Imam 3 kompa i laptop koje sam preko switcha povezao na router,no ne mogu ih povezati na internet. To je moguće samo sa jednim ali bih želio da svi mogu istovremeno ići na internet. Ako pokušam povezati dva ili više javlja mi problem s IP adresama. Pokušao sam riješiti problem,ali nemam nikakvog iskustva sa time pa bih vas molio da mi napišete kako da to napravim,što da podesim itd. Nisam n00b, ali jednostavno nikad nisam imao potrebu za time (do sada). Unaprijed hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Vjerojatno switch ne podržava DHCP. Probaj ručno definirati IP adrese na računalima:
192.168.1.2
192.168.1.3
192.168.1.4
192.168.1.5
Koji router imaš? I koji je switch?
Probaj ovako. Na svakom kompu idi u network and sharing center. Zatim s desnim (ili s lijevim) na mrezu na koju si spojen pa na properties. Zatim lijevim na internet protocol version 4 pa opet na properties i vidi da li ti je oznaceno obtain ip adress automatically i obtain dns server automatically. Ako nije, oznaci.
Vjerojatno switch ne podržava DHCP. Probaj ručno definirati IP adrese na računalima:
192.168.1.2
192.168.1.3
192.168.1.4
192.168.1.5
Koji router imaš? I koji je switch?
Router je Huawei SmartAX MT880, a switch je Edimax ES-3205SP. Ako to išta znači dva kompa imaju XP SP2,a druga dva XP SP3.
Probaj ovako. Na svakom kompu idi u network and sharing center. Zatim s desnim (ili s lijevim) na mrezu na koju si spojen pa na properties. Zatim lijevim na internet protocol version 4 pa opet na properties i vidi da li ti je oznaceno obtain ip adress automatically i obtain dns server automatically. Ako nije, oznaci.
Da,to je onačeno. No,mislim da je baš u tome problem.
Da, kao što sam rekao, pretpostavljam da taj switch nema DHCP, dakle nema mogućnost automatskog dodjeljivanja IP adresa. Zato ih probaj odrediti ručno.
IP address: 192.168.1.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.1.1
DNS 1: 85.114.32.7
DNS 2: 85.114.32.8
Da, kao što sam rekao, pretpostavljam da taj switch nema DHCP, dakle nema mogućnost automatskog dodjeljivanja IP adresa. Zato ih probaj odrediti ručno.
Znači u Internet Protocol (TCP/IP) Properties> Use the following IP adress>upisati ono što si ranije napisao,ali što da upišem u Use the following DNS server adress (da ju pogledam u ipconfig/all>default gateway ili...)
Sudeći po modemu, tvoj operater je Optima, tako da vrijede DNS-ovi koje sam napisao.
Sudeći po modemu, tvoj operater je Optima, tako da vrijede DNS-ovi koje sam napisao.
Postupio sam kako si napisao ali javlja grešku 735-adresa odbijena od servera.
Error 735 ima veze sa dial-up networkingom, to bi značilo da je tvoj modem podešen u bridge način rada i na svakom računalu moraš kreirati dial-up konekciju (?).
Skini ovu uputu sa stranica Optime i pogledaj poglavlje Postavke za 'routing mode' rada.
Mislim da će mi trebat novi router sa ugrađenim switchom. Nakon ne znam koliko pokušaja još ništa. Probat ću još jedanput a onda sjekirom po njemu.
Error 735 ima veze sa dial-up networkingom, to bi značilo da je tvoj modem podešen u bridge način rada i na svakom računalu moraš kreirati dial-up konekciju (?).
Skini ovu uputu sa stranica Optime i pogledaj poglavlje Postavke za 'routing mode' rada.
Nažalost te upute su zastarjele. Moj je jednu-dvije verzije firmware-a naprijed i ima 300 puta više opcija. Mislio sam si uzeti ovaj router: http://www.edimax.com/en/produce_detail.php?pd_id=235&pl1_id=3&pl2_id=19 ali kada sam pročitao njegove upute dobio sam glavobolju!! Zar ne postoji neki žični router koji NE treba konfigurirati, tj. neki plug n play?!
Konačno sam uspio. Za sve vlasnike Optiminog Huawei-a SmartAx MT880- ako želite povezati više kompova preko switcha na router nemojte raditi nikavu konekciju,već ravno u IE,upišite 192.168.1.1, korisničko ime lozinku(za router), u routeru>WAN Settings>Mode>Routing>u Login information sve kako piše u Optiminim uputama>Submit
Pod DHCP>DNS server (jedan je 85.114.32.7 ,drugi je 85.114.32.8)>DHCP Lease time>999 days>submit
To je sve za router.
U konekciji (na slici)> Properties>Internet Protocol (TCP/IP) onači>klik na Properties>Obtain IP adress automatically>Obtain DNS server adress automatically>ok
To je sve!!
Nadam se da će to mnogima koji koriste taj router pomoći.