Imam pitanjce u vezi reparticioniranja diska. Naime do sada sam imao dvije particije (C i D), od kojih je C sistemska. Korištenjem sam zaključio kako mi je sistemska particija premala te kako je želim povećati, ali bez ponovne reinstalacije windowsa. U međvremenu sam naletio na EaseUS Partition Master i pokušao sam s njim, ali imam jedan problemčić. Nakon što sam drugu particiju smanjio za željeni iznos te stvorio treću (npr. G), ne znam kako ju "mergati" sa sistemskom. Koliko sam shvatio, particije kojem želim spojiti moraju biti susjedne, a moje C i G to nisu. Ne znam kako točno izvesti zamjenu D i G particija?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja sam to par puta radio ali uz pomoć drugog diska.
Prebaci se sve sa D na drugi disk ili što je najsigurnije klonira sa easusom besplatna verzija.
Potom u disk menadžmentu obrišeš D.
Extend C na koju veličinu želiš i potom opet sve vratiš na D sa drugog diska.
.. Koliko sam shvatio, particije kojem želim spojiti moraju biti susjedne, a moje C i G to nisu. Ne znam kako točno izvesti zamjenu D i G particija?
- fizički raspored na disku, tj pomakni D prema kraju. (različite riječi za različite stvari: (re)size i (re)move..)
- problem može biti i tip particije (npr primary i extended=logical) kao i ograničenje do 4 primpart. Imaš (vjerojatno) i jednu skrivenu boot.
- ako radiš iz win s Easeusom bit će OK, s live medija se može svašta, nakon tog obično treba i chkdsk zbog SIDova (win ne voli promjene zbog licence).
Ne znam kako pomaknuti particiju prema kraju. U međuvremenu sam vratio stanje na početno, tj. spojio sam novu particiju natrag s D. Tako da trenutno imam 3 primarne particije (uključujući skrivenu boot).
... primiš 'za doljnu stranu', lijevu graničnu crtu particije i shrinkaš prema gore.
-drugi način, smanjenu particiju (s desne strane), nakon toga unutar particije držiš mišem i pomakneš desno il properties.. pa postaviš početak-kraj.
-igraj se mišem, neće se ništa desiti (do applaya).