Web stranice

poruka: 324
|
čitano: 64.403
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Web stranice
Unix kaže...
77ari kaže...

Ovo je moj prvi template u CS5... inaće sam se mućio kao idiot s HTML sada ću ovaj samo izrezati i složiti u CSS... dodati joomolu i to je to.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/251933_3813485974756_2108085576_n.jpg

Sorry, ali ne.

Kada bolje razmislim bolje da ne koristim ovaj... radije ću duže raditi ali da ude boje a ne 15 min... s time da sam na ovome jućer ispravio neke greške, ali opet nije to to.

Mene više zanjima što da promjenim, slažu li se boje itd.?

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.6.2012 10:03 (77ari).
15 godina
neaktivan
77ari kaže...
Unix kaže...
77ari kaže...

Ovo je moj prvi template u CS5... inaće sam se mućio kao idiot s HTML sada ću ovaj samo izrezati i složiti u CSS... dodati joomolu i to je to.

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/251933_3813485974756_2108085576_n.jpg

Sorry, ali ne.

Kada bolje razmislim bolje da ne koristim ovaj... radije ću duže raditi ali da ude boje a ne 15 min... s time da sam na ovome jućer ispravio neke greške, ali opet nije to to.

Mene više zanjima što da promjenim, slažu li se boje itd.?

zabavi se na ovoj stranici - http://www.colorcombos.com/  - tu imaš zilijun kombinacija boja

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
neaktivan
77ari kaže...

Nažalost takve su se stranice radile prije 10 god. nažalost treba ti još puno stvari za naućit.

13 godina
neaktivan
Arian RIčko
15 godina
neaktivan
77ari kaže...

bolje je. sada smanji malo te gradijente sive, ovakvi su nakaradni. Stavi neke ljepše, 'kul' fontove 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
13 godina
neaktivan
kakapo kaže...
77ari kaže...

bolje je. sada smanji malo te gradijente sive, ovakvi su nakaradni. Stavi neke ljepše, 'kul' fontove 

Važno je da se vidi pomak... moram još malo u photoshopu raditi i dodati neke sitnice za CS5.

Arian RIčko
13 godina
neaktivan

Naučio sam napraviti template u photoshopu i napisati ga u HTML... nema ništa jednostavnije. Samo me sada mući CSS njega moram još dobro proućiti.

Arian RIčko
14 godina
Web stranice

Huh... Čisti HTML je ništa. CSS je ono što mu daje izgled. Ako si ti samo te slike koje su u predlošku stavio kroz img tag onda to nije to. Što više grafike se treba odraditi s CSS-om. Rezultat će biti isti, ali brzina učitavanja će se drastično smanjiti. Uči i samo uči, tako ćeš znati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Misliš da nije dobro da dizain radim u photoshopu? Ja napravim dizain stranice onda izrezujem tako  da samo trebam napisati CSS... kada netko klikne na navigaciju da promjeni boju, slideshov... prostor za tekst. Uglavnom ima tu puno puno posla. Ovo je tek početak.

Ali oču ja na taj dizain kada sredim CSS moći ubaciti joomolu? Jer PHP mi je pre težak i nemože se naučaiti preko noči.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.6.2012 21:18 (77ari).
14 godina
neaktivan

Nije poanta di radiš dizajn to može bit illustrator, correl, fireworks ili kao na tvom primjeru photoshop. Poanta je da se odvoji struktura i sadržaj (HTML) i sami dizajn stranice (CSS). Većina svari stoji da se da preko html tagova. No banalni orimjer održavanja promjeni boju u tom i tom elementu. Nije problem tako održavat manji sajt no šta ako imaš veliki sajt preko tisuću stranica, a taj je element baš na svakoj stranici negdje duboko zatrban u kodu il nedaj bože da ih još imaš po par na stranici.

To je namjena CSS i dakle imaš externu CSS datoteku u kojoj je pohranjent tvoj dizajn te ovaj gore primjer riješavaš samo izmjenom par linija koda. umjesto sati rada za računalom gotov si u 5 min. Druga prednost je slike se ne uvoze po mali milijon puta već samo jedanput sšto rezultira ogromnim poboljšanjem u performansama stranice. Također sa CSS 3 texnikama se neke stvari daju iskodirat pa ti slike uopće ni nisu potrebne.

14 godina
Web stranice

Ne.. To što radiš u Photoshopu je odlično, ali nećeš dizajn prebaciti u stranicu bez CSS-a. Možda i hoćeš, ali će to biti katastrofa.

Kada završiš s pisanjem CSS-a, možeš sajt prebaciti u Joomlu. Samo će i tu trebati posla jer izrada kvalitetnog predloška za Joomlu traje. Trebaš znati i neke osnove PHP-a.

Edit:

Kao što kolega reče, ne moraš sve raditi iz onoga što slajsaš. Koristi CSS3. Zaobljeni kutovi, sjene pa čak i neke animacije. Gif nemoj koristiti osim u krajnjem slučaju. Svu, ali apsolutno svu grafiku spremaj kao PNG kroz Save for Web and Devices i smanji malo kvalitetu. Slika će biti ista, ali veličina znatno manja.

A onaj template što si stavio je loš. Prejak gradient, tipografija nikakva, usklađenost boja 0. Pogledaj malo inspiraciju na Designm.ag, Smashing Magazine, Abduzeedo, razne CSS galerije, a pretraži malo Dribbble i Behance. Vidjet ćeš što sve ljudi rade. Fontove možeš ubaciti koristeći Google Web Fonts, možeš generirati font-face s Font Squirrelom. Pogledaj malo Dafont.com, fonts.com, myfonts.com i slične stranice. Možeš koristiti pattern u pozadini, imaš dosta dobrih na Brusheezy.com i sl. Ako ti treba pomoć, javi se.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.6.2012 21:40 (david7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja bi template napravio s HTML i CSS kako i treba biti a uređivao bih ga preko joomole postao nove ćlanke objave itd.

Nebi niti probao postove objavljivati u HTML kodu ni sličajno, sve bi išlo preko joomole.

Našao sam tutorial koj mi je kako pomogao u ovome. 

{#}

Arian RIčko
15 godina
neaktivan
77ari kaže...

Ja bi template napravio s HTML i CSS kako i treba biti a uređivao bih ga preko joomole postao nove ćlanke objave itd.

Nebi niti probao postove objavljivati u HTML kodu ni sličajno, sve bi išlo preko joomole.

Našao sam tutorial koj mi je kako pomogao u ovome. 

{#}

bravo, ako imaš tako razmišljanje. Ono što ti iz iskustva mogu reči - prvo završi kompletan izgled svih stranica (u HTMLu i CSSu) i onda tek prebacuj u Joomlu i objavljuj 'vijesti'

i kao što su ti iznad rekli - što manje fotošop, što više CSS kod - border, background, gradient, rounded borders itd - sve to se može izkodirati. Net je spor, a treba paziti na bandwith

14 godina
Web stranice

Ovo ti je tutorial koji pokazuje kako se PSD reže u HTML. Mogao si i nas pitati, isto smo ti mogli reći. Sve ti se svodi na mjerenje, postavljanje gridova i ono najvažnije, slajsanje. Još jednom napominjem, što više grafike možeš uraditi s CSS-om, to bolje. Prebaciti to Joomlu je ipak malo teže. Ja sam imao problema s Concrete5 predloškom, ali sam ih na sreću uspio riješiti te je sajt skoro gotov. Joomla je puno kompliciranija od Concretea, ali je Concrete brži i stabilniji. Nije toliko teško, ali se ipak treba malo pomučiti.

Edit:

Kakapo me preteče. Dobro ti je rekao, prvo sve u HTML i CSS, a tek onda prijenos u CMS sustav.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.6.2012 22:15 (david7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Uglavnom koliko sam skužio što više CSS samo zato jer su datoteke manje?.. Uglavnom moj template ovako ima nekih 3.75 mb. 

Edit:

Nije samo radi toga što su velike datoteke... nego bez ljega pozadina weba nebi bila cjelovita. Npr napravim pozadinu u CS5 i okolo te pozadine je bjelo... Slide show itd... uglavnom ima jako puno posla.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.6.2012 22:42 (77ari).
14 godina
Web stranice

Moj predložak sa 4 HTML fajla + 4 CSS fajla + 5 JS fajlova + fontovi + slike koje idu u slideshow i koje slider koristi zauzima 2,33 MB. Jedan HTML mi ima maksimalno 4KB. Sve je stvar optimizacije. Ako imaš recimo povezivanje jQueryja, povezuj ga s Googleovog servera. 99% stranica ga povezuje tako i velike su šanse da preglednik ima cachiran jQuery s Googlea. Sve se to čini malo, ali kada se nakupi takvih sitnica, sajt doista radi brže.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
david7 kaže...

Moj predložak sa 4 HTML fajla + 4 CSS fajla + 5 JS fajlova + fontovi + slike koje idu u slideshow i koje slider koristi zauzima 2,33 MB. Jedan HTML mi ima maksimalno 4KB. Sve je stvar optimizacije. Ako imaš recimo povezivanje jQueryja, povezuj ga s Googleovog servera. 99% stranica ga povezuje tako i velike su šanse da preglednik ima cachiran jQuery s Googlea. Sve se to čini malo, ali kada se nakupi takvih sitnica, sajt doista radi brže.

vidiš, čak je i ovo puno - ja recimo slike komplresiram na oko 50kB, max 100kB, i više pazim na kompoziciju nego na veličinu, pa si onda i dopuštam nešto manje dimenzije :) 

još kada tome dodamo gzip, i stranicu malo provučem kroz http://tools.pingdom.com/fpt/ pa i tamo vidim što sve treba za optimizaciju, onda mi nije problem postići load time ispod 3sec da mi se cijela stranica učita :D (a uzmi u obzir ono pravilo od 8 sec koliko imaš da zadržiš klijenta, tak da je svaka sekunda užasno važna)

14 godina
Web stranice

Znam da je moglo i manje. Imam dosta slika u slideshowu koje sam samo cropao, nisam ih kompresirao. To još moram srediti, ali imam vremena prije podizanja sajta na server. Ali i ovako se sajt učitava za cca 1-2s s očišćenim cacheom. Evo baš sam osobnu stranicu testirao s tim alatom i vrijeme učitavanja je 1,54s s čim sam jako zadovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.6.2012 23:41 (david7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Možeš reći koliko ti toćno zauzima sait?....

Arian RIčko
14 godina
Web stranice

Sajt sa CMS-om zauzima 35 MB, ali je brzina učitavanja 1-2s.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
david7 kaže...

CMS-om

Tvojim?

Senaid
14 godina
Web stranice

Concrete5

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kako napravim vlastiti pattern u cs5?... imam jednu sitnu slićicu koju želim pretvoriti u pattern.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.6.2012 23:56 (77ari).
14 godina
neaktivan

edit > trasform to patern (save to patern) il neš slično.

14 godina
Web stranice

Edit>Define Pattern... Samo pazi, jer se pattern ponavlja...

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Kako napravim vlastiti pattern u cs5?... imam jednu sitnu slićicu koju želim pretvoriti u pattern.

Pretpostavimo da radiš u Photoshopu. Ja radim inače patterne ukoliko je riječ o geometrijskim oblicima u Illustratoru jer mi je tako najbrže. Evo LINK na tutorial. Što se mene tiče nebitno o kojoj verziji CS paketa radi.

15 godina
odjavljen
Web stranice

U ovoj temi se rasprava zahuktala, vidim {#} a tema sa ključnom riječi rasprava nam je zaključana.

Uglavnom, dok vrtim query, MySQL mi sadržaj koji definiram kao TEXT sprema kao BLOB, kaj je po meni krajnje nelogično i nepotrebno u mom slučaju. Ima li netko ideju kao izbjeći to?

P.S. Bez CASTanja molim {#}

EDIT: Some info...

• Server: localhost via TCP/IP
  • Server version: 5.5.16
  • Protocol version: 10
  • User: root@localhost
  • MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)

UPDATE: Kasnije postam detaljni query za upis i strukturu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.6.2012 12:16 (alankish).

0 0 hvala 0
14 godina
Web stranice

Nije se rasprava zaključala, ta je sticky. Pitanja i odgovori su zaključani, ali u raspravi pitajte.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zanjima me zakup domene... uglavnom vidio sam na hrvatskom hostingu za 65kn godišnje. Ali piše web hosting. Dali je ro samo hosting ili dobijem domenu uz to?

http://www.hrvatski-hosting.com/webhosting

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.6.2012 13:15 (77ari).
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Zanjima me zakup domene... uglavnom vidio sam na hrvatskom hostingu za 65kn godišnje. Ali piše web hosting. Dali je ro samo hosting ili dobijem domenu uz to?

http://www.hrvatski-hosting.com/webhosting

Evo ovdje ti je sve lijepo objašnjeno.

Prije nego krenete s naručivanjem usluge hostinga kod nas, provjerite da li je domena koju želite slobodna ili ćete napraviti transfer ili želite naručiti samo hosting...

A dolje naniže su ti cijene {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice