Pogledaj u elmatisu, u chipoteci ili kronosu sumnjam da ga imaju, al i njih provjeri svejedno.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
pitaj ih jel ti mogu naručit...ja sam isto naručivao dijelove preko takvih trgovina....
vjerojatno svi već znate za ovo...ako ima neki početnik ovdje tko zna engleski,toplo vam preporučujem yt korisnika mjlorton....imate sve objašnjeno na laički način...
Ako ne želiš sve gotovo ili imaš programerskog iskustva preporučam ti da zaobiđeš Arduino. Previše ljudi koji krenu s njim ne završe na ničemu osim kopiranju tuđih projekta.
Chip možeš izvaditi i staviti negdje drugdje ali opet dosta korisnika to nezna napraviti.
Ove pločice su iste kolko ja vidim, uzmi jeftiniju ako već moraš to uzimati.
Ako ne želiš sve gotovo ili imaš programerskog iskustva preporučam ti da zaobiđeš Arduino. Previše ljudi koji krenu s njim ne završe na ničemu osim kopiranju tuđih projekta.
Chip možeš izvaditi i staviti negdje drugdje ali opet dosta korisnika to nezna napraviti.
Ove pločice su iste kolko ja vidim, uzmi jeftiniju ako već moraš to uzimati.
Nemam iskusktva a s ovim bi krenuo radi najveće podrške online.
Mislim da cu si ipak uzet arduina jer ima najvecu podrsku online.
Ja sam si uzeo Arduino Nano compatiblea za 6 dolara i poslan je prošli tjedan,sada ga čekam.
Nego treba li mi jednostrani ili dvostrani stripboard za ovaj cap meter:http://www.romanblack.com/onesec/CapMeter.htm
@zelenbic
Imaš podršku za sve. I steći češ više znanja poput čitanja datasheeta, detaljnije rad procesora i standardnog C-a. Uz to nisi ograničen na jedan chip.
Klon ti je u osnovi isti osim proizvođača.
može neki primjer tih klonova?I da u kojem jeziku se programiraju takve stvari?koliko sam vidio to je neki jezik tipa C.
I usput ovo sam bio naručio prošle godine ali nikad nisam saznao kako to koristiti(zato bi i htio arduino jer je puno lakše saznat takve stvari kad je od nekog branda)
pa ako netko zna kako bilo bi lijepo da mi objasni :)
ma to znam ali muči me kako početi programirati te mikrokontrolere i možda je malo glupo pitanje ali jel to nešto slično kao arduino?
ma to znam ali muči me kako početi programirati te mikrokontrolere i možda je malo glupo pitanje ali jel to nešto slično kao arduino?
Daj prouči bar teoriju malo
Mikrokontroler ti je računalo na jednom chipu. (arduino korist ATmega328 mislim) Aduino nije ništa drugo nego taj mikrokontroler s programatorom (ubiti koristi bootloader ali to trenutno nije bitno). Na to su dodali i svoj IDE (koj je realno dno dna) i napisali svoj set funkcija jer im očito C nije bio dobar.
Lik odlično objašnjuje:
Otvorio sam i ja temu ali nitko se nije želio uključiti:
http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/mikrokontroleri-programiranje/190583.aspx
na eklektronskoj plocici izgorio mi je kondenzator mkp x2 5h, 0.1mikrofarad 275 vdc. sada dali ga moze zamijeniti isti kondenzator samo razlika u naponu, znaci 275vAC, jer nemam istoga
na eklektronskoj plocici izgorio mi je kondenzator mkp x2 5h, 0.1mikrofarad 275 vdc. sada dali ga moze zamijeniti isti kondenzator samo razlika u naponu, znaci 275vAC, jer nemam istoga
mislim da napon može biti veći,ali ne smije nikako biti manji....no ne drži me za riječ....
Možeš ga zamjeniti.
Trebam savjet u vezi kupnje lemilice. Napokon planiram zamjenit trenutnu lemilicu(bez regulacije temperature, samo se ušteka u utičnic) pošto mi je ovo već druga koju mjenjam, planiram uzeti nešto kvalitetnije, ali opet ne preskupo. Našao sam dvije koje se čine dobre: Gordak 936a, što je klon Hakko 936 lemne stanice. Bonus je što su vrhovi jednaki kao na Hakku, zamjenske ručke se mogu naći bez problema. Druga je ZD-99, što je klon Wellera WCL100. Za nju nisam uspio pronaći više informacija, pa ako netko ima neka se javi
šta mislite o onom fermovom paketu s pištoljem,običnom lemilicom,pumpom,lemom,stalkom,povećalom i krokodilkama?mislim da je 200kn solidna cijena,samo da je grijač kvalitetan....
šta mislite o onom fermovom paketu s pištoljem,običnom lemilicom,pumpom,lemom,stalkom,povećalom i krokodilkama?mislim da je 200kn solidna cijena,samo da je grijač kvalitetan....
Iskreno kad god je alat u setu pokušavam ga izbječi. I još kad je jeftini moraš znati da niti jedan dio tog seta nemože biti dobar.
einhelova lemilica je 70kn,parkside-ova isto,sad koliko nekvalitetno može biti stalak s povećalom,pumpica,lem,kutija za lem,pasta za lemljenje i 2 lemilice s 3g jamstva...u to ne bih ni ulazio xD
einhelova lemilica je 70kn,parkside-ova isto,sad koliko nekvalitetno može biti stalak s povećalom,pumpica,lem,kutija za lem,pasta za lemljenje i 2 lemilice s 3g jamstva...u to ne bih ni ulazio xD
bolje se pitaj kolko nekvalitetna lemilica može biti za 70 kn.
EDIT: Gledaj na:
Dobar stalak i regulaciju temperature. Trebalo bi pisati koja je temperatura postavljena. Ako izgleda ko igračka bježi od toga.
Termalni kapacitet. Cijeli vrh (sve što se grije) mora biti "teško." Ako toga nema nemože se dovoljno brzo zagrijati ono što lemiš, moraš koristiti veču temperaturu i vjerojatnost za frustracije i oštečenja pločice raste.
Trebam savjet u vezi kupnje lemilice. Napokon planiram zamjenit trenutnu lemilicu(bez regulacije temperature, samo se ušteka u utičnic) pošto mi je ovo već druga koju mjenjam, planiram uzeti nešto kvalitetnije, ali opet ne preskupo. Našao sam dvije koje se čine dobre: Gordak 936a, što je klon Hakko 936 lemne stanice. Bonus je što su vrhovi jednaki kao na Hakku, zamjenske ručke se mogu naći bez problema. Druga je ZD-99, što je klon Wellera WCL100. Za nju nisam uspio pronaći više informacija, pa ako netko ima neka se javi
936 je vrlo popularna i za nju se posvuda da naći dijelova, vrhova, grijača, a i cijela ručka je jeftina. Također, kažu da je ugodna za rad. Osobno je nisam probao.
Ja bih ti ipak preporučio samogradnju.
Ručku kupiš za 6-9 USD: http://goo.gl/0Rddbf
Kontroler za 15 USD: http://goo.gl/KeoZ2X
Još ti treba trafo 24V (recimo ovaj: http://www.njuskalo.hr/elektronski-uredaji/transformator-24v-4.16a-oglas-10247094 ali dalo bi se naći i jeftinije) koji može dati oko 3A i kućište za to sve (lako ga i sam napraviš).
Ručka i kontroler su oko 150 kn, trafo i kućište bi se dali složiti za još 100 kn i za 250, najviše 300 kn imaš super lemnu stanicu i užitak samogradnje.

Gdje si naručio po toj cijeni ako nije tajna?
Gdje si naručio po toj cijeni ako nije tajna?
Ovdje. Platio 50 km(oko 200 kn), poslano jučer, sad čekam da dođe
Jedno pitanje, to kućište za lemnu stanicu, jesi li ti radio ili?
Jedno pitanje, to kućište za lemnu stanicu, jesi li ti radio ili?
Nisam, to je s jedne news grupe.
Što je točno ovo i gdje mogu pronaći više informacija?
Obican LCD displaj kakav imaš i na kalkulatoru.Te displaye kontroliras mikrokontrolerom da ti ispisuju što god želiš(klik)
e sad kako to isprogramirati ti nemogu objasnit pošto čekam da mi dođu komponente s ebaya pa da se i sam počnem tim bavit.
pise... LCD displej, racunam za nekakav kalkulator s 10-12 znamenki, paralelni pristup, multipleksirani, a kontakt se ostvaruje vodljivom gumom i golim kontaktima na PCB-u. U praksi zahtjeva previse pinova, a sve moras rucno programirat, radje uzmi neki 16x2 lcd za 2-3$ s ebay-a.
Obican LCD displaj kakav imaš i na kalkulatoru.Te displaye kontroliras mikrokontrolerom da ti ispisuju što god želiš(klik)
e sad kako to isprogramirati ti nemogu objasnit pošto čekam da mi dođu komponente s ebaya pa da se i sam počnem tim bavit.
actually, "velika" je razlika izmedju ovog LCD-a i onog koji si navea u svom linku, a i osobno mu predlazem... ovaj u elmatisa je cista paralela, svaki segment znamenki je moguce pojedinacno upravljat, ali je ujedno veliki "potrosac" pinova, a i koda... za razliku od 16x2 displeja, koristi se za prikaz brojeva, dok ovi temeljeni na HD44780 kontroleri prikazuju citavu ASCII tablicu znakova.