Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.936
|
čitano: 4.344.727
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Problem sa regulacijom ventilatora.
Smere kaže...

Kućište Ms armor v710.
Matična Asrock B650M-HDV/M.2 - Micro ATX

Četiri ventilatora dolaze uz kućište, te su oni spojeni default u ovaj hub sa slike. (Na slici je spojen samo zadnji fan, a prednja tri su odspojena).
Power je spojen direktno na napajanje (sata port), te LED SW ide u maticnu (front panel konektori).
Fanovi imaju 6 pinova, (4+2).

Zanima me, je li mi fali neki kabel koji je povezan na PWM pin matične za regulaciju brzine? (Možda PC PWM DATE port, nisam siguran.)

Prijatelj je koristio ovo kućište i kaže da ih je navodno mogao kontrolirat.

Pokušao sam preko biosa, A-tuning (od asrocka), te FanControl. 
Jedino je moguće upravljat ventilatorom od coolera jer je on direktno spojen na matičnu sa 4 pin konektorom. 
Ostali, neovisno o krivulji ili kojim god parametrima, samo rokaju svoju definiranu brzinu i tjt.

Također, prepoznaje tri Chassis fana umjesto četiri.

Upomoć 

Probaj u biosu ukoliko ima postavka iz auto ili pwm promijeniti u dc ili sličnu postavku, moja dva fana na kućištu također nisu pwm kao i picajzli i na taj način sam uspio dobiti kontrolu nad njima.

Slika iz asrockovog biosa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.11.2023 19:55 (notloB).
10 godina
Savjeti o nadogradnji računala

pOZZ.

Zanima me matična do cca 200€ za 5800x3D (moze i nekaj više)

Trenutačno imam 450 tomahawk max II koja bi išla na bubanj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Zasto uopce mjenjas plocu kad ti i ta podrzava 5800x3d i uz to je jedna od boljih b450?

14 godina

Tako je, ako nemaš baš neke specifične potrebe, ne bacaj novac na ionako gotovu platformu. Rađe onda idi na AM5 i R7 7700/X nego na R7 5800X3D + nova AM4 ploča.

10 godina
ibme74 kaže...

Zasto uopce mjenjas plocu kad ti i ta podrzava 5800x3d i uz to je jedna od boljih b450?

Samo iz razloga jer sam procitao na par clanaka da je b550 te x570 bolji za 5800x3D nego b450 chipset.

Ukoliko nema potrebe onda ne mjenjam ništa.

Hvala!

12 godina
Amormian kaže...

Samo iz razloga jer sam procitao na par clanaka da je b550 te x570 bolji za 5800x3D nego b450 chipset.

Hvala!

jedina moguća potreba je prelazak na brži ssd, ali nvme pcie 4.0 je kompatibilan i sa 3.0, tako da možeš kupiti i pcie 4.0 uz minoran gubitak krajnje brzine

15 godina
Amormian kaže...
ibme74 kaže...

Hvala!

Uzmi si vodeno hladenje ili neki bolji cpu cooler, nemoj stediti

17 godina
neaktivan

Izdržala mi konfa iz profila skoro punih 9 godina. Bit će za mjesec dana.

Eto, počelo mi nešto odlaziti, resetira se sam od sebe pa mi se čini da ću uskoro morat u nadogradnju.

Ono što me zanima je opet neka kvalitetna, izdržljiva i tiha konfiguracija, s čim duljim garancijama po komponentama pa vas molim za nekoliko savjeta:

• Uzimati sad ovaj mjesec ili čekati proljeće? Kad će biti bolje?
  • Ima li potrebe uzimati vodeno hlađenje ili je ok uzeti neki dobar zračni cooler?
  • Jesu li micro i mini ATX kućišta i konfiguracije sad dovoljno napredovali da budu dobri i izdržljivi na dulji period?
  • Koji iznos mislite da je potreban za neku konfiguraciju koja će opet biti dovoljno dobra da mi izdrži 7+ godina?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Od čekanja ništa

Dovoljan je i kvalitetan zračnjak naročito ako je tišina bitna

Bacaš li ih sa 2 kata da bi trebala biti izdržljiva?? Uzmi neko koje ti se sviđa i dobrog je protoka sa filterima

oko 1300e ako uzimaš sve novo, nisi napisao koja je namjena računala i koju rezoluciju ima ekran što je vrlo bitno....1300e za 2k

Tamo pod temama za sklapanje konfiguracija imaš više primjera računala.

Ovo koliko budeš miran je relativno....zahtjevi se mijenjaju a i tvoji zahtjevi i očekivanja kako godine idu....vidjet češ 

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.12.2023 16:19 (Wiz3m4n).
13 godina
Dachande kaže...

Izdržala mi konfa iz profila skoro punih 9 godina. Bit će za mjesec dana.

Eto, počelo mi nešto odlaziti, resetira se sam od sebe pa mi se čini da ću uskoro morat u nadogradnju.

Ono što me zanima je opet neka kvalitetna, izdržljiva i tiha konfiguracija, s čim duljim garancijama po komponentama pa vas molim za nekoliko savjeta:

• Uzimati sad ovaj mjesec ili čekati proljeće? Kad će biti bolje?
  • Ima li potrebe uzimati vodeno hlađenje ili je ok uzeti neki dobar zračni cooler?
  • Jesu li micro i mini ATX kućišta i konfiguracije sad dovoljno napredovali da budu dobri i izdržljivi na dulji period?
  • Koji iznos mislite da je potreban za neku konfiguraciju koja će opet biti dovoljno dobra da mi izdrži 7+ godina?

1.- to sam odluči :)
2. po meni ne, Be Quiet Dark Pro 4 odličan odličan high end zračni cooler.
3. "napredovali" upitno, jer grafičke su ogromne... ovisi s čim se baviš, za gaming i ne baš...
4. ima odličnih konfa, za 7+ godina ja bih pucao visoko na 7800x3d... i 2K monitor, ali to je "malo" skuplji sport nego što je kolega napisao

everyday i'm shuffling...
17 godina

Ma ne sa monitorom naravno, ima već neki, koji to nije napisao, no sama kištra za 1300e se sklopi sasvim ok da ga posluži....ni ovo što sada ima a što je kupovao prije 7g. nije neki high end

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Imam neki monitor, yes. Neki LG 21:9 od mislim 29"?. FullHD, odnosno 2560*1080. Želja mi je uzeti neki bolji i veći, barem 34", ali da, to je priča za sebe.

Konfa nije stara 7, već 9 godina, a tada je baš ova GTX970 bila top. U rangu 980-ica. Tako da, da. Sad se zadnjih par godina igram na plejki, ali bih rado probao malo i čari modernog PC gaminga na kvalitetnoj konfi. Ne bi išao na 4K, već onaj QHD pa se nadam da bi neki 4070 bio dovoljan? Ili bih čak morao 4080? Možda bolje odmah na jaču pa da traje dulje.

17 godina

A nikako nije bila top jer je top bila 980 i 980ti iznad, a sam proc je bio isto srednja žalost , tako da šta god uzmeš sada za 1300e ako paziš gdje kupuješ bude ti poslužilo jako dobro

Vga nešto tipa RX 7800XT ili rtx 4070, ako gledaš rtx 4080 onda spremi za komp i monitor barem 2500e bajice, rx 7800xt ili rtx 4070 ti bude sasvim dovoljna za 34uw ako ne pretjeruješ sa postavkama

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.12.2023 9:57 (Wiz3m4n).
17 godina
neaktivan

Znači, ako gledam 4070 umjesto 4080, onda je cijena kolika? 2 soma eura?

I dajte još samo odgovor na pitanje - može li se složiti kvalitetna micro ITX konfa danas? Tipa ona Terra od Fractala? Iako sumnjam da je ona tiha. Može li u isto vrijeme biti tiha, a da ima i dobar airflow? 

Imam Define S i prezadovoljan sam, stvarno tenk, a lijepi tenk od kućišta. Samo gledam, jel može sad neko manje kućište koje mogu držat na stolu, a da nije kompromitirano po pitanju kvalitete i performansi zbog toga. 

Ne mora biti Fractal, možda neko zgodno Corsair, Phanteks, LianLi ili koja su sad već dobra.

14 godina

Naravno da se može, sve se to može ovisno o tome koliko para bi potrošio i da se sam malo poigraš sa set-upom. Sve se to može naredit i optimizirat. 

17 godina

Pa ako nisi toliko ljen i odeš na nabava.net onda možeš primjetiti da su 4070 oko 640e dok je 4080 1300e pa na više, onda ti je i dosta 1300e za kištru bez monitora kako i rekoh.

Ako pak ideš na ITX onda si pripremi više novčeka jer češ trebat SFX napajanje koje je skuplje no obično i malu kištricu koja je isto skuplja nego prosjek normalnih atx i matx kučišta te na to nadodaj i mbo u itx formatu koja je isto tako skuplja od matx i atx te onda još na to nadodaj i vodeno ili neku skuplju Noctuu low profile cooler i na to bi nadodao još da se nadam da si vičan sastavljanju toga svega jer za lijepo posložiti micro itx treba znanja i strpljenja i puno planiranja u naprijed....po tvojim pitanjima rekao bih da ako se odlučiš na micro to bude jedna lijepa avantura 

Ako mogu predložiti za itx da nemaš puno muke i nauke jedno od ponajboljih na tržištu a imaš 3u1....case, vodeno i psu

CoolerMaster

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.12.2023 15:12 (Wiz3m4n).
9 godina
neaktivan

Pozdrav 

Zanima me nadogradnja racunala. 

Kupovao sam konfu prije 7 god otprilike jos dok su gtx1080 bile medu jacim grafama

Moje spec; nvidia gtx 1060, cpu ryzen 5 1600

E sad posto mi je grafa riknula, a proc je slab zanima me neki upgrade dali bi podrzavalo ostale komponente sto imam.

Kuciste: fractal design define r5 midi tower (kuciste ne mogu nac na web jer ga vjv nema vise)

Napajanje: fortron hydroX 550w 80+ gold

HDD: TOSHIBA 1TB

SSD: kingston 240gb, SATA 3

RAM: Crucial Ballistix Tactical 2x 8gb, 3000mhz

E sad Kupovao bi novi proc, grafu i maticnu pa me zanima dal ovi dijelovi sto imam valjaju za tu nadogradnju npr. Dal ce ta grafa i maticna podrzava ti te rame i procesor

Mislio sam ovako. Grafa: amd rx 6600 

CPU: Ryzen 5 5600

I maticna neka b550 (AM4 socket) jer su i rami am4

Slobodno pisite preporuke. 

Hvala 

0 0 hvala 0
14 godina

Sve će ti raditi bez problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
MPara kaže...

Pozdrav 

Zanima me nadogradnja racunala. 

Kupovao sam konfu prije 7 god otprilike jos dok su gtx1080 bile medu jacim grafama

Moje spec; nvidia gtx 1060, cpu ryzen 5 1600

E sad posto mi je grafa riknula, a proc je slab zanima me neki upgrade dali bi podrzavalo ostale komponente sto imam.

Kuciste: fractal design define r5 midi tower (kuciste ne mogu nac na web jer ga vjv nema vise)

Napajanje: fortron hydroX 550w 80+ gold

HDD: TOSHIBA 1TB

SSD: kingston 240gb, SATA 3

RAM: Crucial Ballistix Tactical 2x 8gb, 3000mhz

E sad Kupovao bi novi proc, grafu i maticnu pa me zanima dal ovi dijelovi sto imam valjaju za tu nadogradnju npr. Dal ce ta grafa i maticna podrzava ti te rame i procesor

Mislio sam ovako. Grafa: amd rx 6600 

CPU: Ryzen 5 5600

I maticna neka b550 (AM4 socket) jer su i rami am4

Slobodno pisite preporuke. 

Hvala 

A koju sada imaš matičnu ploču? Jer to je AMD tj. AM4 podnožje i matična ti gotovo sigurno uz nadogradnju UEFI-a podržava taj Ryzen 5 5600. Grafička kartica koju gledaš je OK nadogradnja. Još razmisli o SSD-u od 1 TB. Jer tih 240 GB je ništa u današnje vrijeme. I kroz koju godinu možda da nadogradiš RAM na 32 GB ako ti se pokaže potreba.

9 godina
neaktivan

Trenutno imam gigabyte ab350m, ali pukla mi je ona  kvacica kod utora za grafu i mjenjao bi plocu, e sad dal da uzmem ovu sa slike il nesto drugo ako imate prijedlog za neku.

A sto se tice ssd znam da je malo i da je spor al to mi je manje bitno tj nije mi tolko hitno ko ovo, znam da je spor i da novi od 1tb nije cak ni skup (oko 60 eura) 

Ali ovo mi je bitno za grafu maticu i proc 

9 godina
neaktivan

Usput. Ne znam dal da uzimam kasnije i neki cooler jer onaj sto dolazi uz proc znam da je smece. 

16 godina

Nije ploča sada loša. Ali meni osobno su matične bez pasivnih hladanjaka odbojne i zaobilazim ih. Pogledati ću što se nudi. Ryzen 5 5600 je odličan i tu nemaš brige.

EDIT: Evo uzmi ovu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.12.2023 12:43 (Izzy).
9 godina
neaktivan

Fora je u tome da ako bi koristio ovu staru maticu, moram u biosu sa starim procom namjestit da mogu koristit ovaj novi sto bi kupio, a posto to nije izvedivo jer sam na tom procu skrivo iglice, pa bi svakako mjenjao maticnu. Ovu sto sam poslao, sto planiram kupit sam odabrao random. Pa bi svakako ako imate prijedlog moze i neka druga. Hvala

16 godina
MPara kaže...

Usput. Ne znam dal da uzimam kasnije i neki cooler jer onaj sto dolazi uz proc znam da je smece. 

Ne znam kakav je taj koji dolazi uz 5600 procesor, ali znam da onaj sa 3600 koji dođe je bezvezan. I kada sam uzeo hladnjak LC-CC-120, temperatura je pala za 18°C. Tako da možeš uzeti taj hladnjak. U Linksa sam ga uzeo za 24 €.

9 godina
neaktivan

E hvala uzet cu i hladnjak

9 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

htio bih napokon promjeniti svoj stari dobri fx 6350 koji me sluzi i dalje super, evo vec 9 godina, 10 ce bit negdje iduce godine :) 

Sto mi preporucujete do nekih 400 e ( zena i djeca ne daju vise) , isao bih na maticnu, procesor i rame samo, ostalo imam, grafa je rx 580 nitro plus 8gb i dok ne bude love za nesto bolje ostaje ta..

napajanje je novo fortron 600w, ssd isto, tako da je i to ok

gledao sam ryzen 7 3700x, moze i polovni, ako tko ima pa nesto ukombinirati s njim?? 

Hvala svima unaprijed

Scyter
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav ekipa,  buraz gleda da si napravi nekakvu nadogradnju računala, primarno gleda procesor i grafu ali ako ima potrebe uzeo bi još nešto.

Htio bi igrati resident evil 4 remake momentalno ali gledanja malo dulji period šta se komponenti tiče. 

Specke trenutnog kompa su u prilogu, komp je kupljen 2020 godine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
bluebear88 kaže...

Pozdrav svima,

htio bih napokon promjeniti svoj stari dobri fx 6350 koji me sluzi i dalje super, evo vec 9 godina, 10 ce bit negdje iduce godine :) 

Sto mi preporucujete do nekih 400 e ( zena i djeca ne daju vise) , isao bih na maticnu, procesor i rame samo, ostalo imam, grafa je rx 580 nitro plus 8gb i dok ne bude love za nesto bolje ostaje ta..

napajanje je novo fortron 600w, ssd isto, tako da je i to ok

gledao sam ryzen 7 3700x, moze i polovni, ako tko ima pa nesto ukombinirati s njim?? 

Hvala svima unaprijed

Otiđi na novo i B550 chipset. Imaš lijepo best buy Ryzen 5 5600. Ovaj RAM i ovo hlađenje.

Nocio kaže...

Pozdrav ekipa,  buraz gleda da si napravi nekakvu nadogradnju računala, primarno gleda procesor i grafu ali ako ima potrebe uzeo bi još nešto.

Htio bi igrati resident evil 4 remake momentalno ali gledanja malo dulji period šta se komponenti tiče. 

Specke trenutnog kompa su u prilogu, komp je kupljen 2020 godine.

Isto neka gleda Ryzen 5 5600 i onaj gore LC-ov hladnjak. Ili pak, ima vrlo jeftin Ryzen 5 3600. Slabji je od 5600, naravno, ali opet značajno jači od sadašnjeg. Koji god od njih da uzmeš, trebati će nadograditi UEFI na matičnoj da prepozna procesor. Što se tiče grafičke kartice, možda bi najbolja bila ova RX 6700 10 GB ako se gleda na dulji period. Odlično je hlađena i malen je potrošač.

9 godina

jednostavno pitanje za kompliciran odgovor.....

3060 12gb ili 4060 8gb?

osim ako mi netko ne pokloni nesto od navedenog, radi se o novim karticama, cjenovno su jako male razlike.

u igrama, i jedna i druga su nesto brze od poatojece, 4060 je nesto brza od 3060 unatoc manje rama i ostalim sakacenjima, tako da nisam pametan, logika nalaze 4060, no 3060 ima vise cuda jezgri.....

ne, amd nije opcija, imam amd, kartica odlicna za moje potrebe, ali, nazalost potreba se promjenila i treba mi iskljucivo nvidia, sto bolja a da ne moram dati bubreg za nju.....ti varijante nazalost iskljucene.....

tnx!

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Uzmeš ono što je brže - RTX 4060 dakle. A kakve su ti to potrebe? Jedino da ti treba za nešto specifično više memorije od tih 8 GB, onda bi razmotrio i vjerojatno uzeo RTX 3060. Zar ne?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice