Izrada web stranica-molim pojašnjenje

poruka: 11
|
čitano: 1.823
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav, 

ne bavim se web designom ni programiranjem niti me to iskreno interesira. Imam jednu ideju za jedan web portal, slično već postoji u hr ali moja ideja je više specijalizirana. Sad mene zanimaju sljedeće stvari : 

1. Ako unajmim tvrtku ili programera da izradi taj web za mene, čije je on vlasništvo? Znači ja sam platio sumu novaca koja je tražena i čije je sad vlasništvo nad web dizajnom i kodom koji stoji iza toga?

2. Da li tu skriptu koju je web programer uradio za mene može dalje prodavati?

3. Kako ja kao laik mogu procijeniti koliko košta ta izrada a ne bih želio sad baš slati upite s idejom a niti bi želio podplatiti ili preplatiti web

4. Kako u moru freelancera i web dizajnera naći onog koji to stvarno zna izraditi a da poslije ne bude "drž-ne daj" odnosno web nakon vremena ne radi ono za što je namijenjen? Ovo se većinom odnosi na kod koji se recimo zbog nekih novih standarda mora ažurirati

5. Da li se bolje obratiti tvrtci ili uzeti freelancera?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Izrada web stranica-molim pojašnjenje

Sve ti ovisi o tome da li ti planiraš imati nekakvu određenu posjećenost i kakav ti dizajn tj. web uopće želiš/trebaš. Ako nije ništa ozbiljno savjetujem da nađeš nekog freelancera da radi, jer ne isplati se dati nekakve velike pare. Ako je stvar ozbiljnija onda bi išao na nekakvu specijaliziranu tvrtku .. 

GL&HF
12 godina
neaktivan

1. i 2. definirate ugovorom. Ako se ne varam Ugovorom o autorskom dijelu, autor zadržava pravo nad dizajnom, kodom ili tako nekako dok kod Ugovora o dijelu ili radu, autor prebacuje sva prava naručitelju(tebi). Ako sam pogrijesio neka me netko ispravi.

3. Odes na stranicu nekakve firme koja radi web stranice i pogledas njihove cijenike. Cijena zavisi o kompleksnosti tvoje ideje. Koliko stranica, koliko slika, dinamicno/staticno, zelis li mogucnost da sam azuriras sadrzaj(npr. vijesti, blog itd)...

4. Trazis i pogledas portofolio(prijasnje radove) onih koji se prijave ili koje zelis angazirati za projekt.

5. Zavisi... Pogledaj prijasnje radove i preporuke. Imas freelancera koji rade bolje nego pun kufer firmi koje su "kao" specijalizirane za izrade web stranica, a isfusare ti da boli glava.

Sve u svemu, ako zelis vidjeti svoj projekt gotov, morat ces se malo raspitati i istraziti gdje, sta, kako, koga uzeti. Sretno...

15 godina
neaktivan

A gle, ne očekujem da će stranica generirati zaradu. Više je to neko moje i community zadovoljstvo samo što je kod dosta kompliciran jer ovisi o vanjskim faktorima a treba imati dosta znanja da se tako nešto izradi i da funkcionira kako ja želim. 

12 godina
neaktivan

Rekao si da se ne razumijes u programiranje tako da to tvoje "kod je dosta kompliciran" neznam kako da shvatim. Jel mozes dati nekakv primjer kakva bi to stranica bila. Ne trazim da mi napises svoju ideju nego da mi das nekakvu uspredbu s nekom drugom stranicom. Bolje cemo ti moc pomoci odgovoriti na pitanja kad otprilike znamo o cemu se radi i kako bi to ooooootprilike izgledalo.

15 godina
neaktivan
tigerfoot kaže...

Rekao si da se ne razumijes u programiranje tako da to tvoje "kod je dosta kompliciran" neznam kako da shvatim. Jel mozes dati nekakv primjer kakva bi to stranica bila. Ne trazim da mi napises svoju ideju nego da mi das nekakvu uspredbu s nekom drugom stranicom. Bolje cemo ti moc pomoci odgovoriti na pitanja kad otprilike znamo o cemu se radi i kako bi to ooooootprilike izgledalo.

Pa u biti kod mora povlačiti više podataka s vanjskih web stranica s tim da pri promijeni podataka te vanjske stranice on mora promptno ažurirati moju. Uglavnom :)

Recimo imaš svoju stranicu s vijestima drugih portala. Tvoja stranica će povući vijest i opis bez da te vodi na tu vanjsku stranicu. Na tom principu funkcionira samo je još malo složenije jer kod mora pamtiti što je povukao u prošlosti i na bazi usporedbe prikazati sadašnje stanje. To je jedan dio. S tim da tih stvari ima dosta i ažurira se u realnom vremenu.

Isto tako mora biti složen da se na svim platformama prikazuje ispravno, znači automatski resize. Vrhunski minimalistički dizajn s već mojom odabranom paletom boja. I još dosta stvari koje mi padaju na pamet :)

14 godina
neaktivan
tigerfoot kaže...

Ako sam pogrijesio neka me netko ispravi.

Pogriješio si.

Za ugovore o radu nisam siguran ali ugovori o djelu i autorski ugovori su fleksibilni.
U oba se autorska prava mogu prepisati naručitelju ali i ne moraju, zavisi o dogovoru/ugovoru.

http://www.33dizajn.com
17 godina
tkalcho kaže...

Pa u biti kod mora povlačiti više podataka s vanjskih web stranica s tim da pri promijeni podataka te vanjske stranice on mora promptno ažurirati moju. Uglavnom :)

Recimo imaš svoju stranicu s vijestima drugih portala. Tvoja stranica će povući vijest i opis bez da te vodi na tu vanjsku stranicu. Na tom principu funkcionira samo je još malo složenije jer kod mora pamtiti što je povukao u prošlosti i na bazi usporedbe prikazati sadašnje stanje. To je jedan dio. S tim da tih stvari ima dosta i ažurira se u realnom vremenu.

Isto tako mora biti složen da se na svim platformama prikazuje ispravno, znači automatski resize. Vrhunski minimalistički dizajn s već mojom odabranom paletom boja. I još dosta stvari koje mi padaju na pamet :)

1. ovo prvo boldano - pazi da te netko ne tuži za krađu vijesti/podataka (nije nužno da se jednostavno mogu pokupiti podaci sa neke web lokacije)

2. ovo drugo boldano riješi se krroz responsive web design (rwd)

17 godina
sasa kaže...

pazi da te netko ne tuži za krađu vijesti/podataka (nije nužno da se jednostavno mogu pokupiti podaci sa neke web lokacije)

To se jednostavno riješi baniranjem ip adrese servera na kojemu se nalazi skripta koja krade sadržaj. 

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.4.2013 10:32 (Nix).
15 godina
neaktivan
sasa kaže...
tkalcho kaže...

1. ovo prvo boldano - pazi da te netko ne tuži za krađu vijesti/podataka (nije nužno da se jednostavno mogu pokupiti podaci sa neke web lokacije)

2. ovo drugo boldano riješi se krroz responsive web design (rwd)

Ne radi se o ničem takvom, sve je zakonito i nema kopije sadržaja.  

12 godina

Moja preporuka je da ne brzaš i ne zalječeš se nigdje. Razmotri opcije, koji ti je krajnji cilj , kolko želiš uložiti i kolko želiš zaraditi. Specjalizirane tvrtke su ti uvijek sigurnije riješenje od freelancera ali kao što je neko rekao većina njih traže astronomske cijene a u velikom postotku slučajeva ne napravi očekivan posao. Tako da ako si već rekao da ne znaš puno o tome uzmi se vremena pročitaj po netu iskustva, neki stručni sadržaj pa će ti nakon toga biti i lakše znati što želiš i kako to izvesti uz nečiju asistenciju.

Gadget freak
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice