Računalo se ugasilo samo od sebe, razlog?

poruka: 81
|
čitano: 12.053
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

evo izgled nakon čišćenja, 

https://photos.app.goo.gl/6eYKZte6hBSLJF3J7

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Računalo se ugasilo samo od sebe, razlog?
ReverseFlash kaže...

Probaj promjeniti termalnu pastu, valjda možeš dati 35 ili 40 kn za 4 grama Arctic MX-4 paste. Je.... da si mi bliže, već bi ti sredio taj PC besplatno. Ne znam što ti ovdje očekuješ od nas, dobio si prijedloge već. Nema magičnoga riješenja za problem koji imaš, kako je rečeno, problem je pregrijavanje ili napajanje. Kako god, koštat će te popravak, ako ne znaš sam, nosi u servis.

Ovako se čisti računalo.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 19:40 (Valentin17).
3 godine
ReverseFlash kaže...
Nema BSODa ako na to misliš ali ne znam je li to u postavkama. Kako da provjerim?

Ukoliko je namješteno kao na slici (automatically restart je oDznačeno), morao bi ti baciti bsod, ukoliko se i tada događa što govoriš 99,99% ti je problem u napajanju.

Znači, nema struje, nema ni plavog ekrana. Da je bilo koja druga greška u pitanju napajanje bi napajalo i pojavio bi ti se plavi ekran s greškom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 20:06 (notloB).
10 godina
ReverseFlash kaže...

Ma naravno, samo što nemogu pastu kupiti do sutra, ne radi ništa, a neću da dajem za novi cooler novac tj ovaj predloženi 250 kn ako sa sigurnošću ne znam da nije u njemu problem. Isto vrijedi i za napajanje. Ne želim davati novac za nešto što MOŽDA uzrokuje problem. Teško ću naći od koga posuditi napajanje pa ne želim dati za novo napajanje par stotki samo da bih saznao da u tome nije problem. Zato sam htio dati što više moguće detalja, mislio sam da će netko na temelju toga znati točno u čemu je problem. Mislim da sam sada dobro objasnio?

Uglavnom sutra mjenjam pastu a ako se problem bude ponovno javljao onda kupujem novo napajanje. Danas sam bio u Pevexu, Emezetti ne prodaju pastu. Još me ovaj u Pevexu u odjelu računala blijedo gledao kad sam ga pitao da li prodaju termalnu pastu 

3 godine
ReverseFlash kaže...
ReverseFlash kaže...

Ma naravno, samo što nemogu pastu kupiti do sutra, ne radi ništa, a neću da dajem za novi cooler novac tj ovaj predloženi 250 kn ako sa sigurnošću ne znam da nije u njemu problem. Isto vrijedi i za napajanje. Ne želim davati novac za nešto što MOŽDA uzrokuje problem. Teško ću naći od koga posuditi napajanje pa ne želim dati za novo napajanje par stotki samo da bih saznao da u tome nije problem. Zato sam htio dati što više moguće detalja, mislio sam da će netko na temelju toga znati točno u čemu je problem. Mislim da sam sada dobro objasnio?

Uglavnom sutra mjenjam pastu a ako se problem bude ponovno javljao onda kupujem novo napajanje. Danas sam bio u Pevexu, Emezetti ne prodaju pastu. Još me ovaj u Pevexu u odjelu računala blijedo gledao kad sam ga pitao da li prodaju termalnu pastu 

Jesi li probao pogledati postavku na slici, post iznad, jesi li uopće razumio napisano odnosno logiku napisanog?

Ne troši novce na pastu ukoliko je problem u napajanju.

Nije da je preskupa ali koliko vidim novci=problem.

10 godina
notloB kaže...
ReverseFlash kaže...
Nema BSODa ako na to misliš ali ne znam je li to u postavkama. Kako da provjerim?

Ukoliko je namješteno kao na slici (automatically restart je oDznačeno), morao bi ti baciti bsod, ukoliko se i tada događa što govoriš 99,99% ti je problem u napajanju.

Znači, nema struje, nema ni plavog ekrana. Da je bilo koja druga greška u pitanju napajanje bi napajalo i pojavio bi ti se plavi ekran s greškom.

Došao kući maloprije, odmah pogledao, "Automatically restart" je kod mene označen a "Time to display list of operating systems" je na 3 sekunde.

10 godina
Valentin17 kaže...
ReverseFlash kaže...

Probaj promjeniti termalnu pastu, valjda možeš dati 35 ili 40 kn za 4 grama Arctic MX-4 paste. Je.... da si mi bliže, već bi ti sredio taj PC besplatno. Ne znam što ti ovdje očekuješ od nas, dobio si prijedloge već. Nema magičnoga riješenja za problem koji imaš, kako je rečeno, problem je pregrijavanje ili napajanje. Kako god, koštat će te popravak, ako ne znaš sam, nosi u servis.

Ovako se čisti računalo.

Znam da nema magičnoga rješenja, mislio sam da postoji nekakav dijagnostički program koji će mi sa sigurnošću reći da li je problem u napajanju ili pregrijavanju ili nećem trećem. Znam promjeniti pastu, a i napajanje. 

3 godine
ReverseFlash kaže...
notloB kaže...
ReverseFlash kaže...

Došao kući maloprije, odmah pogledao, "Automatically restart" je kod mene označen a "Time to display list of operating systems" je na 3 sekunde.

Znači odznači ga i probaj preopteretiti pc, igrom ili kako ti se već gasilo samo od sebe, ukoliko ni tada ne baci bsod već se automatski ugasi ili restarta onda se pokvarilo napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 21:17 (notloB).
10 godina
notloB kaže...
ReverseFlash kaže...
notloB kaže...
ReverseFlash kaže...

Znači odznači ga i probaj preopteretiti pc, igrom ili kako ti se već gasilo samo od sebe, ukoliko ni tada ne baci bsod već se automatski ugasi ili restarta onda se pokvarilo napajanje.

Evo jesam, odznačio, upalio PUBG, temperature se popnu na 65-70 proc i grafa na oko 70 i nakon 3 minute gašenje. Nema BSODa, nema ništa. Isto kao i prije

10 godina

Što je još čudno sada, otkad sam to isprobao, temperatura proca se ne spušta ispod 60 stupnjeva, iako ništa nije upaljeno od igara, samo Chrome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ReverseFlash kaže...

Što je još čudno sada, otkad sam to isprobao, temperatura proca se ne spušta ispod 60 stupnjeva, iako ništa nije upaljeno od igara, samo Chrome.

Kada zamijeniš pastu na procesoru onda će problem biti riješen. Imao sam isti problem i rješenje je bilo zamjena paste na procesoru jer se pregrijavao. Isti slučaj kao kod tebe,tako da dok tu pastu ne zamijeniš nećeš riješiti problem. Na internetu postoje razni tutorijali kako se pravilno mijenja pasta na procesoru.

Softwer
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 23:49 (Softwer).
10 godina
Softwer kaže...
ReverseFlash kaže...

Kada zamijeniš pastu na procesoru onda će problem biti riješen. Imao sam isti problem i rješenje je bilo zamjena paste na procesoru jer se pregrijavao. Isti slučaj kao kod tebe,tako da dok tu pastu ne zamijeniš nećeš riješiti problem. Na internetu postoje razni tutorijali kako se pravilno mijenja pasta na procesoru.

Ja bih volio da je samo pasta, ali eto mnogi ovdje kažu da je napajanje. 

3 godine
ReverseFlash kaže...

Evo jesam, odznačio, upalio PUBG, temperature se popnu na 65-70 proc i grafa na oko 70 i nakon 3 minute gašenje. Nema BSODa, nema ništa. Isto kao i prije

Napajanje crkava, na tim temperaturama sve treba raditi normalno.

ReverseFlash kaže...

Pokreni task manager (more details), klik na processes karticu pa na CPU TAB, tu ćeš vidjeti u postocima koji proces najviše upotrebljava procesor.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 0:01 (notloB).
16 godina
ReverseFlash kaže...
Softwer kaže...
ReverseFlash kaže...

Na forumu imaš bezbroj tema koje opisuju tvoj problem i rješenje istoga. Ali očito da nema smisla pisati više jer od 2 zla ti biraš veće. U tih bezbroj tema su ljudi riješili problem zamjenom termalne paste jer se tijekom vremena osuši. Napajanje nema nikakve veze s temperaturom procesora u tvom slučaju. Priče o BSOD nemaju smisla jer neće izbacititi BSOD u 99% slučajeva pod tim okolnostima. Najjeftinija opcija je ta pasta koju svakako trebaš promijeniti jer temperatura procesora sve govori. U istom tom programu, a možeš se poslužiti i programima kao što su  Everest(home ili ultra) Edition ili AidaExtreme  i pogledati vrijednosti napona. Inače za spam-anje po forumu se dobije kartončić, a ako bude sreće možda padne i crveni

Softwer
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 0:44 (Softwer).
6 godina
ReverseFlash kaže...

Pa moze biti i do napajanja. Malo gledam opet taj video koji si postavio. Ako ti je ovolika prasina u kanti vjerojatno ni u napajanju ne izgleda bolje. Jos je napajanje dolje... Probaj i njega malo "provjetriti".

16 godina

Meni te temperature CPU-a izgledaju previsoke, naročito u idle modu. Znam da je AMD "pećnica", ali je previsoko. I sa stock hladnjakom to bi trebalo biti dosta niže. Provjeri da li ti hladnjak dobro "pritisne" procesor, da nije koja strana popustila. Moguće da ti je u biosu namješeteno automatsko isključivanje računala radi zaštite procesora od pregrijavanja, pokušaj to pronaći. U takvim slučajevima ne možeš odmah upaliti računalo. Isto tako ne dobiješ nikakvu poruku, ili BSOD. Bez obzira na starost termalne paste to bi se trebalo bolje hladiti. Pronađi u biosu postavke CPU ventilatora, da li mu se broj okretaja povećava pri većem opterećenju. Na kraju, provjeri da li je ventilator uopće ispravan. Pokušaj sve to provjeriti. Može biti problem i PSU, ali meni te temperature procesora nikako ne mogu sjesti kao nešto normalno...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše! Takvi i slični njima, brzo bi prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
1 0 hvala 1
3 godine
BlackMoon kaže...

Meni te temperature CPU-a izgledaju previsoke, naročito u idle modu. Znam da je AMD "pećnica", ali je previsoko. I sa stock hladnjakom to bi trebalo biti dosta niže. Provjeri da li ti hladnjak dobro "pritisne" procesor, da nije koja strana popustila. Moguće da ti je u biosu namješeteno automatsko isključivanje računala radi zaštite procesora od pregrijavanja, pokušaj to pronaći. U takvim slučajevima ne možeš odmah upaliti računalo. Isto tako ne dobiješ nikakvu poruku, ili BSOD. Bez obzira na starost termalne paste to bi se trebalo bolje hladiti. Pronađi u biosu postavke CPU ventilatora, da li mu se broj okretaja povećava pri većem opterećenju. Na kraju, provjeri da li je ventilator uopće ispravan. Pokušaj sve to provjeriti. Može biti problem i PSU, ali meni te temperature procesora nikako ne mogu sjesti kao nešto normalno...

Ne može mu bios gasiti pc radi 70°C, to je normalna radna temperatura.

Ne kažem da tempa nije previsoka odnosno da s novom pastom i rihtanjem ventova ne bi bila osjetno manja ali pc mu se ne gasi radi toga.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 2:53 (notloB).
16 godina

70°C normalna radna temperatura procesora??? Da li je to procesor ili kalijeva peć? Usporedbe radi, kod mene je u idle modu 35°C.

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno, hm...prodane duše! Takvi i slični njima, brzo bi prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
SamoPitam3 kaže...
ReverseFlash kaže...

Pa moze biti i do napajanja. Malo gledam opet taj video koji si postavio. Ako ti je ovolika prasina u kanti vjerojatno ni u napajanju ne izgleda bolje. Jos je napajanje dolje... Probaj i njega malo "provjetriti".

Očistio sam sve, napajanje je u zasebnom odjelku ispod svega, i nije bilo nešto strašno prašnjavo, kad sam sve izvadio. Zapravo bih rekao da je napajanje bilo najmanje prašnjavo od svega.

14 godina

Nema smisla raspravljati, kupi ili posudi termalnu pastu pa zamjeni, najjeftinije.

Temperatura je 70 dok ti gledaš u očitanje, pitanje kamo ode u trenutnu gašenja, a to ne možeš vidjeti nikako.

Ja sam iz Karlovca, ako ideš ili netko tvoj ide u tome smjeru, donesi računalo pa ti riješim to za pet minuta.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 5:35 (Valentin17).

1 0 hvala 2
10 godina
Valentin17 kaže...

Nema smisla raspravljati, kupi ili posudi termalnu pastu pa zamjeni, najjeftinije.

Temperatura je 70 dok ti gledaš u očitanje, pitanje kamo ode u trenutnu gašenja, a to ne možeš vidjeti nikako.

Ja sam iz Karlovca, ako ideš ili netko tvoj ide u tome smjeru, donesi računalo pa ti riješim to za pet minuta.

Ma jok, odoh do Linksa za dva sata po termalnu, isprobat, ako se opet javlja problem, uzmem novo napajanje

17 godina

Detaljno pregledati sve kondenzatore, uključujući na matičnoj i u napajanju.

Napajanje ne rastavljaj ako ima jamstvo.

Isto tako, ne rastavljaj ukoliko nisi siguran u svoje sposobnosti i svjestan rizika (napunjeni kondenzatori ~= opasnost od strujnog udara), ali ako jesi u jednom novijem BUG-u ima tema o održavanju napajanja.

Ako napajanje nema jamstvo, definitivno je za zamjenu, čak i ako nije uzrok problema.

Corsair napajanja, ovisno o modelu imaju 3 do 5 godina jamstva, neka high end i dulje.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 7:26 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Napisao je da je njegovo staro 7-8 godina.Kvar je najjednostavnije utvrdit "eliminacijom" a za to treba par kompatablinih komponenta pri ruci da bi se kvar eliminirao.A nekad ima banalnih rijesenja samo treba prespojit kablove od napajanja i opet sve radi bez problema.

3 godine
BlackMoon kaže...

70°C normalna radna temperatura procesora??? Da li je to procesor ili kalijeva peć? Usporedbe radi, kod mene je u idle modu 35°C.

Napisao je da je 70 dok igra pubg, dakle pod opterećenjem, to je normalna temperatura, tjmax za taj proc je 95°c.

Znači nema teorije da se gasi radi temperature.

15 godina
MGloc kaže...

Napisao je da je njegovo staro 7-8 godina.Kvar je najjednostavnije utvrdit "eliminacijom" a za to treba par kompatablinih komponenta pri ruci da bi se kvar eliminirao.A nekad ima banalnih rijesenja samo treba prespojit kablove od napajanja i opet sve radi bez problema.

Tocno.

Imao sam slican problem (doduse imao onaj ekrancic na maticnoj pa mi lakse bilo detektirati), i uvijek bi se sve smirilo preštekavanjem kablova.

No nakon par mjeseci je na maticnoj riknuo neki vrag (nesto u vezi napajanja, controller ili cip..) pa sam mjenjao maticnu i zapravo je cijelo vrijeme problem bio u maticnoj. Napajanje je bilo ok. Mislim da bi i sad radilo da ga upalim.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
12 godina
notloB kaže...

Napisao je da je 70 dok igra pubg, dakle pod opterećenjem, to je normalna temperatura, tjmax za taj proc je 95°c.

Znači nema teorije da se gasi radi temperature.

a kaj ak mu je u biosu namješten limit temperature na recimo 80?

15 godina

Jesi li ispuhao i napajanje kad si ispuhivao računalo?

0 0 hvala 0
3 godine
60nine kaže...

Nije, odnosno to bi morao sam namjestiti.

Pc mu se počeo gasiti neki dan a prašnjav je već godinama i nije se gasio, također ga je u međuvremenu očistio i smanjio temperature i opet mu se gasi.

10 godina
notloB kaže...
60nine kaže...

Nije, odnosno to bi morao sam namjestiti.

Pc mu se počeo gasiti neki dan a prašnjav je već godinama i nije se gasio, također ga je u međuvremenu očistio i smanjio temperature i opet mu se gasi.

Upravo promjenio termalnu pastu, staru očistio , nanijeo novu i opet isto. I dalje s nakon desetak minuta gasi.

Što se tiče limita twmperature u biosu, sve sam pretražio nisam uspio naći koliki je limit i kako promjeniti. Najbliže što sam našao na tu temu je oko ventilatora brzina i slično.

Inače, ovo su temperature znači dok ništa zahtjevno nije popaljeno i na drugoj slici uz zahtjevnu igru. Onda? Preporuke za napajanje? Po mogućnosti da je u Linksu, tu u Brodu imam Links, da ne moram naručivati pa čekati danima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 15:22 (ReverseFlash).
10 godina
Punti kaže...

Jesi li ispuhao i napajanje kad si ispuhivao računalo?

Jesam, sve

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice