1660 super....dobra je, sve na low i drmaj  

Igrao sam na RX580 i bilo je ok sve na high, jel 1660 super bolja od rx580

13 godina

Gtxica je malo bolja kazem najjeftinija kartica je 5700xt a da kurcu valja ili nova rx 6600 za 200e

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.1.2025 16:01 (MGloc).
15 godina

Pa meni treba nešto najjefinije, prvenestveno radi monitora- Da ima DP 1.4 izlaz i može vrtit monitor 2K na 165hz. Drugo da mogu svakih cca 2 mjeseca zaigrat neki tak prastari cod ili neki naslov iz doba kad sam ja igrao igre. Al isključivo u 2K. 

I da ima riješen boot up problem sa DP-om i beep codovima jer za RX580 nisam našao riješenje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.1.2025 16:05 (Memphis).

0 0 hvala 0
13 godina

Pozdrav,

molio bi savjet oko odabira grafičke.

Uzeo sam i5 14600k, a trenutno imam 1070GTX i 550W napajanje. 

4070 ili 7800xt?

Pretpostavljam da moram onda uzet i jače napajanje? A možda i veće kučište jer sam vidio da mnogima ne stanu te nove grafičke u Zalman Z3.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Kiky877 kaže...

Pozdrav,

4070 ili 7800xt?

Pretpostavljam da moram onda uzet i jače napajanje? A možda i veće kučište jer sam vidio da mnogima ne stanu te nove grafičke u Zalman Z3.

Hvala!

Ako se mozes strpiti mjesec dana pricekaj novu generaciju IMHO.

9070XT ce biti predstavljena u 1. mjesecu, RTX 5070 u 2. mjesecu, pa onda lijepo pogledas testove i odlucis.

Kod oba proizvodjaca nova generacija donosi nesto sto trenutna nece podrzavati (FSR 4.1 kod AMD-a i DLSS 4.0 MFG kod Nvidie), pa se IMHO isplati pricekati.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.1.2025 10:09 (Mauro).
12 godina

Uzmi si ASUS Dual RX7800XT, ona ti stane u Z3.

Što se napajanja tiče ovisi o budžetu koje imaš, neki minimum MSI MAG A650BN

Ako imaš više love za potrošiti imaš 

Corsair RM650

DeepCool PN650

Endorfy Supremo FM5 650

Endorfy Supremo FM5 750

SilverStone Decathlon 850

12 godina
Mauro kaže...
Kiky877 kaže...

Pozdrav,

4070 ili 7800xt?

Hvala!

Ako se mozes strpiti mjesec dana pricekaj novu generaciju IMHO.

9070XT ce biti predstavljena u 1. mjesecu, RTX 5070 u 2. mjesecu, pa onda lijepo pogledas testove i odlucis.

Kod oba proizvodjaca nova generacija donosi nesto sto trenutna nece podrzavati (FSR 4.2 kod AMD-a i DLSS 4.0 MFG kod Nvidie), pa se IMHO isplati pricekati.

True, samo što će kod nas vjerojatno obe biti debelo skuplje od rx7800xt i rtx4070 (non super).

13 godina

Igram prvenstveno CS2 (samo to cijeli život).

1070 mi je bottleneck trenutno, gura ali nije to to, a planiram i 360Hz monitor uskoro.

Tu i tamo nekaj drugo zavrtim osim countera, mislim da je zadnje bio witcher 3 prije 10 godina xD.

Ima li ova ASUS problema s coil whineom? To bi mi iskreno krv popilo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ne znam kako imas BN u toj igri jer je CS2 i dalje CPU demanding.

Koliko vidim na netu ljudi sa r5 3600 i gtx1660s (koja je rsng te gtx1070) na niskim postavkama imaju oko 400fps-a.

Jesi siguran da ti nemas neki drugi problem?

Sto se coil whine tice to ti se moze dogoditi sa svakom grafom od svakom proizvodaca, to je random ili sto bi se kod nas reklo "kako te sreca posere".

13 godina

Vjeruj mi s tim specifikacijama nemaju sigurno 400 fpsa. r5 3600 i gtx1660s je za nekih 200 fpsa average (pogledao upravo par videa)

400+ fpsa imaju streameri kaj imaju kompove po 2-3k, streaming PC i kaj svi igraju na 4:3 rezama.

Igra mi radi ok, ne trza, ali osjete se dropovi s 350 fpsa na 180. 

A i bilo bi šteta uz ovaj 14600k imat 1070.

12 godina

Moguće da je ona fejk ili da je riječ os CS GO a ne CS GO2, iskreno tu igru u životu nisam ni probao tako da ne znam iz prve ruke kako radi ali znam da je uvijek bila CPU bound igra.

16 godina
Kiky877 kaže...

Igram prvenstveno CS2 (samo to cijeli život).

1070 mi je bottleneck trenutno, gura ali nije to to, a planiram i 360Hz monitor uskoro.

Tu i tamo nekaj drugo zavrtim osim countera, mislim da je zadnje bio witcher 3 prije 10 godina xD.

Ima li ova ASUS problema s coil whineom? To bi mi iskreno krv popilo.

Pa ako igras iskljucivo CS2 onda jednostavno kupi onu koja je bolja u toj igri. Kako je to kompetitivni shooter onda te vjerovatno ne zanima DLSS, FSR, Frame Gen itd. nego sirove performanse u CS2.

Ne igram CS2, pa nemam pojma koja je bolja, ali vjerovatno mozes po raznim forumima gdje se skuplja CS2 ekipa naci odgovor koja je bolja u toj igri.

Mozda ovdje ima neki "kaunteraš" koji ti može pomoći 

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.1.2025 11:09 (Mauro).
12 godina

Ma za CSGO i CSGO2 je najbitniji što jači CPU, za CSGO2 treba i solidna grafa ali ne trebaš sad RTX4080 da bi ju igrao, realno i ta rx7800xt/rtx4070 koje razmatra su overkill. Tu bi cak prosla i rx6600, eventualno rx6750xt ako igra iskljucivo samo to.

16 godina
Kiky877 kaže...

Vjeruj mi s tim specifikacijama nemaju sigurno 400 fpsa. r5 3600 i gtx1660s je za nekih 200 fpsa average (pogledao upravo par videa)

400+ fpsa imaju streameri kaj imaju kompove po 2-3k, streaming PC i kaj svi igraju na 4:3 rezama.

Igra mi radi ok, ne trza, ali osjete se dropovi s 350 fpsa na 180. 

A i bilo bi šteta uz ovaj 14600k imat 1070.

Lijepo si to rekao, malo pričekaj i kada se sve zbroji nakon izlaska novih nv i amd kartica znati češ i sam šta uzeti, a napajanje ako imaš od 550w renomiranog proizvođaća i gold standarda ili više ti jače niti ne treba, jedino ako misliš Oc cpu i vga, onda da, ovako ide to i sa 550w sa tipa rtx 4070

11 godina

Pozdrav,

Trenutno imam:

Ryzen 7700

Asrock b650 lightning

2x16 ddr 5

M2 ssd 1TB

Saphire rx7800xt karticu

Gigabyte B700H 700W napajanje

Monitor Dell s3223d 1440p

Grafa mi radi fakat ok na ovoj rezi ali će frend prodavati svoju 4080 super pa makar mi definitivno sad nije bilo u planu nova grafa razmisljam dal da je kupim.

Najviše me muci ocu li s svojim napajanjem moći je gurati jer ak ne onda mi je jos 150 eura negdje napajanje što mi jos povecava cijenu.

Mislite dali je dovoljno s obzirom na proc koji nije rastrosan ili bi bilo ubojstvo takvu grafu na takvo napajanje?

Thx

0 0 hvala 0
13 godina

Pa ako ti prodaje po po cijeni 900e na manje vrijedi uzeti.Napajanje bi trebalo biti uredu.

16 godina

Daleko od toga da je sjajno napajanje no izguralo bi....

11 godina

Hvala na odgovorima.

Imate li mozda ideju koliko bi mogao traziti za svoju Sapphire Pulse 7800xt sa jos nekih godinu i pol jamstva?

16 godina

Oko 450e

13 godina

Molim za pomoć

Zbog uspjeha u prvom polugodištu srednje klincu sam obečao poklon. Kaže, kad se sjeti što, reći će mi. I danas kaže, on bi novu grafičku.
E sad se ja pitam da li na taj njegov komp nešto znači nova grafička ili mijenjati sve.. ili gotovo sve.
 Molim znalce da mi pomognu. Ima li smisla samo nova grafička ili ide sve van pa novo? Ili cijeli novi (najzadnja opcija).
Buđet.. šta ja znam 700 eura? dosta?

Ovo sada ovako izgleda:

AMD Ryzen 5 1600 Six Core 3,20 GHz, 16GB RAM,
Radeon RX 570 Series
PRIME A320M-K
Napajanje: nemam pojma...

Mali ganja neke igrice... nemam pojma koje.. ali kada se igra... komp zuji ko vrag a hladnjak je neka đombetina velika....

Sorry na "jako stručnom" izražavanju....

0 0 hvala 0
13 godina

Taj r5 1600 van i uzmete novi r5 5600 , napajanje bi bilo dobro da napisete koje i koliko ima radne memorije ? Graficku recimo ovako nesto ili RTX do 300e.Nesto bolja graficka 6750XT 400e i to vam je super upgrade.Svakako update Biosa prije zamjene procesora.

10 godina

Na tu ploči možeš povoljno ubosti neki r5 3600 i neku 3060ti/6700xt... veliki napredak... pogledaj napajanje pa javi

I budi ponosan da je malac na kompu a ne na mobu... čestitam

EDIT: mislim da je kolega koji je odgovorio prije mene upućeniji pa ignoriraj ovo moje (nije loš prijedlog ali vjerojatno može i bolje).

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2025 22:27 (miki_the_pirat).
13 godina
Turul1978 kaže...

Molim za pomoć

Zbog uspjeha u prvom polugodištu srednje klincu sam obečao poklon. Kaže, kad se sjeti što, reći će mi. I danas kaže, on bi novu grafičku.
E sad se ja pitam da li na taj njegov komp nešto znači nova grafička ili mijenjati sve.. ili gotovo sve.
 Molim znalce da mi pomognu. Ima li smisla samo nova grafička ili ide sve van pa novo? Ili cijeli novi (najzadnja opcija).
Buđet.. šta ja znam 700 eura? dosta?

Ovo sada ovako izgleda:

AMD Ryzen 5 1600 Six Core 3,20 GHz, 16GB RAM,
Radeon RX 570 Series
PRIME A320M-K
Napajanje: nemam pojma...

Mali ganja neke igrice... nemam pojma koje.. ali kada se igra... komp zuji ko vrag a hladnjak je neka đombetina velika....

Sorry na "jako stručnom" izražavanju....

Za nekih 700€ se to super sredi na način kako je kolega  dva posta gore naveo. Prodajte pošto poto CPU, GPU i PSU koje imate, možda i RAM. Zatim kupnja R5 5600 + 32GB rama (2X16GB), neki pristojan PSU od oko 550W ili jači te ova grafa koju je kolega naveo, RX 6750XT. To će biti osjetan upgrade s obzirom na to sada i moći će igrati sve moderne igre. 

Kad se to sve skupa zbroji i oduzme, potrošite ćete i manje od 700€ :). Za PSU (napajanje) preporuku imate ovdje na forumu temu s napajanjima i potražite što se preporuča za budget gaming build. To je red veličine oko 70 - 80€, GPU je 400€, CPU je oko 100€ i ram nije skup. Plus da ne pričamo da se to može i povoljnije ako se potraži rabljeno. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice