Defragmentacija premiještanjem na drugu particiju?

poruka: 37
|
čitano: 6.040
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Recimo da na D: particiji koja nije sistemska imam masu fragmentiranih datoteka koje su razbacane po cijeloj particiji, a da je E: particija jednake velicine i potpuno prazna.

Ako selektiram sve direktorije  i datoteke na D: particiji i premijestim ( cut naredba ) ih na E: particiju, da li ce onda svi ti podaci postati defragmentirani i uredno poslozeni na pocetku E: particije?

Dakle, da li premiještanje datoteke na drugu particiju defragmentira tu datoteku?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Defragmentacija premiještanjem na drugu partic

Probaj.  Napravi analizu D particije ( za koju će ti vjerojatno reći da ju treba defragmentirati), prebaci podatke na E particiju i napravi istu analizu pa ćeš vidjeti rezultat.

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan

Ako je ciljna patricija bila potpuno prazna i ako istovremeno teče samo jedan proces kopiranja na tu patriciju, onda nakon kopiranja ne bi trebalo biti fragmentacije.

0 0 hvala 0
17 godina

Imam AusLogics besplatni defragmenter i taj mi ne nudi analizu stanja particije, jeli ima neki besplatni defragmenter koji je malo napredniji od mojeg?

17 godina
neaktivan
Šime kaže...

Imam AusLogics besplatni defragmenter i taj mi ne nudi analizu stanja particije, jeli ima neki besplatni defragmenter koji je malo napredniji od mojeg?

Ako imaš XP, imaš ugrađeni Disk Defragmenter u kojem pokreneš Analyze za odabranu particiju.
Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina

Imam Vistu i njezin defragmenter ne nudi nikakve opcije niti rezultate analize.

17 godina
neaktivan

Ovdje možeš skinuti potpuno funkcionalnu trial verziju O&O Defrag 10 Professional edition. Imaš 32 i 64 bitnu verziju. Daje dosta lijep prikaz fragmentiranosti diska. Velik je oko 12MB i izvrsno defragmentira. Nudi nekoliko načina defragmentacije i organizacije datoteka na disku (tako da ih složi po vremenskom slijedu kad je neka datoteka zadnji put mijenjana, korištena i sl). Nudi također i offline defragmentaciju, prilikom startanja Windowsa za neke sistemske datoteke koji se ne mogu defragmentirati dok Windowsi rade.

http://www.oo-software.com/home/en/products/oodefrag/

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2008 22:31 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina

Također pogledaj ovu jako ljepo grafički izvedenu portable aplikaciju (dapače imaj je na sticku).

http://portableapps.com/apps/utilities/windirstat_portable

Ima li život smisla,ako ne vraćaš kredit?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Šime kaže...

17 godina

Šime da, to ti je (jedna od) prednosti NTFS-a nad starim FAT32

Ako kopiras particiju na drugu particiju i natrag ona ce bit uredno poslozena.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

Šime da, to ti je (jedna od) prednosti NTFS-a nad starim FAT32

Ako kopiras particiju na drugu particiju i natrag ona ce bit uredno poslozena.

Netočno. Isto bi radilo i na FAT-u
17 godina

Koliko sam upucen ne...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

Ako nista, obrnuto si upucen. Ako na FAT kopiras podatke slijedno, nece se dogoditi fragmentacija. Ako to radis na NTFSu i napunis preko pola diska fragmentacija je skoro sigurna stvar. Doduse, 1 datoteka ce biti fragmentirana, ali necemo sad cjepidlaciti :0)

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Ako nista, obrnuto si upucen. Ako na FAT kopiras podatke slijedno, nece se dogoditi fragmentacija. Ako to radis na NTFSu i napunis preko pola diska fragmentacija je skoro sigurna stvar. Doduse, 1 datoteka ce biti fragmentirana, ali necemo sad cjepidlaciti :0)

Ovako - da ne bi bilo daljnjeg prepucavanja, treba tocno utvrditi o cemu se govori. Ako se s D: kopira (ili premjesta) na posve praznu particiju E: (ako se dogadja istovremeno samo jedan proces kopiranja) i FAT i NTFS ce kopiranje obaviti bez fragmentacije (bilo bi apsurdno da u toj situaciji dolazi do fragmentacije ) - nadam se da se oko toga svi slazu.

Sad - ako se datoteke vracaju (premjestaju) natrag na disk D (koji u medjuvremenu nije bio fragmentiran), situacija je vrlo upitna. NTFS bi navodno trebao paziti na fragmentaciju, ali nisam provjeravao da li to zaista u takvim slucajevima cini (i do koje mjere) - odokativno sam pogledao kakva mi je situacija s ogromnim datotekama koje sam presnimio na disk u zadnje vrijeme i vidim da jesu fragmentirane, ali da su fragmenti ipak relativno veliki sto bi moglo znaciti da su Windowsi ulozili ipak malo truda na smjestaj datoteke. Kod FAT-a (bar starih verzija) se obicno trazi prvi slobodan klaster sto znaci da je fragmentacija neminovna - optimiziraju li Windowsi kopiranje na FAT, nemam pojma. Znaci, ako netko ima neke konkretne stvari za reci, neko testiranje, neka iznese. Osobno nemam sad vremena ni volje igrati se s tim.
17 godina

Ja i dalje tvrdim da kod kopiranja na NTFS postoji mjesto na kojem dolazi do fragmentacije.

NTFS na sredini particije ima kopiju dijela MFT strukture. Ako nema dovoljno mjesta od pocetka fajla do pocetka te kopije MFTa onda ce fajl biti fragmentiran.

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Ja i dalje tvrdim da kod kopiranja na NTFS postoji mjesto na kojem dolazi do fragmentacije.

NTFS na sredini particije ima kopiju dijela MFT strukture. Ako nema dovoljno mjesta od pocetka fajla do pocetka te kopije MFTa onda ce fajl biti fragmentiran.

Jedna datoteka... Sad cjepidlacis, a rekao si da neces cjepidlaciti. BTW ne radi se o kopiji MFT strukture nego upravo o MFT-u (usput receno, i MFT moze biti fragmentiran) i nije nuzno da MFT bude na sredini diska - na jednom mom disku je pri samom kraju (ima jos nesto slobodnog mjesta iza MFT-a, sto je vjerojatno revervirano za buduce povecanje broja datoteka). Takodjer, imaj na umu da NTFS datoteke velicine do 4 kB sprema u sam MFT.
17 godina

Jedna ili 100, sve jedno je, to je stvar koja tako funkcionira kod NFTSa i garantira fragmentiranost bar jednog fajla, za razliku of FATa.

I radi se o kopiji koja se zove $MFTMirr (koja je kopija prva 4 MFT zapisa) i $Log, i nalaze se tocno na sredini diska i ne mogu se maknuti.

Naravno da MFT nakon sto popuni svojih defaultnih 12,5% rezerviranog mjesta raste i na druge nepopunjene djelove diska i fragmentira se. I imam na umu da sve manje od velicine clustera ide direktno u MFT.

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Jedna ili 100, sve jedno je, to je stvar koja tako funkcionira kod NFTSa i garantira fragmentiranost bar jednog fajla, za razliku of FATa.

Vjerojatno garantira ako ces napunit disk do kraja (zapravo ne garantira ako se popune svi do zadjeg klastera prije kopije MFT-a, odnosno kojpije prvih 16 sektora MFT-a). U suprotnom - ne.

Elles D. kaže...

I radi se o kopiji koja se zove $MFTMirr (koja je kopija prva 4 MFT zapisa) i $Log, i nalaze se tocno na sredini diska i ne mogu se maknuti.

U pravu si. Ali, kad se vec bavimo teoretskim mogucnostima, postavlja se pitanje zbog cega bi Windowsi namjerno isli fragmentirat datoteku "oko" kopije MFT-a umjesto da iskoriste "neprekinuti" slobodni prostor na drugoj polovici diska? Evo, bas sam sad napravio mali test na disku na kojem nema fragmentiranih datoteka (osim mislim nekih sistemskih, koje se ne mogu defragmentirati) - iskopirao sam na disk 700-megabajtnu datoteku i onda se zapisala na drugu polovicu diska, umjesto na prvu, na kojoj je cak bilo i vise kontinuiranog slobodnog prostora. Kako ja vidim to, Windowsi su ovu datoteku spremili na drugi dio diska da sprijece buducu fragmentaciju u slucaju da ce na taj disk kopirati vece datoteke (datoteka je taman zapunila rupu u drugoj polovici diska).
17 godina

Da, NTFS malo pametnije smjesta fajlove (pogledaj Microsoft Knowledge Base article Q228198). U pravilu fajl se zapisuje u slobodan prostor koji odgovara velicini fajla + neki faktor za buduci rast datoteke.

Sad kopiraj jos 2 puta isti fajl pa da vidimo hoce li doci do fragmentacije :0) Pa onda vidi da li bi se na FAT particiji dogodio isti slucaj.

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Da, NTFS malo pametnije smjesta fajlove (pogledaj Microsoft Knowledge Base article Q228198). U pravilu fajl se zapisuje u slobodan prostor koji odgovara velicini fajla + neki faktor za buduci rast datoteke.

Sad kopiraj jos 2 puta isti fajl pa da vidimo hoce li doci do fragmentacije :0) Pa onda vidi da li bi se na FAT particiji dogodio isti slucaj.

Malo pazljiviji procitaj taj clanak. Namigiva To se ne odnosi na nasu situaciju. Konkretno, pise When a file is open for write access, NTFS attempts to preallocate additional space to help prevent fragmentation as the file grows. A nasa datoteka se zatvara istog onog trenutka kad je kopiranje zavrseno.

PS iskopirao sam jos dva puta istu datoteku i nije doslo do fragmentacije.
17 godina

A sto mislis, kako se faj kopira. Normalno da ga moras prvo otvoriti za pisanje Namigiva

P.S. Bez brisanja fajla? Sada imas 3 fajla na particiji?

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

A sto mislis, kako se faj kopira. Normalno da ga moras prvo otvoriti za pisanje Namigiva

Zasto nisi procitao clanak na koji se pozivas? When the file is eventually closed, the allocation is rounded down and the additional extents are released. Datoteka koju kopiras zatvara se odmah nakon kopiranja (prije nego krene kopirat sljedecu datoteku).

Elles D. kaže...

Ne, imam milijardu nefragmentiranih datoteka na toj particiji, a na njoj su prije kopiranja bile dvije rupe - jedna od nekih 700-tinjak magabajta, a druga od nekih gigabajt i pol do dva. Nakon kopiranja te tri datoteke su se poslozile tako da je jedna zavrsila na drugoj polovici diska u ovoj manjoj rupi, a druge dvije su zavrsile u rupi na prvoj polovici diska, jedna do druge.
17 godina
neaktivan
Elles D. kaže...

"When a file is open for write access," - write access nije isto što i read access.
"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 12:21 (naxeem).
17 godina

Citam ja na sto se pozivam, ali ajmo jos jednom.

Pitanje je gdje ce se novi fajl smjestiti na disku? Recimo da imas vise blokova slobodnog prostora razlicitih velicina na particiji. NTFS ce novi fajl kod kopiranja smjestiti u onaj blok slobodnog prostora koji odgovara velicini fajla + neki faktor koji je konfigurabilan, a ne u bilo koji od njih ili u najveci.

I to vidis u slaganju datoteka na particiji.

@naxeem

Otakle si ti ispao? Bez uvrede, ali nije mi jasno sto zelis reci.

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Citam ja na sto se pozivam, ali ajmo jos jednom.

Onda citiraj na ono sto se pozivas jer ja to ne mogu naci u onom clanku.

Elles D. kaže...

Pitanje je gdje ce se novi fajl smjestiti na disku? Recimo da imas vise blokova slobodnog prostora razlicitih velicina na particiji. NTFS ce novi fajl kod kopiranja smjestiti u onaj blok slobodnog prostora koji odgovara velicini fajla + neki faktor koji je konfigurabilan, a ne u bilo koji od njih ili u najveci.

Molim lijepo - gdje to pise? Gdje se taj "faktor" moze konfigurirati? Ona tablica ti govori upravo suprotno - imas datoteke od jedan kilobajt koje imaju po 8 ili cak 14 fragmenata, sto znaci da prostor za njihov rast nije odmah iza prvog klastera datoteke.

I ponovno napominjem - prostor za rast se ostavlja kad je datoteka otvorena za zapisivanje, kad se datoteka zatvori (kopiranje se zavrsi, izadjes iz programa kojim si je uredjivao i sl.) taj prostor se oslobadja (ako je za puko kopiranje u prvom redu uopce rezerviran).
17 godina
moderator
mbaksa kaže...
I ponovno napominjem - prostor za rast se ostavlja kad je datoteka otvorena za zapisivanje, kad se datoteka zatvori (kopiranje se zavrsi, izadjes iz programa kojim si je uredjivao i sl.) taj prostor se oslobadja (ako je za puko kopiranje u prvom redu uopce rezerviran).
Kad bolje razmislim, bilo bi logicno da je za rast datoteke prilikom kopiranja rezerviran prostor velicine izvorne datoteke... Pa sam napravio mali test pomocu Defragglera. Pogledam gdje je onaj prostor na koji ocekujem da ce Windowsi spremiti datoteku, pokrenem kopiranje datoteke i tijekom kopiranja datoteke pogledam zauzece diska - netom sto je kopiranje zapocelo zauzece prostora je jednako kao da je datoteka u potpunosti iskopirana - znaci, Windowsi su vec prilikom pocinjanja kopiranja rezervirali prostor potreban za spremanje cijele datoteke.
17 godina

Pa nije sve sto ja pisem spremljeno u jednom dokumentu od 1kb. I procitaj jos jednom sto sam napisao jer to tocno objasnjava zasto se dogodilo ono sto ti spominjes s svoja 2 posljednja posta.

Evo ti jos jedan link http://www.sohei.co.jp/software/whitepaper/HowFileFragmentationOccursonWindowsXP.pdf. Ocito volis citati dokumente...

17 godina

Moram se dotaknuti i onog faktora (gledaj to kao postotak velicine fajla).

On znaci da ce NTFS smjestiti faj u blok slobodnog prostora na particiji koji je jednak velicini fajla + taj faktor prije nego sto ce ga smjestiti u slobodni prostor na disku koji je tocno velik kao i fajl. Bas zato da ako ti odlucis nesto dopisati u taj faj nece doci do fragmentacije jer ima taj faktor slobodnog prostora za rast.

17 godina
moderator
Elles D. kaže...

Pa nije sve sto ja pisem spremljeno u jednom dokumentu od 1kb. I procitaj jos jednom sto sam napisao jer to tocno objasnjava zasto se dogodilo ono sto ti spominjes s svoja 2 posljednja posta.

Iz tog sto si napisao moze se vidjeti samo to da ne razumijes sto pise u clanku za koji si sam dao link. I ne kuzim sto si ti objasnjavao u vezi moje situacije. I ne vidim kakve veze ima to da sto ti pises nije spremljeno u jednom dokumentu od 1 kB kad smo raspravljali o kopiranju datoteka.

Elles D. kaže...
Ovo je straw man logicka pogreska. Znaci, govorimo o kopiranju i fragmentaciji (ili izostanku iste) datoteka, a ti das dokument koji se time uopce ne bavi, nego se bavi fragmentacijom diska na kojem se vrte Windowsi. Zalutao si.

Elles D. kaže...

Moram se dotaknuti i onog faktora (gledaj to kao postotak velicine fajla).

On znaci da ce NTFS smjestiti faj u blok slobodnog prostora na particiji koji je jednak velicini fajla + taj faktor prije nego sto ce ga smjestiti u slobodni prostor na disku koji je tocno velik kao i fajl.

Koliko iznosi taj faktor? Gdje to pise u MS-ovim dokumentima? Gdje pise da se prilikom kopiranja, uz to sto Windowsi rezerviraju prostor za cijelu datoteku, rezervira jos neka nepoznata (kako se meni cini - fiktivna) kolicina prostora?

Elles D. kaže...

Bas zato da ako ti odlucis nesto dopisati u taj faj nece doci do fragmentacije jer ima taj faktor slobodnog prostora za rast.

Situacija je ovakva. Imas na disku zatvorenu datoteku veliku 10 kB. Ona zauzima tri klastera (treci ne do kraja). To je to - Windowse nista ne sprjecava da na cetvrti klaster zapisu drugu datoteku. Osim, ako ta datoteka nije otvorena za pisanje kad uredjujes dokument pa su ti klasteri iza 3. rezervirani. No kad zatvoris datoteku, vise nista nije rezervirano. Meni se cini da si malo preslobodno shvatio taj "faktor rasta".
17 godina

Ako je netko zalutao onda si to ti. Covijek govori o kopiranju datoteka i da li ce doci do fragmentiranja ili ne nakon sto se iskopiraju sve datoteke s jedne particije na drugu. Ako zelis raspravljati o otvaranjima datoteka koje vec postoje na disku, upisivanju u njih te koliko se clustera unaprijed rezervira za njih u odnosu na kolicinu podataka u cachu i dotoku istih, onda otvori novi thread pa cemo pricati i o tome.

Zao mi je, ali nemam nikakav link na svemocnu wikipediju kojom se moze sve dokazati.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice