Problem s BIOS-om

poruka: 13
|
čitano: 10.172
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problem sa BIOS-om

Imam problem sa komijuterom HP 4400 Workstation. Kad god ga upalim traži mi da pritisnem f1 da boot-a. Iznad toga pise 1801 microcode update eror.... Nadogradio sam bios ali opet isto. Hvala unaprijed...

0 0 hvala 0
18 godina
Problem sa BIOS-om

koji si komad hardwera zamijenio?

najbolje ti je te njihove nebuloze postat na njihovom hp supportu. dobit ces neki pach.

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: Problem sa BIOS-om
zeus3 kaže...

Imam problem sa komijuterom HP 4400 Workstation. Kad god ga upalim traži mi da pritisnem f1 da boot-a. Iznad toga pise 1801 microcode update eror.... Nadogradio sam bios ali opet isto. Hvala unaprijed...

Izvadi bateriju maticne i postavi jumpere na Clear CMOS polozaj. Ovo bi trebalo srediti stvari

Ako nejde ni sa ovom metodom onda idi u BIOS i stavi CPU Microcode Update na Disabled ili na Auto. Ipak resetiraj CMOS

OPREZ!

CMOS brises sa iskljucenim naponskim kablom i bez baterije! Nakon nekoliko minuta (recimo 1-2) upali PC i idi u BIOS da postelas sve

Ako niste dio rješenja onda ste ... kolumnist!
17 godina

-microcode je sinonim za CPU id. Znači da si promjenio CPU koji BIOS (bez nadogradnje) ne prepoznaje. Zanemarivo (većinom) ali ipak preporučljivo na novi BIOS koji donosi upravo taj microcode...

Postoji mogućnost da si koristio pogrešan BIOS (za drugi model), kao i da nisi uopće nadogradio BIOS jer alati obično provjere verziju i ignoriraju nekompatibilne verzije...

Ako ipak jesi nadogradio, onda je još samo potrebno ući u BIOS podesiti ga i save-ati... (to se predpostavlja da korisnik zna, piše u svakom readmeu za BIOS itd..) jer se u tom slučaju BIOS ponaša kao da je prvi boot=detect novog hardwarea... -> save and exit.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Problem sa BIOS-om

Aloha narode, neda mi se nova tema otvarat pa cu se samo nadovezat na ovu...

Imam problem sa bios-om, odnosno laptop mi pri paljenju jako sporo ucitava bios, sve ostalo normalno radi...

Ne znam u cemu je problem pa bi trebao pomoc... inace radi se eMachines G725 laptopu..

Hvala!{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

neobično (ili loš opis..)

BIOS se ne učitava tj skoro trenutno, detektiranje hardwarea je ono što traje..

Najčešće je uzrok takvog usporenja problem s HDDom (ili kabel). Kao i recimo opcije pauze za detekt ili prebrojavanje RAMa.. Ovisi što imaš od opcija, njajednostavnije je učitati defaulte i vidjeti ima li razlike.

- testiraj HDD (SMART, spin up time).

18 godina
neaktivan
dasoo988 kaže...

Aloha narode, neda mi se nova tema otvarat pa cu se samo nadovezat na ovu...

Imam problem sa bios-om, odnosno laptop mi pri paljenju jako sporo ucitava bios, sve ostalo normalno radi...

Ne znam u cemu je problem pa bi trebao pomoc... inace radi se eMachines G725 laptopu..

Hvala!{#}

Da li mozda imas citac kartica (ne onaj na laptopu) ili imas povezano stampac koji ima citac kartica? Mozda imas prikopano eksterni disk?

Za probu, u BIOSu, iskljuci USB Legacy Support pa javi [USB Legacy Support omogucuje ti da koristis USB mis i tipkovnicu kada, recimo, koristis kakvu live distru Ubuntua ili Hirens Boot CD-a]

18 godina
Problem sa BIOS-om

Treća mogućnost je da si uključio dulje testiranje komponenti u BIOSu.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Problem sa BIOS-om

I ja bi se htio nadovezat na ovu temu,takoder imam problema sa biosom ,ukratko imao sam problema sa hard diskom morao sam ga prebaciti u drugi komp i ponovno instalirati kad sam instalirao i vratio u komp iz kojeg sam izvadio pri paljenju racunala mi se pokaze poruka cmos not set errors i cmos time set i poslje toga mi se ugasi i pnovno pokrene sistem i upali se bios .Neznam sta nije u redu dali sam nesto promjenio slucajno u biosu ,dali se bios moze resetirati na tvornicke postavke i kako .HVALA

Naravno pokusao sam s vadenjem baterije i cekanjem 2 min ali opet ista greska i komp mi nece da se pokrene

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 21:29 (gec25).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kis dragan
18 godina
neaktivan
gec25 kaže...

I ja bi se htio nadovezat

Baterija ne valja, Daba vadis bateriju, ona se potrosila i sada maticna ne pamti vrijeme i datum i zato te baca u "nemilost" BIOS-a. Promjeni bateriju. Nosi oznaku CR22

BTW

Vrlo, vrlo pogresan korak prilikom instalacije Windowsa osim u slucaju da to radis na racunalo koje ima identican hardware

15 godina
neaktivan
Problem s BIOS-om

Neznam gdje se nalazi ovo u BIOS-u za microcode... Moze li mi itko dati link da skinem taj bios sto podrzava microcode.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Problem s BIOS-om
zeus3 kaže...

Neznam gdje se nalazi ovo u BIOS-u za microcode... Moze li mi itko dati link da skinem taj bios sto podrzava microcode.

-microcode je samo prepoznavanje novih CPUa (izašlih nakon MBO). Svaka novija verzija ako je izašako koji CPU a da ga ona može podržati automatski podrazumijeva i novi microcode.

(loš naziv za pojednostavljeno prepoznavanje CPUa, ali važno zbog recimo voltaže i množitelja).

-Imaš prbolem s pločom, možda neki kratki spoj recimo USB konektori ili loše napajanje, neispravna komponenta itd.. Tako da to što radiš (instalacija na drugom računalu) neće pomoći.

Prvo moraš otkriti točan uzrok i eliminiraj ga. Bez malo iskustva i potrebnih alata napravit ćeš više štete...

Za prvi korak, odspoji sve (baš sve) s ploče osim CPU i napajanja. (bez RAMa, VGA, svi kabeli odspojeni..)

CPU i napajanje samo provjeri dali dobro drže kontakti.. uključi struju i upali.

BIPOVI? bip-bip..... ili bip-bip-bip itd, potraži 'bip kodove' za tvoju ploču i prati.

Pošto nema VGA i RAM mora bipati, priključi VGA, upali. Priključi RAM, upali... BIPOVI?

-dali se sad normalno pali BIOS, uđi u BIOS učitaj def. postavke... exit and save.

-ako se nije normalno upalio, traži na MBO jumper za CLR_CMOS (mora bit blizu baterije).

... (možda i nastavak ako je računalo još živo..)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice