Autorska prava vezano uz slike i tekstove

poruka: 6
|
čitano: 3.286
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Autorska prava

Radim web stranicu koja ima poprilično sadržaja stručne literature, ne mislim doslovno kopirati tuđe radove, međutim moram se služiti sa sadržajima sa drugih web stranica i knjiga da bih sve kvalitetno napravio.

Zanima me je li moguće dobiti tužbu za kopiranje pokoje stručne rečenice, eventualno pasusa mada ću nastojat pisat svojim rječima, ili pak čisto dobit tužbu ako se vidi da si pisao svojim rječima, ali se vidi da si se ugledao na koncept pisanja sa neke druge stranice.

Također, trebao bih objaviti dosta slika koje će popratno pratiti tekstove, ne mogu sad za svaku provjeravati bi li je smio objaviti, je li autorski zaštićena jer ću slike uglavnom tražiti preko google-a. Bit će slika ljudi, ali javno poznatih, tj. medijski već eksponiranih mada oni nisu u prvom planu. Je li to smijem ?

Kakve su moguće tužbe i posljedice ?

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Autorska prava
Kobe24 kaže...

..

Kakve su moguće tužbe i posljedice ?

- svakakve. Kao što i predpostavljaš. Ali dok si 'mali' nitko to ne primjećuje, ako se jednog dana dovoljno obogatiš (google, MS...) očekuj tužbe, jer je osnova takvih tužbi-cilj, izvući novac. Tako da dok novca nema, budi 'sretan' ... ;-)

Pravno, zasvaku 'sitnicu' moraš imati odobrenje vlasnika (ne autora, to netreba mješati..), dok citatima, pozivanje na izvor informacija itd. navodiš autora, kao npr knjiga ili statistički zavod, HNB itd.

Primjer: tečaj kune, izvor HNB. Nasuprot, neke fotke koju exskluzivno objavljuje neki časopis (koji ju je platio), moraš kupiti-platiti pravo korištenja, dok je navođenje izvora suvišno.

Treći primjer, je pravo na informiranje-izvještavanje itd (bla-bla...) tako npr za nogometnu utakmicu ili koncert moraš platiti pravo prijenosa ili slikanja, dok za vijesti o tom (cca 5min) je besplatno. U istom tom primjeru, PRovci ti mogu dati promo materijale... ili možeš platiti npr interview.....

Ako te brine pitanje dali neku sliku smiješ objaviti -ukratko nesmiješ, nije tvoje, nisi vlasnik.... smiješ samo ono što je tvoje. Za sve ostalo moraš nekome-nešto platiti ili barem tražiti dozvolu za objavu.

No, nije baš tako u praksi, kao što sam već rekao...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.9.2010 16:01 (ihush).
16 godina

Dobro, stranicu radim na engleskom jeziku zato jer pucam na AdSense i široku publiku (bar zasad). Znam tehnički izraditi stranicu, ali sad pravne zavrzlame vezano za web stvarno ne znam. Za nešto zaraditi preko AdSensa moram imati široku publiku, a to znači da će netko uočiti slike, članke, ili tako nešto. U slučaju da ne pridobijem publiku nitko me neće dirati, ali onda opet nisam ništa dobio, a ako mi se pak posreći uz mnogo truda onda će me tužit. Hm, nije dobro Belji se.

Je li netko možda zna neki poznati slučaj da je netko u Hrvatskoj bio tužen za nešto i da je nadrljao ?

16 godina
Kobe24 kaže...

... a ako mi se pak posreći uz mnogo truda onda će me tužit. Hm, nije dobro Belji se.

Je li netko možda zna neki poznati slučaj da je netko u Hrvatskoj bio tužen za nešto i da je nadrljao ?

- wellcome. Namigiva

-hmmm, u HR, jedino mi na pamet padaju likovi koji nisu (više) na strani vladajućih, kao Glavaš.... ali on se ne bavi webom.

Mi nismo zemlja za takve tužbe, međutim, ako te netko ''sa zapada'' spazi, nadrapao si. Dobra stvar je sudska praksa, koja kaže da kazna za pravnu osobu netreba biti takva da je onemogući u daljnjem postojanju, tj da je uništi.. dakle, kao kredit u banci, toliko da možeš podnjeti ratu. Osim u slučaju kad te odrede za primjer... pa recimo RIAA dobije presudu za 80.000$ po pjesmi, smjeh. Naravno, isti dan vansudskom nagodbom se makne par nula jer obični ljudi nemaju milionćiće... No to ti nije neka utjeha, ako do tog dođe, jer te u pravilu oderu koliko god mogu.

Imaš krivi pogled. Već razmišljaš kako ćeš 'krasti' tuđi rad.

-Ako imaš svoj web, adsense... trebaš stvarati i svoj sadržaj, ne samo copy-paste s tuđih.

-Na taj način nećeš ništa napraviti, tj. bit ćeš samo jeftina mula za addse, indirektno PRovac za one koje kopiraš, a u slučaju da i uspiješ, sjeti se .. ako nanjuše novac, gotov si.

:)) -nice?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina

Otprilike shvaćam poantu, razmislit ću što i kako dalje.

16 godina

http://www.investitor.org/plagiranje-web-stranica.php

Prilično zgodan članak, ako kome još zatreba evo.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice