Iskustva sa AJAXom

poruka: 29
|
čitano: 2.732
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Zanima me koja su vasa iskustva sa AJAXom.

Prije sam ga dosta koristio, ali sam onda citao po netu da AJAX i SEO ne idu zajedno?

Zanima me postoji li neki workaround jer ajax olaksava zivot na malo kompliciranijim aplikacijama i "tezim" sajtovima...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Iskustva sa AJAXom

Da, svakako da SEO i AJAX ne idu zajedno(npr. izmjena title-ova na stranicama ili keyword-a). Još bih dodao da ukoliko ne predvidiš sve gluposti u samom js, može doći do kontra efekta. Hoću samo reći da je bitno jako dobro poznavati js da bi ga koristio uopće, i koristiti ga samo u "manje bitnim" djelovima stranice. Pogotovo bih stavio upozorenja na nekakve auto-refresh ajax skripte koje kontinuirano opterećuju server, dakle -ne samo pri samom  učitavanju ili interakciji posjetitelja, još ako prenosi velik paket podataka eto ti vraga! :-) Ja osobno ga koristim samo pri npr. webanketi i sl. gdje mi nakon glasanja disable-a gumb ili tako nešto. Svakako daje težnja i globalna "furka" postala da web bude što sličniji desktop aplikacijama, ali dok god se brzine čitanja sa serverai diska ne ujednače, ajax ne treba koristiti pri prijenosu velikih podataka jaer ti dođe na isto.

17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Search engine optimization i AJAX neidu zajedno ako radiš news portal ili nešto slično gdje ti meta podaci idu iz nekog upisanog sadržaja, ali sličan slučaj je i sa drugim tehnologijama. No, prema mome iskustvu za većinu stvari je sasvim u redu fiksirati općenite meta tagove uz samu stranicu.

Što se tiče korištenja AJAX-a mislim da je tretnutno najbolja web tehnologija za poboljšavanje "user experiencea" i općenito funcionalnosti weba. Po meni je puno bolji i fleksibilniji od Flasha, a dostupnost open-source AJAX frameworka je odlična. Naravno, treba ga koristiti umjereno.

@tomi ku:

Ne vidim što je loše u tome da se web aplikacije približe desktop aplikacijama (funkcionalnošću i mogućnostima). A "brzina čitanja sa servera" (štogod ti to točno značilo) i diska ne vjerujem da će se ikad izjednačiti. No, ne misliš valjda kad pristupaš nekoj tabeli učitavati sadržaj cijele na klijenta preko AJAX-a? Postoje stvari kao što su "paging" i pretraživanje...

There's no business like showbusiness
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Bez ajaxa nema danas postenog sajta, znaci gomila javascripta koja upravlja sajtom, a sa strane seo-a, treba omoguciti guglu da vidi sve stranice sajta preko sitemapa, i poradi internog linkinga (koji je iznimno vazan), treba osim ajax-oidnog prikaza odredzenog sadrzaja, na stranici omoguciti i dohvat podataka/stranice omoguciti i obicnim <a> tagom.

To se sve da jednostavno provjeriti tako da se u firefoxu dizejbla css i javascript, i pogleda kako izgleda rezlutat iz pogleda nekog search engine bota.

Ima o tome tona texta vec napisana na netu.

#define QUESTION ((bb) || !(bb))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Iskustva sa AJAXom

AJAX da. Ne koristiti ga za ucitavanje velikog requesta, i nikako ga ne koristiti na djelovima gdje je sigurnost bitna. Flash na jednu stranu, AJAX na drugu, Silverlight na trecu Namigiva

sitni umovi pricaju o ljudima, srednji umovi pricaju o dogadjajima, veliki umovi pricaju o idejama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Zašto ne AJAX gdje je bitna sigurnost??? Po takvome onda ni HTML nebi trebalo koristiti gdje je bitna sigurnost...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

O sigurnosti i AJAX malo googlaj kolega...

Čovjek je tražio da govorimo o iskustvima, pa evo nešto konkretno...

xmlhttp.open("GET", "stranica.php?nesto=netko" + "&t=" + new Date().getTime(), true);

Skuži vrijeme u query stringu...

To je zbog keširanja stranica koju ćeš najlakše skužiti u IE-u. Ona će zavarati browser da je to neka nova stranica i učitat će je ponovno, inače ti neće učitati novi sadržaj. Eto, drago mi je ako sam pomogao.

sitni umovi pricaju o ljudima, srednji umovi pricaju o dogadjajima, veliki umovi pricaju o idejama.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.6.2008 18:05 (tomi ku).
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Ako se radu o sajtu tipa portal ili sl, onda ajax u manjoj mjeri, nema tu puno interakcije korisnika sa suceljem. Ako se radi o aplikaciji tipa mail servis, ili sl, onda ajax u puno vecoj mjeri. Poznati je da npr. hotmail ili gmail 70-80% koda vrti preko JS-a na klijentu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Pa jedna stvar je to da su omogućeni novi trikovi kojima se služe zlonamjerni, ali ako gledaš iz perspektive developera (što je i tema bila) onda je moguće iskoristiti mogućnosti AJAX-a i zadržati sigurnost. A vjerojatno ne postoji tehnologija koja nije podložna zlonamjernoj upotrebi.

Isto tako se slažem da nema smisla gurati AJAX u svaku primjenu, nego ga treba koristiti tamo gdje ima smisla. No, u svakom slučaju AJAX je definitivno tehnologija koja je dala webu novi smisao!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Ja imam veoma pozitivna iskustva sa AJAXom, radio sam browser based RPG, koristio sam AJAX dok jos nisam znao da je to AJAX :), uglavnom za takav tip projekta odlicno pase.

npr. chat je veoma lagano napravit u sa AJAX tehnologijom.

PUNK'S NOT DEAD!!! :)

0 0 hvala 0
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Ma ajax nije nista novo, ja to koristim vec par godina, sta je netko gore vec napisao "dok jos nisam znao da je ajax"...

Ali ono najbitnije mi niste odgovorili, SEO + Ajax?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

botovi ne kuže JavaScript  tako da nema smisla

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.6.2008 15:06 (Jazzfan).

0 0 hvala 0
17 godina
Jazzfan kaže...

botovi ne kuže JavaScript  tako da nema smisla

ima smisla, samo treba znat. 
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Samo treba znat...

ajd pojasni sta treba znat...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

Samo treba znat...

ajd pojasni sta treba znat...

treba znat sto bot mora vidjeti a sto ne mora, i sto se moze ajaxirati a sto ne. Eto, vidis, nije tesko.
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Da li postoji neka AJAX biblioteka koja nudi iste mogućnosti za responseXML kao i Microsoftova implementacija u IE7 (XML DOM) sa selectNodes i svim?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Slažem se s Hudom...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Sve to stoji... ALI neke stvari koje su bitne da ih bot indeksira, a opet 10x lakse se izvedu sa ajaxom... kako to rijesiti, postoji li workaround?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Iskustva sa AJAXom

BUMP! (jako stara tema, ali zašto otvarati istu novu?)

Jel može netko sa iskustvom odgovoriti na gornje postavljeno pitanje? Mene zanima isto.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 20:02 (Luka P.).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Luka P. kaže...

Jel može netko sa iskustvom odgovoriti na gornje postavljeno pitanje? Mene zanima isto.

Pa u čemu je konkretno problem ?

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
15 godina
protjeran
drnde kaže...
Luka P. kaže...

pročitaj post prije mojega

16 godina
neaktivan
Luka P. kaže...
drnde kaže...
Luka P. kaže...

pročitaj post prije mojega

Pa zato i pitam jer post prije nist konkretno ne navodi, jer ako imas gore navedeni problem onda najvjerovatnije

koristis ajax za nesto za sto nije predviden. Uglavnom sve sto tako dohvacas trazilice nikada nece indeksirati pa

cak ni vidjeti. Medutim ima najvjerovatnije drugih, boljih nacina da se izvede sto zelis.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
15 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Do sada su trazilice pocele indexirati ajax i to jako dobro. Cak indexiraju i flash, pdf, doc i ostale. Sada nema neke prevelike brige. A i prije se mogla napraviti php skripta koja detektira je li korisnik bot ili covjek. Ako je bot, ne koristi ajax. Simple :)

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dario111cro kaže...

Do sada su trazilice pocele indexirati ajax i to jako dobro. Cak indexiraju i flash, pdf, doc i ostale. Sada nema neke prevelike brige. A i prije se mogla napraviti php skripta koja detektira je li korisnik bot ili covjek. Ako je bot, ne koristi ajax. Simple :)

Daj pojasni malo ovo boldano :D

Ne razumijem zašto svi onda captcha system koriste kad se jednostavno može detektirati...

15 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

Uh. Sry. Mislio sam na search botove. Oni jedostavno puste da su bili tu. :)

EDIT: To procitas isto kao i browsere:

$HTTP_USER_AGENT

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 22:08 (dario111cro).

0 0 hvala 0
17 godina
Iskustva sa AJAXom

Postoje workaroundi za ajax. I to poprilicno jednostavni. Uz pomoc jave. Ako je bot dohvaca materijal (odnosno dio) kao normalan link. Ako je pravi user onda izvrsava ajax upit.

Davno sam otvorio ovu temu, a od onda sam poprilicno naucio :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Iskustva sa AJAXom

A i mnoge stvari su se poprilicno izmjenile Namigiva

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Postoje workaroundi za ajax. I to poprilicno jednostavni. Uz pomoc jave. Ako je bot dohvaca materijal (odnosno dio) kao normalan link. Ako je pravi user onda izvrsava ajax upit.

Jave? Mislis valjda JavaScripta, ili? Mozes to malo pojasniti?

17 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Jave? Mislis valjda JavaScripta, ili? Mozes to malo pojasniti?

Znas nasto mislim. 

Sto se tice workarounda, malo sam se nezgodno izrazio ali nisam previse ni fulao - malo googlanja:

http://www.singlegrain.com/blog/creating-an-seo-friendly-site-using-ajax/

http://binaryday.com/2008/12/29/how-to-make-ajax-pages-seo-friendly/

Dakle kombinacije poziva linka preko javascripta + href property-a, gdje se javascript izvrsava ako je user stvaran, dok crawler prati parametar iz href property-a. 

Ovo zahtjeva malo vise posla (dodatan ispis stvari koje se povlace putem AJAX-a) ali stvar sljaka.

EDIT: Iako se prica po netu da Google kuzi AJAX, pa ovo zapravo nije ni potrebno radit (dal drugi search enginei to kuze neznam a i nije bitno, svi optimiziraju stranice za google :))... Nisam dublje ulazio u to...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 19:49 (tnakir).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice