Pozdrav! Ne znam je li ovo odgovarajući podforum, ali evo: što ovo znači? Prva slika je iz Device Manager-a, a druga HDTune.
Zbunjuje me ovo u Device Manager-u! Treba li tako pisati? Nije valjda da mi je DMA spušten sa Ultra DMA 7 na 2 ???
Pozdrav! Ne znam je li ovo odgovarajući podforum, ali evo: što ovo znači? Prva slika je iz Device Manager-a, a druga HDTune.
Zbunjuje me ovo u Device Manager-u! Treba li tako pisati? Nije valjda da mi je DMA spušten sa Ultra DMA 7 na 2 ???
Mislim da je višestruki dvobajtni DMA način rada 2 prijevod sa Multi-word DMA mode 2.
Ne znam otkad mi je to, jer sam novi HDD stavio prije dva tjedna pa nisam ni gledao koji je DMA aktivan. Zadovoljio sam se s onim što piše u HDTune.
Štoviše, ne primjećujem nikakav spori rad diska u zadnje vrijeme.
Sjetio sam se da je prva stvar koju treba napraviti deinstalacija tog ATA kanala u Device Manager-u, pa da ga on nakon restarta ponovo pronađe i dodijeli DMA Mode. Sve je to prošlo uredno, ali je i dalje DMA Mode isti - višestruki dvobajtni DMA način rada 2. Trebalo bi valjda pisati Ultra DMA način rada 6 (ili 7).
Ja ne znam što je to i trebam li se uopće obazirati na to. Ako netko zna, molim da mi kaže. Ovo je prilično zbunjujuće.
Pozdrav!
EDIT:
Evo našao sam odgovor na svoje pitanje. Možda pomogne i drugima da se ne brinu. Evo citat.
"I'm using the Asus p5b motherboard running windows7 64bit and thought I'd turn on the AHCI
in the bios rather than running my drives in IDE mode. I have two sata hard
drives and an sata dvd burner.
I'm able to switch back and forth between modes with a registry file to
enable AHCI support and deleting the drive controllers in device manager so
they re-detect when making the change. All drives show as running in ultra
DMA5 when I do this. My problem is when I shut the machine off in AHCI
mode the next time I turn it on, device manager is showing the hard drives
running in mutl-word DMA 2 instead. IDE settings cause no such problems.
The only thing I saw that might be accurate was it's just windows mis-reporting the
DMA speed.
HD Tune shows all drives running in UDMA5 while in IDE mode
and says the drives are rated for UDMA6. In AHCI mode, HD Tune says
they're running at UDMA7 even though Windows 7 device manager says
multi-word DMA 2.
At any rate, I did some benchmarks with both in HD Tune and the difference
was negligible. IDE mode actually gave a slightly higher read avg. but it
was so little difference it could easily change from one test to the next.
If the drives were really running in Multi-word DMA2 under AHCI, I would
have noticed a big difference."