Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 642.514
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Razvoj web-stranica - Rasprava

Sad bi vi da moj HTML report prođe W3 validaciju (ili kako se već to zove) a taj report će u najgorem slučaju završit kao attachment negdje na google docsu ili će bit isprintan...

Druga stvar da to ide negdje na internet pa će to klijenti gledati - ništa od toga. HTML i PDF su za internu uporabu i vidjet će ih četvero ljudi a klijentu u ruke ide isprintana verzija gdje se ne vidi source {#}. Što se tiče veličine, teško da će prijeći 5-6 stranica tako da ni ovo "privremeno" rendanje (za ispis) nije problematično.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Evo dosadašnjeg dijela napredka mog dijela u projektu koji radimo Royalhero i ja... Kako vam se sviđa? {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.8.2012 18:10 (david7).
Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava

Vidjet ćeš muka kada dođem sa Web Forms projektom, HTML je prljaviji nego u Wordu. {#}

14 godina

S mojim nećeš, validni HTML5 + klase i id-evi na hrvatskom, sve ima svoje mjesto u hijerarhiji {#} ... Još moram jQuery od menija i slidera ubaciti u zaseban js file, samo taj kod zauzima 39 linije... CSS sam malo zbrlj'o, radio kako mi je lakše, ali je skoro validan, neki CSS3 elementi nisu validni (pseudo elementi i sjene), ali tebi CSS nije ni bitan... Kako vam se sviđa dizajn iz ovo malo slike što se vidi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo kreirao sam web forme, večeras idem kreirati bazu i model i osposobiti barem news sistem. U admin sekciji svaka stranica iz frontenda ima svoju admin stranicu.

Puno web formi Puno web formi
14 godina
david7 kaže...

S mojim nećeš, validni HTML5 + klase i id-evi na hrvatskom, sve ima svoje mjesto u hijerarhiji {#} ... Još moram jQuery od menija i slidera ubaciti u zaseban js file, samo taj kod zauzima 39 linije... CSS sam malo zbrlj'o, radio kako mi je lakše, ali je skoro validan, neki CSS3 elementi nisu validni (pseudo elementi i sjene), ali tebi CSS nije ni bitan... Kako vam se sviđa dizajn iz ovo malo slike što se vidi?

Meni se sviđa dizajn, volim boje i ovo izgleda usklađeno i pregledno.

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
14 godina

Royalhero, kad ćeš staviti ono na server što si rekao?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...
tnakir kaže...

@Bukva... zasto ne koristiti tablice?

Zato jer je cijela poanta u CSSu da se razdijeli sadržaj (HTML) od prezentacije (CSS). U početku kad je internet bio mlad, to je sve bilo strpanu unutar HTML, no danas, koristiti HTML za oblikovanje sadržaja je promašeno zbog

• iole veća tablica donijet će tonu nested tagova koji će samo usporiti browser
  • tablice je daleko teže održavati - zamisli da ti se dogodi da klijent promjeni imidž i umjesto da sve riješiš preko CSS selektora, ti moraš u kodu ići od tablice do tablice i mjenjati što trebaš
  • kada browser čita <table>, onda prvo mora čekati da mu se kompletan sadržaj preda, a tek onda krenuti sa renderiranjem, što nije nikako pogodno kada je brzina problem (mobitelom i Mala Kapela pr.)
  • <table> se ne može cachirati (sam layout), CSS može
  • općenito algoritmi za interpretiranje <table> su teški i spori
  • općenito lakše je čitati kroz sadržaj + CSS, nego kroz tablcu prilikom održavanja
  • preplitanje elementa koji zahtjevaju različite profesionalnce (dizajn&UX vs frontend&sadržaj)
  • CSS jednostavno skalira puno bolje (drugačije rezolucije, veličine ekrana, ljudi s oštećenjima vida)

Inače, naići ćeš na koje kakve gurue koji govore da table za grid/layout treba izbjegavati, a za tabularni prikaz je ok (ovo zapravo jest tabularni prikaz podataka), međutim zbog ovoga gore navedenog, osobno zagovaram kompletno izbacivanje <table>. Nešto slično kao i GOTO u desktopu.

Tabela je preporucena ako (tadaaaaa) trebas tabelarni prikaz. Kompletnu tabelu je moguce stilizirati cssom. Slazem se da nije preporucena u buildanju cijelog layouta stranice, al ako nesto moras prikazati u tablici, pa prikazi to u tablici :)
Rvat katolik!
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Tabela je preporucena ako (tadaaaaa) trebas tabelarni prikaz. Kompletnu tabelu je moguce stilizirati cssom. Slazem se da nije preporucena u buildanju cijelog layouta stranice, al ako nesto moras prikazati u tablici, pa prikazi to u tablici :)

Nisam neki CSS guru ali ne vidim nacina kako bi drugacije tabelu mogao da uradis bez da koristis <table>. Nekako pomocu css/jqueryija? Vjerovatno nnogo vise posla nego da samo koristis <table>.

16 godina

I opet daješ browseru dupli poso - prvo mora izrenderirati samu tabelu, a onda što si ti već radio po CSSu.

Mislim da argument "zato što ne razdvajaš sadržaj od prezentacije" je sam po sebi dovoljan zašto ne koristiti <table>.

@Arxi - <span> i <div>

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.8.2012 11:49 (Bukva).
15 godina
odjavljen
Bukva kaže...

I opet daješ browseru dupli poso - prvo mora izrenderirati samu tabelu, a onda što si ti već radio po CSSu.

Mislim da argument "zato što ne razdvajaš sadržaj od prezentacije" je sam po sebi dovoljan zašto ne koristiti <table>.

Hm, nadam se da ne misliš na buildanje layouta sa <table>, no za prikaz tabličnih podataka se koristi upravo <table> tag jer je tako jedino semantički ispravno prema W3C konvenciji.

17 godina
Bukva kaže...

Jbg, ali to je prema pravilima. Mozes koristit nekakve divove ali to nije pravilno.

http://aaronrussell.co.uk/legacy/reasons-for-web-designers-to-use-tables/

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.8.2012 12:01 (tnakir).
13 godina
neaktivan

@Bukva

U ASP.NET-u ima kontrola Grid View, koja se prevede u tabelu, tako je u svakoj verziji .NET-a i biti ce. Ta kontrola je korisna, recimo prikaz tema na ovom forumu je Grid View, tj. tabela. I u novoj Wroxovoj knjizi Html/Css kaze da se tabele koriste za prikaz tablicnih podataka. Kao sto pise i na W3School stranici. Uporedivat je sa GOTO-om mi ne drzi vodu.

16 godina
alankish kaže...

Hm, nadam se da ne misliš na buildanje layouta sa <table>, no za prikaz tabličnih podataka se koristi upravo <table> tag jer je tako jedino semantički ispravno prema W3C konvenciji.

Pa ja sam reko da treba u potpunosti table izbjegavati... Buildanje biločega s table - ne-ne!

Opet napominjem - HTML -> sadržaj, CSS -> prezentacija.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
tnakir kaže...
Bukva kaže...

Jbg, ali to je prema pravilima. Mozes koristit nekakve divove ali to nije pravilno.

http://aaronrussell.co.uk/legacy/reasons-for-web-designers-to-use-tables/

I prema pravilima je isto tako da se dizajn odjeljuje od sadržaja, jel tako?

Ovo gore što si stavio je običan blog, nikakva pravila i prvo s čime se debelo ne slažem su tabele prilikom izrade stranica za mobitele. S CSS tu puno bolje radi.

Mislim, možemo mi tu se klat da <table> i W3 konzorcij preporuča za tablične podatke, ali opet moj protuargument može biti da u tom istom dokumentu gdje oni koriste <table> koriste i inline CSS. A mislim da se svi slažemo da se od bilo kojeg osim eksternog CSSa (i kad smo već kod toga i eksternog JS) treba bježat ko vrag od tamjana.

<table> je definitivno lakše napraviti od tandrkanja po CSSu sa <div> klasama, ali end of the day moj pristup će ti dati čisšći kod (da ne kažem i pregledniji ako logično nazovem klase) koji radi brže i iziskuje manje resursa.

royalhero kaže...

@Bukva

U ASP.NET-u ima kontrola Grid View, koja se prevede u tabelu, tako je u svakoj verziji .NET-a i biti ce. Ta kontrola je korisna, recimo prikaz tema na ovom forumu je Grid View, tj. tabela. I u novoj Wroxovoj knjizi Html/Css kaze da se tabele koriste za prikaz tablicnih podataka. Kao sto pise i na W3School stranici. Uporedivat je sa GOTO-om mi ne drzi vodu.

Znam. Radio sam kao ASP.NET programer i prvi jezik kojim se služim mi je C#(.NET). I daleko od toga da .NET nije nešto najbolje što je čovjek napravio još od izuma kotača (znam da zvučim kao fanboy), međutim on je na dosta visokoj razini i ima jako puno "magije" koju on radi u jako puno generiranih fileova. Jesu oni sto posto optimizirani i super napravljeni po svim živim dogmama? Nisu i jezici na tako visokoj razini nikada niti neće biti.

Na Wroxu sam odrastao i jako puno sam od njega naučio, ali ima sitnica u kojima se razilazimo, jedna od njih je upravo taj <table>.

W3School je super za totalnog početnika, za sve ostale promašaj na kvadrat. I W3S nema veze sa W3. Štoviše upravo zbog imena to dvoje se baš i ne podnose previše.

EDIT: Dupli dovraga, ovom forumu treba Merge opcija da mogu spajati svoje postove.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.8.2012 12:26 (Bukva).
17 godina
Bukva kaže...

<table> je definitivno lakše napraviti od tandrkanja po CSSu sa <div> klasama, ali end of the day moj pristup će ti dati čisšći kod (da ne kažem i pregledniji ako logično nazovem klase) koji radi brže i iziskuje manje resursa.

Zasto bi bio cisci.

<table class="mojatablica">

<tr>

<td></td>

</tr>

css:

.mojatablica

{

width:blabla;

border:blabla;

}

.mojatablica tr td

{

padding 5px;

background-color:red;

}

sta je tu sporko?

Rvat katolik!
16 godina
tnakir kaže...

sta je tu sporko?

Nije prezentacija od sadržaja odvojena... 

Ok, složimo se da sam ja u programiranju Nazi grammar i idemo dalje :D

15 godina
odjavljen
Bukva kaže...

Pa ja sam reko da treba u potpunosti table izbjegavati... Buildanje biločega s table - ne-ne!

Opet napominjem - HTML -> sadržaj, CSS -> prezentacija.

Tako je ali <table> je markup tag, opet se ponavljam za tabularne podatke, dakle ispravno je i semantički.

Bukva kaže...

I prema pravilima je isto tako da se dizajn odjeljuje od sadržaja, jel tako?

Ovo gore što si stavio je običan blog, nikakva pravila i prvo s čime se debelo ne slažem su tabele prilikom izrade stranica za mobitele. S CSS tu puno bolje radi.

Mislim, možemo mi tu se klat da <table> i W3 konzorcij preporuča za tablične podatke, ali opet moj protuargument može biti da u tom istom dokumentu gdje oni koriste <table> koriste i inline CSS. A mislim da se svi slažemo da se od bilo kojeg osim eksternog CSSa (i kad smo već kod toga i eksternog JS) treba bježat ko vrag od tamjana.

Da, sadržaj treba odijeliti od dizajna. Mislim da se ne razumijemo. Dakle W3, odnosno W3C a ne W3Schools preoporuča korištenje <table> elemenata za korištenje  i prikaz tabličnih podataka u (X)HTML dokumentu. Opet, moguće je napraviti, dakle emulirati prikaz tabličnih podataka samo korištenjem CSS-a, i mislim da bi se takav prikaz brže rendao u browseru, a li za to treba izvrtiti testove.

14 godina

Evo stavit ću ovdje pošto je još WIP... Gotova je prva verzija dizajna sajta na kojem radimo Royalhero i ja. Dostupna je na http://labs.dddesign.ba/mojnogomet/ ... Kako vam se sviđa? Inače čitav ovaj predložak ima samo 187kb tako da svi početnici koji trpaju ogromne slike od 200+ kb nauče optimizirati sadržaj. Koristite Save for web and devices opciju u PS-u, jedan dio grafike odradite u Fireworksu, sve to doprinosi onom najvažnijem, brzini učitavanja sajta. Ovdje jedino što koči učitavanje jesu iframeovi za Like box i TV raspored. Kako vam se sviđa?

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Sve pohvale za dizajn. Ja još imam završiti objavu tekstova za ostale stvari (prehrana, zdravlje, treninzi), to ću sve potrpati u isti koš.

14 godina

Kakva je po vama brzina učitavanja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
david7 kaže...

Kakva je po vama brzina učitavanja?

Odlična {#} Samo naprijed momci.

13 godina
neaktivan

Evo kako ide kod mene, znam da je ovo najbolji dizajn koj iste vidili, ne morate me hvaliti. :D

EDIT: zaboravio link

https://skydrive.live.com/redir?resid=C6C0AEB4DF204493!178&authkey=!ANmUTJNWTWeLuYM

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 16:32 (royalhero).

2 0 hvala 0
14 godina
david7 kaže...

Evo stavit ću ovdje pošto je još WIP... Gotova je prva verzija dizajna sajta na kojem radimo Royalhero i ja. Dostupna je na http://labs.dddesign.ba/mojnogomet/ ... Kako vam se sviđa? Inače čitav ovaj predložak ima samo 187kb tako da svi početnici koji trpaju ogromne slike od 200+ kb nauče optimizirati sadržaj. Koristite Save for web and devices opciju u PS-u, jedan dio grafike odradite u Fireworksu, sve to doprinosi onom najvažnijem, brzini učitavanja sajta. Ovdje jedino što koči učitavanje jesu iframeovi za Like box i TV raspored. Kako vam se sviđa?

Stavi da se slider pauzira na hover, ovako čitam vijest i ode mi slider.

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
14 godina

Evo jesam.

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
david7 kaže...

Evo jesam.

Posalji novi na mail, veceras proucim tvoj HTML, i vidim zašto se raspada na content place holderu.

14 godina

Ovo je samo promjena jedne linije u JS kodu, izmjena sa false na true, to možemo na finalnoj verziji odraditi kasnije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ok! Sredit ćemo ono, nemam više volje danas palit Visual Studio...

17 godina

Jel imate i vi problem sa @font-face u firefoxu. Naime radi u svim ostalim browserima normalno (IE, Safari, Chrome, Opera), no problem je Firefox koji jednostavno ne čita font ako je u drugom folderu, radi jedino ukoliko su fontovi i css file u istom folderu.

Jel ima neko rješenje da se to zaobiđe?

P.S. Verzija Firefoxa je 14.0.1

We are nothing but the stones to pave the way...
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 12:43 (Ad4pt3r).

0 0 hvala 0
14 godina

Meni sve radi kako treba... Provjeri još jednom putanje. Ako imaš u root direktoriju foldere css i fontovi, onda ti putanja treba izgledati ovako:

@font-face { font-family: font; src: url('../fontovi/font.ttf'); }

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice