Windows Vista i zauzeće memorije

poruka: 46
|
čitano: 9.542
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav ! Imam problem s zauzećem memorije koje iznosi i do 1,4gb kada PC ne radi "ništa" nego ima samo uključenih par programa dolje desno u tray-u (anydvd,flashget,msn,nod32). Zauzeće memorije u tom vremenu je suludo, priložene su 2 moje slike mojih procesa i zauzeća memorije te procesa i zauzeće memorije mog frenda.

Ima netko iskustva pa da usporedimo potrošnju? Koristim Windows Vistu Ultimate 64bit.

Imam frenda koji također koristi Windows Vistu i potrošnja mu je oko 600mb u stanju mirovanja Iznenađen

Ima netko nekakvu ideju u cem bi mogao biti problem?

Konfiguracija je :

MBO : Gigabyte EP35-DS3

VGA : Powercolord Radeon HD4870

RAM : 2x2gb Kingmax (800Mhz)

Hvala!

memorija1 memorija1
task manager task manager
frend1 frend1
frend2 frend2
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 10:47 (ReiKo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sam da te pitam jel to piratska verzija koju korisits ako da nista cudno i meni je tako ali ja sam to rijesio s programom koji automatski smanji na 1000mb zavisi...

Live to WIN!!!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Otvori task manager (CTRL+ALT+DELETE) i vidi koji procesi zauzimaju puno memorije. Potrošnju memorije također možeš smanjit gašenjem određenih servisa. Za info o servisima prolistaj ovaj topic http://forum.bug.hr/forum/topic/windows/sistemski-servisi-opisi-savjeti/217.aspx?sort=asc&view=flat

By the way tema ti je u krivom podforumuNamigiva

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 (1.8GHz) oc @ 2.1GHz; ASUS EN7300GT SILENT (400/800) oc @ 570/960; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17";
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 10:51 (scorpion667).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Windows Vista i zauzeće memorije

Koliko moze biti glupo i mozda besmisleno, ali sam primjetio jednu stvar.

Sto imas vise RAM-a u racunaru to ti Vista vise uzima. Da kojim slucajem imas 2 gige, Vista bi ti uzimala oko 800 MB. Ne znam zbog cega je to tako, ali sam primjetio.

Takodjer, primjetno je na slikama da ti imas pkrenutih 48 procesa, dok kod prijatelja ima 40. Isto sam primjetio da ti imas 4 gige rama, dok on 3 gige... Inace, tako je i nemas se sta brinuti. To nije nista strasno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 10:58 (Adin).
17 godina
neaktivan

Netreba nista brisat ako mu u stanju mirovanja toliko trosi pa nece gasit od Windowsa sustave skini program RAM Saver PRO namjestis kolko da ti oslobodi i on ce ti automatski oslobodit ja sma rijesio s tim problem...

Live to WIN!!!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Postao sam screenshotove, a koliko vidim najvise zauzima jedan od svchost-ova oko 137.000K

16 godina
ReiKo kaže...

Ima netko iskustva pa da usporedimo potrošnju? Koristim Windows Vistu Ultimate 64bit.

Imam frenda koji također koristi Windows Vistu i potrošnja mu je oko 600mb u stanju mirovanja Iznenađen

A da ti ne koristi frend možda 32-bitnu verziju? 64-bitna uvijek guta više memorije zbog načina na koji ju koristi. Ali u 4GB pa ne bi ti trebo biti neki problem taj 1GB.
I pogledaj u task manageru svejedno koji ti procesi gutaju RAM.
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

1. Ti imaš Vistu x64, a tvoj prijatelj Vistu x86. 64-bitni programi i procesi zauzimaju u startu od 10% do 20% više memorije.

2. Ti, pretpostavljam, imaš Vistu Ultimate ili Home Premium (50 procesa), a tvoj prijatelj neku lakšu verziju Viste (40 procesa).

3. Vista se prilagođava konfiguraciji računala, pa što imaš više radne memorije Vista će je više i trošiti, ali će zbog toga i raditi brže.

Ja imam Vistu x64, 6GB RAM-a, trenutno radi Opera i WMP i troši 1,6GB.

Ako želiš da ti Vista troši manje RAM-a možeš napraviti slijedeće:

1. instalirati 32 bitnu Vistu

2. izvaditi koju pločicu RAM-a iz računala

I jedno i drugo je glupo, jer ćeš uz manju potrošnju RAM-a imati i slabije performanse.

3. instalirati neku laganiju verziju Viste

S ovim trećim bi mogao i nešto dobiti (manja potrošnja + bolje performanse), ali nema potrebe za tim budući da ostaje još 2,8GB RAM-a slobodnoga za druge aplikacije, a većina ljudi nema ukupno toliko RAM-a na računalu.

S tvojom Vistom je sve u redu. Uživaj u radu na računalu i ne brini se o potrošnji RAM-a, imaš ga i više nego dovoljno.

0 0 hvala 0
17 godina

Superfetch servis na Visti ucita cesto koristene aplikacije odmah poslje boota samog OSa. Vista memoriju koristi vise na neku Cache filozofiju - kada je prazan onda nicemu ne sluzi!

Sto se tice 32/64bit verzije, ja nisam primjetio neku posebnu promjenu u zauzecu memorije. Koliko god imam (3 ili 4gb), uvjek bude negdje pola zauzeto skoro pa bez obzira sto radim.

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 11:13 (hudo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ljepo objašnjeno, pogotovo ova dva zadnja posta, sad to sve više ima smisla. Malo me zabrinjavalo to zauzece pošto iako imam 4gb RAM-a  imam osjećaj da mi taj 1,4gb moze faliti kad pokrenem neku "jaču" igru na "jačim" postavkama tipa Fallout i Crysis.

Da, frend ima x86 bitnu Vistu, ja imam Ultimate.

Izgleda da je misterij riješen, ako netko još ima nešto za dodat (ili možda čak napraviti listu kako mozda bolje optimizirati ili iskljuciti neke poznate "stvari koje nisu potrebne" neka slobodno napiše.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ReiKo kaže...

Izgleda da je misterij riješen, ako netko još ima nešto za dodat (ili možda čak napraviti listu kako mozda bolje optimizirati ili iskljuciti neke poznate "stvari koje nisu potrebne" neka slobodno napiše.

Hvala

Pogledaj ovdje:

Ako se odlučiš na isključivanje pojedinih stvari, onda mijenjaj samo jednu po jednu (ne više stvari od jednom), u slučaju da ako nešto ne bude radilo onako kako si očekivao da će raditi, da znaš koju postavku treba vratiti kako je bila. 
17 godina
neaktivan
ja sam isto skuzio prije sam imo manje rama i xp mi zauzimo20%raam onda sam dodo jos rama i sad mi zauzima 30% valjda totak tre bit
http://ubizec.net46.net/forum http://www.ubizeccorporation.bloger.hr Posjeite forum za gaming,programiranje i izrada igara and hacking!
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Inace, jel ima netko obrazlozenje zasto ovaj svchost uzima toliko puno (135.000K)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ReiKo kaže...

Inace, jel ima netko obrazlozenje zasto ovaj svchost uzima toliko puno (135.000K)?

Svchost.exe može u sebi sadržavati više pokrenutih procesa. Detaljnije možeš pogledati na http://support.microsoft.com/kb/314056
Da bi vidio tkoji su sve procesi pokrenuti može ti poslužiti ovaj program http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Aha ok Perice :)

Inače, preporučate mi da idem još dublje to istraživati ili da pustim ovako kako je, pošto je ovo "normalno"?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa to ti je normalno.Gledaj ti to možeš sve pogasiti,te procese u Visti koje ne trebaš.Vista ti za razliku od prijašnjih Windowsa automatski indeksira disk,defragmantira,pa ti to koristi više memorije,a još ti ima jedan proces koji ti prati koje programe najviše koristiš pa ti kod paljenja sam učitava neke .dll datoteke od tih programa da se oni brže upale.To možeš sve pogasiti ali nemaš od toga nikakve koristi jer je recimo imam 4 GB rama i tih(kod mene)1.15 GB kojih je stalno zauzeto ne smeta,jer se memorija prazni kad pokrenem neku igru ili program koji koristi više memorije kao Photoshop ili neku CAD aplikaciju.

Windowsi ti neće brže raditi jer ti to zauzeće memorije ne smeta za neometan rad na Windowsima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
toma kaže...

Pa to ti je normalno.Gledaj ti to možeš sve pogasiti,te procese u Visti koje ne trebaš.Vista ti za razliku od prijašnjih Windowsa automatski indeksira disk,defragmantira,pa ti to koristi više memorije,a još ti ima jedan proces koji ti prati koje programe najviše koristiš pa ti kod paljenja sam učitava neke .dll datoteke od tih programa da se oni brže upale.To možeš sve pogasiti ali nemaš od toga nikakve koristi jer je recimo imam 4 GB rama i tih(kod mene)1.15 GB kojih je stalno zauzeto ne smeta,jer se memorija prazni kad pokrenem neku igru ili program koji koristi više memorije kao Photoshop ili neku CAD aplikaciju.

Windowsi ti neće brže raditi jer ti to zauzeće memorije ne smeta za neometan rad na Windowsima.

Ljepo. Inače, mislim da si u krivu kad kazes da Vista "defragmentira" disk jer to ona ne radi, za to postoje programi tipa Diskeeper.
Zanima me ovo što si naveo za neku igru ili program koji pokreneš pa se ovo (1,15gb) što je u memoriji "isprazni" da bi prioritet bio na igri.
Kako si to provjerio?
16 godina

moj savjet (vjerovatno najpametniji savjet koji ćeš dobit) je da makneš (jasno ako možeš) to čudo od viste.

Jer osim ljepšeg izgleda, nema apsolutno ništa bolje nego Xp...čak što više, mislim da je to veće njesra od 98-ice hehe

ako ništ, pričekaj da izađe windows 7 koji će bit (bar po navodima) puno bolji od viste (gore od viste ni nemre bit heh)

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Developers,developers,developers...coming and coming and coming... Dao bi sto Amerika, Sve na svijetu ja bi dao Tek da sjednem na verandu Pa uz karte i bevandu brojim valove.

0 0 hvala 0
17 godina
Zanimljivo je pogledati "free ram" na onim screenshootovima o inicijalnom postu, mislim da je oko 10-tak mb! Znaci da je vista doslovno napunila citav ram sa podacima.

Jeff Aftwood "Codinghorror" je car :)
Inace, tip je napravio sajt za sva programerska pitanja, bez obzira na platformu/jezik:
Sajt nije niti dva mjeseca star, a vec ima cca 70-100 000 uniq posjeta dnevno! (Inace je sve vrtio jedan win2008 quadcore server sa bazom i web aplikacijom, sada je baza na drugom odvojenom serveru).

Isprike na OT!

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 19:06 (hudo).
17 godina
neaktivan

ma to ti je najnormalnije da ti vista tolko trosi... posto imas 4 gb ram-a netrebas se uopce brinut. koliko ja znam nijedna igrica nije sposobna iskoristit 2 ili vise gb-a RAM-a.

Core2Quad q6600, Gainward HD 4870 512 mb Gddr5 Golden Sample, 4 GB Mushkin RAM ( 1066 mhz) dual channel, Fortron 650w

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ja imam 32bit Home Premium Windows Vista i troši resurse ko' luda. U stvari kao kod tebe. Meni je (u prilogu screenshotovi) uključeno samo relevantno: antivirus, antispyware i Firefox dok ovo pišem i zauzeće RAM iznosi 1.11G. Tek toliko, 64bit su "napredniji", više "traže" i time troše više resursa. Ne bih se začudio da kod Viste to budu i 2G sa par uključenih aplikacija! Lol. Sve u svemu to ti je to kao kod mene tako kod tebe i svih sa Vistom. Zato je potrebno 1G samo za korištenje (instalaciju) OS zvanog Vista.

Pokrenuti programi (aplikacije) Pokrenuti programi (aplikacije)
Task manager memory Task manager memory
Q6600 , EX38-DS4, DDR2 4GB 1000MHz, HD4870 1G
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije mi jasno zašto je večina od vas opterečena stime koliko vista troši rama. Zato i stavljamo 1, 2, 8 GB da ih iskoristimo.
Vista normalno radit i sa 1GB, mogu se pokretati i programi i igre. Ako je nekome potrebno raditi sa 5-6 i više raznih programa istovremeno neka stavi više rama, a ako mu je 4GB premalo tu je 64bitna vista i može stavit 8GB ili više.
Prije sam imao 32 bitnu vistu sa 2GB rama i nikad mi se nije desilo da mi je to premalo, niti sam gledao koliko troši. Sad imam 64bitnu vistu i stavio sam 6GB rama samo zato jer je jeftin i treba mi za pokretanje više virtualnih os-ova istovremeno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vista ti automatski defragmantira disk u pozadini kada ništa ne radiš.To se može isključiti ali nema svrhe.Probaj,ako nisu u zadnje vrijeme defragmantirao disk ostaviti komp oko 15 minuta na miru i vidjet ćeš da će vista početi defragmantaciju.jedino ako opet počneš nešto raditi defragmantacija prestaje i nastavlja se kad je opet komp u idle stanju.

A za zauzeće memorije mjerio sam zauzeće memorije sa RivaTunerom prilikom pokretanja igre zauzeto mi je bilo oko 1.5 GB,što znači da se memorija spraznila,jer današnje igre troše jako memoriju,a ovih 350 Mb nije bilo dosta za pokrenuti igru.

Uz to ja sam ti sa Mz Vista Force programom postavio da aplikacije koje se izvode imaju najveći mogući prioritet.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 20:50 (toma).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
toma kaže...

Vista ti automatski defragmantira disk u pozadini kada ništa ne radiš.To se može isključiti ali nema svrhe.Probaj,ako nisu u zadnje vrijeme defragmantirao disk ostaviti komp oko 15 minuta na miru i vidjet ćeš da će vista početi defragmantaciju.jedino ako opet počneš nešto raditi defragmantacija prestaje i nastavlja se kad je opet komp u idle stanju.

A za zauzeće memorije mjerio sam zauzeće memorije sa RivaTunerom prilikom pokretanja igre zauzeto mi je bilo oko 1.5 GB,što znači da se memorija spraznila,jer današnje igre troše jako memoriju,a ovih 350 Mb nije bilo dosta za pokrenuti igru.

Uz to ja sam ti sa Mz Vista Force programom postavio da aplikacije koje se izvode imaju najveći mogući prioritet.

Ovo prvi put cujem , moze li netko potvrditi/potkrijepiti? Inace koristim Diskeeper i njegov automatski realtime defrag tako da nema problema.
17 godina
neaktivan
ReiKo kaže...
toma kaže...

Ovo prvi put cujem , moze li netko potvrditi/potkrijepiti? Inace koristim Diskeeper i njegov automatski realtime defrag tako da nema problema.
 istinu zbori čovjek. Namigiva
when my mama ask me will I change I tell her yeah, but it's clear I'll always be the same Until the end of time
17 godina
neaktivan
Core2Duo2 kaže...
ReiKo kaže...
toma kaže...

istinu zbori čovjek. Namigiva
 Kod mene je namješten da se starta jednom tijedno. Tako je ostalo nakon instalacije viste, ja nisam ništa namještao.
Defragment task scheduler Defragment task scheduler
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Kad smo vec kod toga, ja koristim Diskeeper, e sad, kad upisem pod start search defrag i opalim enter samo mi nađe Diskeepera isto mi je i pod start-all programs.acessories-system tools, nema ugrađenog Vistinog defragmentora nego samo diskeeper. Jel ga mozda Vista prepoznala kao "defaultnog" i zamjenila ga s onim ugrađenim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mrxa1 kaže...

moj savjet (vjerovatno najpametniji savjet koji ćeš dobit) je da makneš (jasno ako možeš) to čudo od viste.

Jer osim ljepšeg izgleda, nema apsolutno ništa bolje nego Xp...čak što više, mislim da je to veće njesra od 98-ice hehe

ako ništ, pričekaj da izađe windows 7 koji će bit (bar po navodima) puno bolji od viste (gore od viste ni nemre bit heh)

Djecko nemoj pricat gluposti.
Kao prvo 98 ica je bila zakon OS u svoje vrijeme. Prva liga!!!!
Windows 7 kolko sam ja skuzio nece biti nista vise nego marketinski trik da MS makne ljagu sa svoga imena a sam windows 7 ce bit mrvicu unaprijedena Vista.
Sto se tice apsolutno boljeg od XPa blah blah, DX10??????? Stabilnost OSa?????? Sigurnost OSa????To tebi nista ne znaci? Il ti je zao dat 92 kune u Ve milu za jednu gigu RAMa?? (da, sad giga kosta sugavih 90 kuna!!!! vise nema isprike za manjak RAMa!!!!)
Sta je to tako lose kod Viste ajde mi molim te reci?
Jedino sta si dobro reko je da Vista jest lijepsa od XPa i tu se slazemo.

OP, sto se tice tvoje brige o manjku RAMa pri igranju nekih igara, moram ti reci da jos nisam sreo igru koja mi je uzela vise od 1 GB (najvise sta sam vidio je 800MB) tako da mi nikad nije manjkalo RAMa a imam 2 GB. Tebi sa 4 GB sigurno nece manjkat jos duze vrijeme.
Sama Vista meni zauzme oko 800 MB tako da mi ostane 1200. Najveca igra kao sto sam reko zauzimala mi je 800 MB dakle ostane mi jos 400 MB da mi u BGu svira WMP i da mi se skidaju torrenti i mozda cak mogu imati koji Firefox prozor i FRAPS. Sve to s 2 GB, tak da ti s 4 nemas problema!!!
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz GTX 260 896 MB 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz HDD Seagate Barracuda 120 GB+500 GB Windows Vista Ultimate x64 Service Pack 1
16 godina
neaktivan

Odnedavno tek koristim vistu,ali i ja sam primjetio da malo "jede" memoriju,nemam nista protiv toga kako ju koristi jer sve leti,i jako brzo reagira.A kad neki teži program pokrenem isto tako brzo ju i oslobadja,ja imam obicaj otvarati sve i svasta i tako ostavljati dok ne ugasim PC (lijen sam otvarati ispocetka ako zatreba jbga) i uvjek mi ovih mojih 2GB dovoljno bilo:) Mene jedino malo muce temperature,otkako koristim vistu temp CPUa mi je porasla za cca 5C (temp okoline,tj,sobe,je ista) a vent CPUa cak malo brze sada radi...(radi se o E8400,wolfdale)

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice