Imam joomlu 1.6.3 i sada me zanima kako da ja nju instaliram na racunalo i sta je potrebno da bih mogao vjesati stranice na net...jer mi je prijatlej dao 10 giga prostora kod njega...I zanima me sta je potrebno da bih napravio tj pokrenio prvi svoj site...Naravno instalirao sam i Fzilla 3.5.0 Molim sv epomoći bi mi dobro došle...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Preko FileZile prebaci Jomila folder na taj hosting od frenda, malo počekaš da se prebaci.
Onda ti treba domena, preko domene otvoriš taj Jomila folder na hostingu i samo pratiš upute.
To je to u kratkim crticama.
Imas neke free domene za otvorit ili je imas za kupit.
Neznam sad točno di to jer sam se kratko bavio s time.
Za zahvalit imaš gumb.
Ne kužim, napiši ponovno.
Pitaj njega za domenu, jer ja sam svoju free domenu dobio sa free hostingom tako da neznam točno.
Treba ti poslužitelj, korisničko ime, lozinka i port(upitno).
Kad prebaciš filove preko FileZile odmah ćeš na njoj moći vidjeti što si prebacio.
Evo detaljna uputa:
- Skini joomla instalacijski paket.
- Pitaj frenda za nameservere od tog njegovog hostinga
- Ako hoćeš besplatnu domenu, odi na co.cc, registriraj domenu i podesi nameservere (tako povezuješ domenu sa serverom)
- Ako hoćeš plačenu domenu (com, net, org itd.) odi na godaddy.com i tamo kupi domenu, također unesi odgovarajuče namservere.
- Pitaj frenda ako ima cpanel, ako ima, ulogiraj se sa podacima koje ti da
- Zatim preko njega napraviš novu bazu (MySql databases), napravi usera za nju, te zatim kod instalacije joomle unesi ime baze itd.
- Ako nema, spoji se na njegov hosting putem ftp klijenta sa podacima koje ti da, uploadaj na direktorij svoje domene joomla hosting i onda raspakiraj, te zatim sa internet preglednikom posjeti svoju domenu, te će se otvoriti instalacija joomle
- Pitaj frenda da ti napravi bazu (ovo govorim ako nemaš cpanel) i neka ti da onda podatke, te isto tako uneseš te podatke kod instalacije joomle
To je otprilike to, ovo su samo smjernice, vjerojatno sam preskočio par koraka, ali kada zapneš pitaj pa čemo vidjeti detaljnije.
A da jednostavno malo progooglas, naci ces hrpetinu korisnih tutorijala vezano za joomlu.
Da trebao je. Ti samo sa tim podacima ne možeš napraviti sql bazu koja je potrebna za funkcioniranje joomle. Dakle postavi mu sljedeča pitanja:
Da li ima CPanel?
Ako da - neka ti da podatke za login
Ako ne - neka ti on onda napravi bazu i admina baze i neka ti kaže te podatke
Koji su nameserveri hostinga?
Pa napišu u FileZilu podatke koje ti je dao i provjeri dal i će se spojit.
Za to ti trebaju dvije stvari:
1.)Domena
2.)Nameserveri
Treba ti domena kao 1. Kao 2. pitaj frenda neka ti napravi folder ti ćeš to uploadat.
I ne diraj tamo ništa što nije tvoje.
Kad završi instalacija Jomle, trebat ćeš izbrisat jedan folder.
Tad jako pazi što brišeš.
Ugl. uvjek jako pazi pogotovo oko FileZile.
installation se zove folder.
Ma sve ti piše, ne trebaš se brinut.
Može se instalirati da radi offline, tj može se instalirati lokalno, ali prvo nauči malo raditi pa se onda oko toga zezaj, nije toliko jednostavno.
Što se tiče vremenski, trebat će ti dosta u početku jer pretpostavljam nikada nisi radio stranicu sa joomlom, polako proučavaj sve, kad zapne, googlaj, ne nagooglaš, pitaj ovdje itd. Polako pa ćeš naučiti :)
To sve ovisi o vrsti stranice, a ponajviše o tvom snalaženju u joomli. To ti nitko ne može reći.
Nadalje, ukoliko se odlucis za to, sto ti svakako preporucujem, skini si Wamp server i instaliraj ga. Mislim da i tu na forumu imas cak i upute kako to sve napraviti, a i budi malo domisljat odi na YouTube, prepun je takvih i slicni tutorijala koji ti detaljno sve prikazuju.
Kada se ispraksiras na tom svom kucnom serveru i skontas princip rada joomle, php-a, mySql-a, ponasanje joomla template-a itd.., onda kreni dalje.
Do tada ces onda nesto nauciti-napravit na tom svom webu, a i onda ces do tada skontati(valjda) kako sve to sto si napravio, sacuvati i dignuti sve to skupa takvo kakvo je na neki svoj zakupljeni hosting, ili nes slicno...
Lp