Pozdrav,
prijatelj je kupio laptop, Acer Aspire E5-571-39k6 s Linuxom instaliranim. Kreirao sam bootable USB s Windows 8.1 (koristio Rufus alat za bootable usb),međutim laptop mu uopće ne želi bootati taj USB,tj. kao da ni ne postoji.
Optički čitač nema (bar pretpostavljam,ima slot međutim nema tipke za otvaranje ROMa.niti one rupice za fizičko otvaranje),preko Linuxa ne znam instalirati.
U BIOSu sam isprobao mjenjati sve 3 opcije na primary boot target( USB hdd, USB fdd, USB cdrom),ni jedna nije radila-nije ni ponudio bootanje,kao da nema USBa uopće.
Enableo sam boot menu sa f12,menu ponudi samo HDD boot opciju.
Zvao sam servis,čovjek rekao da probam mjenjati postavke secure boota,windows 8.1 compatibilitya i xhci.
XHCI sam prebacio iz enabled u disabled-isti rezultat. Secure boot,kao i 90% drugih opcija u BIOSu,siv- onemogućena promjena,compatibility nisam ni našao.
Što mi je činiti? Da li mogu iz Linuxa pokrenuti instalaciju s USBa,i da li će mi uopće čitati taj USB ako boot nije mogao?
Ako je moguće,jel možete napisati redoslijedom točnu sintaksu naredbi u Linuxu za čitanje USBa i pokretanje instalacije s njega,tipa disk > cd:E (ili kako su već išle naredbe u linuxu,zaboravio sam :) )