Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.166
|
čitano: 4.549.209
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
kenan.M kaže...
Gago4 kaže...

A jel ima jos jeftinija varijanta sa maticnom,posto mi netreba vise utora za grafu a vidim da su dosta skuplje?Bitno da podrzava amd fx 8320

Ima i još jeftinija varijanta, bilo koja matična 970 chipseta a može i još jeftinije (1 - 2 - 3) Obavezno kupi neki cooler jer su ovi stock cooleri prebučni, ko da ti je avion u sobi. Ako nećeš klokat barem lc-cc-95 ili preporučljivo rajintek aidos (lc je 10 eura, a ovaj je 15eura). Ako uzimaš ove najjeftinije ploče moguće je da neće podržavat fx8320 "out of the box", npr. ova giga GA-78-LMT-USB3 podržava fx8320 "out of the box" sa revizijom 5.0. Tako da ako planiraš njih kupit zaobiđi asrock i pošalji mail (ili nazovi ih) mindfactoriju da ti kažu koju reviziju ploče imaju. Najsigurnije ti je kupit neku od ovih 970 chipseta ako se ne želiš zajebavat sa bio updejtom.

EDIT: Ove 3 najjeftinije (760 i 780 chipset) sigurno ne podržavaju "out of the box" fx8320, jedino gigabyte i to ako je revizija 5.0.

Sve sam skuzio osim ovaj out of the box.Koja je razlika od normalnog procesora za koji is mi poslao link i tog out of the box?

sry{#}

Battlelog: Ratkapa16
13 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Ma to je engleska fraza, "out of the box" znači "iz kutije" tj. ništa ne moraš dirat, ni hardwerski ni softwerski i proc će ti radit čim ga staviš u socket na matičnoj. Dok kod nekih starijih ploča treba update biosa (softwersko podešavanje)

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
kenan.M kaže...

Ma to je engleska fraza, "out of the box" znači "iz kutije" tj. ništa ne moraš dirat, ni hardwerski ni softwerski i proc će ti radit čim ga staviš u socket na matičnoj. Dok kod nekih starijih ploča treba update biosa (softwersko podešavanje)

Znaci i ako uzmem ovu najjeftiniju maticnu sto si ponudio mogu stavit fx 8320 na nju samo je potreban update BIOS-a,nista vise?:)

Battlelog: Ratkapa16
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.7.2014 16:18 (Gago4).
17 godina
CyberDemonVZ kaže...

Što mi je "najslabija karika"?

Procesor: AMD FX-8320 @4,5GHz
Matična: ASUS Sabertooth 990FX R2.0
Grafička: Gainward GeForce GTX 770 Phantom 4GB
Memorija: PC-12800, 16 GB, G.SKILL Ripjaws X series, F3-12800CL9D-8GBXL, DDR3 1600MHz, kit 4x4GB
Proc. hladnjak: SCYTHE Yasya SCYS-1000
PSU: Corsair TX650 V2
SSD: 120.0 GB INTEL Series 520
HDD: 3 kom., 500GB, Seagate Barracuda 7200.11

Case: Chieftec Dragon

Monitor: LCD NEC MultiSync 20WGX2 Pro (1.680x1.050 S-IPS)
Tipkovnica: Logitech Gaming Keyboard G510
Miš: Logitech G700s
Slušalice: Logitech G35
Zvučnici: Logitech X-530

CyberDemonVZ kaže...
chaselol kaže...

^monitor i zvucnici

Da, monitor je već u planu. Zvučnike ne pomišljam mjenjati ni u najluđim snovima (dijelom zato jer rade savršeno, a dijelom jer skoro stalno koristim slušalice :)

A što bi prvo mijenjao iz gornjeg dijela opisa? Ja stvarno ne znam.. preći na i7, ili jaču grafu.. ili veći SSD...  Nisam pametan :)

Ja bih rekao da ti fali dikovnog prostora. Ne veći SSD nego 1-2 veća hard diska i to kvalitetnija nego to smeće od Seagate Barracude .11 koji se kvare ko ludi.

Isto tako - mehanička tipkovnica. A za monitor, to pričekaj neke s FreeSync odnosno Adaptive Sync (DisplayPort 1.4 standard).

Twitter: @191x7
13 godina
neaktivan
Gago4 kaže...
kenan.M kaže...

Znaci i ako uzmem ovu najjeftiniju maticnu sto si ponudio mogu stavit fx 8320 na nju samo je potreban update BIOS-a,nista vise?:)

Da, ali ti za bios update treba procesor, sa tim se isplati zajebavat samo ako imaš već neki procesor koji ploča nativno (out of the box) podržava..

14 godina
191x7 kaže...
Ja bih rekao da ti fali dikovnog prostora. Ne veći SSD nego 1-2 veća hard diska i to kvalitetnija nego to smeće od Seagate Barracude .11 koji se kvare ko ludi.

E da.. kad sam se počeo igrati s obradom videa, to se itekako vidi!

I da, dobro da sam naletio na tekstove o ovim Baracudama, pa sam snimio novi firmware, vjerojatno bi do sad ostao bez sva tri.

Nije ti loša ideja, idem pratiti ponude Hardver za diskove.

191x7 kaže...
Isto tako - mehanička tipkovnica.

Ma, za gaming savršena. Pogotovo zbog displeja.

E, ako ću počet programirat, onda će biti druga priča.

191x7 kaže...
A za monitor, to pričekaj neke s FreeSync odnosno Adaptive Sync (DisplayPort 1.4 standard).

Nisam imao pojma da stiže novi standard, hvala! {#}

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
14 godina

Dali se isplati kupiti AMD Phenom II x4 910e za 460 kn (novi pod  garancijom -premda je proc star 4 god )  + am3 maticna koja ima  integriranu grafiku Radeon3000  (cijena oko 400 kn)   (pc je namjenjen samo za Autocad, i multimediju  )

LP

Mechanical Engineer★★★★★
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 6:30 (Gamerx:)xxx).

0 0 hvala 0
12 godina

Bok ljudi {#}

Posto za par mjeseci izlaze GTA 5 i The Witcher 3, vrijeme bi bilo da nadogradim svoje racunalo. Ja sam razmisljo da promijenim CPU i GPU, raspolagao bi sa 2500 kn.

Prodajem Sapphire HD 7870 za 900 kn, zainteresirani PP
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Vuk15 kaže...

Bok ljudi {#}

Posto za par mjeseci izlaze GTA 5 i The Witcher 3, vrijeme bi bilo da nadogradim svoje racunalo. Ja sam razmisljo da promijenim CPU i GPU, raspolagao bi sa 2500 kn.

jace od ovoga neide{#}

Cpu- fx-8320

https://www.uzishop.hr/amd-procesori/401-amd-fx-8320-box-35ghz-16mb-cache-125w-box.html

Gpu- r9 280

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=14489

lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

evo došla je na red i grafa napokon.Dakle komponente su  pod moj komp. pa me zanima koju bi mi grafu preporucili? i dali bi OCZ 550 Mod Fatal1ty ili Fortron napajanje Raider S PSU 750W,80+ SILVER  bilo dobro za nju i opcenito? 

buđet cca. 1600 kn +-100kn

Nemam potpis
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 16:47 (askip).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
askip kaže...

evo došla je na red i grafa napokon.Dakle komponente su  pod moj komp. pa me zanima koju bi mi grafu preporucili? i dali bi OCZ 550 Mod Fatal1ty ili Fortron napajanje Raider S PSU 750W,80+ SILVER  bilo dobro za nju i opcenito? 

buđet cca. 1600 kn +-100kn

Imaš Sapphire R9 280 za 1500 kn, oba napajanja su dovoljna, prednost Raideru.

Ovaj CPU pod Moj PC je preslab za ovu grafu, tako da i tu treba nadogradnja.

Da sam na tvome mjestu, ja bih si tu prvo složio dobru podlogu, a to je

novi FX6300 ili 8320 + Gigabyte 970A-DS3P+AM hladnjak za CPU, a onda tek grafa,

DDR3 RAM koristiš dalje normalno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 17:01 (Valentin17).
12 godina
Ako sam ti pomogao, pritisni hvala
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

ova ili ova koja je razlika osim u cijeni? i jel mi bolje ići na r9 280 ili r9 270x be?

mislim  zbog bottlenecka ? nece mi ovaj cpu-u s r9 280  stvarati bottleneck?

Nemam potpis
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 16:57 (askip).
14 godina
askip kaže...

ova ili ova koja je razlika osim u cijeni? i jel mi bolje ići na r9 280 ili r9 270x be?

Ista kartica, drugi dobavljač, a i prva nije dostupna.

R9 280 (HD7950) je jača...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 16:59 (Valentin17).
15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
askip kaže...

Ista kartica, drugi dobavljač, a i prva nije dostupna.

R9 280 (HD7950) je jača, ali...

mislim  zbog bottlenecka ? nece mi ovaj cpu-u s r9 280  stvarati bottleneck? 

ali.. ? :D

Nemam potpis
14 godina
askip kaže...
nece mi ovaj cpu-u s r9 280  stvarati bottleneck? 

Hoće.

Ma ništa, zaboravi. ;D

15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
askip kaže...
nece mi ovaj cpu-u s r9 280  stvarati bottleneck? 

Hoće.

Ma ništa, zaboravi. ;D

Zbunio si me totalno sad, pa onda bolje da uzmem slabiju grafu ak ce ova raditi bottleneck s cpuom :/ šta ne? 

i da da pitam za napajanja ona dva gore koje bi bilo bolje uzet od ta dva? 

Nemam potpis
16 godina

Već sam bio sam nešto slagao i stavio tu u temu, ali zanima me kako bi ste mi vi složili, oko 5500-6000kn(poželjno čim manje, naravno) kao upgrade za Moj PC 1. Planirao sam mjenjati "samo" CPU, matičnu, grafičku i napajanje. Mislio sam ugurati 4690k i R9 290, a matičnu bi htio na Z97 platformi, da kasnije imam mogućnost upgradea na Broadwell.

Imao sam i ideju da sada uzmem R9 280 pa da za par mjeseci ubacim još jednu, ali koliko sam gledao nije baš isplativo jer bi morao uzeti osjetno skuplju matičnu da imam 2 PCIe x8 slota i jače napajanje, ali ako možete složiti nešto jeftinije može i ta opcija.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 17:11 (power_user).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

za taj proc nista jace od r7 260X, jer neces imati nikakve razlike {#}

power_user kaže...

Već sam bio sam nešto slagao i stavio tu u temu, ali zanima me kako bi ste mi vi složili, oko 5500-6000kn(poželjno čim manje, naravno) kao upgrade za Moj PC 1. Planirao sam mjenjati "samo" CPU, matičnu, grafičku i napajanje. Mislio sam ugurati 4690k i R9 290, a matičnu bi htio na Z97 platformi, da kasnije imam mogućnost upgradea na Broadwell.

Imao sam i ideju da sada uzmem R9 280 pa da za par mjeseci ubacim još jednu, ali koliko sam gledao nije baš isplativo jer bi morao uzeti osjetno skuplju matičnu da imam 2 PCIe x8 slota i jače napajanje, ali ako možete složiti nešto jeftinije može i ta opcija.

Cek jel planiras da igras na 1080p ili iznad? :D

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 17:17 (chaselol).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
chaselol kaže...

za taj proc nista jace od r7 260X, jer neces imati nikakve razlike {#}

power_user kaže...

Ma u buducnosti imam namjeru update cpu. pa bi sad uzeo bolju grafu al naravno  da mi trenutno  ju ne koci previše sadasnji cpu

Nemam potpis
16 godina
chaselol kaže...

Planiram ovih dana nabaviti 1440p monitor, trenutno imam 2048x1152

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 17:26 (power_user).
13 godina

za taj cpu nista jace od r7 260x a i to je na granici

Moj PC  
0 2 hvala 1
14 godina
askip kaže...

Ma u buducnosti imam namjeru update cpu. pa bi sad uzeo bolju grafu al naravno  da mi trenutno  ju ne koci previše sadasnji cpu

Ma slobodno si uzmi R9 280, to je znatno jaca kartica od predlozene R7 260X, i imat ces bolje performanse bez obzira na bottelneck CPUa... a ionako ga mislis kasnije apgrejdat.

Za primjer meni je G3220 jedno vrime tera GTX770 bez vecih problema, Bioshock Infinite na max postavkama isa 60+ fps ko od sale... samo ne ocekuj cudesa u MP/MMO i slicim CPU bound igrama.

a.k.a. ukiy
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.7.2014 18:13 (anarchyST).
12 godina
power_user kaže...

čemu ovo podebljano, odnosno zašto misliš da će ti se isplatiti upgrade sa najjačeg haswella na neki broadwell

eventualno da sad nemaš dovoljno love pa uzimaš neki haswell pentium upgrade je ok namjera, no ovako ne vidim razloga za to, pogotovo jer nakon toga dolazi skylake sa ddr4 i sasvim novim pločama, a pitanje je i koliko će on biti isplativ za upgrade haswella

uzmi taj proc, dobru ploču - z97 ako nije velika razlika, a z87 ako je dosta povoljnija i vozi sljedećih 4-5 godina

16 godina
picajzla0707 kaže...
power_user kaže...

čemu ovo podebljano, odnosno zašto misliš da će ti se isplatiti upgrade sa najjačeg haswella na neki broadwell

eventualno da sad nemaš dovoljno love pa uzimaš neki haswell pentium upgrade je ok namjera, no ovako ne vidim razloga za to, pogotovo jer nakon toga dolazi skylake sa ddr4 i sasvim novim pločama, a pitanje je i koliko će on biti isplativ za upgrade haswella

uzmi taj proc, dobru ploču - z97 ako nije velika razlika, a z87 ako je dosta povoljnija i vozi sljedećih 4-5 godina

Čisto da imam tu mogućnost ako nas Intel iznenadi s nečim velikim(čemu se uopće ne nadam). Uz to Z97 ima malo drugačije riješeno napajanje procesora, tako da postoji sitno poboljšanje u overclocku, a i ne volim baš kupovati starije generacije proizvoda kada su nove vani.

12 godina
power_user kaže...

Čisto da imam tu mogućnost ako nas Intel iznenadi s nečim velikim(čemu se uopće ne nadam). Uz to Z97 ima malo drugačije riješeno napajanje procesora, tako da postoji sitno poboljšanje u overclocku, a i ne volim baš kupovati starije generacije proizvoda kada su nove vani.

sa broadwelom sigurno neće biti ništa velikog, osim kao i dosad 5-15 posto veće snage što ne vrijedi troška i vjerojatno nešto bolje integruše što opet nema puno smisla za gaming konfu sa posebnom grafom

ovo drugo je ok razlog, zato sam i ja uzeo h97 ploču i haswell refresh jer su tada taman izašli u prodaju, ali to je čisto osobna stvar nevezana uz nekakav veliki dobitak u perfomansama

12 godina
neaktivan

Ovo je moja konfa:
MBO:
Asus s1155 P8Z77-V LX2
CPU: Intel i5-3570 3,4GHz
-Cooler: Cooler Master - Hyper 212 EVO
GPU:Nvidia GTX 285
-Cooler: Artic Coolinga Accelero Xtreme GTX Pro
RAM: G.Skill Ripjaws X series 2 X 4 GB 1333 MHz
HDD:Seagate 320 GB
ODD: LG DL SATA
SSD: Samsung 840 Basic 120GB
PSU:Chieftec CFT-650-14C 650 W
Kučište:Gigabyte GZ-X2
Predpostavljam da bi ove boldane trebalo mjenjati. Pa sad bi trebao prijedlog(e) što i kako. Ugl hard sam vec prije kupio (1TB caviar black), kučište sam mislio ovo uzeti: http://www.melcomp.hr/?task=catalogue&stask=det&pid=12700 .
E sad trebao bih preporuku za grafičku za cca 1500kn i napajanje koje bi bilo pogodno za to sve skupa, hvala :)
PS ako može sve iz Melcompa, bilo bi poželjno ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 11:34 (flukscro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Grafa koja je svuda 1500kn samo kod njih skuplja ^_^

Moj PC  
0 1 hvala 1
12 godina
neaktivan

Ne piše cijena, vjerovatno je malo više al ima razloga zašto kod njih kupujem :P
Ima koja nvidia u tom rangu?

13 godina
protjeran
flukscro kaže...

Ne piše cijena, vjerovatno je malo više al ima razloga zašto kod njih kupujem :P
Ima koja nvidia u tom rangu?

kod njih nemas nista za te novce, gtx-ica trenutno u tom cijenovnom rangu ne postoji za te pare! inace po prefomansama je gtx760 ali one su debelo pre skupe i neisplative do danjega!lp

stranica im je u teskoj banani, sve su im informacije krive! cemu ta trgovina?{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2014 14:35 (Stjepanj).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice