Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.545.909
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Iste kablove napajanja koristis kao za hdd i na isto mjesto na maticnoj ukopcavas. 2 kabla idu u ssd a jedan od ta dva u maticnu. Pogledaj kako je hdd spojen i isto tako ssd ukopcaj. Ima mjesta na maticnoj za oba i napajanje moze podrzat

Pogledaj na yt neki video kako ubaciti ssd ako ne budes skuzio sam ali tesko da mozes fulati jer su konektori napravljeni tako da samo jedan kabel stane i to u odredeni polozaj. Kao lego kocke

12 godina

Ne moraš ništa iskopčavati,  ta ploča ima 4xsata i imaš barem još dva prazna (ako imaš sam ojedan HDD i jedan Optrički pogon ukopčan u SATA portove).

Uzmi najjeftinije SSD od 120/240gb i vozi.

12 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Super dečki, još jedno pitanje, ako stavim ssd, moram iskopčat hdd i instalirat onda windows na ssd? I ako imam windows na hdd i ssd, kako da odaberem da pokreče samo sa ssd-a? 

0 0 hvala 0
15 godina
NistaNeznam kaže...

Super dečki, još jedno pitanje, ako stavim ssd, moram iskopčat hdd i instalirat onda windows na ssd? I ako imam windows na hdd i ssd, kako da odaberem da pokreče samo sa ssd-a? 

Najbolje ti je fresh install, posto sigurno da imas vec dosta dugo te windowse gore.

Lijepo clean install windowsa na SSD, a rusenje/brisanje svega s HDD.

Najbolje ce tako raditi.

SSD se stavi kao C disk (sistemski), a HDD kao D koji ce ti sluziti za slike/video/muziku.

12 godina
neaktivan
x360gamer kaže...
NistaNeznam kaže...

Najbolje ti je fresh install, posto sigurno da imas vec dosta dugo te windowse gore.

Lijepo clean install windowsa na SSD, a rusenje/brisanje svega s HDD.

Najbolje ce tako raditi.

SSD se stavi kao C disk (sistemski), a HDD kao D koji ce ti sluziti za slike/video/muziku.

Ok budem tako napravio onda, a kako da znam kod instaliranja windowsa koji disk je ssd a koji hdd pri instalaciji? I ako instaliram recimo windows na ssd i par igrica, mogu li druge igre stavit na hdd i pokretat ih? Neznam kako to radi zajedno

12 godina

Ne moraš ništa brisati, ja npr imam an HDD-u još uvijek stari win 8.1 a na SSD-u win10.

Kad odabereš pod boot opcije da ti SSD bude prioritet ispred HDD-a bootat ce ti windows sa SSD-a.

12 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Ne moraš ništa brisati, ja npr imam an HDD-u još uvijek stari win 8.1 a na SSD-u win10.

Kad odabereš pod boot opcije da ti SSD bude prioritet ispred HDD-a bootat ce ti windows sa SSD-a.

hmm super onda, a kako kada idem instalirat windows na ssd, a hdd je još uvijek ukopčan i ima win7. Oće me pitat kao želim li na ssd instalirat ili moram odabrat boot sa ssda prije ubacivanja win7 cd-a unutra?

12 godina
neaktivan

I ako sam recimo boota ssd a imam drugu igru na hddu. Mogu li ju samo kliknut ili moram ponovo pokrenut pc sa hdd-a?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
NistaNeznam kaže...
ibme74 kaže...

hmm super onda, a kako kada idem instalirat windows na ssd, a hdd je još uvijek ukopčan i ima win7. Oće me pitat kao želim li na ssd instalirat ili moram odabrat boot sa ssda prije ubacivanja win7 cd-a unutra?

Kad ides instalirati novi windows ubaci cd ili usb ovisi na cemu imas i onda resetiraj komp i stisci f8, to bi te trebalo bacit u izbornik s ceg zelis samo taj put bootat i odaberi cd rom ili usb ovisno o tome s ceg instaliras windws. Kad pocne instalacija pitat ce te na koju particiju instalirat zelis i nadi tamo taj ssd, stisni format na njega i odaberi ga kao mjesto instalacije...kad sve bude gotovo i instaliras sve ponovno resetiraj komp i stisci delete tipku za bios. Tamo kao primary boot device stavi ssd

Sto se tice igrica kad ih instaliras normalno biras mjesto instalacije kao da imas vise particija (lokalni disk c, d,e...) i to je to

12 godina
neaktivan
pacijent007 kaže...
NistaNeznam kaže...
ibme74 kaže...

Kad ides instalirati novi windows ubaci cd ili usb ovisi na cemu imas i onda resetiraj komp i stisci f8, to bi te trebalo bacit u izbornik s ceg zelis samo taj put bootat i odaberi cd rom ili usb ovisno o tome s ceg instaliras windws. Kad pocne instalacija pitat ce te na koju particiju instalirat zelis i nadi tamo taj ssd, stisni format na njega i odaberi ga kao mjesto instalacije...kad sve bude gotovo i instaliras sve ponovno resetiraj komp i stisci delete tipku za bios. Tamo kao primary boot device stavi ssd

Sto se tice igrica kad ih instaliras normalno biras mjesto instalacije kao da imas vise particija (lokalni disk c, d,e...) i to je to

Super sve sam shvation PUNO HVALA :D

15 godina
neaktivan

Slobodno pritisni tipku hvala ispod posta

6 godina
neaktivan

Upravo sam kupio rabljen Desktop.

- Core i7 - 4770S, 3.10 GHz
- ASUS B85M-E
- 16 GB RAM
- 2 x 300 GB Seagate Barracuda 7200.9
- Graphics: Intel HD Graphics 4600 (DirectC 10)

Računar bih koristio za igrice i FSX na umjerenim postavkama. Koristio bih 3 FHD monitora.

Koja bi bila "best buy" grafička za ovu konfiguraciju, bilo rabljena ili nova? Odgovara li ova? Koliko ima smisla high-end grafička, recimo GTX 1070 ili 1080 sa ovom konfiguracijom?

SSD bi išao 250GB. Čini mi se da ploča nema M.2 utor, šta bi bilo najbolje rješenje?

Koju konfiguraciju za HDD? RAID ili nema potrebe?

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.1.2019 20:41 (Flion).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
NistaNeznam kaže...
pacijent007 kaže...
NistaNeznam kaže...
ibme74 kaže...

Kada ubaciš novi SSD prvo ga moraš formatirati u "disk managmentu"... ukucas u windows trazilici "diskmgmt", otvoris ga, nadjes "unpartitioned space" (to je novi DISK) i formatiras ga.

Flion kaže...

- ASUS B85M-E
- 16 GB RAM

Računar bih koristio za igrice i FSX na umjerenim postavkama.

Koja bi bila "best buy" grafička za ovu konfiguraciju, bilo rabljena ili nova? Odgovara li ova? Koliko ima smisla high-end grafička, recimo GTX 1070 ili 1080 sa ovom konfiguracijom?

SSD bi išao 250GB. Čini mi se da ploča nema M.2 utor, šta bi bilo najbolje rješenje?

Nađi si rabljenu GTX1060 3GB/RX470/570 sa što više jamstva za oko 1000kn

6 godina
neaktivan
Flion kaže...

- ASUS B85M-E
- 16 GB RAM

Sad sam pogledao GTX1060. Kupio bih je ako takva grafička ima smisla u ovoj konfiguraciji nad 1050TI? Koliko bi bila iskorištena? Zavisi li to od procesora? FSX koristi uglavnom procesor, znatno manje GPU. Eh da, bitno je napomenuti da bih nakačio 3 FHD monitora.

U čemu je razlika između GTX-ica sa 1 i sa 2 ventilatora?

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.1.2019 21:27 (Flion).
17 godina
Flion kaže...

Sad sam pogledao GTX1060. Kupio bih je ako takva grafička ima smisla u ovoj konfiguraciji nad 1050TI? Koliko bi bila iskorištena? Zavisi li to od procesora? FSX koristi uglavnom procesor, znatno manje GPU. Eh da, bitno je napomenuti da bih nakačio 3 FHD monitora.

U čemu je razlika između GTX-ica sa 1 i sa 2 ventilatora?

De malo pojasni situaciju sa ta tri FHD monitora. Je li ti planiras se igrati na sva tri monitora, koristiti ih kao neku vrstu ultra wide screena ili ces se igrati na samo jednom, a ostala dva ti sluze onako za rad ??

Ako planiras igranje na samo jednom na FHD rezoluciji onda gtx 1060 ili neka radeon 580 / 570 ce ti biti odlican izbor, ako mislis razvuci igre na tri monitora, ehh to je onda vec druga prica, tu ide bas high end grafulja sa boljim procom.

A razlika u ventilatorima na grafickim ti je u hladjenju, logicno sto ima vise ventilatora bolje odvodi toplotu sa graficke, mada zavisi tu i od kvalitete citavog hladjenja na grafickoj ali obicno je vise = bolje u ovom slucaju.

6 godina
neaktivan

Planiram igrati na sva tri kao u ovom primjeru - 

Kvalitet grafike mi nije toliko bitan, Sve postavke mogu da bude na low, više  mi je bitno da vježbam procedure. Kapiram da ako trenutno sada Dell Precision laptop i74800MQ+Quadro K3100M 4GB, može da tjera FSX na High ili Ultra High pri 30FPS, onda bi i desktop konfiguracija trebala da pogoni FSX na 3 monitora na znatno nižim postavkama. Ili se varam? Bitno je reći da FSX najviše zavisi od snage procesora, a to trenutno ne mogu da mijenjam...

Da li neko može da mi razjasni zbog čega Radeon RX 470/570 smatrate dobrom kupovinom? Prema informacijama ovde, značajno je slabiji od GTX 1060 (~30%) a cjenovno nije velika razlika ili je uopšte nema? Tek RX 590 parira 1060 ali je značajno skuplji i troši više energije (iako mu GPU radi na manjoj temperaturi od GTX-ice što mi je takođe misterija).

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Flion kaže...

Planiram igrati na sva tri kao u ovom primjeru - 

Kvalitet grafike mi nije toliko bitan, Sve postavke mogu da bude na low, više  mi je bitno da vježbam procedure. Kapiram da ako trenutno sada Dell Precision laptop i74800MQ+Quadro K3100M 4GB, može da tjera FSX na High ili Ultra High pri 30FPS, onda bi i desktop konfiguracija trebala da pogoni FSX na 3 monitora na znatno nižim postavkama. Ili se varam? Bitno je reći da FSX najviše zavisi od snage procesora, a to trenutno ne mogu da mijenjam...

Da li neko može da mi razjasni zbog čega Radeon RX 470/570 smatrate dobrom kupovinom? Prema informacijama ovde, značajno je slabiji od GTX 1060 (~30%) a cjenovno nije velika razlika ili je uopšte nema? Tek RX 590 parira 1060 ali je značajno skuplji i troši više energije (iako mu GPU radi na manjoj temperaturi od GTX-ice što mi je takođe misterija).

Sa gtx 1060 se neces na igrat na 3 monitora bas..

Ti testovi sto si linkao su smece. Pogoedaj na youtube testove pa ces vidjeti da su te grafe jako slicne..rx 590 je jaca od svih

12 godina
neaktivan
pacijent007 kaže...

Slobodno pritisni tipku hvala ispod posta

Evo zahvalio sam vam svima i stisnuo like:D Nisam prije ni skužio tu tipku, tnx na napomeni :)

12 godina
neaktivan
ibme74 kaže...
NistaNeznam kaže...
pacijent007 kaže...
NistaNeznam kaže...
ibme74 kaže...

Kada ubaciš novi SSD prvo ga moraš formatirati u "disk managmentu"... ukucas u windows trazilici "diskmgmt", otvoris ga, nadjes "unpartitioned space" (to je novi DISK) i formatiras ga.

Flion kaže...

- ASUS B85M-E
- 16 GB RAM

Formatirat ssd mogu i pri instalaciji windowsa ono kada pita koji disk želim pa sam vidio i opciju format ili baš moram uči u pc prvo i u tražilici nači tako kako si rekao?

12 godina

Mozes i tako ali ako ti se taj disk ne pokaze tokom instalacije morat ces preko disk managmenta

12 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Mozes i tako ali ako ti se taj disk ne pokaze tokom instalacije morat ces preko disk managmenta

Ok, još jednom puno hvala :D Sada samo treba dočekat plaču pa kupit ssd xD

7 godina

Pozdrav svima

Moze li savjet vezano za ovu konfiguraciju:

CPU: Intel i7 2600k

MB: Gigabyte GA-H77-DS3H

RAM: Kingston 1x8 Gb 1600 MHz

GPU: Asus R7 260x 1Gb DirectCU II 

HDD: WD Blue 1Tb

SSD: Samsung 860 EVO 250 Gb 

Kuciste: MS Cyclops V

PSU: Smart SE 530

Cooler: Cooler Master Hyper TX3

Monitor: Packard bell Maestro 223 DXL

da li se isplati ista nadogradjivati ili prodati ovo pa uzeti sve novo? 

Koliko bi mogao dobiti za sve ovo ukoliko bi se odlucio za prodaju?

U slucaju prodaje i kupovine nove konfe, monitor ne bi trebao sav budzet bi isao za novu konfu bez periferije. Vec imam Dell se2717h kao zamjenu za ovaj Packard Bell.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.1.2019 16:34 (javax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

I buraz i frend su bili u potpuno istoj situaciji, isti CPU, ostalo jako slično.

Jedina nadogradnja ti je 3770K, koji su jako skupi! A i to je samo 10-15% napredak ..

Prodaja i kupovina Ryzena, ili Intela ako naletiš na neku dobru ponudu na oglasniku.

Za cijene ne znam, pogledaj Njuškalo, mislim da ima sličnih komponenti 

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
13 godina
neaktivan
javax kaže...

Pozdrav svima

Moze li savjet vezano za ovu konfiguraciju:

CPU: Intel i7 2600k

MB: Gigabyte GA-H77-DS3H

RAM: Kingston 1x8 Gb 1600 MHz

GPU: Asus R7 260x 1Gb DirectCU II 

HDD: WD Blue 1Tb

SSD: Samsung 860 EVO 250 Gb 

Kuciste: MS Cyclops V

PSU: Smart SE 530

Cooler: Cooler Master Hyper TX3

Monitor: Packard bell Maestro 223 DXL

da li se isplati ista nadogradjivati ili prodati ovo pa uzeti sve novo? 

Koliko bi mogao dobiti za sve ovo ukoliko bi se odlucio za prodaju?

U slucaju prodaje i kupovine nove konfe, monitor ne bi trebao sav budzet bi isao za novu konfu bez periferije. Vec imam Dell se2717h kao zamjenu za ovaj Packard Bell.

prodaj i pici na ryzena,imao sam gotovo istu konfiguraciju

znaci i7 2600K na 4.5GHz,8gb rama gtx 1060 3GB

prodao maticnu,ram i procesor na ebayu i kupio fino ryzen konfu i ljepota,razlika je ogromna,bottlenecka vise nema.

niposto ne ulazi vise u tu platformu koju imas.

BiH__Snowflake BF4,CS:GO
12 godina

Ak ti nije zurba cekaj nove ryzen procesore i navi kartice.

Ak ti se zuri mozda da upiknes neku jacu grafu tipa rtx2060/2070 i guras jos dok ne dodu novi ryzen proceosri, u svakom slucaju ces vidjeti ogroman pomak naspram te r7 260x.

7 godina

Hvala na prijedlozima svima. I meni se cini da je najbolje da idem na novu konfu. 

Pa ako mozete dati neku okvirnu cijenu za koju bih ovo mogao prodati

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
javax kaže...

Hvala na prijedlozima svima. I meni se cini da je najbolje da idem na novu konfu. 

Pa ako mozete dati neku okvirnu cijenu za koju bih ovo mogao prodati

ja prodao i7,z77 i 8 giga rama sa TX3 coolerom za 120 eura

dao bi i za 100,samo sam se htio rijesit hrgusije

BiH__Snowflake BF4,CS:GO
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

da li ovo dvoje imaju kompatibiliti išjus? 

DDR4 16GB (2x8GB) PC4-24000U 3000MHz CL16 G.Skill Aegis, F4-3000C16D-16GISB  

Asrock B450M Pro4

THx

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Za takva pitanja odeš na stranicu od proizvođača i pronađeš uređaj koji te interesira (link: https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M%20Pro4/index.asp#Memory)

I pod memory tabovima imaš popise certificiranih memorija koje provjereno rade (iako memorije koje nisu na popisu mogu raditi - samo nisu provjerene).

Ovo je primjer čiste lijenosti jer je meni trebalo punih 10 sekundi da to pronađem, dakle ti si to mogao i sam pronaći za par minuta da si probao a da nisi ni znao ništa o tome...

16 godina
neaktivan

i? jesi našao ovu memoriju? Nisi, kao ni ja. Možda netko na forumu ima ovu kombinaciju?

Bitno je kenjat.

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2019 13:57 (gargo).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice