Defragmentacija premiještanjem na drugu particiju?

poruka: 37
|
čitano: 6.036
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Defragmentacija premiještanjem na drugu partic
Elles D. kaže...

Ako zelis raspravljati o otvaranjima datoteka koje vec postoje na disku, upisivanju u njih te koliko se clustera unaprijed rezervira za njih u odnosu na kolicinu podataka u cachu i dotoku istih, onda otvori novi thread pa cemo pricati i o tome.

Ja ne zelim raspravljati o tome - ti si to doveo na tapetu kad si dao link na onu PDF datoteku koja se bavi time, a ne onime o cemu se u temi raspravlja (/de/fragmentacija do koje dolazi ili ne dolazi prilikom kopiranja datoteka).

Elles D. kaže...

Zao mi je, ali nemam nikakav link na svemocnu wikipediju kojom se moze sve dokazati.

Trazim bilo kakve relevantne linkove koji ce poduprijeti ono sto pises. Nije mi jasno odakle ti "informacije" koje iznosis, kad isto ne pise drugdje (igdje) na Internetu.
17 godina
mbaksa kaže...
Elles D. kaže...

Ako zelis raspravljati o otvaranjima datoteka koje vec postoje na disku, upisivanju u njih te koliko se clustera unaprijed rezervira za njih u odnosu na kolicinu podataka u cachu i dotoku istih, onda otvori novi thread pa cemo pricati i o tome.

Ja ne zelim raspravljati o tome - ti si to doveo na tapetu kad si dao link na onu PDF datoteku koja se bavi time, a ne onime o cemu se u temi raspravlja (/de/fragmentacija do koje dolazi ili ne dolazi prilikom kopiranja datoteka).

Iz one datoteke se vidi po cemu se NTFS razlikuje od FATa. Ta razlika je nacin na koji se bira lokacija nove datoteke. Lokacija nije slijedna i ovisi o velicini slobodnih blokova na particiji i velicini fajla i to je ono sto se je trebalo uociti u onom fajlu.

mbaksa kaže...
Elles D. kaže...

Zao mi je, ali nemam nikakav link na svemocnu wikipediju kojom se moze sve dokazati.

Trazim bilo kakve relevantne linkove koji ce poduprijeti ono sto pises. Nije mi jasno odakle ti "informacije" koje iznosis, kad isto ne pise drugdje (igdje) na Internetu.
To je i problem. Nije sve u linkovima, niti je sve na internetu i google nije sve na svijetu. Malo specificnije knjige i tehnicki dokumenti, white-papers itd. neces uvijek naci kao 1. link na pretrazivacu. Dio ovog o cemu govorim je dobiven eksperimentalno odnosno provjeravanjem kako se sustav ponasa u odredjenim situacijama. Uostalom, MS je stvarno skrt na tehnickim informacijama i detaljnim opisima kako i zasto nesto radi tako i da li je to po dizajnu ili samo slucajno. Dosta toga je iz ntfs-linux projekta kao i brojnih ostalih koji se bave reverznim inzenjeringom i doslovnim seciranjem ntfs drivera kako bi se sto tocnije saznalo kako sve to funkcionija.

Kad vec toliko tupis na linkovima ovo samo vrh sante. Ovo nije jedan clanak iz wikipedije kojeg procitas u 1 minutu dok jednim okom gledas Vilu Mariu. Prouci barem jedan dokument pa onda nastavi odgovrati na ovu temu.

17 godina
moderator
Steta sto nemam posve prazan disk da to isprobam na posve praznom disku, ali imam jos goru/bolju situaciju. Obavio sam mali test - 39 gigabajtni disk imao je slobodno 3,9 GB. Na njega sam iskopirao 15.150 datoteka ukupne velicine 3,09 GB (najveca datoteka imala je 360 MB). Fragmentacija prije kopiranja - 0 datoteka. Fragmentacija nakon kopiranja - 1 datoteka (change.log - vezana uz System Restore, znaci to nije datoteka koja je bila iskopirana na tvrdi disk, nego datoteka koju su napravili sami Windowsi - da sam iskljucio System Restore ni ona ne bi nastala). Dakle, disk sam zapunio do 98% i ni jedna nova iskopirana datoteka nije bila fragmentirana.

Kad sam te datoteke obrisao i pokusao ponovno prekopirati one velike 700-megabajtne (u medjuvremenu sam jos nesto prckao po disku), vise se nisu htjele prekopirati u cijelosti, dakle nefragmentirano - vjerojatno je doslo do nekakve promjene u slobodnom prostoru (rascijepan drugim datotekama na vise slobodnih blokova). Pokusao sam na drugi, netom defragmentirani disk (takodjer prilicno zapunjen, s vise blokova slobodnog prostora), iskopirati 700-megabajtnu vise puta za redom. Prve dvije kopije datoteke spremile su se normalno, nefragmentirano (zapisivale su se jedna iza druge u najveci slobodni blok), treca je imala dva fragmenta (popunila je tada najveci blok i dio drugog), dalje nisam kopirao.

Meni sad zapravo vise nije jasno oko cega smo se mi sporili. Pocelo je s ovim:
Ako na FAT kopiras podatke slijedno, nece se dogoditi fragmentacija. Ako to radis na NTFSu i napunis preko pola diska fragmentacija je skoro sigurna stvar. Doduse, 1 datoteka ce biti fragmentirana, ali necemo sad cjepidlaciti
Na testiranjima se pokazalo da i prilicno zapunjen disk moze ostati nefragmentiran ako se na njega ne snimaju prevelike datoteke. No, OK, i da jedna ili i vise datoteka budu fragmentirane, taj disk ce se i dalje smatrati prakticki nefragmentiranim. I time je pokretac teme dobio svoj odgovor. Dakle, nasa situacija je ova: kad se fragmentirane datoteke s diska D: kopiraju na posve prazni disk E:, hoce li se one defragmentirati? Odgovor je - da, bio datotecni sustav NTFS ili FAT. Sve datoteke ako je rijec o FAT-u, sve ili vecina njih ako je rijec o NTFS-u.

PS umjesto da pametujes i stavljas linkove koji nemaju nikakve veze s temom, bilo bi puno korisnije da pronadjes konkretne informacije o tome na koji nacin NTFS bira kamo ce staviti datoteku te o rezerviranju prostora kad se datoteka otvori za pisanje.
17 godina
mbaksa kaže...
Dakle, nasa situacija je ova: kad se fragmentirane datoteke s diska D: kopiraju na posve prazni disk E:, hoce li se one defragmentirati? Odgovor je - da, bio datotecni sustav NTFS ili FAT. Sve datoteke ako je rijec o FAT-u, sve ili vecina njih ako je rijec o NTFS-u.
Da, upravo tako.

mbaksa kaže...
PS umjesto da pametujes i stavljas linkove koji nemaju nikakve veze s temom, bilo bi puno korisnije da pronadjes konkretne informacije o tome na koji nacin NTFS bira kamo ce staviti datoteku te o rezerviranju prostora kad se datoteka otvori za pisanje.
U cilju prekidanja beskorisnog prepucavanja i tvog totalnog nepoznavanja velicine ovog problema i njegove prirode, necu na ovo odgovarati (uostalom ni tebi vise ukoliko se ne pocmes drzati teme).
15 godina
neaktivan
Defragmentacija premiještanjem na drugu particiju?

Lijep pozdrav, ne bi želio otvarat novu temu pogotovo ako  će nekto znat mi brzo odgovorit {#}

Uglavnom imam problem ne tako velik, ali ipak me bode u oći {#}

Priča ide da sam išao prebacivati tj. premjestiti foldere iz My music tj cijeli folder koji je na particiji C, na particiju D. Išao sam načinom desni klik, properties - location - move on D:\ i naravno on ju je prebacio na D i sve super pet radi, ali je od te ikone u C gdje je pisalo My music napravio ikonu tj postavio sliku particije D... 

Dakle imam na C sad particiju D, koja radi normalno ko i ona sama, znaći uđem u nju i koda sam u D.. a nemogu zbrisat ni ništa drugo jer se baš ponaša ko prava particija... Da li netko zna u čem je problem, unaprijed se ispričavam ako je glup problem al kada neznam točno kaj da radim...

Hvala unaprijed i lijep pozdrav {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 23:13 (Smileyyy).

0 0 hvala 0
16 godina
Elles D. kaže...

Da, NTFS malo pametnije smjesta fajlove ... 

-zato postoje tweakovi. 'Prevent MFT fragmentation', za XP, nisam siguran dali je u Vista/Seven nešto izmjenjeno (sigurno je).

.. i tad vidim datum. {#}

Smileyyy kaže...

Lijep pozdrav, ne bi želio otvarat novu temu pogotovo ako  će nekto znat mi brzo odgovorit {#}

Uglavnom imam problem ne tako velik, ali ipak me bode u oći {#}

Priča ide da sam išao prebacivati tj. premjestiti foldere iz My music tj cijeli folder koji je na particiji C, na particiju D. Išao sam načinom desni klik, properties - location - move on D:\ i naravno on ju je prebacio na D i sve super pet radi, ali je od te ikone u C gdje je pisalo My music napravio ikonu tj postavio sliku particije D... 

Dakle imam na C sad particiju D, koja radi normalno ko i ona sama, znaći uđem u nju i koda sam u D.. a nemogu zbrisat ni ništa drugo jer se baš ponaša ko prava particija... Da li netko zna u čem je problem, unaprijed se ispričavam ako je glup problem al kada neznam točno kaj da radim...

Hvala unaprijed i lijep pozdrav {#}

-(poželjno), treba koristiti foldere, primjer C:\Users nema nikakvog razloga de na drugom disku nisi napravio D:\Users ... i u nemu ostatak.

Vrati nazad na originalno mjesto (imaš opciju, move-restore..), ponovi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Evo uspio sam vratit My music, a cijela muzika mi ostala je na D, zahvaljujem se puno, thanks! ;))

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice