Računalo se odaziva na ping ali se ne vidi

poruka: 5
|
čitano: 3.074
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Računalo se odaziva na ping ali se ne vidi

Testiram neke mrežne postavke doma pa sam spojio laptop,kućno računalo i jednu virtualnu mašinu.

Virtualna mašina mi glumi file server i još sam instalirao ftp server na njoj.

Operativni sitem je win xp prof.

Laptop je na win7 a kućno računalo na win10. 

Rezervirao a sam adrese od 192.168.1 do 192.168.1.15 za fiksne ip adrese a dhcp server radi za ostatak raspona adresa.

Virtualka sa xpom je na 192.168.1.2 a ova druga dva računala su na automatskim ip adresama.

Jučer mi je sve bilo ok,vidio sam sva računala na popisu mreža,mogao dijeliti dokumente...

Danas na ova dva računala ne vidim virtualnu mašinu na popisu vidljivih računala.

Mogu je pingati,ftp server radi ali to račulalo jednostavno ne vidim više u popisu.

Jel možda nekom pada na pamet neka ideja u čemu bi mogao biti problem?

Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Računalo se odaziva na ping ali se ne vidi
keymaster kaže...

Testiram neke mrežne postavke doma pa sam spojio laptop,kućno računalo i jednu virtualnu mašinu.

Virtualna mašina mi glumi file server i još sam instalirao ftp server na njoj.

Operativni sitem je win xp prof.

Laptop je na win7 a kućno računalo na win10. 

Rezervirao a sam adrese od 192.168.1 do 192.168.1.15 za fiksne ip adrese a dhcp server radi za ostatak raspona adresa.

Virtualka sa xpom je na 192.168.1.2 a ova druga dva računala su na automatskim ip adresama.

Jučer mi je sve bilo ok,vidio sam sva računala na popisu mreža,mogao dijeliti dokumente...

Danas na ova dva računala ne vidim virtualnu mašinu na popisu vidljivih računala.

Mogu je pingati,ftp server radi ali to račulalo jednostavno ne vidim više u popisu.

Jel možda nekom pada na pamet neka ideja u čemu bi mogao biti problem?

Hvala.

na pamet mi padaju tri glavne stvari: firewall, workgroup, sharing postavke na postavkama virtualke

Kublach
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2015 19:41 (Kublach).
16 godina

-mreža je čudna biljka... ne refresha se često (jer bi to generiralo nepotrebne requeste, kao DDoS..), + ručno dodjeljen ip i razlika kako router i ostatak svemira vide VM-XP-OS-PC..

npr, prebaci ga na DHCP, refreshaj, vidjet ćeš ga.. i ponovo stavi ručno, i dalje ćeš ga normalno vidjeti, bar 15 minuta (neko vrijeme mreža može i bez routera..), cijeli dan.. dok ga router ne 'zaboravi' .. i naravno, podrazumijeva se ista workgorup (treći broj IP adrese).

btw, napravio si logičku grešku, u rezervirane 1-15 staviš fix 2.? fixnu ip stavljaš izvan tog raspona.. ako router (firmware-soft) nudi rezervaciju pojedinog PCja-MAC.. za IP, korsiti tu opciju, poželjnija od ručnog unosa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2015 20:06 (ihush).
17 godina
ihush kaže...
 podrazumijeva se ista workgorup (treći broj IP adrese).

btw, napravio si logičku grešku, u rezervirane 1-15 staviš fix 2.? fixnu ip stavljaš izvan tog raspona.. ako router (firmware-soft) nudi rezervaciju pojedinog PCja-MAC.. za IP, korsiti tu opciju, poželjnija od ručnog unosa.

mislio sam workgroup windowsa, ne kužim kak misliš treći broj IP adrese? to je subnet...

ihush kaže...

pa ako ima rezervirano 192.168.1.1 - 192.168.1.15 za statiku a dhcp pool 192.168.1.16 - 192.168.1.254 jasno je zašto je virtualka 192.168.1.2, zato što mu je ruter vjerovatno 192.168.1.1.

Kublach
16 godina

workgroup je subnet, treći broj... ostalo su MSovi kerefeki, automatika povezana s defoult share i sl, za tudume :)

rezervacija u opcijama routera je nešto drugo... eliminira potrebu za ručnim, ali ta računala i dalje imaju opciju auto, ne fix, dok se bez rezervacije daje raspon recimo gostima u mreži.

nejasno je što... jer običan router ne nudi toliko podopcija za podešavanje kao neki klase firewall... soft.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.11.2015 12:30 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice