Ovako,
Prije 7 dana počelo me zafrkavat stolno računalo, ne u samom radu, jer radi dobro, već imam problem što se ne može posve ugasiti. Naredbom Shut Down izvrši skoro sve, čuje se da se i HDD zaustavio, ali ventilatori i dalje radi pa je jedina opcija da ga zagasim držanje pritisnute tipke "Shut Down" 5 sec. ali do jučer su se mogli Win7 dignuti bez problema. Jučer je prvi put javio grešku na crnom ekranu nešto u stilu da ne može dignuti OS Win7/32 sa trenutnim postavkama, nego drugačije ili tako nekako. Kada sam izabrao ovu drugi opciju Win7 se digao bez problema. Danas se pak Windowsi 7 nisu ni digli prvi put. nije bilo onih 4 kuglica u boji, već se tu zablokirao. Prisilno sam ga resetirao i onda me pitao da li ga želim dignuti na zadnjoj dobroj "restore" točki. To sam odabrao i dignuo Windowse u roku 2 min. Sada me zanima u čemu bi mogao biti problem. Skenirao sam račulalo Kasperskim, onda Windows programima za otkrivanje virusa i nametnika i nije se pronašlo ništa. Napisao sam da kada se Windowsi 7 dignu, sve radi kako treba.
Računalo je staro sada već 12 god. i nikad nije mijenjano ništa u njemu osim dva diska prije 2 god. Isto tako ima problema ako ga ostavim u Hibernaciji. Sve se pogasi, ali onda nastaju slični problemi. Jedino kada uđe u "Sleep" mod, onda ga bez problema pokrenem pomakom miša. Ne znam da li mu je što naškodilo kada je nestalo struje 7 dana ranije. Tako i onako sam si uskoro zacrtao plan nabavke novog računala sa Win10, ali ne bi htio da mi se podaci izgube. Inaće SDD i HDD su stari 2 god. i njihovom provjerom sa softverima Hard Disk Sentinel, Chrystal Disk Info, HD Tone Pro nisam ništa našao. Aplikacija AIDA64 nije pronašla nikakav drugi kvar.
Da li je ovo hardverski ili softverski problem. ne znam kako se PC ponaša kada oslabi baterija za BIOS. Nije nikad mijenjana, a 12 god. nije malo.