Instalacija Windowsa preko Linuxa

poruka: 19
|
čitano: 8.622
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav,

prijatelj je kupio laptop, Acer Aspire E5-571-39k6 s Linuxom instaliranim. Kreirao sam bootable USB s Windows 8.1 (koristio Rufus alat za bootable usb),međutim laptop mu uopće ne želi bootati taj USB,tj. kao da ni ne postoji.

Optički čitač nema (bar pretpostavljam,ima slot međutim nema tipke za otvaranje ROMa.niti one rupice za fizičko otvaranje),preko Linuxa ne znam instalirati.

U BIOSu sam isprobao mjenjati sve 3 opcije na primary boot target( USB hdd, USB fdd, USB cdrom),ni jedna nije radila-nije ni ponudio bootanje,kao da nema USBa uopće.

Enableo sam boot menu sa f12,menu ponudi samo HDD boot opciju.

Zvao sam servis,čovjek rekao da probam mjenjati postavke secure boota,windows 8.1 compatibilitya i xhci.

XHCI sam prebacio iz enabled u disabled-isti rezultat. Secure boot,kao i 90% drugih opcija u BIOSu,siv- onemogućena promjena,compatibility nisam ni našao.

Što mi je činiti? Da li mogu iz Linuxa pokrenuti instalaciju s USBa,i da li će mi uopće čitati taj USB ako boot nije mogao?

Ako je moguće,jel možete napisati redoslijedom točnu sintaksu naredbi u Linuxu za čitanje USBa i pokretanje instalacije s njega,tipa disk > cd:E (ili kako su već išle naredbe u linuxu,zaboravio sam :) ) 

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Instalacija Windowsa preko Linuxa
Prvo nesramoti se i ostavi linux,
Drugo win se placa i i nije isplativ muke virusa i ostalog smeca moze se instalirati samo s dvda iamo su neko tehno magi uspjeli ga s usb-a ali to granici s magijom hehe.
Opcenito ako nerabis ozbiljno photoshop linux ima gimp video editiranje em ima ih i tu imas offic

Trebao bi imati cdrom sastrane neki rijedi slucajevi imaju gdje ti je ekran laptopa, potrazis duguljastu liniju kao space bar tipku i lagano je pritisnes unutra( uf imam osjecaj kao da pisem 50 nijansi sive)
TD people now you are on my Death Note
13 godina
neaktivan

jedino može biti da nisi dobro napravio boot disk ili da trebaš u biosu prebaciti ahci mode. S Rufusom nisam radio, uvijek mi je šljakao Windows 7 USB DVD Download Tool, radi i s w8.

Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Killua kaže...
Drugo win se placa i i nije isplativ muke virusa i ostalog smeca moze se instalirati samo s dvda iamo su neko tehno magi uspjeli ga s usb-a ali to granici s magijom hehe.
Opcenito ako nerabis ozbiljno photoshop linux ima gimp video editiranje em ima ih i tu imas offic

Trebao bi imati cdrom sastrane neki rijedi slucajevi imaju gdje ti je ekran laptopa, potrazis duguljastu liniju kao space bar tipku i lagano je pritisnes unutra( uf imam osjecaj kao da pisem 50 nijansi sive)

Hvala na trudu pisanja međutim mislim da ti nije mjesto govoriti koji je OS sramota imati iako se slažem u vezi linuxa s tobom.

OS je stvar izbora,pa tako je i problem ljudima koji su 20 godina na windowsu mjenjati na linux. Što se instalacije s USB-a tiče-ne može biti jednostavnije stvarno... isto kao s optike,samo još brže i jednostavnije s Rufusom.

I ne plaćaju se SVI windowsi,if you know what I mean :)

16 godina
neaktivan
lega031 kaže...

Pozdrav,

prijatelj je kupio laptop, Acer Aspire E5-571-39k6 s Linuxom instaliranim. Kreirao sam bootable USB s Windows 8.1 (koristio Rufus alat za bootable usb),međutim laptop mu uopće ne želi bootati taj USB,tj. kao da ni ne postoji.

Optički čitač nema (bar pretpostavljam,ima slot međutim nema tipke za otvaranje ROMa.niti one rupice za fizičko otvaranje),preko Linuxa ne znam instalirati.

U BIOSu sam isprobao mjenjati sve 3 opcije na primary boot target( USB hdd, USB fdd, USB cdrom),ni jedna nije radila-nije ni ponudio bootanje,kao da nema USBa uopće.

Zvao sam servis,čovjek rekao da probam mjenjati postavke secure boota,windows 8.1 compatibilitya i xhci.

XHCI sam prebacio iz enabled u disabled-isti rezultat. Secure boot,kao i 90% drugih opcija u BIOSu,siv- onemogućena promjena,compatibility nisam ni našao.

Što mi je činiti? Da li mogu iz Linuxa pokrenuti instalaciju s USBa,i da li će mi uopće čitati taj USB ako boot nije mogao?

Ako je moguće,jel možete napisati redoslijedom točnu sintaksu naredbi u Linuxu za čitanje USBa i pokretanje instalacije s njega,tipa disk > cd:E (ili kako su već išle naredbe u linuxu,zaboravio sam :) ) 

Vjerovatno nisi dobro napravio USB, jesi liga probao bootati na drugom računaru...skini Windows ISO i skini ovaj program i sa njim napravi bootabilan USB disk, ubaci ga i kod paljenja laptopa bootaj sa usb-a. Nema ni jednog razloga zašto ne bi išlo sa USB-a, ja nisam instalirao windows sa dvd-a zadnje dve godine sigurno.

Killua kaže...

Koja količina s.anja u tako malom postu. Niko te nije pitao šta ti mislis o windowsima, za koga su oni, ko se sramoti ili ne. Ako ne znas ili ne zelis pomoci svoje misljenje zadrzi za sebe.

11 godina
neaktivan

Čudno jer stvarno nemaš što pogriješiti s Rufusom,kao i prošlih 10 puta kad sam preko USBa instalirao OS,ubaciš USB i odabereš windows.iso path i klikneš Start-OK :S

Možda mu USBovi ne rade... lol

Xhci mode opciju sam našao samo u BIOSu,i prebacio sam iz enabled u disabled bez provjeravanja za što uopće služi 

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 12:52 (lega031).
13 godina

U svakoj temi u kojoj se spominje riječ "windows" nameću se linuxaši, a glavni argument su virusi na windowsima...

Kao što je lega031 rekao, OS je stvar izbora.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
lega031 kaže...

Pozdrav,

prijatelj je kupio laptop, Acer Aspire E5-571-39k6 s Linuxom instaliranim. Kreirao sam bootable USB s Windows 8.1 (koristio Rufus alat za bootable usb),međutim laptop mu uopće ne želi bootati taj USB,tj. kao da ni ne postoji....

Još jednom provjeri oko secure boota. Ovo je neki tut. Trebat će ti windows stroj.

Killua kaže...

Ajd se ti ostavi davanja savjeta... Bootabilni USB sa windowsima napraviš za 10min, pod uvjetom da imaš ispravan alat i USB. Ako ti ne znaš to napraviti, ne znači da je nemoguće.

My name is Legion... For we are many!
11 godina
neaktivan

LALALALALA ajd ignorirajte Linuxaše,i vi Linuxaši se držite podalje od mog Windows topica.

Recite mi na našem materinjem jel ima razlike izmedu xhci i ahci,jer sam samo xhci našao u biosu? i što njihovo enabled-disabled mijenja?

I zašto je 80% biosa sivo-nemoguće promjeniti mode opcija? jer sam htio probati promjeniti secure boot koji možda blokira taj usb boot i ne mogu jer je i on siv. 

I gdje ta compatibility w8.1 opcija stoji u bios-u?

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Killua kaže...
moze se instalirati samo s dvda iamo su neko tehno magi uspjeli ga s usb-a ali to granici s magijom hehe. 

Drži se ti Linuxa jer očito s Windowsima nemaš NIKAKVOG iskustva. A s obzirom na komentare koje pišeš pitam se da li imaš uopće i sa Linuxom...

lega031 kaže...
U BIOSu sam isprobao mjenjati sve 3 opcije na primary boot target( USB hdd, USB fdd, USB cdrom), ni jedna nije radila-nije ni ponudio bootanje, kao da nema USBa uopće.

Vjerojatno si ga upiknuo u USB 3.0 port, ponekad nema šanse da se digne s USB 3.0 porta, to ti je onaj plavi USB.

To šta ti ga ne prikazuje na boot meniju je zato jer je vjerojatno detektiran kao HDD.

Šta se tiče izrade boot USBa biraj bilo koji program koji sam ti ispod naveo, svi rade. Samo zagasi Avast! i MCSheild ako koristiš tijekom izrade USBa jer tu i tamo pukne instalacija kad dođe do boot sektora.

Osobno preporučam Zotac, jednostavnije ne može.

http://www.zotac.com/uk/z-zone/zotac-winusb-maker.html

https://rufus.akeo.ie/

http://wintoflash.com/overview/en/

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

lega031 kaže...
I gdje ta compatibility w8.1 opcija stoji u bios-u?

Nigdje.

P.S. U slučaju da imaš USB 3.0 stick moguće da ti zbog njega ne radi, probaj s nekim USB 2.0 stickom. Npr. meni ponekad napravi bez problema boot na mom SanDisk Extreme USB3.0 32GB a ponekad ne bi da ga Isus takne, s druge strane na Corsair Flash Voyageru USB 2.0 8GB ga uvijek napravi bez greške.

Ako sam u krivu, ispravite me ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 13:32 (indig0F10w).
16 godina

-install medij mora biti ispravan, pravilno napravljen. (Svaki alat je dobar s ograničenjima, supportom za neki FS. Umjesto kemijanja imaš temu i MSov tools za tudume. Idući problem je 'pravi' install npr stari MBR ili novi EFI.. Za usporedbu imaš i Ubuntu, tad infoe i alate tamo pronađeš).

-podesi BIOS. (kratka rečenica s previše neopisivih bitnih sitnica, npr FastBoot).

-instaliraj OS po želji. Nakon čega idu driveri (koje možda imaš/nemaš) itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
lega031 kaže...

I ne plaćaju se SVI windowsi,if you know what I mean :)

o tome ti i govorim da se nesramotis....... a za sve one tdovce pa necu im sada nis govoriti koji je smisao

ionako ce i ovdje napucati opet tdove da sakriju cinjenicu da i oni rabe if you know what I mean...

P.S.

i nisam linuxas rabim os po potrebi podizem live iso distre kada se hocu zafrkavati s drukcijim. a winse drzim radi igara (o virusa) jer neze live a desetka ce na preplatni model

a virtualka mi digne zivce jos razmisljam o rabljenju bsd solarisa i jos par drugih Os-ova koji spadaju u ostalo i ispod 0.1% rabljenog OS

cisto imam znatizelju gledati kako su ljudi isprogramirali ih, phone os me nerviraju jer su prakticki prilagodena verzija pc verzije isto kao za tablet samo uneses podrusku za touch i vece razlike nema

(kao onaj vic o muji i  polubraci ispali su iz istog jajca)

sad malo oladimo sto vise volim open source jer mozes vidjeti kako too stoji a ne da ti je sve GHJRFB file

trebao bi pisati blog

TD people now you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 14:11 (Killua).
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

o tome ti i govorim da se nesramotis....... a za sve one tdovce pa necu im sada nis govoriti koji je smisao

</cut kroz hrpu smeća>

Isusatiboga nečitljivog teksta....

Sad bi ti rekao što će na pretplatni model... Nit je to itko spominjao nit se igdje pisalo (osim u tvojoj glavi, očito). A ako ti koristiš piratske windowse, to ne znači i da ostali (ja imam legalne na poslu i doma na desktopu i laptopu).

I nemoj nikakav blog pisati, gospe ti...

My name is Legion... For we are many!
11 godina
neaktivan

Booooooooooogo dragi čovječe.... daj okani me se e,znači dođem tu 2 puta godišnje upitat o pokojem problemu i previše sam te se načitao već....

U ni jednom trenutku nisam rekao JA nemam original windows,hvala bogu na fakultetu sam koji mi omogućava da imam svoj key.

Ti si ozbiljno svim ljudima koji nemaju novaca,ili ne namjeravaju uopce plaćati za originalac upravo reko da se sramote s piratskim verzijama,samo zato što ne žele linux...

Hvala na odgovorima,probat ću uzet drugi USB (moj je 3.0),napravit novi bootabilni pa ćemo vidjeti.

Molim vas zatvorite topic,štoviše obrišite,spalite,bombu bacite,što god je potrebno samo da ne čitam više sr***a ovog tipa...

I ako može neka mu netko objasni kako se pravi bootabilni usb,možda onda prijeđe na Windows OS....izgleda da mu je problem 4 klika mišem napravit

1 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
lega031 kaže...

Pozdrav,

Sorry za kašnjenje , probaj u BIOS da ti boota prvo sa USB pa onda na HDD. Btw. killua  OS je  stvar izbora, i ako želi nove friške wi ndowse  neka  si i ih instalira.

Avast! IS + MBAM Premium + Sandboxie + Hitman Pro :)
17 godina
neaktivan

Molim pomoć 

Kćer kupila laptop sa Linux-om, preko fakulteta je skinula .iso windows 10

Kako sada krenuti sa instalacijom..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

podesiš BIOS, default je 99% ok.. ali prođi-pročitaj opcije i po potrebi podesi. (kako? to ovisi o potrebama-željama, kompatibilnost..) npr UEFI-GPT ili legacy-MBR mod diska.. i to je direktno povezano s installerom-medijem tj ovisi kako je napravljen, možda radi, možda ne.. tj mora biti odgovarajuće podešeno.

-nakon tog, bootaš.. s install medija. Najkonkretnije je kroz quick/express/CMS boot meni, neka F-8-9-10-12.. ili ESC kad se pali.. i mora biti isključen fastboot jer inače ne možeš stisnuti tipku na vrijeme (ne držati stisnuto, nego tipkati.. ponoviti paljenje-gašenje dok ne uspije..).

-ili ovisno o modelu, npr lenovo serija ima dva powerbuttona.. može biti posebna tipka itd.

-kad vidiš medij u botomeniju, ako je napravljen u oba moda i tako podešen bios, tad isti medij-installer trebaš vidjeti dva puta.. i odabrati mod koji ti je potreban, nrp gpt ili mbr.. ako je u jednom modu, tad radi ili ne radi.. :)

-- kad dođeš do izbora diska-particije za win, obriši sve (treba biti nealociran prostor..) win će ostalo automatski dodati.

nakon toga dalje imaš installer-app klikaš next (odbij sve..) i to je to.

-ako želiš localacc (ne online ms-acc) isključi mrežu dok instaliraš ili pažljivo gledaj po opcijama.. (zna biti skriveno)..

+ btw, skinuti-napraviti installer je lako, poželjno je skinuti s MSovih stranica, neki dan izašao najnoviji.. time preskačeš upgrade koji bi uskoro morao napraviti.

-za licencu-key je samo važno npr pro .. dok neke institucije imaju enterprise. Ako se nudi izbor home-pro (kao i 32-64bita) tad akademici ugl imaju pro licencu.. šteta je tad aktivirati home (mrežne stvari, sporedne za većinu korisnika). Ako je snimljena instalacija npr enterprise + odgovarajući key tad korsiti to što imaš.. ili će tad aktivacija biti tek kad se spoji na server institucije (MAK)...

ma lako je.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2018 18:32 (ihush).
17 godina
neaktivan

Da sve to stoji ali, skinuli smo windows u .iso datoteci na laptop te ga htjeli kopirati na usb ali na nekih 98% izbaci grešku i ne možemo ga kopirati

17 godina
neaktivan

sve ok... problem u USB stiku

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice