Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.622
|
čitano: 4.119.421
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
bruno03 kaže...

Vazano za prijašnji moj post. razmišljam da uzmem novi case i matx ploču. sad dali će mi moj cpu cooler stati u case. Visok je 162 mm. jeli se smije izbrusit, skratit cooler i jeli se to da uopće napravit?

Na specifikacijama kućišta ti obično piše do koje visine hladnjak može ići.

Ne smije se brusiti, kratiti, rezati itd. jer ćeš ga zeznuti.

EDIT: 

Za postojeće kućište su podaci:

FRACTAL DESIGN NODE 304

MAX COOLER HEIGHT: 165 MM

(izvor Fractal Design Node 304 | Case Compatibility | Noctua Compatibility Centre)

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.12.2023 15:44 (Punti).
16 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Node je dosta visoko kučište, rijetko šta ne stane, ko mikrovalna je 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav, molio bih savjet za nadogradnju ovo je trenutna konfiguracija:

Matična
ASUS TUF B450-PLUS Gaming
Memorija
ADATA 8GB 3200MHz Spectrix D41 x2
Grafička
ASUS Dual GTX 1660TI-O6G
SSD
ADATA XPG Spectrix S40G RGB PCIe M.2 NVMe

+ jos jedan ssd

CPU AMD RYZEN 3600
Kućište
Thermaltake View 37 TG RGB Edition
Napajanje Thermaltake 750

Budget bi bio do nekih 500 eura.

0 0 hvala 0
13 godina

Prodaj CPU i GPU za nekih 200-tinjak eura (pa sad za koliko vec uspijes) i dodaj na svojih 500 pa imas oko 700. Za to onda kupi R5 5600 + RX 7700 XT ili jos bolje malo se samo rastegni i za oko 750 eura (čak i za malo manje) sklopiš R5 5600 i RX 7800 XT (ali samo ako ti je napajanje dobro napajanje i da nije staro preko 5 godina). I s tim onda rokaš igre višestruko puta bolje nego sada.  Naravno, prije promijene CPU-a napravi BIOS update.

11 godina
neaktivan

Ovo je trenutno napajanje, jel bi bilo ok ili bi ga trebalo mijenjati? Staro oko 4 godine.

https://www.thermaltake.com/toughpower-grand-rgb-750w-gold-full-modular.html

13 godina

To je ozbiljno napajanje tako da si miran s tim napajanjem za koju god grafu se odlučiš .

11 godina

Uzmi si RX6800, ništa drugo ne moraš dirati

16 godina

Ako je 2k u pitanju  6800xt nije neka razlika u cijeni ili varijanta što je Itomic predložio gore više

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.12.2023 9:30 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

osim mATX ploča

15 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima.Triba mi pomoč oko kupnje grafičke kartice.Triba mi grafička kartica da ima dosta fps-a na ultra HD razlučivosti.Do 1500 EUR.Moja trenutna konfiguracija piše u mome profilu.Kučište je malih dimenzija i iman unutra sve u jedan sustav vodenog lađenja za procesor.Ograničavaju me crijeva od vodenog lađenja za instalaciju grafičke kartice.Šta triban napravit i može li se ovde šta napravit bez da kupujen veče kučište(a to ne želin)?Možda promjena lađenja za procesor?Je li ovo napajanje koje iman kompatibilno sa novon grafičkon karticon?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima.Triba mi pomoč oko kupnje grafičke kartice.Triba mi grafička kartica da ima dosta fps-a na ultra HD razlučivosti.Do 1500 EUR.Moja trenutna konfiguracija piše u mome profilu.Kučište je malih dimenzija i iman unutra sve u jedan sustav vodenog lađenja za procesor.Ograničavaju me crijeva od vodenog lađenja za instalaciju grafičke kartice.Šta triban napravit i može li se ovde šta napravit bez da kupujen veče kučište(a to ne želin)?Možda promjena lađenja za procesor?Je li ovo napajanje koje iman kompatibilno sa novon grafičkon karticon?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

https://www.nabava.net/graficke-kartice/inno3d-n407ts2-166x-186156n-cijena-16gb-ddr6x-517247471 stane ti u kučište bez problema. I naravno odlična kartica za gaming.

0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
mislioc kaže...

https://www.nabava.net/graficke-kartice/inno3d-n407ts2-166x-186156n-cijena-16gb-ddr6x-517247471 stane ti u kučište bez problema. I naravno odlična kartica za gaming.

U redu,kupiču ovu grafičku karticu.Vidin da je dužina 25 cm.To može stat po dužini.

16 godina

4070ti ova ti je 140e manje.....makni si dupli red fanova na aio....znači one gornje za exhaust makni i imat češ više mjesta odnosno crijeva ne budu smetala....ionako sa duplim fanovima odnosno push pull i bez nije neka velika razlika u temperaturama....

Ako ti i bude i dalje visilo na gpu možeš ih sa vezicama lagano odvući u stranu ili već napraviti nešto da ne tišću vga....

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.1.2024 17:17 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 0 hvala 2
9 godina

poz ekipa..Treba mi savijet dal je moguče ubrzati navedeno računalo.Specifikacija je na slikama.Da li ima smisla staviti jos 2x8GB RAMA ili postoji drugo rješenje.SSD ima..ne znam dal se to vidi na slici.....hvala

0 0 hvala 0
11 godina

Ako pod ubrzat misliš na gaming nadogradi CPU na R5 5600

13 godina

Da, ako je u pitanju gaming. Onda ovim redom. Prvo CPU na R5 5600, zatim neka jača grafa i onda duplaj RAM. To sve ako možeš odmah, ako ne onda tim redom.

9 godina

hvala vam na brzom odgovoru.PC nije u svrhu gaminga(nije da se ne igra) nego je bitnije za veče projekte u  AutoCAD-u.

11 godina

Onda CPU nadogradi i poduplaj RAM

15 godina
superman78 kaže...

hvala vam na brzom odgovoru.PC nije u svrhu gaminga(nije da se ne igra) nego je bitnije za veče projekte u  AutoCAD-u.

Onda otiđi na Ryzen 7 5700X.

13 godina

Pozdrav svima!

Koju grafičku i procesor bi preporučili za stvarno malo Mini ITX kućište?

https://www.dan-cases.com/dana4.php

Ciljam na veće performanse, ali mi je ipak prioritet da bude hladno i tiho. Cooler će vjerojatno biti malen NH-L9i

Znači, MBO s čim više mogućnosti, hladan a relativno jak CPU (svejedno dal Intel il AMD). I koja grafa, može ideja za AMD i Nvidiu?

Cijena nije toliko važna, pretpostavljam da sve što ulazi pod ove gore karakteristike nije ludo skupo.

EDIT: Napajanje 650W SFF, disk SSD 2TB, M.2...

Hvala unaprijed!

Steam and EA: CyberDemonVZ
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.1.2024 11:00 (CyberDemonVZ).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
CyberDemonVZ kaže...

Pozdrav svima!

Koju grafičku i procesor bi preporučili za stvarno malo Mini ITX kućište?

https://www.dan-cases.com/dana4.php

Ciljam na veće performanse, ali mi je ipak prioritet da bue hladno i tiho. Cooler će vjerojatno biti malen NH-L9i

Znači, MBO s čim više mogućnosti, hladan a relativno jak CPU (svejedno dal Intel il AMD). I koja grafa, može ideja za AMD i Nvidiu?

Cijena nije toliko važna, pretpostavljam da sve što ulazi pod ove gore karakteristike nije ludo skupo.

Hvala unaprijed!

Mislim da trebaš gledati neki 7xx0 amd cpu dakle onaj bez x u sufiksu, oni su relativno hladni a dosta jaki, možda čak i neki x3d, oni se također ne griju toliko koliko amd s x u sufiksu ili intel... Preporuka oko takvog cpua složiti konfu. Opet možeš i intel ali onda neki i5 koji se neće toliko grijati a možeš i bilo koji s time da ga ograničiš u biosu, ne znam koliko to ima smisla.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.1.2024 10:57 (notloB).
11 godina

Jedan poznanik mi ima neki stari procesor i7 šeste ili sedme generacije, ne znam točno koji model i grafičku GeForce 1060 6G. E sad, on razmišlja o nadogradnji grafičke. Po meni je CPU zastario i mislim da će doći do bottlenecka ako kupi neku grafičku iz aktualne ponude. Što vi mislite o tome? Od sitnijih nadogradnji koje bi mu mogle malo podići performace su ta da jedan keks od 16GB RAM-a zamjeni sa dva od 8GB tako da dobije dual channel, ili da doda još jednu od 16GB. Druga nadogradnja bi bilo prelazak na M.2 disk (vidio sam po slici da ima mjesto na ploči). Sada ima SATA3 SSD. Je li i to uopće isplativo, ili je najbolje uzeti nešto novo, a ovo prodati nekome tko traži manje zahtjevno računalo. 

0 0 hvala 0
11 godina
CVET2 kaže...

Jedan poznanik mi ima neki stari procesor i7 šeste ili sedme generacije, ne znam točno koji model i grafičku GeForce 1060 6G. E sad, on razmišlja o nadogradnji grafičke. Po meni je CPU zastario i mislim da će doći do bottlenecka ako kupi neku grafičku iz aktualne ponude. Što vi mislite o tome? Od sitnijih nadogradnji koje bi mu mogle malo podići performace su ta da jedan keks od 16GB RAM-a zamjeni sa dva od 8GB tako da dobije dual channel, ili da doda još jednu od 16GB. Druga nadogradnja bi bilo prelazak na M.2 disk (vidio sam po slici da ima mjesto na ploči). Sada ima SATA3 SSD. Je li i to uopće isplativo, ili je najbolje uzeti nešto novo, a ovo prodati nekome tko traži manje zahtjevno računalo. 

Pripazi kod tih starijih generacija ploča neke imaju m.2 utor samo za wifi kartice.

Osobno bi prije išao na novo račnalo nego nadograđivao to prastaro ali ako će nadograđivati neka uzme još jedan keks od 16GB (neka bude iste specke kao keks koji ima, brzina, latencije) a što se grafe tiče ništa jače od rx6600 nebi gledao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.1.2024 14:52 (ibme74).
15 godina

Procesor, maticna i RAM iz Moj PC idu malom u komp, pa trebam novi CPU, maticnu i RAM za postojecu konfu.

Pretezno komp sluzi za igranje i slicno.

Grafa je 7800XT, a monitor je 3440x1440 rezolucije sa 144Hz Freesync.

Razmisljam o 7800x3D, ali vidim da npr. u ADM-u ima 7700 za 316€ (tray), pa je onda pitanjce da li bi bila velika razlika izmedju 7700 i 7800x3D uz gornju graficku i rezoluciju monitora?

Da, 7800x3D je kao najbolji gaming CPU trenutno, ali u svim testovima ga upare sa RTX4090 (cesto jos testiraju na nizim rezolucijama) koja tesko da ce biti bottleneck osim u nekim bijesnim igrama na 4K i svime napucanim do ibera.

Brijem da ce na mojoj rezoluciji 7800XT manje-vise uvijek biti bottleneck, pa onda da li ce uopce biti neke bitne razlike izmedju 7700 i 7800x3D?

Ne mislim CPU, GPU i monitor mijenjati jedno duze vrijeme. Nije problem cak niti razlika u cijeni izmedju ta dva CPU ukoliko za moju grafu/monitor 7800x3D stvarno moze ciniti neku bitnu razliku.

Pa bi molio onda trebao savjet za:

- maticna ploca

- RAM

Najbitnije mi je da je sve super stabilno jer ne zelim prckati okolo i podesavati BIOS kako bi mi komp radio ispravno. Ako moze savjet za MBO/RAM i za 7700 i za 7800x3D (osim ako nije bas svejedno koji je CPU).

Koliko sam po netu citao za Ryzen je sweet spot DDR5 6000 sa CL30, pa onda da kombo CPU/MB/RAM rade s tim postavkama stabilno bez previse ceprkanja.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Mauro kaže...

Da, 7800x3D je kao najbolji gaming CPU trenutno, ali u svim testovima ga upare sa RTX4090 (cesto jos testiraju na nizim rezolucijama) koja tesko da ce biti bottleneck osim u nekim bijesnim igrama na 4K i svime napucanim do ibera.

Baš obratno, što ideš na veću rezoluciju sve je manje bitan CPU jer grafa udari u limit prije nego procesor.
Pogledaj grafove dolje, na 1080p razlika izmedu recmo r5 7600x i 7800x3d je cca 15-20% dok je na 4K oko 5% tj možemo reći da razlike ni nema.

Što se tvog upita tiče slobodno uzmi r5 7600/7600x ili r7 7700/7700x.

1 * AMD CPU Desktop Ryzen 7 8C/16T 7700X (4.5/5.0GHz Boost,40MB,105W,AM5) box, with Radeon Graphics
Šifra: 100-100000591WOF

1 * CPU Hladnjak ENDORFY Fera 5 Dual Fan
Šifra: EY3A006

1 * Asrock AMD AM5 B650 PG LIGHTNING
Šifra: ASR-B650 PG LIGHT

1 * Corsair 2X16GB DDR5 6000 C36
Šifra: COR-CMK32GX5M2E60C36

Sveukupno s popustom: 741,19 €

Besplata dostava

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.1.2024 12:11 (ibme74).
16 godina

Između ta 2 procesora sa tom vga i rezolucijom razlike nečeš vidjeti, a što se tiće mbo i rama tu je sa am5 situacija vesela....zna se da idu samo 2 pločice na mbo i da su jako osjetljivi na ram.....deklarirano na ramu 6000 cl30 ne mora značiti da ti i bude radilo tako. Ima lutrije u tome, no moj savjet poučen lošim iskustvom sa corsairom i Asusom je da izbjegneš tu kombinaciju.....navodno je ista stvar i sa T-force ramom i Asusom....rekao bih da je kombo Asrock/Gigabyte sa G.skill ramom ali isključivo pod EXPO certifikatom sigurnija varijanta.

ovdje imaš jako dobre smjernice, čovjek je legenda

2 godine
Wiz3m4n kaže...

Između ta 2 procesora sa tom vga i rezolucijom razlike nečeš vidjeti, a što se tiće mbo i rama tu je sa am5 situacija vesela....zna se da idu samo 2 pločice na mbo i da su jako osjetljivi na ram.....deklarirano na ramu 6000 cl30 ne mora značiti da ti i bude radilo tako. Ima lutrije u tome, no moj savjet poučen lošim iskustvom sa corsairom i Asusom je da izbjegneš tu kombinaciju.....navodno je ista stvar i sa T-force ramom i Asusom....rekao bih da je kombo Asrock/Gigabyte sa G.skill ramom ali isključivo pod EXPO certifikatom sigurnija varijanta.

ovdje imaš jako dobre smjernice, čovjek je legenda

Imam T-Force Delta RGB, DDR5 6200MHz, kit 2x16GB i ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI vidi pod mojpc i sve najnormalnije radi, na 6200mhz i na 6000mhz sa smanjenim latencijama, memorija je na qvlisti te ploče i sve funkcionira kako spada na 7900x procesoru, tako da ne treba izbjegavati tu kombinaciju već potražiti memoriju koja se nalazi na qvlisti ploče.

16 godina

Kako rekoh ja sam imao loše iskustvo sa Corsair Asus kombom bez obzira što je na listi od mbo, da si pogledao video vidio bi da je čovjek imao problem sa spomenutom t-force i Asusom, ti ga nemaš i bravo za tebe!!

Druga mi bliska AM5 platforma je sa Gigabyte b650 Aorus Elite i G.skill Neo koja znam da je prošla bez problema. Kolega ima Asrock/G.skill i isto je ok.

Kako rekoh stvar je vrlo relativna te problemi nisu neočekivani no nisu niti nerješivi...srećom nakon online kupovine ima se 14d za povrat.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice