Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.545.585
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Wiz3m4n kaže...

Mislim kako je upgrade precjenjen, otvorite temu DOWNGRADE RAČUNALA, bilo bi zanimljivo....svi bi samo upgrejdali...ljudi kriza je....DOWNGRADE je IN 

Baš si me nasmijao sada.

3 godine
ibme74 kaže...
notloB kaže...
ibme74 kaže...

Stavljaju iz dva razloga 1. jer ljudi imaju svakakve šrotove u kućištima, zamisli da stave da je dovoljno napajanje od 500w pa neki krkan stavi tu grafu od 550€ na MS napajanje "500W" od 30€ i 2. jer dosta tih proizvođača također imaju i svoj brend napajanja pa ti uz grafu odmah nude i napajanje na svom sajtu, zašto bi ti prodali napajnje od 550w kad mogu od 700-750w?

Pobogu zato i postoji 101 recenzija komponenti po netu da vidiš performanse, temperature, potrošnje i slično, istraži umjesto što nasjedaš na trgovačke fore.

Zato si mu i sastavio komponente s napajanjem od 500w za grafičku za koju proizvođač traži upravo 650 watno napajanje? Nisam pretjerano upoznat s brendovima i koji od navedenih je u posjedu nekog od onih koji proizvodi i napajanja ali od navedenih jedino xfx prodaje i svoja napajanja... edit

Također ne bi li napajanje trebalo poslužiti koju godinu više i nakon što krene degradirati, treba li biti sve na knap...

Nisam ni rekao da se stavljaju napajanja na knap i ja uvijek u preporuke stavljam jača napajanja da ima lufta što zbog manje buke i zagrivanja što zbog potencijanih nadogradnji u budućnosti ALI poanta je da si ti rekao da 7700XT TREBA minimalno napajanje od 700W što je apsolutno netočno, kvalitetno napajanje od 500w je DOVOLJNO da tu grafu tera (ne u smislu da se preporučuju kupnja novog napajanja od 500w za tu grafu nego da je isto dovoljno ako se već posjeduje i ne treba se užno kupovati jače), 600w idealno da ostane i dosta lufta. 

Prođi malo po reddit temam, ljudi teraju R7 7800X3D i RTX4080 na 750w napajanjima a to je puno ozbiljniji kombo od nekog mid range cpu-a i mid range grafe kao rx7700xt.

Nije samo XFX tj XFX napajanja se više ni ne proizvode (još od 2020 ako se ne varam), ali zato imaš MSI, Gigabyte, Asus...

Pa eto, sad kad bolje razmislim, riješim se tvrdoglavosti, površnosti, bezobraštine i taštine, sjetim se dobronamjernosti... priznajem da imaš pravo i ti i kolega iznad, itomic009 , ispričavam se, pokušat ću u budućnosti manje srati, svjesno ili nesvjesno. Sorry još jednom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.12.2023 18:57 (notloB).
17 godina

Inače sam bio savršena vida, u zadnjih 2 do 3g koristim lg cx 48 umjesto monitora....dosta beljim u njega i nekako mi se baš u zadnjih godinu dana do godinu i po vid jako pogoršao...ne znam jeli do godina i bi li bilo tako da sam ostao na normalnim monitorima, no koliko god ovaj oled bio odličan toliko je i velik i svjetli u mene da zna bit zamorno. Nekako mislim da je i on kumovao mom lošijem vidu jer ne vidim više sitna slova na mobu, odnosno jako su mi mutna a ruke se skratile...kao medicinar jasan mi je pojam staračke kratkovidnosti no mislim da sam ga sjebao i sa tim ekranom.....uhhhh vrijeme je možda zbilja za downgrade na 27 2k.

Svaki komentar i Vaše iskustvo je dobrodošlo

14 godina
Duma96 kaže...

Pozdrav, 

prije 5 godina složio sam PC pomoću savjeta sa ovog foruma, sad me zanima nekakav upgrade ili novi PC.

Trenutna konfiguracija ide ovako:

SAMA ARMOR 550W 80PLUS GOLD

Procesor AMD Ryzen 5 2600 (6C/12T, 3.9GHz,19MB,65W,AM4) box, Wraith Stealth

Memorija GSkill Aegis 16GB (2x8) DDR4 3000MHz

MSI B450M PRO-VDH V2, AM4, DDR4, U3, m.2, mATX

XFX AMD Radeon RX 580 GTS Black Edition 8GB 256bit GDDR5

SSD Adata 240GB SU650 SATA 3D Nand

HDD TOSHIBA DT01ACA100 (3.5, 1TB, SATA III-600)

Zalman S3 mid tower case

Monitor LG Ultragear 27", 1440p/165hz i neki AOC 24" 1080p/75Hz

Išao bih do 700-800 eura za nadogradnju(ako je neki značajan upgrade može +100 eura). Procesor i grafu bih mijenjao sigurno, mozda jos RAMa i neki aftermarket hladnjak.

Ima trenutno XFX rx 6800 za 480 eura, ali mislim da mi ne stane u ovo kućište pa evo ako imate neke prijedloge što kupiti, pucajte što mislite da bi imalo smisla.

Što se tiče namjene, većinom gaming i nešto 3d modeliranja/cad

Ako bih išao na novi PC dao bih do 1400-1500 eura.

Kombiniraj Ryzen 7 5700X za oko 200 eura i ostalo sve u grafu. S obzirom na budget, neku RX 7700XT ili eventualno RX 6800, zavisi eto što nađeš da to bolje paše. Uz to potraži ram polovno jer je jeftin i duplaj se na 32GB i dobar si onda još par godina. A inače, relano za 1440p i 165Hz ti neće bit višak ni duplo jača grafa. Tako da ono, što jača grafa, to bolje. 

17 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Ja bi radije mu predložio 5600 Ryzen i 7800xt karticu

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

Pozdrav, želio bih si nadograditi računalo. Postojeće komponente su 3440*1440Hz monitor, 4060ti, Fractal design 550W PSu, 480gb SSD, 3Tb disc, ITX kučište. Znači treba mi cpu, matična, radna memorija, eventualno NVME M.2 ssd. Igram večinom Apex Legends i radim u Photoshopu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
bruno03 kaže...

Pozdrav, želio bih si nadograditi računalo. Postojeće komponente su 3440*1440Hz monitor, 4060ti, Fractal design 550W PSu, 480gb SSD, 3Tb disc, ITX kučište. Znači treba mi cpu, matična, radna memorija, eventualno NVME M.2 ssd. Igram večinom Apex Legends i radim u Photoshopu.

jeftinija varijanta:

12100f  -  97,50€

Asrock ITX - 132€

2x DDR4 3200 16gb - 38,5€

268€

skuplja varijanta:

7500F - 200€

Asrock B650 ITX - 255€

2x DDR5 6000 16gb - 120€

NVME M.2 Gen4 2Tb - 110€

685€

15 godina

Pozz svima. Svakih nekoliko napravim neki upgrade i onda prestanem pratiti razvoj hadrvera. I svaki put se vratim ovdje u teme gdje se kreću stručnjaci čije mišljenje cijenim

razmišljam o nekom upgradeu, iako manje igram, zašto bi nebi nešto priuštio da malo dignem fps u nekim pucačinama šta igram. Moj stari ryzen 5 2600 se muči, može on povući, ali stižu ga godine.

Zanima me kakav bi vi upgrade išli? Igram na 1080p na 144p i to nebi mjenjao, grafika je sad takva kakva je. Ovisno o igrama, možda bi grafiku udario, no igram ionako uvijek sve na low mp, tak da mislim zasad bi se bazirao na cpu.

Evo ispod je konfa pa slobodno predložite što bi bilo najlakše i  brže, a da se dobije neki dobar upgrade (20-40 fps) ovisno o igrama koje su dosta cpu gladne (cod/bf/apex)

Možda najbolje cpu i to 7 5700x, mislim da bi to bio velik skok u performansama, ostaje isti watt, a čak je i osam jezgri, malo više future proof :)

budžet, a ono, realan, ako vrijedi i isplati se može se razvuć na kakve rate da žena ne vidi

Hvala lijepa!

Matična ploča: Gigabyte ax370 gaming K5
Procesor: Ryzen 5 2600 @ stock
Cooler: Coolermaster Hyper 212EVO
Memorija: 2x8Gb ddr4 G.skill 3000mhz
Grafička kartica: Asrock 5700 8GB
Napajanje: SeaSonic S12II 520 Bronze 520W

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.12.2023 21:43 (fila2208).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Za igranje ti je dovoljan i ryzen 5600, ubaci jacu grafu kasnije i to je to.

16 godina

Možeš uzeti 5700X i eventualno 32 GB RAM-a. Imaš odličnu matičnu ploču i iskoristi je do kraja. Po pitanju promjena komponenti i nadogradnji. Uglavnom, tada ćeš imati odlično multitasking računalo. Odlično za sve moglo bi se reći. A ta grafička je još uvijek dobra za još koju godinu gaminga svega što izlazi, ali pri FHD rezoluciji i uz snižavanje grafičkih postavki, normalno. Ono što bi ti bilo vrlo bitno i poželjno uzeti je SSD. Čini mi se da ga nemaš ili barem nisi napisao da ga imaš. Uzmeš jedan od 1 TB i super.

17 godina

Ma ima sigurno ssd....uzmi samo kako su ti kolege rekle Ryzena 5600/5700x i rokaj....provjeri samo bios na mbo da ga ne trebaš updejtat prije zamjene procesora......16gb rama je sasvim dovoljno za ugodno igranje, posebice u 1080p

Moj PC  
1 0 hvala 2
6 godina

Kolega je imao recimo isto kao i ti imao ryzen 5 2600x te nedavno napravio upgrade na 5 5600.

14 godina

Pozdrav

Da li je AMD Ryzen 7 3700x dobar izbor za 110e ili da bolje gledam uzeti noviji ryzen 5xxx seriju za odprilike istu cijenu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Remzi kaže...

Pozdrav

Da li je AMD Ryzen 7 3700x dobar izbor za 110e ili da bolje gledam uzeti noviji ryzen 5xxx seriju za odprilike istu cijenu?

Obični 5600 (bez X) je dosta bolji procesor i podržava više frekvencije RAM memorije. Svakako se može za taj novac rabljeno dobit 5600x (ja svojeg ubo za 90€), a za 15-ak eura vise mozes dobit 5600 novi u trgovini.

Mozes pogledat video i vidjet razliku između tih procesora.

Kovačić
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Inače sam bio savršena vida, u zadnjih 2 do 3g koristim lg cx 48 umjesto monitora....dosta beljim u njega i nekako mi se baš u zadnjih godinu dana do godinu i po vid jako pogoršao...ne znam jeli do godina i bi li bilo tako da sam ostao na normalnim monitorima, no koliko god ovaj oled bio odličan toliko je i velik i svjetli u mene da zna bit zamorno. Nekako mislim da je i on kumovao mom lošijem vidu jer ne vidim više sitna slova na mobu, odnosno jako su mi mutna a ruke se skratile...kao medicinar jasan mi je pojam staračke kratkovidnosti no mislim da sam ga sjebao i sa tim ekranom.....uhhhh vrijeme je možda zbilja za downgrade na 27 2k.

Svaki komentar i Vaše iskustvo je dobrodošlo

Kolega!  Makni taj TV kao monitor, imao sam doma tjedan dana Samsung qn90b 43" qled, i brate ta svjetlina przi oci doslovno, slika je prelipa zbog gloss povrsine i svega, al dao sam ga dalje.

Iz mog iskustva, bizi od toga i vrati se na hard coat monitor klasicni.

Lp

maximum effort
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.12.2023 14:33 (metallic).
17 godina

Hvala na savjetu, i ja tako mislim nekako

12 godina

Nemojte nit gledat 5600X, danas bi trebali svi R5 5600 bit B2, tj. boostaju isto ili bolje od 5600X... Najjeftiniji u protisu (tray) za 123€

Moj PC  
2 0 hvala 3
15 godina
Izzy kaže...

Možeš uzeti 5700X i eventualno 32 GB RAM-a. Imaš odličnu matičnu ploču i iskoristi je do kraja. Po pitanju promjena komponenti i nadogradnji. Uglavnom, tada ćeš imati odlično multitasking računalo. Odlično za sve moglo bi se reći. A ta grafička je još uvijek dobra za još koju godinu gaminga svega što izlazi, ali pri FHD rezoluciji i uz snižavanje grafičkih postavki, normalno. Ono što bi ti bilo vrlo bitno i poželjno uzeti je SSD. Čini mi se da ga nemaš ili barem nisi napisao da ga imaš. Uzmeš jedan od 1 TB i super.

MGloc kaže...

Wiz3m4n kaže...

Ma ima sigurno ssd....uzmi samo kako su ti kolege rekle Ryzena 5600/5700x i rokaj....provjeri samo bios na mbo da ga ne trebaš updejtat prije zamjene procesora......16gb rama je sasvim dovoljno za ugodno igranje, posebice u 1080p

Imam ssd, dva komada, jedan obični jedan nvme.

Ma ići će zadnji update gledao sam da traži zadnji bios najmanji problem.

Znači 5700x bi bio dovoljan futureproof upgrade da nije opet preskup, a samo da se riješim onig nezgodnih štucanja i dropova frejmova u nekim igrama.

hahhaajaads kaže...

Nemojte nit gledat 5600X, danas bi trebali svi R5 5600 bit B2, tj. boostaju isto ili bolje od 5600X... Najjeftiniji u protisu (tray) za 123€

znači bolje je ić obični nego iks?

hvala svima na pomoći btw. i svako dobro za balgadane :)

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
15 godina
neaktivan

Pozz, zanima me nadogradnja procesora i matične za igranje rust-a, znači nešto što bi poboljsalo single core performanse. Trenutno imam i5 8600k oc na 4.7 i ram na 3200 uz fps od 80 do 120 na serverima do 300 ljudi, grafička je rtx 3060. Negdje oko 500e bi uložio sa time da posjedujem ram i hlađenje.

0 0 hvala 0
14 godina

I5 13400f i B760m gaming x ddr4.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.12.2023 19:20 (MGloc).
15 godina
neaktivan

Dali bi 13600k bio bacanje novaca ili? 

14 godina
fila2208 kaže...
Izzy kaže...

MGloc kaže...

Wiz3m4n kaže...

Imam ssd, dva komada, jedan obični jedan nvme.

Ma ići će zadnji update gledao sam da traži zadnji bios najmanji problem.

Znači 5700x bi bio dovoljan futureproof upgrade da nije opet preskup, a samo da se riješim onig nezgodnih štucanja i dropova frejmova u nekim igrama.

hahhaajaads kaže...

znači bolje je ić obični nego iks?

hvala svima na pomoći btw. i svako dobro za balgadane :)

Nije da je bolje nego je isplativije jer su isti procesori realno a X košta više jer se kao boost-a par posto više što je u realnom svijetu zanemarivo važno. A sad što kaže novi stepping non X je možda isti boost nego oni prije X modeli. U svakom slučaju, vjeruj mi da je boost od 100 - 200 Mhz više ili manje zanemariv u realnim uvjetima. Tako da što kažu kolege, minimalno upgrade na R5 5600 a za malo više mira narednih godina je idelano R7 5700X jer i dalje nije puno para a to je dobar i moderan 8 core CPU. Osim toga, stoji ti sve a to je da i duplaš ram na 32GB i onda si miran. Nakon toga, naravno danas sutra, ovisno što i kako igraš ti je na redu GPU upgrade i dobar si. 

dexman kaže...

Pozz, zanima me nadogradnja procesora i matične za igranje rust-a, znači nešto što bi poboljsalo single core performanse. Trenutno imam i5 8600k oc na 4.7 i ram na 3200 uz fps od 80 do 120 na serverima do 300 ljudi, grafička je rtx 3060. Negdje oko 500e bi uložio sa time da posjedujem ram i hlađenje.

Za to onda recimo i5 13600K te kakva se već ploča da naći za 150 eura ili malo više i rokaj godinama. 

16 godina

Vazan o 7a prijašnji moj post. razmišlajm da uzmem novi kast i matc ploču. sad sali če mi moj cpu cooler stati u case. Visok je 162 mm. jeli se smije izbrusit, skratit cooler i jeli se to da uopće napravit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Vazano za prijašnji moj post. razmišljam da uzmem novi case i matx ploču. sad dali će mi moj cpu cooler stati u case. Visok je 162 mm. jeli se smije izbrusit, skratit cooler i jeli se to da uopće napravit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pozzz ekipa,

Nisma bas toliko u zadnje vrijeme aktivan u racenju trendova ali sta je trenutno bolja opcija za kupovinu?

Ici na i5 13600KF sa nekom Z690 ili 790 plocom ili ici na Ryzen 7700x sa nekom X670 plocom.

Koliko vidim po nekim benchmark testovima su tu negdje, mozda je i5 u nekim situacijama malo bolji radi veceg broja fizickih jezgri (iako su meni te E jezgre upitne ali eto), a koliko vidim da je cak i jeftiniji u nabavi. Cak su i Intel ploce jeftinije nego za AMD pa me nekako vise vuce u tom pravcu ali ako je AMD bolja kupnja onda slobodno pisite. 

1 i5 13600 KF + Z690/790 ploca
2 Ryzen 7700X + X670 ploca

0 0 hvala 0
13 godina

Ryzen 7700 + bilo koja B650 sa tim stock coolerom u pakiranju top.

0 0 hvala 0
17 godina

Ja bi išao na intela poslje iskustva sa 7600x i b650 mbo asus tuf koja je na rma....sa Intelom nikad problema, da ne govorim o kompatibilnosti sda ramom i sl. tjuniranjem i pizdarijama

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Isao bih iskljucivo na X670 ili Z690/790 chipset tako da "jeftinije" ploce otpadaju. 

Imam kod kuce Ryzen 1700x i nije mi problem "igrati" se sa memorijama mada koliko znam od serije 5xxx tu nema vise nekih ozbiljnijih problema. 

0 0 hvala 0
14 godina

Ma nema da, ne gledaj sporadična loša iskustva.

17 godina

mbo mi je na RMA zbog rendom ne paljenja sistema, nakon iscrpnog testiranja zaključak da je do kontakta sa cpu na socketu naravno, ako već su ga ujebali i defektno to napravili onda su trerbali sa svakom mbo unaprijed i instalirat contact frame prije same prodaje, ovako sam bez računala primarnog već više od mjesec dana, jebo im ja sve po spisku, AMD više u m oju butigu ne ide

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice