Nova matična ne vidi stari hard disk

poruka: 20
|
čitano: 5.191
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovako, stavio sam novu matičnu - Asrock 970 Extreme3 i sad ona ne prepoznaje jedan od dva stara harda.

Normalno mi prepoznaje i očitava prvi, sistemski, od 160GB i normalno se bootaju windowsi.

Problem je što uopće ne očitava ovaj drugi od 1TB na kojem su mi svi bitni podaci. Provjerio sam je li sve dobro uštekano, gledao u BIOSu, ali ni tamo ga uopce ne prikazuje.

U BIOSu su postavljeni u IDE način rada, isto kako je bilo (mislim) i prije.

Mogu li ga ikako osposobiti bez da gubim podatke na njemu ili su oni vec izgubljeni?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Nova matična ne vidi stari hard disk
Inferno kaže...

Ovako, stavio sam novu matičnu - Asrock 970 Extreme3 i sad ona ne prepoznaje jedan od dva stara harda.

Normalno mi prepoznaje i očitava prvi, sistemski, od 160GB i normalno se bootaju windowsi.

Problem je što uopće ne očitava ovaj drugi od 1TB na kojem su mi svi bitni podaci. Provjerio sam je li sve dobro uštekano, gledao u BIOSu, ali ni tamo ga uopce ne prikazuje.

Mogu li ga ikako osposobiti bez da gubim podatke na njemu ili su oni vec izgubljeni?

Prebaci na SATA ili AHCI (kako ti već piše u BIOS-u) ,pošto je disk od 1 TB sigurno SATA. Instaliraj drivere za chipset/kontroler ,ako je potrebno - to ćeš vidjeti u Device Manageru ,ima li ikakvih žutih trokutića?

Koji je OS instaliran? Ako je XP ,onda obavezno istaliraj drivere za chipset.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.9.2012 19:49 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

spoji ga kao prijenosni i tjt ... 

Nadam se da sam pomogao, ako jesam prst gore
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nije nista izgubljeno. Ako je nova instalacija windowsa treba u hardware stavit enable na drugi disk.

Imao sam slican problem kad sam instalira nove windowse. Ne sjecam se sad u detalj sto treba. Znam da winsi nisu pokazivali disk, ali uz malo petljanje ga je prikaza.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Inferno kaže...

Vjerojatno si zeznuo kad si instalirao na C particiju. Nisi podesio D disk pa ga sad windowsi ne vide ili što kolega gore kaže možda ti je disejblan port u biosu.

Ili ako nije to, moraš ga aktivirati u disk managementu. Nisi ništa izgubio.

Osim toga, podesi sistemski na AHCI. Što će ti IDE kad voziš Sata konekciju ?

Novi junaci crtanog filma su ŠUKI I PIPI
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.9.2012 19:50 (Budokai).
17 godina
kizo2703 kaže...
Inferno kaže...

Prebaci na SATA ili AHCI (kako ti već piše u BIOS-u) ,pošto je disk 1 TB sigurno SATA. Instaliraj drivere za chipset/kontroler ,ako je potrebno - to ćeš vidjeti u Device Manageru ,ima li ikakvih žutih trokutića?

Oba su SATA, a ni dok prebacim u AHCI ne prepoznaje. Imam jedan žuti trokutić, ali kaže za USB kontroler. Što je čudno, među deviceovima prikazuje 2 različita CDRoma(kojih se ne sjecam od prije), a nemam priključen ni jedan.

Windows 7.

17 godina
neaktivan
Inferno kaže...

Oba su SATA, a ni dok prebacim u AHCI ne prepoznaje. Imam jedan žuti trokutić, ali kaže za USB kontroler. Što je čudno, među deviceovima prikazuje 2 različita CDRoma(kojih se ne sjecam od prije), a nemam priključen ni jedan.

Windows 7.

Pa ostavi ih onda na AHCI.

Radi li uopće taj disk?

Otvori kućište i poslušaj - da se ne vidi samo u Windowsima ,to i nebi bio neki problem ,jel se obično nakon zamjena hardvera zna dogoditi da Disk Management ''zaboravi'' dodjeliti slova particijama na drugim diskovima ,ali ako veliš da ga nema ni u BIOS-u ,to je već problem ,malo veći.

I pogledaj u manualu o od ploče.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.9.2012 20:05 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
Inferno kaže...
kizo2703 kaže...
Inferno kaže...

Prebaci na SATA ili AHCI (kako ti već piše u BIOS-u) ,pošto je disk 1 TB sigurno SATA. Instaliraj drivere za chipset/kontroler ,ako je potrebno - to ćeš vidjeti u Device Manageru ,ima li ikakvih žutih trokutića?

Windows 7.

Pogledaj u BIOSU dali je omogućena opcija za USB?

Nenad
13 godina
protjeran

Probaj promijeniti sata kabel za taj disk.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Desni klik na "Computer",pa izaberi "Manage",pa "Disk Managment"..vidi jel postoji tamo

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
e, sad ce bit da sam jos vise usro stvar, sad pisem sa mobitela.
stavio sam u AHCI i spremio promjene(prije nisam spremao, samo pogledao vidi li se hard). i sad mi se nece ni windowsi dic i evo vrti se startup repair nekih 5 minuta
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Inferno kaže...
e, sad ce bit da sam jos vise usro stvar, sad pisem sa mobitela.
stavio sam u AHCI i spremio promjene(prije nisam spremao, samo pogledao vidi li se hard). i sad mi se nece ni windowsi dic i evo vrti se startup repair nekih 5 minuta

..pa vrati kak je bilo u BIOS-u..bez panike i smireno. Restart i vidi nakon toga.

14 godina
protjeran

AHCI ne smiješ podešavati u biosu nakon što si već digao na IDE.

Postoji način, no prvo si morao postaviti AHCI u Windowsima a ne tako..joj, joj {#}

Novi junaci crtanog filma su ŠUKI I PIPI

2 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Odspoji ti taj disk, a na onaj drugi(di su sad windowsi), ponovno instaliraj win7 ali sa uključenim AHCI u BIOS-u.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
evo vratio sam u IDE, sad se boota, budem onda sutra taj AHCI probat rijesit, hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Inferno kaže...
evo vratio sam u IDE, sad se boota, budem onda sutra taj AHCI probat rijesit, hvala

Skini i instaliraj drivere ,a za usb ,pogledaj jel je to usb 3.0 - onda trebaš i taj driver.

(Naravno ,ako je u pitanju 32 bitni sistem ,skini za njega).

Tek onda možeš u BIOS-u prebaciti na AHCI.

I drugi put ,kad mjenjaš komponente ,pogotovo nešto kao matičnu ,prvo treba napraviti System Preparation ,za što već u Windowsima imaš ugrađeni alat - System Preparation tool.

On se nalazi u System32\Sysprep folderu i nema shortcuta u meniju.

Kad s njim prije takvih promjena obradiš sistem ,on se podiže kao nanovo instaliran i Windowsi pokupe sve drivere za nove komponente ,ali sve što je bilo na starom PC-u je ovdje ,samo je potrebna nova aktivacija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.9.2012 21:25 (kizo2703).
13 godina
neaktivan
Damir1908 kaže...

spoji ga kao prijenosni i tjt ... 

ja mislim i dalje da je ovo najlaska metoda ako su mu samo podaci bitni? a onda s njime neka se igra ? 

Nadam se da sam pomogao, ako jesam prst gore
17 godina
Evo samo da javim, sredio sam problem reinstalacijom windoza i sredjivanjem AHCI modea, svi su podaci sa starog harda sacuvani, stvarno super stvar. Hvala svima na pomoci.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ja ne mogu staviti is7o win7 na gigabyte

na gigabyte 78lmt-s2p

mk

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Padobran;

rješavao sam nedavno problem na tuđem računalu, stvar je u tome da

AM2+ ploča (neki jeftiniji ASRock) odjednom nije prepoznavala HDD.

Fizički nije bilo oštećenja na SATA konektorima ili kablu.

Radilo se o Barracudi, jedan od onih diskova koji je iz serije koja je misteriozno rikavala.

Prethodnik je na sličan način otišao ali ovaj trenutni je dobiven novi na reklamaciji.

Naprosto sam otvorio komp, promijenio SATA priključak sa 0 na 3 i kabel i to je to.

Mogu li očekivati još kakve probleme ukoliko ovo nekome djeluje poznato?

It puts the lotion on its skin or else it gets the hose again.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice