USB naponi

poruka: 11
|
čitano: 17.558
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
USB naponi

Koliko vidim (i znam) USB ima +5 V. Dali mozda netko zna kojim programom mogu nadgledati stabilnost ovog +5 V napona a da ne moram drzati unimer na 1 (prvom) pinu?

Ovo pitam posto sam u nedoumici iz dva razloga:

• Na ovom forumu a i u praksi vidim da kod nekih maticnih ploca prednji USB konektori mogu biti musicavi sto se tice spajanja eksternih diskova ili uredaja koji znaju povuci malo vise struje
  • Ovo me navodi da pomislim da onih +5V koje otcitava (recimo) Everest nisu isti sa onim na prednjim USB utorima odnosno da sklop zaduzen za isporuku koji se nalazi na maticnoj "daje"   privilegije naponu na zadnjim USB utorima

[edit]

Dali USB 1.1/2.0/3.0 zna isporuciti vise od 500 mA? Ovo pitam zato sto neki modeli mobitela se mogu puniti preko USB-a (SE recimo)

-Ništa ne znam, a đe da znam?- Ekrem Jevrić
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.5.2010 14:58 (Lazarus Long).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
USB naponi

Nijedan software ne može očitati napona na USB konektoru. Isto tako kontroler ne daje privilegiju stražnjim USB-ovima, već su u maloj prednosti jer su bliže kontroleru i napajanju, dok kod prednjih postoji još jedan ili dva dodatna konektora i često poddimenzionirani kabeli i lošija kvaliteta samog USB konektora (ovisno o kućištu).

USB 2.0 nazivno podržava do 500 mA, a u praksi će većina stražnjih portova isporučiti i do duplo više. USB 3.0 nazivno podržava veće struje.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 1
16 godina
RE: USB naponi

Sve točno, a konkretno struje na USB u praksi idu do 900mA

18 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Sve točno, a konkretno struje na USB u praksi idu do 900mA

900 mA? Kako to? Kada uredaj "povuce"? U meduvremenu sam snifao po netu i jedino sam nasao da ide do 500 mA ali ....u teroji terojia i praksa su jedno te isto a u praksi nisu :)))

16 godina

Da, kad hoce povuc. medjutim to ti nije pravilo, o baš oko toga ima najviše problema sa USB-om i npr diskovima, pogotovo starijim i tako.

Jer manjak struje ce ti efikasno uništiti uređaj, koij god da on bio, tako da za siguran rad ti računaj da USB daje 500 i kraj priče.

Jer toliko i daje, sve preko toga ide li-la, neki daju neki ne, uređaji krepuju pa ti vidi zašto...

EDIT: tek USB 3.0 daje 900 po defaultu za diskove i ostalo, a 150 umjesto dosadašnjih100 za ove laganini uređaje, tipkovnice i slicno

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 11:11 (miki1981).
18 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

neki daju neki ne, uređaji krepuju pa ti vidi zašto...

Pa da, forumi vriste od korisnika koji imaju eksterne diskove koji se napajaju samo iz USB sto je vrlo idiotsko resenje .

Zato nikad i ne drzim nista na USB lancu ukluceno non-stop...mislim na mass storage uredaje (iako imaju eksterno napajanje) i to od vremena kada mi je pregorio USB stick zbog Vistinog Ready Boosta (valjda je bilo do toga) majku im ..... (:

Taj stick nikad nisam vadio iz utora, palio sam i gasio PC zajedno sa njim.

16 godina

Ma u principu svi oni koji dolaze već kao vanjski 25, znaci original zapakirani u kućište i to imaju i svoj original kabel, i ako je samo 1 konektor onda će im bit i dosta, pod uvjetom da nije uključen u jedan od onih hubova koji znaju naprait dar-mar sa strujom.

Zato je moj savjet vanjske diskove samo direkt u komp, ne preko hub-a, idealno bi bilo čak ne ni u utor na case-u ako nije neki malo kvalitetniji case.

17 godina
USB naponi

Ovako, da ne otvaram novu temu...

Crkli su mi usb portovi na laptopu, kupio sam PCMCIA karticu sa usb portovima i sve mi radi (štakor i stick), međutim nema dosta struje za vanjski hard. Sada me zanima, bi li mogao priključiti dodatak (usb kabel) koji se dobije sa tom karticom, koji služi baš za to-da se dobije više struje, u punjač za mob koji koristi usb sučelje preko kojeg se spoji LG GT540? Bi li što moglo izgoriti ili nešto slično?

Ovo je ta kartica na kojoj se vidi taj usb kabel za dodatnu struju Ovo je ta kartica na kojoj se vidi taj usb kabel za dodatnu struju
punjač za LG Optimus na koji se spaja mob preko usb-a punjač za LG Optimus na koji se spaja mob preko usb-a
I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: USB naponi

Samo da se nadovežem na originalno pitanje, iako je većinom odgovoreno...

Problem prednjih USB konektora je uglavno uzrokovan lošim ožičenjem (najčešće jeftinih) kućišta - naime, pošto su struje na USB portu relativno male (po standardu do 500 mA za USB2.0, odnosno do 900 mA za USB3.0), proizvođači kućišta stavljaju vrlo tanke žice za povezivanje prednjih USB konektora s matičnom pločom, što za posljedicu ima osjetan pad napona, čak i pri takvim razmjerno malim strujama, i zato neki uređaji odbijaju raditi, jer dobiju recimo 4.5 V umjesto 5 V.

@Pero: spajanje dodatnog napajanja (tj. punjača za mobitel)  je u principu moguće, ali ja to ne bih preporučio, budući da naponi (iz PC-a i iz punjača) gotovo sigurno nisu jednaki (bez obzira što bi trebali biti), pa mogu poteći struje zbog te razlike napona, koje mogu eventualno stvoriti probleme, a možda i oštetiti neki od tih uređaja. Dakle, oprezno, i dakako, na svoju odgovornost...

KaeR
17 godina
USB naponi

A ako bi nabavio adapter od 5V, bi li onda to radilo?

Konkretno mislim na ovaj - link

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: USB naponi

Samo je pitanje na koji način su napon vanjskog izvora i napon s USB-a spojeni unutar kućišta eksternog diska.

Ako imaš predviđenu utičnicu (na eksternom disku) za vanjsko napajanje, onda najvjerojatnije može bez problema jer je očito u tom slučaju predviđeno takvo paralelno spajanje, a možda i postoji zaštita (diode) od struje izjednačavanja (naravno, u tom slučaju možeš i punjač mobitela spojiti USB kabelom na konektor za vanjsko napajanje na disku); ako umjesto toga koristiš "dvoglavi" USB kabel, vrijedi napomena iz prethodnog posta, jer su naponi vanjskog izvora i USB porta računala izravno paralelno spojeni unutar kabela.

U svakom slučaju, posebno ako ćeš koristiti punjač mobitela, provjeri voltmetrom stvarni izlazni napon iz punjača (vjerojatno je 5V kako bi i trebao biti, ali ipak...)

KaeR
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice