Starija MBO + SSD disk ?

poruka: 17
|
čitano: 3.410
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Starija MBO + SSD disk ?

Pozdrav ljudi svima, 

Imam matičnu ploču ASUS P5W DH Deluxe od 2009 godine :D da da junačina radi bezprijekorno, sad bih želio odstraniti stari HDD i postaviti SSD disk A400 Kingston, znam da matična podržava. 

Interesuje me da li moram izvršiti update BIOS-a prije nego što install Win 10, ili samo priključiti disk i instaliradi bez ikakvih problema ? 

Drugo pitanje, da li moram čeprkati po RAID postavkama u BIOS-u, ili samo čisto priključiti SATA i napojni kabal i opaliti instalaciju Win-a ? 

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Starija MBO + SSD disk ?
Remijus kaže...

Pozdrav ljudi svima, 

Nadogradi BIOS ako postoji novija verzija, nikakvu postavku u BIOSu ne moraš podešavati osim ako imaš opciju SATA mode,

ta postavka mora biti podešena na AHCI, ako toga nemaš, zanemari.

Spoji SSD na port na ploči označen sa SATA 0 ili SATA 1 kako je već označeno kod tebe, HDD neka bude otpojen dok snimiš OS.

Sa Microsoftove stranice skini orginalni Windows 10, snimi ga na USB i s njega fino instaliraj najnoviju verziju OSa.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
10 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Remijus kaže...

Pozdrav ljudi svima, 

Nadogradi BIOS ako postoji novija verzija, nikakvu postavku u BIOSu ne moraš podešavati osim ako imaš opciju SATA mode,

ta postavka mora biti podešena na AHCI, ako toga nemaš, zanemari.

Spoji SSD na port na ploči označen sa SATA 0 ili SATA 1 kako je već označeno kod tebe, HDD neka bude otpojen dok snimiš OS.

Sa Microsoftove stranice skini orginalni Windows 10, snimi ga na USB i s njega fino instaliraj najnoviju verziju OSa.

I obavezno kupit i7 8700(bez)k

17 godina

Hvala ti na javljanju, 

Da li bih mogao izvršiti install windowsa bez da radim upgrade BIOS-a, ili je sigurnije upgrade pa onda install, do sad nisam nikad vršio upgrade pa da nešto ne zeznem.

Na matičnoj ploči imam SATA 1, 3 i 4. Na SATA 1 je prikopčan DVD, na 3 je HDD dok je SATA 4 slobodan. 

14 godina
Remijus kaže...

Spoji po prioritetima, SATA 1 SSD, SATA 3 HDD i SATA 4 DVD čitač.

Nadogradnja BIOSa nije nužna za instalaciju, ali nije je loše napraviti da bi izbjegao moguće probleme sa kompatibilnosti kao npr. da ploča ne prepozna SSD,

da se instalacija ruši ili blokira, možeš probati instalirati SSD te provjeriti da li je prepoznat u BIOSu, ako je, probaj instalirati OS, ako nije, moraš nadograditi BIOS.

11 godina

...i ne zaboravi kako je već rečeno "Configure SATA As" postaviti prije instalacije na AHCI inače će SSD raditi daleko sporije.

16 godina
Remijus kaže...

Hvala ti na javljanju, 

Da li bih mogao izvršiti install windowsa bez da radim upgrade BIOS-a, ili je sigurnije upgrade pa onda install, do sad nisam nikad vršio upgrade pa da nešto ne zeznem.

Na matičnoj ploči imam SATA 1, 3 i 4. Na SATA 1 je prikopčan DVD, na 3 je HDD dok je SATA 4 slobodan. 

-BIOS.. u pravilu može raditi vječno, ali pogledaš i vidiš ima li nešto važno.. changelog kaže da noviji fixa s3-VT.. iz 2010te. Nije važno za ono što trebaš pa možeš birati, ostaviti stari ili novi bios. Prednost novi (za 99% slučajeva, osim kad nešto pođe pogrešno..) :)

-ovisi što sve mijenjaju ostale međuverzije, možda moraš.. npr zbog usb-boota-installera, možda je nevažno ali teorija kaže da novi bios uvjek ima prednost, npr kompatibilnost, npr za vga, ram itd.. .. jedino nema veze s diskom, sporedno hdd-ssd jer disk prema kontroleru radi jednako, svaki je prepoznat-podržan (osim po kapacitetu npr -2-3-4tb.. ovisno o kontroleru i modu, pošto tek sad ssdovi prelaze 1tb-2tb.. može se pojaviti problem ali tad isti problem ima hdd). Ahci je poželjan, uključuje i trim, ali u to vrijeme još nije postojao.. kao ni usb3-sata3... i tad taj dio pravila otpada.

-teoretski bios možeš updateati kad poželiš, možeš i poslje ili nikad.. ali logično je to napraviti prije + podesiti željene postavke prije installa, tj pravilo da se postavke ne mijenjaju nako installa (ali nisu sve postavke iste, tj to pravilo se odnosi upravo na mod rada diska, ide-raid-sata(netive/ahci) i sl. ostale opcije skoror da nemaju veze s radom osa.. + w10 može bootati i nakon promjene (ovisno o winver-licenca..) dok pr w7 ne boota ako to promjeniš (tad moraš prije propremiti u winreg..)

AF139 kaže...

...i ne zaboravi kako je već rečeno "Configure SATA As" postaviti prije instalacije na AHCI inače će SSD raditi daleko sporije.

-da/ne.. možda/ovisi.

-stvara brzina sysa je nešto drugo, kontroler-disk.. pošto je u pitanju sporjia serija a400 razlika je zanemariva, tj ograničenje je sata2-300.. (nema sata3-600..) i zapravo je najvažnije ono što je povezano s ahci modom, tj trim. Stari bios-kontroler 90% nema uopće te nazive/opcije, tj vjerojatnije se nudi native-sata ili ide-mod.. poželjan ahci, može biti i malo brži ali realno zanemarivo, tj ako ima razlog za ide mod tad se to žrtvuje. Problem je i installer-mod, npr gpt-mbr koj tad traži ahci. Taj ahci je pandan tadašnjem raid-u i ovisno o chipsetu pogotovo 'jači modeli' .. u to vrrijeme, osim intela u chipsetu ich7r ima i dodatne kontrolere-chipove npr za usb-sata.. i nekad su brži, nekad sporiji + modovi ide-raid-sata i razne kombinacije kad je koji bolji.

-brzina 99% ovisi o stvarnoj brzini diska, + kontroler + sys/mbo/cpu/ram.. manje o modovima, tj postoje i granice-transfera po standardima, ali u slučaju sata2 to je daleko veće ograničenje tj 300mbps + sam disk koji je 300/200 RW daleko ispod sata3 i onog što pametnom logikom kontrolera može ubrzati ahci mod (tj agresivno keširanje, kao nekad npr scsi kontroler ili kontroler više klase..). Radit će brže, dvostruko brže od hdda, bootat će se za cca 20-30 sec.. (čist sys bez nepotrebnog smeća..) a brže ne može jer je i sam sys-chipset daleko slabiji u odnosu na novo. Desetljeće razlike je važnije od modova i upravo najuže grlo ostaje chipset-kontroler, dok bi tej na ovom-jačem mogli benčanjem videjti bolje rezultate s ahcijem, ali i to samo u testu, teško u realnom radu ili bootu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Starija MBO + SSD disk ?

Pozdrav ljudi, 

Hvala vam na savjetima i odgovorima, ihush respect za odgovor, zaista iscrpno i da se naući iz odgovora.  

Dakle, danas sam pokušao da uradim upgrade BIOS-a slijedeći upustva sa ovog linka: https://www.manualslib.com/manual/10178/Asus-P5w-Dh.html?page=83#manual 

nisam uspio. 

Uradio sam download BIOS-a, unzip na USB, uradio metodu 1 i 2 sa linka kako kažu i ništa. 

Metoda 1, kaže očitava sadržaj sa USB-a i čita fajl od BIOS-a i samo se čuje neki zvuk "bi bi" :) i samo vrti u krug nista se ne dešava dalje, moram ručno ugasiti komp. 

Metoda 2, uđem u BIOS >>> Tools, EZ Flash 2 - Ok, prebacim za stik da bude na FAT32 pošto u biosu piše da ne podržava NTFS format, i ništa se ne dešava. 

Prije nego što instaliram win na SSD, volio bih upgrade BIOS-a, slažem se da je bolje i sigurnije, mada kako sam pročitao sve nove verzije bios-a odnose se na CPU voltažu ništa konkretno za SSD. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-uđeš u bios, ze flash.. (stik fromatiran fat32 i snimljen-raspakiran flash-bios.ROM ili .BIN file.. jer samo to flash vidi.. u rootu diska s 8.3 formatom-nazivom, tj kraći filename kojeg podržava DOS/bios)..

-naravno da se ništa ne dešava, tj tu trebaš vidjeti file tj imati izbor snimanja-backupa na medij i učitavanja-upgrade-fleshanje.. novog.

-uobičajen naziv je po modelu mbo i točka-verzija ili točka-bin ako je duže od 8 slova renejmaj u nešto jednostavno npr ''asus2010.bin'' i sl. dok stari možeš snimiti kao asus2009.bin .. za svaki slučaj + za primjer.

-ako novi bios nema nešto konkretno što trebaš ili imaš problem, tad ne moraš.. 'nevažno'. Najpouzdaniji je originalan, testiran.. sve ostalo u pravilu poželjno, dok se beta i sl. ne preporuča .. ali posljednja stabilna verzija se često naziva beta mada je stabilno-ok... i tek izlaskom novje postaje 'normalna' verzija .. a za stariji hw je to =nikad .. tad može beta, ok.

+ u to vrijeme je usb bio ipak nova stvar, bios i sl se tad radilo s diskete-cd.. može biti problem koji kontroler, intel ili dodatni.. 1.1 ili 2.0 itd.. probaš drugi port, probaš formatirati kao fat16.. ..

.. + stikić bi trebao biti manjeg kapaciteta, npr 2gb-4.. jer neovisno što ga formatiraš i što radi u win, ne mora pod dosom-biosom, npr sektor i ako je stikić veći od npr 32gb tad ne pomaže fat32 .. može biti svašta pa i to da bi sve radilo na 1-2gb stikiću.. probaš razne stvari, u kontekstu vremena (ne pomaže to što danas na novom to radi..).

pošto planiraš install win10.. na recimo clean-disk.. možeš njega iskoristiti umjesto stikića (jer removable medij ima dodatna ograničenja koja fixni disk nema, kao prarticije-fat-sektor....) pa napraviš fat32 particiju koja će kasnije poslužiti za boot.. sve napraviš isto kao za stikić samo na disku.

17 godina
Starija MBO + SSD disk ?

Pozdrav :)

Evo prije 10 min nasao cd od maticne instalirao alat za upgrade biosa.
U tom alatu izabrao opciju da ucita fajl sa racunara (bios novi) kliknuo na Flash odradio dvije stavke 100% a zadnju stavku nije uradio pise nesto Fail ...

Ja resetovao racunar i ne dize se sistem :) sad nemam ideju kako da popravim stvari haha

p.s. na usb stiku imam novi bios, da li to sta pomaze

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ne.. prvo pravilo, kad se flasha bios, ako ne prođe.. NIKAD NE GASITI.

-sad jedino ako imaš sreće, rezervni bios ili automatika.. (postupak za pripremu stikića pa da bios odradi svoje automatski, ali to ovisi o tipu greške jer ipak nešto mora raditi..).

-bios se ne dira ako nisi siguran što radiš. U 99,999% prođe bez problema, klik-next.. ali nema tu kemijanja, nema popravka.. radi ili imaš 'ciglu' (naći drugi bios-chip nakon toliko godina je malo teže..).

17 godina

Sad kako sam te svatio nema šanse da prikopcam ssd i ponovo install win 10 ne dobivam nista :)

17 godina
moderator
Remijus kaže...

da junačina radi bezprijekorno, sad bih želio odstraniti stari HDD i postaviti SSD disk A400 Kingston, znam da matična podržava.

Ako još nisi kupio taj SSD, preporučio bih ti da odabereš nešto drugo. Možda recimo Patriot Burst ili štoveć, ako ciljaš na jeftino. Zahvalit ćeš mi poslije. 

14 godina
Starija MBO + SSD disk ?

Ploca ti ima CrashFree BIOS 3, koji kako Asus kaze omogucuje da se popravi bios sa USBa koji sadrzi ispravan bios file. pa malo googlaj, mozes ozivit plocu

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2019 20:19 (Tony1999).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Starija MBO + SSD disk ?

Pozdrav, 

Ako od ovog ne bude nista, koju maticnu preporucujete da bude ekvivalent mojoj asis p5w dh deluxe, ili neku bolju samo da nije losija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
mbaksa kaže...
Remijus kaže...

da junačina radi bezprijekorno, sad bih želio odstraniti stari HDD i postaviti SSD disk A400 Kingston, znam da matična podržava.

Ako još nisi kupio taj SSD, preporučio bih ti da odabereš nešto drugo. Možda recimo Patriot Burst ili štoveć, ako ciljaš na jeftino. Zahvalit ćeš mi poslije. 

Slažem se,bježi od toga šrota meni se pokvario za godinu dana korištenja.Kupi crucial mx500 i budi sretan.

14 godina
Remijus kaže...

koju maticnu preporucujete da bude ekvivalent mojoj asis p5w dh deluxe, ili neku bolju samo da nije losija?

Ajme, prvo BIOS se nadograđuje iz samoga BIOSa, ne iz OSa kako si ti probao raditi sada.

https://www.asus.com/us/Motherboards/P5W_DH_Deluxe/HelpDesk_Manual/

Uputa, strana 4-9, naslov: ASUS CrashFree BIOS 3 Utility, preko CDa od ploče oporavi BIOS.

Nakon toga imaš na strani 4-5 ASUS EZ FLASH 2 Utility uputu kako se nadograđuje ispravno BIOS,

uzmeš USB 2.0 memoriju od 8 ili manje GB, formatiraš je na FAT32, sa ASUS stranice za svoju ploču skineš zadnji BIOS,

snimiš ga na USB i napraviš nadogradnju prema uputi.

Imaš kvalitetnu ploču, isplati se spasiti je.

ps. možeš probat izvadit bateriju s matične ploče na 5 min., vrati i probaj onda upaliti, ako dobiješ sliku, ideš direkt na nadogradnju BIOSa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2019 8:58 (Valentin17).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice