Hrvatski dijakritički znakovi i PHP

poruka: 30
|
čitano: 14.398
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen

Ukoliko nešto slično već postoji,moderatori brišite temu i usmjerite me Cool

Ovako radim jedan kontakt upitnik,točnije PHP form to mail skriptu, na svojem webu(u razvoju),i prilikom prikazivanja istog u <label> tagovima umjesto Š dobim znak UPITNIK u rombu,imali to kakve veze sa charsetom,odnosno nedefinioranjem istog?!za sada je upitnik na localhostu,na više informacija mogu staviti output od PHPINFO.

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina

Svuda, ali bas svuda trebas definitrati potpuno isti charset!

Header stranice, mysql....... najbolje utf-8

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.8.2010 9:58 (hrastro).

1 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ako ces i dalje imati problema, onda odmah nakon spajanja na bazu (mysql_connect, mysql_select_db), zadaj upit

mysql_query('SET CHARACTER SET utf8');

Ja sam svugdje u Ajax aplikaciji (JavaScript + PHP preko JSON-a) postavio utf8, ali kad sam vadio neki string iz baze, dobio sam null vrijednost ako je taj string imao hrvatske dijakriticke znakove u sebi. Rijesio sam problem gornjim upitom.

1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
RE: Hrvatski dijakritički znakovi i PHP
mbaksa kaže...

Ako ces i dalje imati problema, onda odmah nakon spajanja na bazu (mysql_connect, mysql_select_db), zadaj upit

mysql_query('SET CHARACTER SET utf8');

Ja sam svugdje u Ajax aplikaciji (JavaScript + PHP preko JSON-a) postavio utf8, ali kad sam vadio neki string iz baze, dobio sam null vrijednost ako je taj string imao hrvatske dijakriticke znakove u sebi. Rijesio sam problem gornjim upitom.

Za sada upitnik radi bez upisa u bazu,nego samo šalje podatke na mail,ali jedan od ciljeva je automatizirani upis u bazu,radi se o web aplikaciji ako to smije nazvati tako,upravljanje ljudskim resursima,korisnik-potencijalni zaposlenik na web stranici ispuni upitnik,verifikacija ide putem php-a,ja dobijem njegove podatke na mail,i ti podaci se automatski spremaju u novi red u tablici(bazi),za sad to radim ručno,odnosno podatke upisujem direktno u bazu(OpenOffice).

17 godina
moderator

Da, za to bi bilo idealno koristiti bazu podataka - ako ces s tim podacima zaista i nesto raditi (upiti, vise relacijski povezanih tablica). Ako neces, onda ti je baza podataka suvisna. Onda si jednostavno kad ti skripta posalje podatke na mail isto mozes napraviti da ti te podatke spremi na disk - recimo u csv (pogledaj: http://us2.php.net/manual/en/function.fputcsv.php) ili xml formatu, pa si onda skines tu datoteku sa servera i uvezes to u OpenOffice (bilo u bazu podataka, bilo u tablicni kalkulator) - dakle, neces morati pretipkavati.

15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Da, za to bi bilo idealno koristiti bazu podataka - ako ces s tim podacima zaista i nesto raditi (upiti, vise relacijski povezanih tablica). Ako neces, onda ti je baza podataka suvisna. Onda si jednostavno kad ti skripta posalje podatke na mail isto mozes napraviti da ti te podatke spremi na disk - recimo u csv (pogledaj: http://us2.php.net/manual/en/function.fputcsv.php) ili xml formatu, pa si onda skines tu datoteku sa servera i uvezes to u OpenOffice (bilo u bazu podataka, bilo u tablicni kalkulator) - dakle, neces morati pretipkavati.

Naravno da hoću,nije riječ o više relacijski povezanih tablica,bar zasada ne vidim potrebe za to,ali upiti su mi veoma bitna stvar,kao i pretraga po ključnim riječima,odnosno filtrima(opet upiti),nisam IT sručnjak(ne jošCool),ali analizom sam došao da su baze podataka pravo riješenje za moje potrebe,a i ova ideja sa izvozom/uvozom nije loše,neznam za ispis(na papir),neznam 10 stavaka organiziranih po određenom filtru

15 godina
odjavljen

U HTML fileu imam eksplicitno definiran CHARSET,i to isto sam napravio u PHP fileu sa linijom header('Content-type: text/html; charset=utf-8'); no onda dobivam sljedeći output:

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\xampp\htdocs\ime\pu.php:2) in C:\xampp\htdocs\ime\pu.php on line 3                                          

Struktura je sljedeća: .html file > putem iframe taga je ugrađen PHP kod-s time da HTML kod za formu nije generiran putem echo naredbe,i koristim sesiju radi pamčenja podataka...

I dalje mi se ne prikazuju hrvatski dijakritički znakovi...

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
alankish kaže...
Struktura je sljedeća: .html file > putem iframe taga je ugrađen PHP kod-s time da HTML kod za formu nije generiran putem echo naredbe

Nije mi bas jasno - iframe? Za sto to koristis? Ako ti radis cijelu stranicu, sto ce ti iframe? Izbaci taj tag, PHP datoteka je u osnovi HTML stranica, a PHP kod zatvaras u <?php ... ?> tagove.

15 godina
odjavljen

Neki članovi foruma bi rekli noob ,no upitnik je spremljen kao .php file, dok je stranica .html je sad to meni bilo zbunjujuće radi ekstenzija i bojazni da Apache neće izvršavati svoj posaoMršti se

Ovo oko zatvaranja koda u <?php ... ?> tagove je u potpunosti u redu,no ako stranicu spremim u .html formatu kod unutar <?php ... ?> tagova mi se hoće izvršavati,naaravno uz zadovoljen uvjet da je host na Apache web serveru??!!problem je vjerojatno u tome da sam išao raditi svoje "riješenje"...uff idem isprobat ovo..zadnje

17 godina
moderator
alankish kaže...

Neki članovi foruma bi rekli noob ,no upitnik je spremljen kao .php file, dok je stranica .html je sad to meni bilo zbunjujuće radi ekstenzija i bojazni da Apache neće izvršavati svoj posaoMršti se

Nisam govorio o ektenzijama u tom smislu, nego o formatima. PHP datoteka je u biti HTML datoteka s umetnutim PHP naredbama zatvorenim u <?php ... ?> blokove. Da bi se ti blokovi naredbi fakat i izvrsili, datoteka mora imati nastavak PHP. Zbunilo me sto pricas o iframeu - ti iz PHP-a jednostavno mozes uvesti cijelu ili dio stranice u PHP skriptu. BTW nisam ti ni ja neki strucnjak - tek odnedavno se pomalo bavim PHP-om. Namigiva

Ono sto ti pokusavam reci da iframe tu nema sto raditi - pretpostavljam da si njime pokusavao HTML datoteku ubaciti u PHP skriptu - je li tako? To ne trebas - ili ti sve moze biti u PHP datoteci ili jednostavno u PHP datoteci napravis require "datoteka.html" (ako ti HTML datoteka sadrzava PHP kod) ili readfile("datoteka.html") ako je samo treba ubaciti u PHP skriptu, bez evaluacije PHP koda (naravno, ovo drugo se brze izvodi).

Ovo ti sve govorim na slijepo jer zapravo ne znam sto tocno radis. Ja sam radio nesto slicno i moj princip je bio taj da mi je osnova stranice u PHP-u - znaci, nesto stilu:

<?php
    session_start();
    include("th.php");
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="hr-HR">
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
        <title>Bla bla bla</title>
        <link href="moj.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
    </head>

<body>

<?php readfile("sadrzaj.html"); ?>

</body>

I onda tek ovisno o parametru page ubacujem sadrzaj HTML datoteke u body. S tim da je HTML datoteka oguljena - znaci, nema nikakvih <head>-ova ili slicnog, posto je to sve u PHP datoteci.

15 godina
odjavljen

@ "pretpostavljam da si njime pokusavao HTML datoteku ubaciti u PHP skriptu - je li tako?"

ne,ja radim potpuno suprotno,imam html datoteku,u koju želim ubaciti "komadić" PHP koda,taj upitnik odnosno formu koja ide na mail,sad sam ja taj upitnik spremljen kao ime.php putem <iframe> taga "uvezao" u html stranicu,i onda nemam prikaz hrvatskih dijakritičkih znakova,makar u headu html imam definiran utf-8 charset kao i eksplicitno definiran isti u php datoteci,što se događa da taj php kod ugradim u html stranicu i da stranicu pospremim kao .php?u biti idem isprobati

0 0 hvala 0
17 godina
alankish kaže...

@ "pretpostavljam da si njime pokusavao HTML datoteku ubaciti u PHP skriptu - je li tako?"

ne,ja radim potpuno suprotno,imam html datoteku,u koju želim ubaciti "komadić" PHP koda,taj upitnik odnosno formu koja ide na mail,sad sam ja taj upitnik spremljen kao ime.php putem <iframe> taga "uvezao" u html stranicu,i onda nemam prikaz hrvatskih dijakritičkih znakova,makar u headu html imam definiran utf-8 charset kao i eksplicitno definiran isti u php datoteci,što se događa da taj php kod ugradim u html stranicu i da stranicu pospremim kao .php?u biti idem isprobati

Sve ti mora biti definirano na isti charset. Baza, iframe i "podstranice" od ajfrejma. Takodjer moras PHP podesit da radi u istom charsetu inace ces dobit kockice, upitnike i slicno. Kako je baksa reko, UTF8 svugdje i miran si. Ali bas svugdje!

I'm going woo woo
17 godina
moderator

Aha, mislim da sam te sad skuzio. Ucini ono sto sam rekao - rijesi se iframea, glavnu HTML stranicu spremi kao .php i u njoj preko require "ime.php"; ucitaj ovu drugu stranicu (s tim da iz ime.php izbacis SVE sto se tice "vanjske" strukture HTML dokumenta, znaci da izbacis head i body tagove i sve sto ide s njima - ime.php neka ti vrati samo taj goli upitnik).

17 godina
moderator
alankish kaže...

Ponovno citam tvoju poruku i mislim da sam konacno zaista skuzio sto pokusavas napraviti, odnosno sto si napravio. Znaci imas HTML stranicu, a pomocu PHP stranice prikazujes formu i saljes podatke na mail kad se klikne na gumb? Pretpostavljam jer ne vidim zbog cega drugog bi koristio iframe, osim da ti PHP skripta prikaze formu.

To ti ne treba - u biti stranicu mozes ostaviti kao HTML stranicu, formu ugradi u samu HTML stranicu i onda samo, ako se ne varam, na action atribut forme stavi ime.php - znaci, u stilu <FORM action="ime.php" method="post">. Sad bi ti skripta ime.php preko globalnih varijabli $_POST["imevarijable"] trebala dohvatiti podatke upisane u formu, koje onda mozes poslati na mail ili spremiti u bazu podataka, zapisati u datoteku na disku ili tako nesto. Znaci, u tom slucaju bi ime.php koristio sam za prihvacanje podataka upisanih u formu i njihovo slanje/spremanje - formular ostaje u HTML datoteci. I ne koristis iframe - nigdje!

15 godina
odjavljen

Problem is solvedCool

Ovaj način na koji sam ja radio je očito bio "teži" - kombinacija HTML-a i PHP u jednom fileu,i dokument "definiran" kao .html file,umjesto .php,sad sam problem riješio na tvoj način,and it works,standardna HTML forma sa name parametrima,upotreba POST methode i zasebnog ime.php dokumenta u kojem je definirana mail funkcija,sad se moram još malo zabaviti uređenjem(css),kao i funkcionalnošću same forme(verifikacija "točnosti" podataka),e zanima me na koji način da unutar HTML stranice dobijem nešto tipa "Vaša je poruka poslana",jer ako je sve uredu to mi se ispisuje unutar ime.php stranice?

Nažalost,dugo mi je vremena trebalo za testiranje odgovarajučeg riješenja,jer nisam mogao odgonetnuti u FieZilla FTP-u što točno znače pojmovi tipa upravljanje straničnicima,kao i odgonetavanje adrese??,a promjenom jezika na engleski mi se FileZilla ruši?!neka nova zavjera je na pomolu...ili da se u informatičkim krugovima proširi hrvatski jezik,ili da se opensource koristi i na opesource OS-u?!tko bi znao...uff.OFFTOPICSramim se

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
alankish kaže...

Problem is solvedCool

Ovaj način na koji sam ja radio je očito bio "teži" - kombinacija HTML-a i PHP u jednom fileu,i dokument "definiran" kao .html file,umjesto .php,sad sam problem riješio na tvoj način,and it works,standardna HTML forma sa name parametrima,upotreba POST methode i zasebnog ime.php dokumenta u kojem je definirana mail funkcija,sad se moram još malo zabaviti uređenjem(css),kao i funkcionalnošću same forme(verifikacija "točnosti" podataka),e zanima me na koji način da unutar HTML stranice dobijem nešto tipa "Vaša je poruka poslana",jer ako je sve uredu to mi se ispisuje unutar ime.php stranice?

Nisam to jos radio. Sudeci prema ovome, jednostavno kad posaljes mail, zadas naredbu:

header( "Location: http://www.example.com/thankyou.html" );

alankish kaže...

Nažalost,dugo mi je vremena trebalo za testiranje odgovarajučeg riješenja,jer nisam mogao odgonetnuti u FieZilla FTP-u što točno znače pojmovi tipa upravljanje straničnicima,kao i odgonetavanje adrese??,

LOL. Netko si je popio nesto prije prevodjenja... Odgonetavanje adrese doduse je razumiljivo - resolving address, ali ovo prvo ne razumijem.

Ne znam, probaj deinstalirati FileZillu pa ponovno instalirati najnoviju verziju. Ja sam inace s njom nekad davno imao velikih problema - tek kasnije sam skuzio da je problem bio u firewallu - zapravo u firewallovima (!). Instalirao sam Sygate Personal Firewall i onesposobio Windowsov (ili ga je on sam inicijalno onesposobio), a poslije sam skuzio da mi je i Windowsov ukljucen. FileZilla mi se rusila i nikako nisam mogao skuziti u cemu je problem. Kad sam konacno slucajno vidio da mi je ukljucen i Windowsov firewall, iskljucio sam ga i sve je radilo super.

15 godina
odjavljen

Ma filezilla je sad u redu,nego opet idem u offtopic...jeli moguće odnosno dali je pravilno da cijelu stranicu pospremim kao PHP file,i onda nemam problema sa korištenjem php koda unutar tog html-a,ili sav html moram generirati kroz echo() funkciju u php-u,odnosno da je html ugrađen bez nekakvih posebnih tagova,a sav php kod zatvorim unutar <?php ... ?> tagova,odnosno dali mogu ako stranicu pospremim kao .php koristiti sve standarne HTML tagove tipa <head>,<body>,odnosno povezivati u strukturu koju će web browser ispravno prepoznati....?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
alankish kaže...

jeli moguće odnosno dali je pravilno da cijelu stranicu pospremim kao PHP file,i onda nemam problema sa korištenjem php koda unutar tog html-a,ili sav html moram generirati kroz echo() funkciju u php-u,odnosno da je html ugrađen bez nekakvih posebnih tagova,a sav php kod zatvorim unutar <?php ... ?> tagova,odnosno dali mogu ako stranicu pospremim kao .php koristiti sve standarne HTML tagove tipa <head>,<body>,odnosno povezivati u strukturu koju će web browser ispravno prepoznati....?

Pa to ti cijelo vrijeme i pricam! Pa i dao sam ti primjer kako sam ja to napravio u ovoj poruci. Taj kod je spremljen u .PHP datoteku - pogledaj da je to obicni (X)HTML i ima umetnut PHP kod unutar tagova <?PHP ...  ?>.

Iako doduse u doticno slucaju bi ti svejedno bilo pametno da i dalje imas posebnu skriptu za slanje maila (tu ime.php) - neces taj kod morati gurati u glavnu stranicu i pokusavati dokuciti kako/kada da posaljes mail.

15 godina
odjavljen

Uf,morao sam se udariti u glavuCool

To je to,sad sam si čak počeo razmišljati da cijeli site napravim u php-u,odnosno mislim da naslućujem poantu dinamičkog weba,tnakir...please comment

mbaksa,hvala,mislim da bi dobra analogija bila nekako u sljedećem stilu:sad nisam dobio ribu,nego je sad znam uloviti,or tako nekako

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
alankish kaže...

mbaksa,hvala,mislim da bi dobra analogija bila nekako u sljedećem stilu:sad nisam dobio ribu,nego je sad znam uloviti,or tako nekako

Sad se osjecam ko Isus. Smijeh

17 godina
alankish kaže...

Uf,morao sam se udariti u glavuCool

To je to,sad sam si čak počeo razmišljati da cijeli site napravim u php-u,odnosno mislim da naslućujem poantu dinamičkog weba,tnakir...please comment

Koment what?

Ti mozes slobodno fajlu koji nema mrvu PHP-a u sebi dat ekstenziju PHP.

Po meni je divna stvar kod PHP/ASP include fajlovi, odnosno kod .Net-a master pages. Ako zelis npr dodati novu stavku u meni koji se pojavljuje na svim stranicama, nemoras u svakom fajlu editirati isto, vec jedino u tom fajlu kojeg includas (npr header.php ili meni.php) i na svim ostalim stranicama si promijenio jer one povlace i importaju taj isti fajl.

Ja osobno i najgluplje stranice radim preko CMS-a jer je tlaka svako malo downloadat editirat pa uploadat. Pa ako dodas novi link u meniju zaebancija. Pa ovo, pa ono...

I'm going woo woo
15 godina
odjavljen

@tnakir: Thank,Tnakir takve konstruktivne komantare trebam,oni koji te natjeraju na razmišljanje...u ovome sa master pages vidim divnu analogiju sa master pages u indesignu,znam da ovo nema veze sa programiranjemIzlanuo se

Ti mozes slobodno fajlu koji nema mrvu PHP-a u sebi dat ekstenziju PHP. .to znači da ukoliko nema nikakvog koda omotanog sa <?php...?> tagovima da će se sve interpretirati kao standardni HTML??!!

I meni je ideja cms-a odlična...no za neke manje stvari mi je jednostavnije koristiti statičnu web stranicu,a imam dojam da je Joomla! preglomazna za neke stvari,odnosno gdje nema puno sadržaja(ako se ne varam "prazna" Joomla ima oko 16 Mb?!)

EDIT:@mbaksa: "Sad se osjecam ko Isus. Smijeh" ako ne ko Isus,onda barem kao (M)majka Terezija

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2010 8:28 (alankish).
17 godina
alankish kaže...

@tnakir: Thank,Tnakir takve konstruktvine komantare trebam,oni koji te natjeraju na razmišljanje...u ovome sa master pages vidim divnu analogiju sa master pages u indesignu,znam da ovo nema veze sa programiranjemIzlanuo se

Ti mozes slobodno fajlu koji nema mrvu PHP-a u sebi dat ekstenziju PHP. .to znači da ukoliko nema nikakvog koda omotanog sa <?php...?> tagovima da će se sve interpretirati kao standardni HTML??!!

I meni je ideja cms-a odlična...no za neke manje stvari mi je jednostavnije koristiti statičnu web stranicu,a imam dojam da je Joomla! preglomazna za neke stvari,odnosno gdje nema puno sadržaja(ako se ne varam "prazna" Joomla ima oko 16 Mb?!)

EDIT:@mbaksa: "Sad se osjecam ko Isus. Smijeh" ako ne ko Isus,onda barem kao (M)majka Terezija

Ovo sto sam reko da nemora sadrzavati <? ?> tag je istina. Nisam siguran kako je kod PHP-a, dali on nasljedjudje encoding od master stranice ili kako, ali svakako pazi na encoding koji svugdje mora biti isti.

Master pages - da, isti vrag: indizajn ili .Net. Uglavnom olaksava stvar.

Joomla je napravljena da pokrije puno toga u startu. Dakle sa osnovnom joomlom mozes puno toga napraviti, postoji mnogo scenarija u kojima se ona nalazi i zato je "glomazna". Napisati svoj mali CMS nije nikakva nuklearna fizika i za nekakav osnovni model ti ne treba puno vremena. Ako hoces neke smjernice javi mi se na P.M. 

I'm going woo woo
17 godina
moderator
alankish kaže...

Imas i manje glomaznih CMS-ova, recimo kao sto je CMS Made Simple - napravio sam jedan web s njim. Samo sto nema toliko mogucnosti i podrska nije bas najbolja, ali taj CMS je super ako vec imas postojeci dizajn ili staticnu stranicu i onda je samo hoces prebaciti u dinamicnu, gdje ce korisnik sam mijenjati sadrzaj - trebaju jako male promjene (umetanje tagova za meni, sadrzaj i sl.)

Naravno, kao sto tnakir rece, mozes i sam raditi svoj CMS. Ako ti treba samo neka osnovna stranica, s menijem i sadrzajem, za koju si siguran da se nece znacajno prosirivati, odnosno da se nece dodavati kojekakve ekstra funkcije, to je mozda i najbolje rjesenje - malo, brzo, te sustav poznajes u detalje, jer si ga sam izradio. Trenutno i sam radim na jednom malom CMS-u - administracijsko sucelje je napravljeno tehnikom Ajax i ne koristi se baza podataka, za editor sam uzeo tinymce; dvojezicni front-end je klasicni PHP, ucitava sadrzaj iz JSON datoteka.

15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
alankish kaže...

Imas i manje glomaznih CMS-ova, recimo kao sto je CMS Made Simple - napravio sam jedan web s njim. Samo sto nema toliko mogucnosti i podrska nije bas najbolja, ali taj CMS je super ako vec imas postojeci dizajn ili staticnu stranicu i onda je samo hoces prebaciti u dinamicnu, gdje ce korisnik sam mijenjati sadrzaj - trebaju jako male promjene (umetanje tagova za meni, sadrzaj i sl.)

Naravno, kao sto tnakir rece, mozes i sam raditi svoj CMS. Ako ti treba samo neka osnovna stranica, s menijem i sadrzajem, za koju si siguran da se nece znacajno prosirivati, odnosno da se nece dodavati kojekakve ekstra funkcije, to je mozda i najbolje rjesenje - malo, brzo, te sustav poznajes u detalje, jer si ga sam izradio. Trenutno i sam radim na jednom malom CMS-u - administracijsko sucelje je napravljeno tehnikom Ajax i ne koristi se baza podataka, za editor sam uzeo tinymce; dvojezicni front-end je klasicni PHP, ucitava sadrzaj iz JSON datoteka.

To i je i meni želja;vlastiti CMS,jer onda poznaješ sustav,jednostavnije ti je "ugraditi" dodatne mogućnosti,kao iste prilagoditi specifičnim potrebama.Jedino nisam upozant s ovim pojmovima AJAX i JSON,makar sam čuo za njih,btw.može promjena naslova teme,pošto smo ošli u offtopic?

17 godina
alankish kaže...
mbaksa kaže...
alankish kaže...

To i je i meni želja;vlastiti CMS,jer onda poznaješ sustav,jednostavnije ti je "ugraditi" dodatne mogućnosti,kao iste prilagoditi specifičnim potrebama.Jedino nisam upozant s ovim pojmovima AJAX i JSON,makar sam čuo za njih,btw.može promjena naslova teme,pošto smo ošli u offtopic?

Ajax ti je ugrubo receno tehnologija kojom mozes ucitavati samo djelove web stranice. kombinacijom javaskripta i xml-a povlacis sadrzaj i onda ga umeces u nekakve containere na postojecoj web stranici. Dakle za prikazat novi sadrzaj nemoras reloadati cijeli sadrzaj nego samo dio koji ti pase. Imas na w3schools o tome malo vise.

Inace AJAX = askinroni javaskript and XML

I'm going woo woo
17 godina
moderator
tnakir kaže...
Ajax ti je ugrubo receno tehnologija kojom mozes ucitavati samo djelove web stranice. kombinacijom javaskripta i xml-a povlacis sadrzaj i onda ga umeces u nekakve containere na postojecoj web stranici. Dakle za prikazat novi sadrzaj nemoras reloadati cijeli sadrzaj nego samo dio koji ti pase. Imas na w3schools o tome malo vise.

Inace AJAX = askinroni javaskript and XML

Da dopunim - "containeri" su najcesce DIV-ovi i onda imas u JavaScriptu naredbu tipa (id DIV-a je u ovom slucaju, naravno, "sadrzaj"):

document.getElementById("sadrzaj").innerHTML = data;
data je najcesce sadrzaj koji je vratila moze neka PHP/ASP skripta. Varijabla data moze biti zapravo bilo kakav html kod, poput

<h1>Naslov</h1><p>tekst bla bla</p>
Da, Ajax je kratica za to, iako se pod istim pojmom podrzavumijevaju i drugi nacini razmjene podataka izmedju JavaScripta i nekog server-side jezika. Recimo, JSON (JavaScript Object Notation ako se ne varam) koji sam spominjao - super je stvar, jer u PHP-u mozes imati klasu s javnim clanovima i onda naredbom jsonString=json_encode (objekt); dobijes string koji je JSON reprezentacija tog objekta. Potom u JavaScriptu imas naredbu objekt=JSON.parse(jsonString); kojom iz jsonStringa dobis objekt u JavaScriptu kojeg mozes izravno koristiti (na primjer, ako je taj objekt u PHP-u imao podatkovni clan ime, preko JavaScripta mu pristupas skoro na isti nacin - kao objekt.ime, na primjer alert(objekt.ime); ili document.getElementById("sadrzaj").innerHTML = objekt.ime;).

15 godina
odjavljen

Jesam pogledao na w3schools,i sama ideja AJAX mi se sviđa,puno je tehnologija i znanja imati za izradu kvalitetnih web stranica/aplikacija,puno je tu novih pojmova tipa ruby on rails,DOM...

za početak da dobro ovladam HTML+CSS kombinacijom,uz PHP+MySQL i onda ćemo dalje, FLASH koristi odnosno čita/piše XML fileove?izgleda da i za JavaScript trebam knjigu kupitiCool,za riješenja na "klijentskoj" strani...

Pitanjce,ukoliko nemam HTML kod ugrađen unutar <?php...?> tagova dali je potrebno/ispravno isti ispisivati kroz echo funkciju,ili to koristim samo ako imam html kod unutar?!

btw.tnakir koliko si dugo ti u "tome",i može smjernice za CMS?

17 godina
moderator
alankish kaže...

Pitanjce,ukoliko nemam HTML kod ugrađen unutar <?php...?> tagova dali je potrebno/ispravno isti ispisivati kroz echo funkciju,ili to koristim samo ako imam html kod unutar?!

Ako nemas obicni HTML kod unutar .PHP datoteke, a izvan<?php ?> tagova, onda naravno da sadrzaj stranice moras na neki nacin "ispisati" pomocu PHP koda, recimo pomocu echo.

alankish kaže...

btw.može promjena naslova teme,pošto smo ošli u offtopic?

Zaboravih na ovo - koji naslov predlazes? Stvar je u tome da su ovo sad dvije teme u jednoj.

17 godina
alankish kaže...

Jesam pogledao na w3schools,i sama ideja AJAX mi se sviđa,puno je tehnologija i znanja imati za izradu kvalitetnih web stranica/aplikacija,puno je tu novih pojmova tipa ruby on rails,DOM...

za početak da dobro ovladam HTML+CSS kombinacijom,uz PHP+MySQL i onda ćemo dalje, FLASH koristi odnosno čita/piše XML fileove?izgleda da i za JavaScript trebam knjigu kupitiCool,za riješenja na "klijentskoj" strani...

btw.tnakir koliko si dugo ti u "tome",i može smjernice za CMS?

Flash... flash slobodno zaboravi. Eventualno za nekakav banner, ali sajtovi u flashu su teski i komplicirani za napravit.

Ako sam dobro razumio... imas kod

<html>

<head><title>Nekititle</title></head>

<body>

ovo je neki tekst bez php-a

</body>

onda nemoras koristiti echo ni nista da bi ispisivao kod.

<html>

<head><title>Nekititle</title></head>

<body>

ovo je neki tekst bez php-a

<?

$varijabla = 'ajme ajme";

echo($varijabla);

?>

a ovo je tekst sa php.-om

</body>

Nisam siguran jel mi sintaksa u redu jer ne radim u PHP-u, ali skuzit ces poantu.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2010 14:45 (tnakir).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice