Voda u računalu - procesor i matična

poruka: 16
|
čitano: 3.393
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Pozdrav, imam jedan komp u kojem je završila čaša vode. Komp je proveo čitavu noć mokar uštekan, ali ugašen. Sve komponente osim matične i procesora su ispravne.

Matična (Asrock 770 extreme3) - upale se ventilatori i tako stoji. Procesor se ne zagrijava dok je na toj matičnoj. Vidljivi su tragovi oksidacije.

Procesor (Phenom II x4) - isproban na drugoj matičnoj, zagrije se, ali matična ne boota (probano na AM2+ matičnoj i na Gigabyte 990XA-UD3).

Ok, za matičnu mi je jasno, pokušati ću je oprati prvo destiliranom vodom, pa izopropilnim alkoholom, pa ako upali, upali.

Međutim, što može biti procesoru? Visoki napon zbog neispravne matične (nema tragova pregijavanja ni spaljenog)? Voda ispod heat spreadera? Bi li se isplatilo skidati head spreader pa procesor oprati izopropilnim alkoholom ili je bolje zatvorenog odniti kod nekog tko ima UZV kadicu?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
14 godina

Ništa ne bude od toga, to je bilo uštekanu u struju u trenutku kad je polijano vodom, da nije bilo, onda možda.

Možeš biti sretan da ti nije povuklo još nešto, tako i tako su to starije komponente

koje možeš pronaći na oglasu za neke male novce ili kupiti nove, jače, bolje.

1 1 hvala 0
14 godina

Voda ti je napravila kratki spoj,sve ti je vjerovatno spaljeno u cipovima.Da je destilirana onda nista ne bi bilo.{#}

Provjeri kondenzatore.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2014 15:30 (ivanzu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Voda u računalu - procesor i matična
MrBlc kaže...

..

Procesor (Phenom II x4) ..(probano na AM2+ matičnoj i na Gigabyte 990XA-UD3).

.

Međutim, što može biti procesoru? ..

-stvarno se čudiš?

-provjeri dali MBO (rev.BIOSa) podržava konkretan CPU, trebalo bi sve od 65-125W ali ipak provjeri. Tad imaš 100% (minus statistička greška) odgovor da je crko. Pranje u 'ljekovitoj kupki' i ostatak renaimacije je (vidoviti milan, iz graha) uzaludno. Ali, ako imaš free resurse probaj.

-AMD nikad nije bio poznat po 'otposrnosti', pogotvo na elektro šokove i sl.. (sama izvedba osugurača u CPU, intel bi imao veće šanse).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2014 15:44 (ihush).
8 godina
neaktivan
Cao svima, u kompu se isipala casa vode, odmah je iskljucen iz struje i lepo osusen svaki deo, sad kad se ukljuci komp ventilator iznad procesora ne radi, tj kao da ne moze da se okrece, pocne tek uz malu pomoc, racunar nece da se ukljuci, dodje do ucitavanja windowsa pa se restartuje, onda ne dodje ni do ucitavanja windowsa i restartuje se, kad malo sacekam pa ponovo pokusam da ga pokrenem opet dodje do ucitavanja windowsa i restartuje se, sta da radim? Pomozite

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Izvadiš disk i spojiš ga na drugo računalo da si napraviš backup ako nemaš. I onda ga daš na serivs ako sam nisi sposoban utvrditi koje sve komponente su oštećene.

8 godina
neaktivan
Hvala puno na pomoci, kako se ne setih ovoga

0 0 hvala 0
9 godina
Pozz ljudi imam hitni problem, naime jucer je bilo uzasno nevrjeme a ja budala nisam bio doma i zaboravio zatvorit prozor i posto je komp nedaleko od prozora namocio se ali ne previse ali recimo ssd i hladnjak su bili najvise mokri ostalo ne tako uglavnom kad sam dosao doma sve sam pobrisao i ostavio komp da se osusi, danas ga ustekam sve i kad upalim komp svi ventilatori se pocnu vrtit i maticna zasvjeti ali samo za 3 sekunde i onda se ugasi komp i tako svaki put kad stisnem power on gumb, neznam koji je problem....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
HolyPotato kaže...
Pozz ljudi imam hitni problem, naime jucer je bilo uzasno nevrjeme a ja budala nisam bio doma i zaboravio zatvorit prozor i posto je komp nedaleko od prozora namocio se ali ne previse ali recimo ssd i hladnjak su bili najvise mokri ostalo ne tako uglavnom kad sam dosao doma sve sam pobrisao i ostavio komp da se osusi, danas ga ustekam sve i kad upalim komp svi ventilatori se pocnu vrtit i maticna zasvjeti ali samo za 3 sekunde i onda se ugasi komp i tako svaki put kad stisnem power on gumb, neznam koji je problem....

Kao što sam napisao nekoliko poruka iznad:

Izvadiš disk (u tvoj slučaju SSD) i spojiš ga na drugo računalo da si napraviš backup ako nemaš. I onda ga daš na serivs ako sam nisi sposoban utvrditi koje sve komponente su oštećene.

Koje komponente su ispravne, a koje pokvarene, radi se tako da:

• komponentu iz svog računala zamijeniš privremeno drugom 100% ispravnom komponentu - ako računalo sad radi, znaš da je upravo to bila oštećena komponenta, ako ne radi, ideš na sljedeću komponentu
  • komponentu iz svog računala staviš u drugo računalo i provjeriš radi li u drugom računalu.
16 godina
Zar to nije malo opasno, sta ako skuri ispravne komponente?
9 godina
Da nije li to opasno? Jer imam drugu maticnu i proc pa mogu zamjenit ali naime kad je komp bio polijan ja nisam nista vadio van osim rama i ssda znaci grafu sam ostavio u kompu i proc i napajanje pa mozda da prvo to probam izvadit?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

A gle - ako se bojiš zamijeniti komopnente, onda računalo možeš komotno baciti u koš za smeće, zar ne? Jer inače nemaš kako utvrditi koja je ispravna, a koja ne. Najbitnije je da je napajanje ispravno. Za procesor i memoriju (a možda i grafičku) je bitno da je matična ploča ispravna zato jer njima matična ploča daje odgovarajuće napone. Pa bi idealno bilo prvo staviti ispravno napajanje u taj polijani kompjuter. Pa bi sljedeći korak bio stavljanje ispravne matične ploče. Pa onda dalje mijenjati komponentu po komponentu.

9 godina
Ako napajanje ne radi mogu li ga na garanciju odnijet jer mislim da ima garanciju
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ima garanciju za što? Da će ispravno raditi ako se normalno koristi, ne i ako ga se polijeva vodom, zar ne?

9 godina
Da ali vrijedi pokusati
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Ostavio sam komp da se susi oko 24 sata i sad sam probao i ukljuci se sve ali se za 2 sekunde opet ugasi i tako radi sve do nddogleda upali se i ugasi pa upali i ugasi a ja stisnem gumb jedanput
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice