Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.099.774
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
13 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Pogledaj u elmatisu, u chipoteci ili kronosu sumnjam da ga imaju, al i njih provjeri svejedno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

pitaj ih jel ti mogu naručit...ja sam isto naručivao dijelove preko takvih trgovina....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

vjerojatno svi već znate za ovo...ako ima neki početnik ovdje tko zna engleski,toplo vam preporučujem yt korisnika mjlorton....imate sve objašnjeno na laički način...

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Htio bih se malo počet bavit s arduinom pa gledam di ima za kupit,našao sam na amazonu ali imaju 2 modela (1,2) e sad jedan je 23 Ł a drugi 13 Ł jel mi može netko objasniti u čemu je razlika?i da jel se može ovaj IC izvadit pa stavit u neki drugi sklop?

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
zelenbic kaže...

Htio bih se malo počet bavit s arduinom pa gledam di ima za kupit,našao sam na amazonu ali imaju 2 modela (1,2) e sad jedan je 23 Ł a drugi 13 Ł jel mi može netko objasniti u čemu je razlika?i da jel se može ovaj IC izvadit pa stavit u neki drugi sklop?

Ako ne želiš sve gotovo ili imaš programerskog iskustva preporučam ti da zaobiđeš Arduino. Previše ljudi koji krenu s njim ne završe na ničemu osim kopiranju tuđih projekta.

Chip možeš izvaditi i staviti negdje drugdje ali opet dosta korisnika to nezna napraviti.

Ove pločice su iste kolko ja vidim, uzmi jeftiniju ako već moraš to uzimati. 

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
14 godina
Ma uzmi si kineskog klona ili compatiblea za početak,ne vrijedi trošiti toliko
robimarko@gmail.com
14 godina
ROFLOLMAO kaže...
zelenbic kaže...

Ako ne želiš sve gotovo ili imaš programerskog iskustva preporučam ti da zaobiđeš Arduino. Previše ljudi koji krenu s njim ne završe na ničemu osim kopiranju tuđih projekta.

Chip možeš izvaditi i staviti negdje drugdje ali opet dosta korisnika to nezna napraviti.

Ove pločice su iste kolko ja vidim, uzmi jeftiniju ako već moraš to uzimati. 

Nemam iskusktva a s ovim bi krenuo radi najveće podrške online.

robimarko kaže...
Ma uzmi si kineskog klona ili compatiblea za početak,ne vrijedi trošiti toliko

Mislim da cu si ipak uzet arduina jer ima najvecu podrsku online.

14 godina
Kako hoćeš,tvoja odluka.
Ja sam si uzeo Arduino Nano compatiblea za 6 dolara i poslan je prošli tjedan,sada ga čekam.

Nego treba li mi jednostrani ili dvostrani stripboard za ovaj cap meter:http://www.romanblack.com/onesec/CapMeter.htm
robimarko@gmail.com
15 godina
neaktivan

@zelenbic

Imaš podršku za sve. I steći češ više znanja poput čitanja datasheeta, detaljnije rad procesora i standardnog C-a. Uz to nisi ograničen na jedan chip.

Klon ti je u osnovi isti osim proizvođača.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2014 15:59 (ROFLOLMAO).
14 godina

može neki primjer tih klonova?I da u kojem jeziku se programiraju takve  stvari?koliko sam vidio to je neki jezik tipa C.

I usput ovo sam bio naručio prošle godine ali nikad nisam saznao kako to koristiti(zato bi i htio arduino jer je puno lakše saznat takve stvari kad je od nekog branda)

pa ako netko zna kako bilo bi lijepo da mi objasni :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2014 16:16 (zelenbic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Pa to je programator za mikrokontrolere
robimarko@gmail.com
14 godina

ma to znam ali muči me kako početi programirati te mikrokontrolere i možda je malo glupo pitanje ali jel to nešto slično kao arduino?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zelenbic kaže...

ma to znam ali muči me kako početi programirati te mikrokontrolere i možda je malo glupo pitanje ali jel to nešto slično kao arduino?

Daj prouči bar teoriju malo {#}

Mikrokontroler ti je računalo na jednom chipu. (arduino korist ATmega328 mislim) Aduino nije ništa drugo nego taj mikrokontroler s programatorom (ubiti koristi bootloader ali to trenutno nije bitno). Na to su dodali i svoj IDE (koj je realno dno dna) i napisali svoj set funkcija jer im očito C nije bio dobar. 

Lik odlično objašnjuje:

https://www.newbiehack.com/

Otvorio sam i ja temu ali nitko se nije želio uključiti:

http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/mikrokontroleri-programiranje/190583.aspx

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2014 17:57 (ROFLOLMAO).
13 godina
neaktivan

na eklektronskoj plocici izgorio  mi je kondenzator mkp x2 5h,     0.1mikrofarad 275 vdc.  sada  dali    ga  moze  zamijeniti  isti kondenzator samo razlika u naponu, znaci 275vAC,  jer nemam  istoga

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
shile898 kaže...

na eklektronskoj plocici izgorio  mi je kondenzator mkp x2 5h,     0.1mikrofarad 275 vdc.  sada  dali    ga  moze  zamijeniti  isti kondenzator samo razlika u naponu, znaci 275vAC,  jer nemam  istoga

mislim da napon može biti veći,ali ne smije nikako biti manji....no ne drži me za riječ....

fra Krsto Narkoman
15 godina
neaktivan

Možeš ga zamjeniti. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Trebam savjet u vezi kupnje lemilice. Napokon planiram zamjenit trenutnu lemilicu(bez regulacije temperature, samo se ušteka u utičnic) pošto mi je ovo već druga koju mjenjam, planiram uzeti nešto kvalitetnije, ali opet ne preskupo. Našao sam dvije koje se čine dobre: Gordak 936a, što je klon Hakko 936 lemne stanice. Bonus je što su vrhovi jednaki kao na Hakku, zamjenske ručke se mogu naći bez problema. Druga je ZD-99, što je klon Wellera WCL100. Za nju nisam uspio pronaći više informacija, pa ako netko ima neka se javi

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

šta mislite o onom fermovom paketu s pištoljem,običnom lemilicom,pumpom,lemom,stalkom,povećalom i krokodilkama?mislim da je 200kn solidna cijena,samo da je grijač kvalitetan....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

šta mislite o onom fermovom paketu s pištoljem,običnom lemilicom,pumpom,lemom,stalkom,povećalom i krokodilkama?mislim da je 200kn solidna cijena,samo da je grijač kvalitetan....

Iskreno kad god je alat u setu pokušavam ga izbječi. I još kad je jeftini moraš znati da niti jedan dio tog seta nemože biti dobar. 

12 godina
neaktivan

einhelova lemilica je 70kn,parkside-ova isto,sad koliko nekvalitetno može biti stalak s povećalom,pumpica,lem,kutija za lem,pasta za lemljenje i 2 lemilice s 3g jamstva...u to ne bih ni ulazio xD 

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

einhelova lemilica je 70kn,parkside-ova isto,sad koliko nekvalitetno može biti stalak s povećalom,pumpica,lem,kutija za lem,pasta za lemljenje i 2 lemilice s 3g jamstva...u to ne bih ni ulazio xD 

bolje se pitaj kolko nekvalitetna lemilica može biti za 70 kn.

EDIT: Gledaj na:

Dobar stalak i regulaciju temperature. Trebalo bi pisati koja je temperatura postavljena. Ako izgleda ko igračka bježi od toga.

Termalni kapacitet. Cijeli vrh (sve što se grije) mora biti "teško." Ako toga nema nemože se dovoljno brzo zagrijati ono što lemiš, moraš koristiti veču temperaturu i vjerojatnost za frustracije i oštečenja pločice raste. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2014 19:39 (ROFLOLMAO).
17 godina
Ivan_hacker kaže...

Trebam savjet u vezi kupnje lemilice. Napokon planiram zamjenit trenutnu lemilicu(bez regulacije temperature, samo se ušteka u utičnic) pošto mi je ovo već druga koju mjenjam, planiram uzeti nešto kvalitetnije, ali opet ne preskupo. Našao sam dvije koje se čine dobre: Gordak 936a, što je klon Hakko 936 lemne stanice. Bonus je što su vrhovi jednaki kao na Hakku, zamjenske ručke se mogu naći bez problema. Druga je ZD-99, što je klon Wellera WCL100. Za nju nisam uspio pronaći više informacija, pa ako netko ima neka se javi

936 je vrlo popularna i za nju se posvuda da naći dijelova, vrhova, grijača, a i cijela ručka je jeftina. Također, kažu da je ugodna za rad. Osobno je nisam probao.

Ja bih ti ipak preporučio samogradnju.

Ručku kupiš za 6-9 USD: http://goo.gl/0Rddbf

Kontroler za 15 USD: http://goo.gl/KeoZ2X

Još ti treba trafo 24V (recimo ovaj: http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/transformator-24v-4.16a-oglas-10247094 ali dalo bi se naći i jeftinije) koji može dati oko 3A i kućište za to sve (lako ga i sam napraviš).

Ručka i kontroler su oko 150 kn, trafo i kućište bi se dali složiti za još 100 kn i za 250, najviše 300 kn imaš super lemnu stanicu i užitak samogradnje.

14 godina
Vec sam narucio Gordak 936, za 200kn nemoze biti losa. Plus, imam dvije godine garancije od prodavaca, tako da ako izdrzi toliko bit ce odlicno
17 godina

Gdje si naručio po toj cijeni ako nije tajna?

14 godina
Darmarko kaže...

Gdje si naručio po toj cijeni ako nije tajna?

Ovdje. Platio 50 km(oko 200 kn), poslano jučer, sad čekam da dođe

Jedno pitanje, to kućište za lemnu stanicu, jesi li ti radio ili?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.3.2014 14:36 (Ivan_hacker).
17 godina
Ivan_hacker kaže...

Jedno pitanje, to kućište za lemnu stanicu, jesi li ti radio ili?

Nisam, to je s jedne news grupe.

16 godina
neaktivan

Što je točno ovo i gdje mogu pronaći više informacija?

http://www.elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=41470

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Proz0r kaže...

Obican LCD displaj kakav imaš i na kalkulatoru.Te displaye kontroliras mikrokontrolerom da ti ispisuju što god želiš(klik)

e sad kako to isprogramirati ti nemogu objasnit pošto čekam da mi dođu komponente s ebaya pa da se i sam počnem tim bavit.

17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

pise... LCD displej, racunam za nekakav kalkulator s 10-12 znamenki, paralelni pristup, multipleksirani, a kontakt se ostvaruje vodljivom gumom i golim kontaktima na PCB-u. U praksi zahtjeva previse pinova, a sve moras rucno programirat, radje uzmi neki 16x2 lcd za 2-3$ s ebay-a.

17 godina
neaktivan
zelenbic kaže...
Proz0r kaže...

Obican LCD displaj kakav imaš i na kalkulatoru.Te displaye kontroliras mikrokontrolerom da ti ispisuju što god želiš(klik)

e sad kako to isprogramirati ti nemogu objasnit pošto čekam da mi dođu komponente s ebaya pa da se i sam počnem tim bavit.

actually, "velika" je razlika izmedju ovog LCD-a i onog koji si navea u svom linku, a i osobno mu predlazem... ovaj u elmatisa je cista paralela, svaki segment znamenki je moguce pojedinacno upravljat, ali je ujedno veliki "potrosac" pinova, a i koda... za razliku od 16x2 displeja, koristi se za prikaz brojeva, dok ovi temeljeni na HD44780 kontroleri prikazuju citavu ASCII tablicu znakova.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice