Ransomware napada

poruka: 743
|
čitano: 209.031
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Ransomware napada

Ako smijem pitat administratore u tvrtkama koje su pobrale cryptolockera, koje av-e imate?

kod nas je Trend Micro...nije pomogao...

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
14 godina
Re: Ransomware napada

Trendmicro i kod nas :/

Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
14 godina
neaktivan
Ransomware napada

ESET bi trebao pomoci, ako je pri instalaciji (ili naknadno) ukljuceno da skonta unwanted apps and programs (ili tako nesto)

HAKOSUKA
16 godina

Prvi puta, na jednoj dislociranoj lokaciji smo pobrali virus. No međutim, samo na tim vanjskim lokacijama nemamo proxy. U glavnoj firmi imamo proxy te je zabranjen ikakav download izvršnih datoteka sa weba te ondje nismo imali problem. E sad, koliko je to dovoljno i hoće li se ipak provući u budućnosti...

13 godina
Ransomware napada

Moze li se netko docepati primjerka virusa ?

Ili barem zna odakle je dosao tj. ima taj mail ?

Ili je neki java drive by ?

Svabe spominju office exploit (ali macro, ne onaj žešći)

edit: pardon, da nadodam i link

Tog sam svabu i zamolio da mi posalje primjerak ako ima jos.

ja
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2015 20:20 (bender_007).
15 godina
Ransomware napada

Jednostavno rješenje smo iznašli na Antivirusnoj Temi šta se tiće zaštite od criptovirusa...

Izgleda da ga Comodo Sandbox uspješno izolira a također i jedan programčić imena SecureAplus koji blokira i pita za korisničku interakciju za svaki program koji nema uredan certifikat...

LINK

EDIT: Evo i programčić imena VoodoShield ga blokira ( on radi na sistemu PC lokota za sve što se po prvi puta pokušava pokrenuti )

LINK

Nadam se da će nekome pomoći što se tiče buduće zaštite da se ne desi havarija izgubljenih podataka!

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2015 22:05 (andi.cro).
16 godina
bugi.kc kaže...

Prvi puta, na jednoj dislociranoj lokaciji smo pobrali virus. No međutim, samo na tim vanjskim lokacijama nemamo proxy. U glavnoj firmi imamo proxy te je zabranjen ikakav download izvršnih datoteka sa weba te ondje nismo imali problem. E sad, koliko je to dovoljno i hoće li se ipak provući u budućnosti...

mi imamo proxy, ali imamo i superusere koji sve znaju i mogu :)

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
10 godina
neaktivan
Ransomware napada

ako kome treba primjer viruva tj zarazenog file-a neka mi se javi na ivanpavlek@yahoo.com

17 godina
odjavljen
jeanzg kaže...

ako kome treba primjer viruva tj zarazenog file-a neka mi se javi na ivanpavlek@yahoo.com

Nemoj ni slučajno staviti fajl negdje na box pa ovdje objaviti link. Jer to je potpuno nepraktično. Bolje je da te ljudi moljakaju pa da im taj zaraženi fajl šalješ mailom. Preslika rodnog lista i potvrda o nekažnjavanju iz nadležnog suda obavezni...

Freak Show Inc.
10 godina
neaktivan
Ransomware napada

http://www.cert.hr/node/25569

E pa stvarno su se rano sjetili reagirati. A priopćenje je kao da ga je složio mali Ivica. Izgleda mi kao da su letimično pročitali Bagov forum pa ajmo i mi nešto napisat.

17 godina
Samo da spomenem da onaj alat za blokiranje ransomware (koji oni spominju - HitmanPto.Alert) ne štiti u Free verziji nego ga morate kupiti (prije nego se zarazite)
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
odjavljen
djigibao kaže...
Samo da spomenem da onaj alat za blokiranje ransomware (koji oni spominju - HitmanPto.Alert) ne štiti u Free verziji nego ga morate kupiti (prije nego se zarazite)

Jeli taj HitmanPro alert djelotvoran kontra ovog ransomwarea?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2015 19:03 (osvit).
15 godina
osvit kaže...
djigibao kaže...

Djelotvoran je ali samo 30dana dok ti ne istekne "Trial", onda ga moraš kupiti ako želiš produžiti zaštitu na još godinu dana 

16 godina
andi.cro kaže...
osvit kaže...
djigibao kaže...

Djelotvoran je ali samo 30dana dok ti ne istekne "Trial", onda ga moraš kupiti ako želiš produžiti zaštitu na još godinu dana 

- upitno, jer (hajd napokon..) i na gornjem CERTovom linku spominju flash i javu (java je najsumljivija, banke.. ili posjet portalu u trenutku dok je zaražen, oboje se relativno brzo počisti). Eko je exploit+cert +postavke koje dozvoljavaju npr javu (a postavke zbog eporezne, ebanking, fina itd. moraju biti takve), tad AV propušta.

+svaki av može relativno lako počisititi zarazu, problem su ''samo'' posljedice.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...

- upitno, jer (hajd napokon..) i na gornjem CERTovom linku spominju flash i javu (java je najsumljivija, banke.. ili posjet portalu u trenutku dok je zaražen, oboje se relativno brzo počisti). Eko je exploit+cert +postavke koje dozvoljavaju npr javu (a postavke zbog eporezne, ebanking, fina itd. moraju biti takve), tad AV propušta.

+svaki av može relativno lako počisititi zarazu, problem su ''samo'' posljedice.

Evo ti malo štiva za proučit vezano uz HitmanPro.Alert koji doista dobro štiti od ovakve gamadi...

LINK

10 godina
neaktivan
Ransomware napada

Molio bih vas ako nije problem da mi posaljete adresu BTC novcanika ako ste uplacivali za povratak podataka. Bavim se analizom cijele te industrije. 

Moze ovdje na thread ili kao privatna poruka. 

16 godina
neaktivan
Ransomware napada

Pozdrav dečki, evo par linova s domaćih portala, skoro svaki veći portal linka, na ovo, forum.hr, coolinarka, tportal, na ovaj ads.emg-network.com... Dakle, ovo odmah blokirati. Pun ih je log!

Evo i nekih još linkova koje sam zapazio s Kasperskyim, ako možete blokirajte svima. Prvi dio je inficirani objekt, drugi dio, na kojemu siteu je linkan. Ovo je zadnjih 7 dana kod mene. Nisam imao infekcija.

Result: Detected: HEUR:Trojan.Script.Generic
Object: http://ads.emg-network.com/www/delivery/ajs.php?zoneid=330&cb=51006989972&charset=utf-8&loc=http://www.coolinarika.com/recept/738213/&referer=http://www.coolinarika.com/tag/banana-bread//www.coolinarika

Result: Blocked: HEUR:Trojan.Script.Generic
Object: http://adsvc.tportal.hr/www/delivery/spc.php?zones=banner_728x90%3D6|banner_300x250%3D1|banner_940x75%3D7|banner_floater%3D2|banner_billboard%3D89|banner_300x250_3%3D272|banner_300x100_3%3D352|banner_146x85_1%3D353|banner_146x85_2%3D354|banner_300x100%3D3|&nz=1&source=&r=22758473&charset=utf-8&loc=http://www.tportal.hr/

Result: Blocked: HEUR:Trojan.Script.Generic
Object: http://oglasi.antenazagreb.hr/www/delivery/ajs.php?zoneid=42&cb=81237621240&charset=utf-8&loc=http://www.narodni.hr/

Critical event
Result: Blocked: http://ebay.of.by/catalog/show/121378162931/ (analysis by using the database of phishing URLs)
Object: http://ebay.of.by/catalog/show/121378162931/

Critical event
Result: Blocked: http://cemwr4qtiz9tgghxnfvt5fj.authorityturbo.com/index.php?v=anM9MSZraWlybmc9eGFqcm9lYWsmdGltZT0xNTAzMjcwNzA0MjI0NDcxMDA3NiZzcmM9MzI1JnN1cmw9YWRzLnNsb2JvZG5hZGFsbWFjaWphLmNvbSZzcG9ydD04MCZrZXk9QUNFMDJCREUmc3VyaT0vcmV2aXZlL3d3dy9kZWxpdmVyeS9zcGNqcy5waHAlM2ZpZD0z (analysis by using the database of malicious URLs)
Object: http://cemwr4qtiz9tgghxnfvt5fj.authorityturbo.com/index.php?

Također da podijelim listu svih reklama koje blokiram, ako već možete blokirati:

ripway.com
ads.emg-network.com
adsvc.tportal.hr
authorityturbo.com
doubleclick.net
24sata.hr/banneri
index.hr/indexrotator
ad.net.hr
iprom.net
adserver.iprom.net
tie.iprom.net
m1.emea.2mdn.net
m1.2mdn.net
ad.doubleclick.net
ads.livesport.eu
hr.search.etargetnet.com
ads.vecernji.hr
creative.ak.facebook.com
engine.xclaimwords.net
oddbanner.bet-at-home.com
techspot.com/openxads/
images.intellitxt.com
pages.etology.com
ads.ephdev.com
data.ero-advertising.com
delivery.adyea.com
ads.ero-advertising.com
s0.2mdn.net
ad.hr.doubleclick.net/adj/jutarnji.hr
dd.connextra.com
ads.monitor.hr
br.fling.com
aka-cdn-ns.adtech.de
rya.rockyou.com
infoblock1.city24.hr
ad.net.hr
adserving.cpxinteractive.com
oglasnikhr.adocean.pl
static.oglasnik.hr
banner.sweetmedia.org
ad.vecernji.hr
static.nacional.hr/banners
ad.slobodnadalmacija.com
angelina.globalnet.hr
ads.moj-posao.net
dynamic1.anandtech.com
ad.adperium.com
hrgde.adocean.pl
ads.tportal.hr
admeta.vo.llnwd.net
static.flixstercdn.com/static/ads/
index.hr/indexrotator/
hr.search.etargetnet.com
banners.cams.com
ad.yieldmanager.com
resources.infolinks.com
uk.ads.hexus.net
adnethr.adocean.pl
i.ligatus.com
banners.getiton.com
ds.serving-sys.com
autonet.hr.dedi1113.your-server.de
img.techpowerup.com/images/bnnrs
hsthr.tradedoubler.com
media2.netrefer.com
oddbannerint.bet-at-home.com
outils.acf-webmaster.net
livexscores.com
ads.cc
cachewww.affutdmedia.com
adserver.itsfogo.com
ads.njuskalo.hr
spe.atdmt.com
static.ads.crakmedia.com
graphics.alt.com
cs.adxpansion.com
photos.pop6.com

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2015 9:42 (Smooth Operator).
10 godina
neaktivan
Ransomware napada

Nadam se da i administratori naših portala čitaju ovaj forum

14 godina
Smooth Operator kaže...

Pozdrav svima, premda ovaj put sam izbjegao metak, već 28.1. sam bio u situaciji kao dosta vas. Cryptolocker je došao u .zip privitku maila. Djevojka koja je nanovo počela raditi u Nabavi je kliknula i otvorila mail, u 13.55, za kratko vrijeme njezin user folder i share na fileserveru kojemu je imala prava je bio kriptiran. Svaki folder je i u sebi imao i sliku s uputama za plaćanje.

Srećom, imamo shadow kopije na korisnicima i backup svih servera svaku noć 15 dana, pa nije bilo nekog većeg gubitka.

No i ja sam se tada pozabavio malo više analizom. Moji korisnici imaju Kaspersky, uredno je bio ažuriran, ali je update zakasnio možda 4 sata. Da smo dobili sutra mail, ne bi se ništa dogodilo. Ukoliko se desi novi virus-outbreak, jednostavno nema pomoći prije updatea. Možda nekad heurestika i pomogne, ali ne uvijek.

Na uređaju za forenziku mreže sam otkrio da je s računala pokrenuta ssl sesija prema nekome ovh serveru, neki provider u Francuskoj, s čega se virus downloadao i započeo započeo enkripciju.

Prvo što sam napravio je automatsko uklanjanje .exe i .scr extenzija na mail serveru. Najviše sam susrećao .scr, i ljudi je olako preskoče. Predlažem da isto napravite kao kod sebe.

Kod Kasperskog ima jedna dobra stvar, zove se SystemWatcher, u biti služi za pregled što aplikacije rade po vašemu računalu. Kod mene nije bila upaljena, neka računala su imala problema s performansama zbog toga, ali sam i to rješio.

Zadnja stvar koju sam omogućio je Application Control, kako ju točno postaviti za kritpolockere, pogledajte ovdje. Dakle, ovdje postavljate da sve nove aplikacije idu u grupu onima kojima se ne vjerujete, dodate u tu grupu zaštićene ekstenzije, i to je to. Također, za ovo treba dosta vremena, dok definirate Word, Excel, Reader, itd, da mogu editirati ove zaštićene fileove koji imaju navedene ekstenzije, međutim, Kaspersky radi heurestiku nad njima i čak provjerava reputaciju u cloudu, tako da većinu standardnih aplikacija su po defaultu u grupi kojima vjerujemo.

Također vam skrećem pozornost na vaše baze podataka, jer će se bi se i one mogle kriptirati, pripazite gdje i kako radite backup, da li možete koristiti neke druge ekstenzije prilikom backupa, itd.

Kod mene je sve virtualizirano, pa je jako teško doći do backupa kad je sloj ispod OSa.

Pitajte ako što vas zanima.

Samo da se nadovežem na temu, ovo je i najbolji ako ne i jedini način da se zaštiti od takvih napda.NIKAKAV, napominjem, NIKAKAV antivirus vas neće zaštititi ako je zero day infection.Ja sam nedavno isto pronašao jedan takav virus bio je u obliku .cab (eugne_baud_sa.cab a unutra eugne_baud_sa.scr), kojeg je jedna tajnica dobila mailom i pokrenula..Kaspersky ga nije detektirao, i cjeli VirusTotal pokazivao da je čisto.Submito sam ga Kaspersky na analizu i bio je u update za par sati.Al problem je tih prvih par sati dok se virus ne otkrije, jel i taj sam autor virusa naravno provjeri svoj virus prije puštanja na NET dali ga svi vodeći antivirusni programi detektiraju ili ne.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2015 10:00 (ivicask).
16 godina
neaktivan
Ransomware napada

Ako bi netko htio analizirati još, evo, pazite da ne uključite "prelomi tekst" u notepadu, kako bi vam prikazivalo sve kako treba.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34568258/block.txt

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
10 godina

hvala na listi. no je li jedno od rješenja za reklame/banere i adblock, onda jednostavno nemam 99% bannera i reklama na samom siteu?

16 godina
neaktivan
vedri2 kaže...

hvala na listi. no je li jedno od rješenja za reklame/banere i adblock, onda jednostavno nemam 99% bannera i reklama na samom siteu?

Da, ali dok svakome korisniku instaliraš adblock,pa ovaj ima IE, ovaj Chrome,pa podesiš liste, pa se promjene... Ako imaš neki uređaj, gateway, proxy, ili slično, najlakše. Onda blokiraš svima, na svim browserima.

10 godina

jasno ko' dan

17 godina
Smooth Operator kaže...
vedri2 kaže...

Da, ali dok svakome korisniku instaliraš adblock,pa ovaj ima IE, ovaj Chrome,pa podesiš liste, pa se promjene... Ako imaš neki uređaj, gateway, proxy, ili slično, najlakše. Onda blokiraš svima, na svim browserima.

Mozes im stavit Ad Fender ili AdMuncher ili ubacit svima u HOSTS

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
16 godina
Smooth Operator kaže...

Ako bi netko htio analizirati još, evo, pazite da ne uključite "prelomi tekst" u notepadu, kako bi vam prikazivalo sve kako treba.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/34568258/block.txt

kod recepti-svijeta, adsvc.tportal, tportal je zajedničko to što imaju outdated web server, tako da ne iznenađuje što se upravo preko tih stranica širi malware.

4 malware sites (  eset i kaspersky ih prepoznaju kao malicious URLs)

1 pishing site

25.2. 2015 je izašao Kaspersky Endpoint Security 10 for Windows Workstations: Service Pack 1 (version 10.2.2.10535), pa bi bilo dobro da nadogradiš na zadnju verziju

malo detaljnije

12 godina
Smooth Operator kaže...

Pozdrav dečki, evo par linova s domaćih portala, skoro svaki veći portal linka, na ovo, forum.hr, coolinarka, tportal, na ovaj ads.emg-network.com... Dakle, ovo odmah blokirati. Pun ih je log!

Evo i nekih još linkova koje sam zapazio s Kasperskyim, ako možete blokirajte svima. Prvi dio je inficirani objekt, drugi dio, na kojemu siteu je linkan. Ovo je zadnjih 7 dana kod mene. Nisam imao infekcija.

Jel ovo znači da čim se ode na ove portale postoji opasnost ili samo ako se ide na reklame i također, je li to opasnost i za privatne korisnike ili samo za firme?

Isprike ako je pitanje glupo.

16 godina
neaktivan
total kaže...

1 pishing site

25.2. 2015 je izašao Kaspersky Endpoint Security 10 for Windows Workstations: Service Pack 1 (version 10.2.2.10535), pa bi bilo dobro da nadogradiš na zadnju verziju

malo detaljnije

Hehe, ne brini za Kaspersky, samo nemam razloga da ga upgradam, ni nema nekih novosti, većinom bugfixevi. Još ima bug kad se prilikom ažuriranja na KSC 10 SP1 baza ne ažurira pa ništa ne radi...

16 godina
neaktivan
m77 kaže...

Jel ovo znači da čim se ode na ove portale postoji opasnost ili samo ako se ide na reklame i također, je li to opasnost i za privatne korisnike ili samo za firme?

Isprike ako je pitanje glupo.

Mislim da je drive-by infekcija, ne trebaš ništa klikati i da se svejedno zaraziš. Opasnost je za sve ista.

16 godina
Smooth Operator kaže...
total kaže...

1 pishing site

malo detaljnije

Hehe, ne brini za Kaspersky, samo nemam razloga da ga upgradam, ni nema nekih novosti, većinom bugfixevi. Još ima bug kad se prilikom ažuriranja na KSC 10 SP1 baza ne ažurira pa ništa ne radi...

ne brinem ja

kako je tema cryptor spomenio sam samo zbog ovog :)

What's new in SP1

• Anti-virus technologies:
    It is now possible to restore files that have been encrypted by cryptors. Please note: it is only possible to restore files that were attacked while the application was running with the System Watcher component and the option Use behavior stream signatures (BSS) enabled.

i eventualno zbog ovog

Application Startup Control:

• The logic of processing Application Control rules has changed: by default, the application denies application startup only to users that are expressly included in the deny list. The "Deny for other users" setting has been added to Application Startup Control rules to support the logic implemented in previous versions of the application. 
  • The option of generating a test verdict for the "Block by default" implicit rule

16 godina
neaktivan
total kaže...

ne brinem ja

kako je tema cryptor spomenio sam samo zbog ovog :)

What's new in SP1

• Anti-virus technologies:
    It is now possible to restore files that have been encrypted by cryptors. Please note: it is only possible to restore files that were attacked while the application was running with the System Watcher component and the option Use behavior stream signatures (BSS) enabled.

i eventualno zbog ovog

Application Startup Control:

• The logic of processing Application Control rules has changed: by default, the application denies application startup only to users that are expressly included in the deny list. The "Deny for other users" setting has been added to Application Startup Control rules to support the logic implemented in previous versions of the application. 
  • The option of generating a test verdict for the "Block by default" implicit rule

U pravu si, budem još danas. Čitao sam changelog, ali dočim sam vidio enkripciju, mislio sam da je taj dio za enkripciju podataka koje može raditi i Kaspersky, npr. ukraden laptop, nemogućnost uzimanja podataka.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice